Броколі багато готують на гарнір, відварюючи суцвіття на пару або обсмажуючи в клярі. Також з цієї капусти можна приготувати смачний і ніжний суп-пюре. Блюдо легко засвоюється і підходить для дієтичного харчування. З десяти запропонованих рецептів ніжного кремового супу ви обов’язково знайдете свій.
Класичний суп-пюре з брокколі з вершками
Тане в роті текстура, густа консистенція, ніжний смак і пікантний аромат – таким виходить цей суп. Для густоти додамо трохи картоплі, для м’якості смаку – вершки. А щоб додати яскраві смакові нотки, використовуємо часник і подамо готову страву з рум’яними хрусткими грінками.
Інгредієнти на
4 порц.
- Капуста Броколі 500 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Картопля 2 шт.
- Часник 2 зуб.
- Сіль 1 щіпка
- Вершки 200 мл
- Масло вершкове для смаження
- Перець чорний мелений 1 щіпка
- Багет 1 шт.
Процес приготування:
- Як приготувати класичний суп-пюре з брокколі з вершками? Якщо броколі свіжа, то промиваємо її і замочуємо у холодній воді з невеликою кількістю солі – так потенційно наявні в суцвіттях комахи вийдуть на поверхню. Якщо використовуєте заморожену капусту, цей крок ігноруйте.
- Очищаємо картоплю від шкірки, промиваємо й обсушуємо. Нарізаємо бульби невеликими шматочками.
- Брокколі після замочування розрізаємо на невеликі шматочки.
- У каструлі на плиті доводимо до кипіння приблизно один літр води, потім опускаємо в окріп нарізані картоплю і брокколі. Варимо, поки картопля не стане м’якою – орієнтовно десять хвилин.
- Поки овочі варяться, розтоплюємо на сковороді трохи вершкового масла й обсмажуємо в ньому до золотистого кольору дрібно нарізану ріпчасту цибулю. Знімаємо з плити.
- Розтоплюємо ще трохи вершкового масла. Багет нарізаємо на скибочки товщиною в один-півтора сантиметри. Обсмажуємо скибочки з двох боків до рум’янцю. Натираємо часником і сіллю після обсмажування, посипаємо чорним меленим перцем.
- Відварені картопля і брокколі з допомогою заглибного блендера пюрируем до гладкості. Пробуємо пюре і солимо за смаком.
- Вливаємо вершки, додаємо смажену цибулю, перемішуємо і ставимо на плиту. Нагріваємо суп до гарячого стану, але не кип’ятимо.
- Готовий суп розливаємо по порційним піали, перед самою подачею викладаємо зверху гренку і посипаємо чорним меленим перцем. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Крем-суп з брокколі та цвітної капусти
Цікавий варіант страви для любителів кремових супів. Крім брокколі і цвітної капусти кладемо також фенхель – його характерний смак і аромат тільки прикрасить капустяний суп. До речі, якщо ви на дієті або постите, замість молока додавайте воду. Суп вийде пісним, але не менш смачним.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 20 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Брокколі – 1-2 вилка.
- Капуста цвітна – 1-2 вилка.
- Цибуля-порей – 1 стебло.
- Фенхель – 12 шт.
- Сіль – щіпка.
- Молоко – 1 склянка
- Окріп – 1 склянка
- Перець чорний мелений – дрібка.
- Масло оливкове – для смаження.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
1. Цибуля-порей промиваємо, обсушуємо, ріжемо на тонкі кільця.
2. Фенхель очищаємо, промиваємо, обсушуємо й нарізаємо тонкими часточками.
3. У глибокій сковороді розігріваємо до гарячого стану оливкова олія, опускаємо в нього нарізані цибулю-порей з фенхелем і обсмажуємо при помішуванні приблизно п’ятнадцять хвилин.
4. Кольорову капусту розбираємо на окремі невеликі суцвіття, промиваємо, обсушуємо.
5. Аналогічно поступаємо з брокколі.
6. У сковороду до цибулі і фенхелю викладаємо суцвіття цвітної капусти та брокколі.
7. Слідом вливаємо окріп і гаряче молоко. Солимо, перемішуємо, доводимо до кипіння й тушкуємо все разом двадцять-тридцять хвилин до м’якості овочів.
8. Потім за допомогою блендера подрібнюємо масу в гладке пюре. При необхідності додаємо окріп або молоко, щоб відрегулювати густоту по своєму смаку.
9. Повторно нагріваємо суп-пюре до гарячого стану, але до кипіння не доводимо.
10. Готовий суп розливаємо по порційним мисках, прикрашаємо зеленню. Поверхню можна додатково скропити оливковою олією і присипати чорним меленим перцем. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Як зварити суп-пюре з брокколі з куркою?
Ситний і поживний суп-пюре: до відвареної броколі додаємо курку, сир і бульйон. «Пов’язуємо» інгредієнти ніжними вершками і пробиваємо блендером. Нічого складного – а на виході смачне перше блюдо, яке сподобається і дорослим, і дітям.
Час приготування: 1 годину.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Курка – 1,2 кг
- Брокколі – 700 гр.
- Вершки 10% — 200 гр.
- Сир плавлений – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сіль – щіпка.
- Морква – 1 шт.
Процес приготування:
1. Очищаємо цибулю та моркву. Курку промиваємо. Поміщаємо птицю з морквою і цибулею в каструлю, заливаємо водою в такій кількості, щоб ледь покрити тушку, підсолюємо. Відварюємо курку до такого стану, щоб м’ясо легко відокремлювалося від кісток. Після варіння курку виймаємо, м’ясо відокремлюємо. Бульйон для цього супу не використовується, однак, якщо ви хочете зробити блюдо особливо ситним, можна пустити його в хід.
2. Брокколі промиваємо і відварюємо в підсоленій воді до готовності. Після варіння суцвіття дістаємо, бульйон зберігаємо.
3. Брокколі разом з куркою подрібнюємо в блендері.
4. Сир натираємо на тертці. Розчиняємо його в бульйоні з-під брокколі.
5. З’єднуємо в одній ємності овочевий бульйон з сиром, пюре з курки і брокколі, вливаємо вершки, досолює за смаком. Ще раз змішуємо заглибним блендером. Бажану консистенцію регулюємо водою або бульйоном. Подаємо готовий суп в гарячому вигляді. Додатково можна подати грінки.
Приємного апетиту!
ПП дієтичний суп-пюре з брокколі
Брокколі – ідеальний продукт для дієтичного харчування. При своїй низькій калорійності вона містить величезну кількість вітамінів, мінералів, цінного клітковини. Пропонуємо приготувати дієтичний суп-пюре з брокколі, який швидко засвоюється і виходить досить ситним, незважаючи на відсутність жирних добавок.
Час приготування: 40 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Брокколі – 400 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Шпинат – 30 гр.
- Цибуля зелена – 10 гр.
- Вода – 3-4 л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сіль – 1 гр.
- Перець чорний мелений – 1 гр.
- Лавровий лист – 1-2 шт.
Процес приготування:
1. Брокколі використовуємо свіжу або заморожену. Замороженої можна дати трохи відтанути, щоб простіше було розібрати на суцвіття.
2. Картопля очищаємо, промиваємо.
3. Нарізаємо невеликими кубиками.
4. Броколі розбираємо на суцвіття, ріжемо на невеликі частини. Відкладаємо кілька штук невеликих красивих квітів для прикраси.
5. У каструлю вливаємо воду і оливкове масло, ставимо на плиту. Після того, як рідина закипить, опускаємо в неї нарізану картоплю і брокколі. Варимо двадцять п’ять хвилин.
6. Зелена цибуля промиваємо і дрібно ріжемо.
7. У каструлю додаємо нарізану цибулю, шпинат, лавровий лист, солимо і перчимо, варимо ще п’ять хвилин. Після варіння подрібнюємо суп заглибним блендером до гладкого пюре.
8. Відкладені раніше суцвіття брокколі ріжемо на тонкі пластинки.
9. У сковороду наливаємо невелику кількість води і трохи оливкової олії. Додаємо сіль і перець за смаком. Кладемо пластинки брокколі і варимо до м’якості.
10. Після цього обсушуємо шматочки від надлишку рідини.
11. Готовий суп розливаємо по порційним мисках, прикрашаємо підготовленими пластинками брокколі. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Дуже смачний суп-пюре з брокколі з сиром
Сир дуже добре гармонує з брокколі. У цьому рецепті додамо сир і в суп, і подамо до супу окремо трохи сирного соусу в якості прикраси – він добре відтіняє базовий овочевий смак і виглядає привабливо за рахунок контрасту.
Час приготування: 45 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Брокколі – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт. середнього розміру.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 40 гр.
- Борошно – 1 ст. л.
- Вершки 10% — 200 мл
- Молоко – 200 мл
- Сир твердий – 70 гр.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Готуємо овочі: броколі розбираємо на суцвіття і ріжемо на невеликі шматочки. Моркву очищаємо і подрібнюємо. Аналогічно поступаємо з цибулею. Цибулю і моркву обсмажуємо в товстостінній каструлі на олії, поки цибуля не стане прозорим. Потім вливаємо воду в такій кількості, щоб вона покрила цибулю з морквою на два сантиметри і варимо десять хвилин.
2. У каструлю покласти суцвіття броколі, не заважаємо. Частина капусти залишиться на поверхні і буде варитися «на пару». Готуємо п’ять хвилин.
3. У сковороді розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і обсмажуємо її до легкого кремового кольору. Вливаємо молоко та вершки, безперервно заважаючи. Доводимо до кипіння. Якщо всі грудочки не вдалося розчинити, подрібнюємо їх блендером або протираємо соус через сито. Далі додаємо в масу тертий сир, добре перемішуємо, щоб він повністю розчинився.
4. Трохи сирного соусу залишаємо для подачі. Решті соус разом з овочами і бульйоном, в якому вони варилися, подрібнюємо до стану пюре. При необхідності досолює.
5. Готовий суп подаємо в піалах, а зверху наливаємо трохи соусу. Додатково можна подати грінки, натерті часником.
Приємного апетиту!
Як приготувати смачний крем-суп з брокколі і кабачків?
Простий рецепт овочевого супу всього з трьох інгредієнтів – брокколі, кабачки і цибулю. Для ситості і смакових відтінків також додамо кедрові горішки, оливкова олія і італійські трави.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 2.
Склад:
- Брокколі – 150 гр.
- Кабачки молоді – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вода – 700 мл
- Масло оливкове – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Трави італійські – 1/2 ч. л.
- Горіхи кедрові – жменя.
Процес приготування:
1. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, обсушуємо і ріжемо на тонкі півкільця. У сотейнику розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо в ньому цибулю до легкого рум’янцю.
2. Кабачок промиваємо, нарізаємо на кубики разом з шкіркою і насінням (якщо овоч старий, то насіння і шкірку видаляємо) і викладаємо в сковороду до цибулі. Вливаємо воду і варимо п’ять-сім хвилин.
3. Додаємо брокколі, сіль і італійські трави, варимо сім-десять хвилин.
4. Пробиваємо Блендером всі разом до стану пюре.
5. Подаємо гарячий суп, посипаємо кедровими горішками, окропивши оливковою олією і прикрасивши свіжою зеленню за смаком.
Приємного апетиту!
Корисний суп-пюре з броколі та шпинату
Дуже корисний суп – просто джерело цінних речовин для організму. Готувати можна в будь-який час року: заморожені овочі ідеально підходять для такого супу. За рахунок обсмаженої в маслі часнику суп має приємне пікантне післясмак.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 3.
Склад:
- Брокколі – 250 гр.
- Шпинат – 250 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Вода – 250 мл
- Часник – 3 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Сир плавлений – 100 гр.
- Молоко – 150 мл
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. У каструлі розігріваємо олію, обсмажуємо в ньому подрібнений часник не більше тридцяти секунд при помішуванні. Потім висипаємо подрібнений кубиками ріпчасту цибулю, перемішуємо, обсмажуємо до прозорості цибулі.
2. Далі закладаємо брокколі, нарізану невеликими частинами. Перемішуємо, готуємо дві хвилини. Вливаємо воду, доводимо до активного кипіння, варимо до м’якості брокколі – дві-три хвилини.
3. Тепер кладемо шпинат, тертий плавлений сир, вливаємо молоко. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Доводимо до кипіння і знімаємо з плити.
4. За допомогою заглибного блендера подрібнюємо суп у пюре. Подаємо в гарячому вигляді.
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування зупа з брокколі і печериць
Додайте брокколі трохи печериць – і суп-пюре проявить вже зовсім інший смак. Щоб посилити грибну нотку, печериці попередньо обсмажуємо. Подавайте суп з пшеничними сухариками і зеленню – це дуже смачно.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Брокколі – 400 гр.
- Печериці – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1-2 шт.
- Вершки – 100 мл
- Вода – 1 л
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Масло рослинне – для смаження.
- Хліб пшеничний – 1 скибочка.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Базилік сушений – за смаком.
- Орегано сушений – за смаком.
Процес приготування:
1. Печериці промиваємо, обсушуємо, ріжемо на тонкі скибочки і обсмажуємо в невеликій кількості олії на сковороді. Готуємо пару хвилин, поки гриби не пом’якшаться.
2. Обсмажені шампіньйони кладемо в каструлю, заливаємо зазначеною кількістю води, ставимо на плиту. Чекаємо кипіння.
3. Брокколі поділяємо на суцвіття, промиваємо і опускаємо в каструлю до печерицям після того, як вони закиплять в каструлі. Додаємо сіль і сушені трави за смаком. Варимо хвилин п’ять.
4. Ріпчасту цибулю очищаємо, промиваємо, нарізаємо на тонкі півкільця.
5. Обсмажуємо цибулю на тій же сковорідці, що і печериці, додавши ще трохи рослинного масла. Коли цибуля зарум’яниться, викладаємо його в каструлю до печерицям і брокколі. Варимо ще п’ять хвилин.
6. Пюрируем овочі з бульйоном після варіння, заглибним блендером. Вливаємо вершки, кладемо вершкове масло, доводимо до кипіння, знімаємо з плити.
7. Пшеничний хліб ріжемо кубиками, розсипаємо їх на деко і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку. Запікаємо їх кілька хвилин, після чого духовку відключаємо, а сухарикам даємо ще підсушитися на п’ять хвилин.
8. Гарячий суп-пюре розливаємо по порційним піали, перед самою подачею посипаємо сухарями і чорним меленим перцем.
Приємного апетиту!
Крем-суп з брокколі і картоплі
Картоплю, доданий в такий суп-пюре, забезпечує йому густу консистенцію і велику поживність. Також кладемо селера для аромату і вершковий сир для ніжного смаку. Якщо ви не любите страви з брокколі, можливо, цей супчик змусить вас переглянути свої погляди.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Брокколі – 250 гр.
- Картопля – 100 гр.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- стебла Селери – 1 шт.
- Петрушка – 1/2 пучка.
- Сіль – за смаком.
- Масло оливкове – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сир Філадельфія – 2 ст. л.
- Орегано сушений – за смаком.
Процес приготування:
1. Обробляємо овочі. Картопля очищаємо, промиваємо, нарізаємо на кубики. Стебла селери промиваємо і розрізаємо на невеликі відрізки. Ріпчасту цибулю звільняємо від лушпиння і подрібнюємо. Броколі розбираємо на суцвіття, промиваємо. Петрушку промиваємо й обсушуємо.
2. Поміщаємо підготовлені овочі (окрім брокколі) і зелень у каструлю, заливаємо літром води або овочевого бульйону, ставимо на плиту. Доводимо до кипіння і варимо десять хвилин на середньому вогні.
3. Після закінчення зазначеного часу додаємо брокколі, сіль, чорний мелений перець і продовжуємо варіння ще десять хвилин. Після закінчення варіння подрібнюємо все заглибним блендером до стану пюре. Кладемо в суп вершковий сир Філадельфія, перемішуємо і добре прогріваємо на плиті до розчинення.
4. Подаємо суп гарячим, окропивши оливковою олією і прикрасивши зеленню. Також можна подати такий суп з половинкою вареного яйця, помістивши його по центру порції.
Приємного апетиту!
Суп з брокколі на курячому бульйоні
Ароматний наваристий суп на основі курячого бульйону, і в той же час легкий. У ньому велика кількість овочів, куряче м’ясо, запашні спеції – ідеальне перше блюдо для обідньої трапези.
Час готування: 60 хв
Час приготування: 25 хв.
Порцій – 4.
Склад:
- Брокколі – 350 гр.
- Картопля – 4 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт. невеликого розміру.
- Морква – 2 шт. невеликого розміру.
- Курка – 1,5 кг
- Сіль – за смаком.
- Цибуля-порей – 2 шт.
- стебла Селери – 4-6 шт.
- Перець чорний горошком – 3 шт.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Лавровий лист – 1 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
1. З курки знімаємо шкіру, щоб суп не був занадто жирним. Розрізаємо птицю на шматки.
2. Очищаємо цибулю і моркву. Промиваємо їх, одну моркву ріжемо на великі кубики. Одну цибулину подрібнюємо. Половину стебел селери промиваємо і ріжемо на великі відрізки.
3. Поміщаємо в каструлю курку, шматочки моркви, стебла селери, цибулю, горошини чорного перцю і лавровий лист. Заливаємо водою і доводимо до кипіння. Варимо на повільному вогні сорок хвилин, періодично знімаючи піну.
4. Залишилися моркву, селеру і цибулю нарізаємо дрібними кубика ми.
5. Цибуля-порей промиваємо та нарізаємо на тонкі кільця.
6. Не забуваємо знімати піну з бульйону, щоб він залишався прозорими.
7. Картопля очищаємо, промиваємо, подрібнюємо на кубики. Броколі розбираємо на суцвіття і окремо бланшируем в підсоленій воді.
8. Після закінчення часу варіння бульйону дістаємо курку, даємо їй охолонути.
9. Бульйон проціджуємо в окремий посуд, відокремлені овочі в ситі далі не використовуємо.
10. У каструлю від варіння бульйону наливаємо олію, розігріваємо його і висипаємо підготовлені нарізані кубиками овочі, крім картоплі. Тушкуємо при помішуванні п’ять хвилин.
11. Додаємо картоплю, перемішуємо, тушкуємо ще п’ять хвилин.
12. Відокремлюємо м’ясо від кісток з остиглої курки.
13. Тушковані овочі в каструлі заливаємо процідженим бульйоном, перемішуємо, закриваємо кришкою і проварюємо п’ятнадцять хвилин при неактивному кипінні.
14. Закладаємо куряче м’ясо. Додаємо сіль і чорний мелений перець за смаком. Варимо до готовності ще п’ять хвилин.
15. Подаємо суп гарячим з скибочкою свіжого хліба.
Приємного апетиту!