Табуле – 7 рецептів приготування салату з покроковими фото

Табуле – це незвичайний і яскравий салат східної кухні на основі булгуру або кус-куса з помідорами, великою кількістю свіжої зелені і заправлений оливковою олією з соком лимона. З набором овочів і зелені можна варіювати, але вони повинні бути свіжі та соковиті. Крупа для табуле готується до стану «аль-денте», а оригінальні пряні нотки смаку доповнюються приправами.

Класичний рецепт салат Табуле

Класичний рецепт салат Табуле передбачає готування його на основі булгуру. З овочів у цьому рецепті беремо свіжі помідори і огірок, а зелені: петрушку з м’ятою. Заправляємо салат оливковою олією і соком лимона. Готується салат швидко, тільки булгур відварюється заздалегідь. Овочі для табуле нарізати дуже дрібно, щоб смак салату був гармонійним.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Булгур ½ склянки
  • Огірок 1 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • М’ята свіжа 1 жменя
  • Петрушка ½ склянки
  • Часник 1 зубчик
  • Олія оливкова 4 ст. л.
  • Лимон ½ шт.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Булгур для салату відваріть, як зазначено на упаковці і остудіть. Підготувати інші інгредієнти.
  2. Огірок промийте, обсушіть серветкою і наріжте маленькими кубиками.
  3. У глибоку салатницю пересипте відварений булгур і додайте нарізку огірка.
  4. Помідори (вибрати м’ясисті і з тонкою шкіркою), як і огірок, промийте, обсушіть і наріжте так само дрібно.
  5. Нарізку помідорів перекладіть в салатницю.
  6. Зелень так само промийте під холодною водою, серветкою видаліть всю вологу. Петрушку, а вона обов’язкова в класичному рецепті і обсяг її повинен бути дорівнює обсягу булгуру, дрібно нашаткуйте.
  7. Дрібно наріжте м’яту і багато її не додавайте в класичний салат, щоб не домінував смак.
  8. Нарізку зелені перекладіть в салатницю до решти інгредієнтів.
  9. Потім до салату додайте подрібнений зубок часнику, хоч він до класичного варіанту не відноситься, і замінити його можна пряними травами.
  10. Відіжміть сік з половинки лимона.
  11. Салат по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем, полийте лимонним соком і оливковою олією.
  12. Потім всі інгредієнти ложкою перемішайте. Приготовлений по класичному рецепту салат «Табуле» можете накривати до столу. Приємного апетиту!

Салат Табуле з булгуром

Салат Табуле з булгуром відноситься до страв «на швидку руку» і своїм смаком подобається багатьом. Він виходить легким, малокалорійним, але, за рахунок булгуру, ситним і буде доречний для будь-якого столу, особливо пісного. Вам представляється найпростіший рецепт Табуле.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Булгур – 1 склянка
  • Окріп – 2 склянки
  • Помідори – за смаком.
  • Цибуля червоний – 1 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • М’ята – 3 гілочки.
  • Цибуля зелена – 4 пера.
  • Масло оливкове – 4 ст. л.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку підготуйте булгур для салату. Закип’ятіть чисту воду. Булгур пересипте в окремий посуд.

Крок 2. Залийте окропом крупу, щільно прикрийте кришкою і залиште на 20 хвилин для набухання. Булгур за цей час вбере воду повністю.

Крок 3. Помідори промийте, обсушіть серветкою, наріжте маленькими кубиками і перекладіть на друшляк, щоб стік овочевий сік. Дрібно наріжте очищену червону цибулину і промиту зелень.

Крок 4. Перекладіть В салатницю підготовлений булгур і нарізку помідор.

Крок 5. Додайте до них нарізку зелені та цибулі.

Крок 6. Зелень полийте соком лимона, щоб вона залишилася хрусткою.

Крок 7. Потім салат по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем і додайте оливкову олію.

Крок 8. Всі інгредієнти ложкою акуратно перемішайте. Приготовленому салату Табуле з булгуром дайте 20-30 хвилин настоятися в холодильнику і можете накривати до столу. Приємного апетиту!

Табуле з кускусом

Табуле з кускусом відрізняється більш ніжним смаком порівняно в булгуром, так і кускус варити не треба. У цьому рецепті готуємо Табуле з класичними інгредієнтами (помідор і зелень) і смак доповнимо кедровими горіхами, хоча можна і іншими. Такий салат може бути як самостійною закускою, так і смачним гарніром до м’ясних і рибних страв.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Кускус – 50 гр.
  • Вода – 100 мл
  • Помідори – 3 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • М’ята – за смаком.
  • Часник – 1 зубок.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Кедрові горіхи – для посипання.

Процес приготування:

Крок 1. У посуд для салату пересипати кускус, залити окропом, перемішати і залишити на 15 хвилин. За цей час кускус набухне і охолоне.

Крок 2. Помідори промити і насухо витерти серветкою. Лимон обшпарити окропом. Зелень промити і також обсушити.

Крок 3. Помідори нарізати маленькими однаковими кубиками.

Крок 4. Дрібно нашаткувати підготовлену зелень, а кількість м’яти взяти за своїм смаком.

Крок 5. У остиглий кускус додати подрібнений зубок часнику, трохи полити лимонним соком, посипати сіллю з чорним перцем і добре перемішати.

Крок 6. Перекласти до заправленному кускусу нарізку помідор.

Крок 7. Потім посипати їх чорним перцем.

Крок 8. Перекласти до цих інгредієнтів м’яту і акуратно перемішати.

Крок 9. Потім салат пересипати нарізку петрушки.

Крок 10. Полити салат рештою лимонним соком і оливковою олією і ще раз обережно перемішати.

Крок 11. Підготувати кедрові або інші горіхи, але це за бажанням.

Крок 12. Приготований салат «Табуле» розкласти по порційних салатницам, посипати горіхами і сервірувати до столу. Приємного апетиту!

Табуле з кіноа

Табуле з кіноа буде хоча і не класичним, але цікавим варіантом з лінійки цих арабських салатів. Кіноа, як зернова хлібна крупа, більш корисна, ніж булгур і особливо для дієтичного та ПП харчування, тільки її для салату потрібно замочити, щоб видалити гіркоту і не переварити. У цьому рецепті з овочів беремо черрі зі свіжим огірком і солодким перцем, а інші інгредієнти як у звичайному Табуле.

Час приготування: 30 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 2.

Склад:

  • Кіноа – 100 гр.
  • Помідори «Черрі» – 100 гр.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Огірок – 1 шт.
  • Цибуля зелена – ½ пучка.
  • Петрушка – ½ пучка.
  • М’ята – 1 гілочка.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Лимонний сік – 2 ст. л.
  • Білий винний оцет – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом підготувати, згідно з рецептом і потрібного вам кількості порцій, всі інгредієнти для Табуле.

Крок 2. Кіноа промити і на 10 хвилин залити холодною водою. Промити і обсушити серветкою овочі та зелень.

Крок 3. Злити воду з кіноа, залити чистою водою в пропорції 2:1 і відварити цю крупу на невеликому вогні протягом 10 хвилин.

Крок 4. Помідори обшпарити окропом і акуратно видалити шкірку.

Крок 5. Овочі нарізати маленькими однаковими кубиками.

Крок 6. М’яту розібрати на окремі листочки, а цибуля з петрушкою дрібно нашаткувати.

Крок 7. Для заправки в піалі змішати вказане в рецепті кількість оливкової олії з соком лимона, винним оцтом, сіллю і перцем за смаком.

Крок 8. Нарізку овочів і зелені, крім м’яти, перекласти в салатницю.

Крок 9. Полити їх приготовленої заправкою і акуратно перемішати.

Крок 10. Приготований Табуле з кіноа декорувати листочками м’яти і страва накривати до столу. Приємного апетиту!

Салат Табуле з креветками

Салат Табуле з креветками може бути у вас варіантом свіжої та смачної закуски, гідною і святкового столу. Його подають частіше в теплому вигляді, але в холодному вигляді салат краще просочується ароматом трав і лимоном, виходить смачніше. У цьому рецепті Табуле готуємо на основі кускусу, помідор і великої кількості петрушки, як незмінного інгредієнта такого салату. Креветки беремо великі і їх можна замінити лангустинами. Їх відварюємо і доповнюємо салат.

Час готування: 1 год.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 4.

Склад:

  • Кускус – 100 гр.
  • Вода – 250 мл
  • Помідори – 4 шт.
  • Петрушка – 2 пучка.
  • М’ята – за смаком.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Лимон – ½ шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для варіння креветок:

  • Креветки/лангустини – 500 гр.
  • Вода – 1 л
  • Сіль – за смаком.
  • Перець запашний горошком – за смаком.
  • Лавровий лист – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Креветки/лангустини заздалегідь розморозити в природних умовах і очистити, видаливши панцир з стравоходом.

Крок 2. В окремий посуд пересипати кускус.

Крок 3. Залити цю крупу окропом, прикрити посуд кришкою і залишити кускус на півгодини для набухання.

Крок 4. У каструлі закип’ятити чисту воду, додати сіль з лавровим листом і горошинками запашного перцю і відварити підготовлені креветки/лангустини протягом пару хвилин.

Крок 5. Відварені креветки вийняти з бульйону і остудити.

Крок 6. Набряклий кускус виделкою перемішати, щоб вийшов розсипчастим.

Крок 7. Промити і обсушити серветкою помідори і зелень.

Крок 8. У петрушки видалити черешки і листя разом з м’ятою дрібно нашаткувати.

Крок 9. Помідори, якщо шкірка щільна, обшпарити окропом і очистити. Потім їх нарізати маленькими кубиками.

Крок 10. Перекласти В салатницю кускус і додати нарізку помідор.

Крок 11. Потім до них додати нарізку зелені.

Крок 12. Салат по своєму смаку посипати сіллю з чорним перцем, полити соком лимона і оливковим маслом. Ложкою акуратно перемішати салат.

Крок 13. Частина відварених креветок перекласти в салат і перемішати ще раз.

Крок 14. Приготований Табуле з креветками розкласти по порційних салатницам, декорувати іншими креветками і страва накривати до столу. Приємного апетиту!

Табуле з гранатом

Табуле з гранатом не менш популярний класичного варіанта, адже кисло-солодкий смак цього фрукта добре доповнює всі інгредієнти салату. Готуємо Табуле на основі булгуру. З овочів беремо помідори з солодким перцем, цибулею і петрушкою, а зерна граната можна перемішати з салатом або посипати зверху перед подачею.

Час приготування: 35 хвилин.

Час приготування: 10 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Булгур – 50 гр.
  • Гранат – ¼ шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Перець солодкий – ½ шт.
  • Цибуля червоний – ½ шт.
  • Петрушка – 1/2 пучка.
  • М’ята – 2 гілочки.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Сік лимона – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для Табуле.

Крок 2. Булгур добре промити. Перекласти в окремий посуд і на 15-20 хвилин залити окропом. Потім відкинути крупу на друшляк для видалення всієї рідини.

Крок 3. Овочі промити, обсушити серветкою і нашаткувати маленькими кубиками однакового розміру.

Крок 4. Зелень промити, обсушити і також дрібно нарізати. Перекласти В салатницю нарізку овочів і зелені, додати булгур.

Крок 5. Потім овочі по своєму смаку посипати сіллю з чорним перцем, заправити оливковою олією і соком лимона. В останню чергу додати в салат гранатові зерна, акуратно перемішати і страва накривати до столу. Приємного апетиту!

Салат Табуле з кальмаром

Салат Табуле з кальмаром буде у вас гарним і смачним блюдом, особливо до пісного або дієтичного столу, адже цей морепродукт відмінно поєднується за смаком з інгредієнтами класичного Табуле. У цьому рецепті доповнимо салат відварними перепелиними яйцями, але це за бажанням. Тушки кальмарів обсмажимо на сковороді гриль, що буде смачніше відварних.

Час приготування: 45 хвилин.

Час приготування: 20 хвилин.

Порції: 1.

Склад:

  • Кускус – 1 склянка
  • Кальмари маленькі – 5-6 шт.
  • Петрушка – 40 гр.
  • Кінза – 40 гр.
  • Базилік – 40 гр.
  • Помідори – 1 шт.
  • Перець солодкий – 1 шт.
  • Цибуля зелена (перо) – 3 шт.
  • Яйце перепелине – 5 шт.
  • Масло оливкова – 50 мл
  • Лимон/лайм – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очистити від плівки і хорди заздалегідь розморожені тушки кальмарів. Потім їх промити, посипати сіллю з паприкою і обсмажити на грилі до легкого рум’яного кольору з обох сторін.

Крок 2. Зелень промити, обсушити серветкою і дрібно нашаткувати.

Крок 3. В будь-якому посуді кускус на 5-10 хвилин залити крутим окропом у співвідношенні до крупі 2:1.

Крок 4. Помідор з солодким перцем промити, обсушити і нарізати маленькими кубиками.

Крок 5. Нарізку овочів і зелені перекласти в салатницю, посипати сіллю з чорним перцем, полити соком лимона і перемішати.

Крок 6. Обжаренні і охолоджені тушки кальмара нарізати тонкою соломкою.

Крок 7. Перепелині яйця відварити круто, остудити, очистити від шкаралупи і розрізати на половинки.

Крок 8. У салатницю до овочів перекласти підготовлений кускус і перемішати ще раз.

Крок 9. Приготований салат Табуле з кальмаром розкласти по порційних салатницам. Навколо салату розкласти половинки яєць, зверху покласти соломку кальмара, полити все оливковою олією і страва накривати до столу. Приємного апетиту!