Простий рецепт здобного тіста для пиріжків з сухими дріжджами на воді
Пиріжки з вишнею, яблуками, варенням, картоплею, капустою або грибами – не важливо, тісто можна замішувати за одним рецептом. Здобне тісто на воді і сухих дріжджах однаково добре підходить для смаження на сковороді і запікання в духовці.
Час готування: 120 хв
Час приготування: 40 хв.
Порцій: 20.
Склад:
- Молоко – 250 мл
- Борошно пшеничне – 500 гр.
- Дріжджі сухі – 7 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 0,5 склянки
- Масло вершкове – 75 гр.
- Масло рослинне – 25 гр.
Процес приготування:
1. Молоко підігрійте до кімнатної температури. Тільки в комфортній температурі дріжджі почнуть працювати.
2. В окремій мисці змішайте сіль, цукор, сухі дріжджі. Потім влийте туди тепле молоко.
3. У миску додайте жовток, ще раз добре перемішайте масу. Накрийте Миску харчовою плівкою і залишити опару на 20-25 хвилин в теплому місці.
4. Потім додайте частинами просіяне борошно в опару і замісити тісто.
5. Додаючи борошно спостерігайте за консистенцією тесту, щоб випадково не перевищити норму борошна і не зробити тісто занадто жорстким.
6. Коли тісто стане дуже щільним, перекладіть його на стіл або дошку і продовжуйте вимішувати тісто руками.
7. Розтопіть на повільному вогні вершкове масло. По столовій ложці починайте вмішувати масло в тісто. У підсумку ви отримаєте однорідне, еластичне тісто, з яким буде легко працювати.
8. Змастіть миску олією і покласти в неї тісто. Залиште його в теплому місці на годину. Добре підійшло тісто відразу можна обробляти і ліпити пиріжки.
Приємного апетиту!