Торт «Трухлявий пень» — десерт, який став дуже популярний через свого незвичайного смаку і вигляду. Темные коржі, секрет кольори яких криється в додаванні варення зі смородини або чорниці, велика кількість сметани, схожість з реальним пнем надихають кулінарів на деякі зміни класичного рецепту вироби.
Класичний рецепт торта «Трухлявий пень» в домашніх умовах
З радянських часів рецепт торта практично не змінився: ідеальне поєднання сметани, варення і сухофруктів, темний колір і ніжний смак.
Інгредієнти на
1 порц.
- Борошно 1.5 склянки
- Яйце куряче 3 шт.
- Цукор-пісок 130 гр. буряковий цукор
- Сода харчова 1 ч. л.
- Оцет яблучний 6% 1 ст. л.
- Сметана 25% 200 мл
- Згущене молоко 100 гр.
- Варення 100 гр. абрикосове
- Сухофрукти 150 гр. (курага, родзинки)
- Для крему:
- Цукор-пісок 130 гр.
- Сметана 25% 500 мл
- Шоколад 200 гр.
- Лимон 1 шт.
- Масло вершкове 1 ст. л.
Процес приготування:
- Як приготувати торт «Трухлявий пень» за класичним рецептом в домашніх умовах? Курагу і родзинки висипаємо в миску з гарячою водою.
- В окремому посуді збиваємо яйця міксером до повітряної піни. Засипаємо в суміш цукор і знову збиваємо, поки маса не побіліє і не збільшиться в об’ємі.
- Додаємо варення, згущене молоко і сметану. Перемішуємо і акуратно збиваємо міксером до однорідності.
- Гасимо соду в склянці за допомогою оцту і виливаємо в миску з тестом.
- Висипаємо борошно (просіваємо заздалегідь). Перемішуємо. Збиваємо тісто міксером до однорідності. Залишаємо на 5 хвилин.
- Ставимо друшляк в раковину. Висипаємо родзинки і курагу. Чекаємо, поки стече вода. Дрібно нарізаємо сухофрукти. Пересипаємо в тісто і перемішуємо.
- Розстилаємо пергаментний папір на деко і акуратно виливаємо суміш. Рівномірно розподіляємо її.
- Включаємо духовку розігріваємо при 180 градусах. Відправляємо деко з тестом всередину і випікаємо 20 хвилин (градус збільшуємо).
- Щоб приготувати крем, беремо сметану, виливаємо її в миску і збиваємо міксером. Додаємо цукор і знову збиваємо до однорідності 2-3 хвилини.
- Виливаємо заздалегідь вичавлений лимонний сік в крем. Збиваємо міксером.
- Дістаємо корж і даємо йому охолонути кілька хвилин.
- Розстилаємо на робочій поверхні злегка вологе рушник (за допомогою дерев’яних лопаток).
- Прибираємо пергамент і розкладаємо корж. Скручуємо його в рулет. Чекаємо 15-20 хвилин. Розкручуємо і вирішуємо, якої висоти буде майбутній «пень» (10, 15 або 20 см). Відміряємо потрібну відстань на коржі лінійкою. Робимо розмітку з двох сторін по горизонталі.
- Нарізаємо корж на смуги. Залишки подрібнюємо руками або блендером, додаємо сметанную суміш і перемішуємо до однорідності. Залишаємо на деякий час.
- Змащуємо кремом коржі і чекаємо пару хвилин. Потім промазуємо їх другим шаром крему.
- Звертаємо перший корж в рулет, ставимо на блюдо, заздалегідь підготовлене для торта. Поливаємо його зверху і промазуємо кремом боки. Другий смугою загорнути рулет. Намагаємося тісно притискати її, щоб конструкція не розвалилася.
- Те ж саме робимо і з третьою смугою. Тримаємо кожен шар по декілька хвилин для кращого прилипання. Залишаємо заготовку на 10 хвилин.
- Краю останнього шару змащуємо сумішшю із залишків коржа. Закріплюємо місця, які погано «склеїлися», і заповнюємо порожнечі торта зверху.
- Частина суміші з крихти переносимо на блюдо і починаємо формувати «стовбур» торта і його «корінь». Верх виробу просочуємо кремом.
- Збираємо крем і кремову крихту по краях страви і надаємо торту завершений вигляд. Розтоплюємо масло і шоколад. Перемішуємо інгредієнти і прикрашаємо торт глазур’ю.
- Недбало наносимо суміш на торт, створюючи ефект старої кори дерева. «Коріння» промазуємо чайною ложкою, щоб форма стала химерною.
- Набираємо на край столової ложки глазур і формуємо верхівку «пня»: знімаємо суміш ножем, щоб лінії були неакуратними.
- Посипаємо верх і боки торта тертим шоколадом. Через 1-2 години подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Як приготувати торт «Трухлявий пень» на кефірі з варенням?
Завдяки кефіру у складі тесту коржі виходять пористими і пухкими, а простий сметанний крем надає торту ніжний і приємний смак.
Час готування – 7 ч.
Час приготування – 2-3 ч.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти для тіста:
- Борошно – 480 гр.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 400 гр.
- Цукор ванільний – 10 гр.
- Сухофрукти (родзинки, чорнослив) – 200 гр.
- Сода харчова – 2 ч. л.
- Кефір – 500 мл
Інгредієнти для просочення коржів:
- Цукор – 50 гр.
- Вода – 50 мл
Інгредієнти для крему:
- Сметана 20% – 500 гр.
- Цукор – 200 гр.
Інгредієнти для шоколадної глазурі:
- Шоколад темний – 150 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
Інгредієнти для оформлення:
- Вафельні прикраси – за бажанням.
- Печиво «Грибочки» – за бажанням.
Процес приготування:
1. Засипаємо родзинки і чорнослив в миску і заливаємо окропом. В іншу миску вбиваємо яйця, цукор-пісок і ванільний цукор. Збиваємо міксером: маса повинна стати більше і побіліти.
2. Виливаємо кефір в ємність, додаємо соду, щоб погасити її. Переміщаємо кефірну суміш в яєчну. Необхідно, щоб посуд був об’ємною, так як суміш почне пінитися і збільшуватися в розмірі. Поступово засипаємо борошно (попередньо просіваємо її) і швидко перемішуємо вміст віночком, інакше залишаться грудочки.
3. Готові сухофрукти злегка остуджуємо, викладаємо на паперовий рушник, щоб воно ввібрало зайву вологу. Нарізаємо чорнослив на дрібні шматочки. Висипаємо сухофрукти в тісто.
4. Перемішуємо інгредієнти. Беремо деко і застеляємо його пергаментним папером. Якщо лист малий, ділимо тісто на дві рівні частини і випікаємо в два заходи.
5. Включаємо духовку на 180 градусів. Ставимо тісто всередину і випікаємо 20-25 хвилин. Розстилаємо на робочій поверхні столу злегка вологий рушник і прибираємо пергамент. Кладемо на нього готовий корж і ділимо на три рівні частини, якщо випікали на великому деку (якщо вийшло два коржа поменше, то ділимо кожен на дві рівні частини).
6. Скручуємо гарячий корж в рулет разом з рушником. Намагаємося робити все швидко, інакше корж охолоне і при згортанні буде ламатися.
7. Поки рулет остигає, починаємо готувати просочення і крем для майбутнього торта. Нам знадобиться дві глибокі миски. В одну висипаємо цукор і заливаємо його окропом, потім перемішуємо і залишаємо, щоб суміш охолола. В іншу ємність виливаємо сметану, додаємо цукор і починаємо збивати міксером до тих пір, поки цукор не розчиниться в сметані.
8. Розгортаємо рулет і рівномірно поливаємо сумішшю для просочення. Обрізаємо краю коржа (або коржів), щоб використовувати їх згодом для формування «коренів» торта. Перший корж промазуємо кремом, скручуємо його в рулет начинкою всередину і ставимо на блюдо. Промазуємо верх і боки кремом.
9. Другий корж промазуємо кремом і обертаємо їм перший корж, обробляємо верх і боки. Повторюємо ті ж маніпуляції з третім коржем. Залишаємо невелику кількість крему для ліплення «коренів».
10. Розбиваємо залишки коржа в дрібну крихту руками або блендером. Змішуємо їх з кремом. Починаємо викладати «коріння» нашого «пня». Ставимо торт в холодильник на 3-4 години (або на ніч).
11. Коли призначений час пройде, починаємо готувати глазур. В окрему ємність поміщаємо шоколад (розламуємо на шматочки) і масло. Ставимо на каструльку з окропом, щоб продукти розтанули від пари.
12. За допомогою кулінарної лопатки акуратно наносимо глазур на боки і «коріння» торта. Проводимо виделкою легкі нерівні смуги, щоб стало схоже на стару кору дерева.
13. Декоруємо торт вафлями і печивом. Можна використовувати їстівні квіточки та інші прикраси. Десерт готовий.
Приємного апетиту!
Неймовірно смачний торт «Трухлявий пень» з курагою і чорносливом
В розрізі торт виходить різнобарвним і нагадує лабіринт із-за різноманітності начинки із сухофруктів. З цієї причини відрізняється і смакова гамма кожного шматочка.
Час готування – 7 ч.
Час приготування – 2-3 ч.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти для торта:
- Сметана – 1 л
- Цукор – 2-2,5 ст.
- Яйце – 1 шт.
- Сода харчова – 2 ч. л.
- Борошно – 3 склянки
- Чорнослив – 100-150 гр.
- Курага – 100-150 гр.
- Ізюм – 100-150 гр.
- Горіхи – 100-150 гр.
Інгредієнти для глазурі:
- Цукор – 3 ст. л.
- Какао – 2 ст. л.
- Молоко – 1 ст. л.
Процес приготування:
1. В окремій мисці заливаємо сухофрукти гарячою водою. Яйце вбиваємо в іншу ємність і додаємо 2/3 склянки цукру. Перемішуємо віночком до однорідності.
2. До готової суміші додаємо склянку сметани. Знову перемішуємо.
3. Додаємо соду (досить 0,5 ч. л.). Поступово підсипаємо борошно. Починаємо енергійно місити тісто так, щоб не залишилося грудок.
4. Займемося начинкою. Розмочені сухофрукти, горіхи подрібнюємо за допомогою м’ясорубки або кухонного комбайна (окремо).
5. Горіхи з’єднуємо з чорносливом, підсипаємо щіпку цукру. Якщо суміші з сухофруктів вийшли досить густими, додаємо трохи гарячої води і перемішуємо.
6. Розкачуємо тісто і розрізаємо його на рівні шматки.
7. З допомогою качалки формуємо коржі і накладаємо на кожну з них начинку.
8. Тепер звертаємо з коржів з начинкою невеликі рулети. Беремо деко і застеляємо пергаментним папером. Викладаємо рулети на деко і ставимо в духовку (розігріваємо заздалегідь до 180 градусів). Випікаємо 20 хвилин до золотистого кольору.
9. Поки рулети «підходять», підготуємо крем. В окрему ємність виливаємо сметану, слідом засипаємо один стакан цукру. Збиваємо міксером до однорідності.
10. Готові рулети розрізаємо на шматочки по 3 см шириною.
11. Беремо форму для випічки, щоб можна було зняти дно, вистилаємо плівкою і розподіляємо крем по поверхні (3 ст. л.). Викладаємо міні-рулети шарами. Добре поливаємо рулети зверху. Проробляємо ті ж маніпуляції з іншими шарами.
12. Ставимо торт в холодильник на ніч. Щоб крем краще пройшовши крізь усі шари, накриваємо торт зверху тарілкою і ставимо вантаж.
13. Щоб прикрасити торт, зваримо глазур. У невелику каструлю висипаємо какао і цукор, виливаємо молоко. Ставимо на плиту і нагріваємо до повного розчинення, не забуваємо перемішувати. Готової поливаємо глазур’ю торт і прикрашаємо на свій розсуд. Подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт домашнього торта «Трухлявий пень» на сметані
Сметана у складі тесту надає торту пишність і незвичайний смак. Виріб виходить в міру солодким і навіть корисним з-за великої кількості сухофруктів і горіхів.
Час готування – 7 ч.
Час приготування – 2-3 ч.
Кількість порцій: 1.
Склад:
- Сметана – 1150 гр.
- Цукор – 400 гр.
- Сіль – 0,3 ч. л.
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 550 гр.
- Розпушувач тіста – 2 ч. л.
- Курага – 200 гр.
- Чорнослив – 200 гр.
- Родзинки – 200 гр.
- в’ялена Журавлина – 200 гр.
- Цукор ванільний – 2 ч. л.
Процес приготування:
1. Почнемо приготування торта з замішування тіста. У глибоку миску або тарілку виливаємо 250 гр сметани. Вбиваємо яйце, засипаємо 200 гр цукру і сіль. Добре перемішуємо віночком до однорідності.
2. В іншу ємність просіваємо борошно. Додаємо розпушувач і перемішуємо. Висипаємо суміш в яєчно-цукрову рідину і змішуємо лопаткою, а потім мнемо руками на робочій поверхні.
3. Загортаємо готове тісто у харчову плівку і ставимо в холодильник на 30 хвилин.
4. Тепер займемося начинкою. У різні ємності насипаємо чорнослив, курагу, родзинки і журавлину. Заливаємо їх окропом на 15 хвилин.
5. Після закінчення часу зливаємо воду і розкладаємо сухофрукти на паперовий рушник, щоб вбралася зайва рідина. Подрібнюємо в блендері.
6. Дістаємо тісто з холодильника і трохи розкачуємо. Розрізаємо його на 8 рівних частин.
7. Розкачуємо перший шматок тіста. Він повинен бути достатньо тонким. Змащуємо будь-якою начинкою. Розраховуємо все так, щоб на кожну заготовку вистачило половини маси.
8. Тепер акуратно скачуємо тісто з начинкою в рулет.
9. Працюємо за тією ж схемою з іншими рулетами. Потім беремо деко і вистилаємо його пергаментним папером. Викладаємо рулети так, щоб залишався зазор (при випіканні вони збільшаться і можуть прилипнути один до одного).
10. Включаємо духовку, розігріваємо при температурі 180 градусів. Ставимо деко з рулетами всередину і випікаємо 30 хвилин до золотистого кольору.
11. Чекаємо, поки рулети охолонуть, кілька хвилин. Розрізаємо їх на шматки по 3 см завтовшки.
12. Залишилося підготувати крем. Виливаємо сметану в миску і додаємо цукор. Збиваємо міксером до однорідності.
13. Тепер нам знадобиться форма для випічки зі знімним дном. Обтягуємо її харчовою плівкою всередині. Розподіляємо по поверхні пару ложок крему. Викладаємо рулети начинкою вгору.
14. В залежності від діаметру форми виходить 1-2 шари з рулетів. У будь-якому випадку верх кожного шару густо змащуємо кремом.
15. Накриваємо торт харчовою плівкою і ставимо на ніч у холодильник. У призначений час дістаємо торт, перевертаємо і кладемо на блюдо. Прикрашаємо торт по своєму смаку і подаємо до столу.
Приємного апетиту!
Як спекти смачний торт «Трухлявий пень» з горіхами в домашніх умовах?
Для незрівнянного смаку в торт замість кураги і чорносливу можна додавати інші сухофрукти, а для імітації «коренів» використовувати горіхи.
Час готування – 7 ч.
Час приготування – 2-3 ч.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти для тіста:
- Сметана – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 3 склянки
- Яйце – 1 шт.
- Цукор – 1 склянка
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сода – 0,5 ч. л.
- Оцет столовий 9% – 0,5 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
Інгредієнти для начинки:
- Курага – 200 гр.
- Чорнослив – 200 гр.
- Горіхи – 200 гр.
- Цукор – 4 ст. л.
Інгредієнти для крему:
- Сметана 20-25% – 1 л
- Цукор – 1,5 склянки
- Цукор ванільний – 1 щіпка.
- Ванілін – 1 щіпка.
Інгредієнти для глазурі:
- Цукор – 6 ст. л.
- Молоко – 5 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Какао – 5 ст. л.
Процес приготування:
1. Сухофрукти вимочуємо в різному посуді з гарячою водою. Залишаємо на 30 хвилин. Горіхи трохи обсмажуємо на сковороді.
2. В окремій мисці починаємо замішувати тісто. Вбиваємо яйце, засипаємо цукор і сіль. Слідом додаємо сметану, вершкове масло розтоплюємо заздалегідь), харчову соду (її слід погасити оцтом). Перемішуємо інгредієнти в єдину масу. Всипаємо борошно в суміш по одній склянці і перемішуємо лопаткою. Переносимо грудку на обробну дошку і замішуємо тісто. Загортаємо в харчову плівку і ставимо в холодильник на 30 хвилин.
3. Повертаємося до сухофруктам. Промиваємо їх і викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися від зайвої вологи. Подрібнюємо курагу і половину горіхів в блендері. У кожну з частин додаємо 2 столові ложки цукру і перемішуємо.
4. Через 30 хвилин дістаємо тісто з холодильника і формуємо в джгут. Розрізаємо на 8 рівних частин. Кожну частину розгортаємо в тонкий прямокутник, накладаємо начинку і розподіляємо по всій поверхні пласта. Звертаємо в рулет. Робимо це з усіма частинами. Розігріваємо духовку до 180 градусів. Застеляємо деко пергаментним папером, викладаємо рулети. Випікаємо 45 хвилин.
5. Після закінчення часу дістаємо готові рулети і даємо їм охолонути. Нарізаємо рулети на частини по 3 сантиметри.
6. Переходимо до підготовки крему. Виливаємо сметану в миску, додаємо цукор і ваніль. Збиваємо міксером до однорідності. У форму для випічки або велику каструлю покласти рулети начинкою вгору (попередньо занурюємо в крем). Поливаємо готовий виріб кремом, накриваємо плівкою або кришкою і ставимо в холодильник на 5-6 годин.
7. Дістаємо торт з холодильника. Перевертаємо і ставимо на блюдо. Тепер його треба прикрасити глазур’ю. У маленьку каструлю висипаємо цукор і какао, слідом відправляємо молоко і масло. Розтоплюємо на маленькому вогні і не забуваємо помішувати. Коли суміш стане однорідною, знімаємо каструлю з плити і даємо глазурі охолонути.
8. Розподіляємо глазур по верху і боків торта. Прикрашаємо виріб горіхами, створюючи «коріння». Відправляємо в холодильник на 30-40 хвилин. Готово!
Приємного апетиту!
Покроковий рецепт приготування торта «Трухлявий пень» зі згущеним молоком
Згущене молоко в складі торта дійсно робить його схожим на трухлявий пеньок. А темне варення надає виробу сіруватий відтінок, що ще більше підсилює ефект.
Час готування – 7 ч.
Час приготування – 2-3 ч.
Кількість порцій: 1.
Інгредієнти для тіста:
- Борошно – 2 склянки
- Сметана 20% – 1 склянка
- Яйця – 3 шт.
- Варення – 1 склянка
- Цукор – 0,5 склянки
- Сода – 1 ч. л.
- Какао – 2 ч. л.
- Печиво пісочне – 5 шт.
Інгредієнти для крему:
- Лимон – 3 шт.
- Масло вершкове – 400 г
- Молоко згущене – 1 б.
- цукрова Пудра – 80 гр.
Процес приготування:
1. В окрему миску вбиваємо яйця, додаємо половину склянки цукру. З допомогою міксера збиваємо інгредієнти до моменту утворення білої піни.
2. В отриману суміш додаємо варення і сметану. Знову збиваємо до однорідності.
3. В окрему ємність просіваємо борошно і додаємо в неї соду, висипаємо в миску з сумішшю, перемішуємо до тих пір, поки рідина не стане густою.
4. Нам необхідно випекти три коржі. Для цього ділимо тісто на три рівні частини. У форму для випікання виливаємо суміш для першого коржа і ставимо в духовку (розігріти до 180 градусів). Тушкуємо кожен корж в духовці 20 хвилин. Даємо їм охолонути.
5. Поки коржі випікаються, займемося кремом. Беремо вершкове масло і збиваємо його міксером до білого кольору. Додаємо в масло, згущене молоко і цукрову пудру. Збиваємо до однорідності. Натираємо на тертці лимонну цедру. Додаємо її в суміш разом з лимонним соком. Збиваємо міксером до пишноти.
6. Тепер перейдемо до приготування прикраси для торта. Для цього в окремий посуд кришимо печиво і додаємо до нього какао, перемішуємо. Пізніше цією крихтою ми будемо оформляти боки і верх торта.
7. Коржі змащуємо кремом, обробляємо їм боки торта з допомогою широкого ножа або лопатки.
8. Прикрашаємо торт крихтою з какао і печива. Ставимо в холодильник на ніч, щоб коржі добре просочилися.
Приємного апетиту!