Як приготувати закваску для домашнього квасу з сухарів?
Для цього рецепту нам знадобляться житні сухарі, свіжі дріжджі, цукор і гаряча вода. Спочатку хліб підсушується в духовці і складається в банку. Зверху все посипається цукром і заливається окропом. Потім вода остигає і туди додаються розведені дріжджі. Процес бродіння займає добу.
Час готування: 1 день.
Час приготування: 35 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Хліб житній – 120 гр.
- Дріжджі свіжі – 15 гр.
- Цукор-пісок – 4 ст. л.
- Вода питна – 2.5-3 л
Процес приготування:
1. Житній хліб нарізаємо на невеликі шматочки і кладемо їх на деко. Розігріваємо духовку до 180оС і сушимо в ній сухарі приблизно 20 хвилин. Спостерігаємо, щоб вони не підгоріли.
2. Беремо трилітрову банку і на її дно викладаємо готові житні сухарі. Засипаємо все цукром.
3. Кип’ятимо воду і заливаємо її в банку «по плечики». Даємо їй охолонути.
4. В цей час беремо свіжі дріжджі і розчиняємо їх в ¼ склянки теплої води. Відправляємо їх у банку, коли температура води досягне 30-35 градусів.
5. Накриваємо банку з вмістом кількома шарами марлі і закріплюємо її за допомогою гумки. Залишаємо в темному теплому місці на добу.
6. Через цей час на дні повинна утворитися гуща, яка і виступить в якості закваски. Можемо приступати до приготування квасу. Подаємо його до столу охолодженим. Приємного апетиту!