Закваска для квасу – 7 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Як приготувати закваску для домашнього квасу з сухарів?

Для цього рецепту нам знадобляться житні сухарі, свіжі дріжджі, цукор і гаряча вода. Спочатку хліб підсушується в духовці і складається в банку. Зверху все посипається цукром і заливається окропом. Потім вода остигає і туди додаються розведені дріжджі. Процес бродіння займає добу.

Час готування: 1 день.

Час приготування: 35 хв.

Порції – 1.

Склад:

  • Хліб житній – 120 гр.
  • Дріжджі свіжі – 15 гр.
  • Цукор-пісок – 4 ст. л.
  • Вода питна – 2.5-3 л

Процес приготування:

1. Житній хліб нарізаємо на невеликі шматочки і кладемо їх на деко. Розігріваємо духовку до 180оС і сушимо в ній сухарі приблизно 20 хвилин. Спостерігаємо, щоб вони не підгоріли.

2. Беремо трилітрову банку і на її дно викладаємо готові житні сухарі. Засипаємо все цукром.

3. Кип’ятимо воду і заливаємо її в банку «по плечики». Даємо їй охолонути.

4. В цей час беремо свіжі дріжджі і розчиняємо їх в ¼ склянки теплої води. Відправляємо їх у банку, коли температура води досягне 30-35 градусів.

5. Накриваємо банку з вмістом кількома шарами марлі і закріплюємо її за допомогою гумки. Залишаємо в темному теплому місці на добу.

6. Через цей час на дні повинна утворитися гуща, яка і виступить в якості закваски. Можемо приступати до приготування квасу. Подаємо його до столу охолодженим. Приємного апетиту!