Дуже смачний домашній балик з сазана
Балик являє собою філейні частини риби, в’ялені у великій кількості солі. В’ялити краще всього лише свіжу рибу, наприклад, великого сазана. Цей вид риб не вбирає запах річкової тіни і балик з нього виходить дуже смачним.
Час готування: 10-11 діб.
Час приготування: 180 хв.
Порцій: 32.
Склад:
- Сазан – 16 кг
- Сіль – 1 кг
- Цукор – 0,5 кг
- Оцет 6 % – 250 мл
Процес приготування:
1. Тушку сазана охолодіть, зніміть шкірку і випатрайте, потім добре помийте.
2. Філе необхідно відокремити від кісток і нарізати шматками приблизно одного розміру. Філе ще раз добре помийте, щоб позбутися від залишків крові.
3. Рибу складіть в об’ємну ємність залийте водою і додайте оцет, залиште на 2-3 години, це дозволить позбутися від бактерій.
4. Сіль і цукор змішайте. В отриманій суміші обваляйте всі шматки філе.
5. Дно ємності, де буде солитись сазан, просыпьте сумішшю солі і цукру. Шарами укладіть філе, кожен шар додаткове просыпайте сіллю і цукром. Зверху покладіть дерев’яну дошку і встановіть гніт вагою не менше 4 кілограмів.
6. Поставте форму в холодильник, після перших діб, злийте утворилася рідина, закрийте контейнер кришкою і тримайте рибу в холодильнику ще 3 доби. Після цього частини філе добре промийте водою.
7. Потім вимочити рибу у воді протягом 7-8 годин, за цей час воду необхідно поміняти не менше 3 разів. Якщо немає можливості залишити рибу в холодильнику, то можна заздалегідь заморозити пляшки з водою і покласти їх в ємність. Після цього шматки риби необхідно дати. Балик буде готовий вже через добу. Якщо ви бажаєте отримати більш сухе м’ясо, то тримайте 2-3 доби.
8. Балик виходить просто смакота.
Приємного апетиту!