Чашушулі – це популярна страва традиційної грузинської кухні. Як правило, частування складається з м’якого, добре протушенного м’яса, томатної підливи і ароматних спецій. Є багато варіантів приготування яскравого частування. Кращі з них ми зібрали для вас у нашій кулінарній добірці з восьми перевірених покрокових рецептів з фотографіями.
Чашушулі по-грузинськи — класичний рецепт
Чашушулі по-грузинськи – класичний рецепт, який нескладно здійснити в домашніх умовах. Для цього виконайте кроки з нашої перевіреної кулінарної ідеї. Готове частування порадує насиченим смаком і ароматом, подавайте до сімейного обіду або вечері.
Інгредієнти на
2 порц.
- Яловичина ⅔ кг
- Помідори 250 гр.
- Цибуля ріпчаста 150 гр.
- Томатна паста 1 ст. л
- Часник 3 зуб.
- Приправа «Хмелі-Сунелі» ½ ч. л.
- Кінза 1 пучок
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
- Масло рослинне 2 ст. л.
- Вода 50 мл
Процес приготування:
- Яловичину промиваємо, нарізаємо невеликими шматочками і обсмажуємо на рослинному маслі до рум’яної скоринки.
- Перекладаємо обсмажене м’ясо в каструлю. Доповнюємо його подрібненим ріпчастою цибулею.
- Виливаємо в масу 500 мл кип’яченої води.
- Кип’ятимо масу на плиті, після тушкуємо під кришкою 1-1,5 години.
- Помідори надрізаємо і заливаємо окропом на 5 хвилин.
- Після воду зливаємо, видаляємо шкірку. М’якоть дрібно нарізаємо.
- Подрібнюємо кінзу і часник.
- В каструлю з добре протушенным м’ясом викладаємо м’якоть помідорів, сіль, спеції і томатну пасту.
- Тушкуємо заготовку до випаровування однієї чверті рідини.
- За п’ять хвилин до готовності додаємо часник і кинзу. Перемішуємо і знімаємо з плити.
- Чашушулі по-грузинськи за класичним рецептом готові. Можна подавати до столу!
Чашушулі з яловичини по-грузинськи
Чашушулі з яловичини по-грузинськи – соковите і поживне частування, перед яким неможливо встояти. Таке апетитне блюдо точно різноманітить ваше меню і домашній стіл. Для приготування використовуйте перевірений рецепт з покроковим описом процесу і фотографіями.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Яловичина – 0,6 кг
- Помідори – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Часник – 3 зубчики.
- Перець гострий – 1 шт.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Кінза – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сік томатний – 100 мл
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Овочі та зелень промиваємо. З м’ясом чинимо так само.
Крок 2. Яловичину ділимо на невеликі шматочки. Обсмажуємо на вершковому маслі до яскравого рум’янцю.
Крок 3. Доповнюємо м’ясо подрібненою цибулею і гострим перцем. Перемішуємо і тушкуємо під кришкою до м’якості м’яса.
Крок 4. Додаємо в загальну масу томатну пасту, перемішуємо і тушкуємо пару хвилин. Після додаємо сіль, спеції і подрібнений часник.
Крок 5. Викладаємо в блюдо подрібнені помідори і виливаємо томатний сік. Даємо закипіти.
Крок 6. Тушкуємо 15 хвилин, додаємо подрібнену кінзу. Готуємо ще дві хвилини і прибираємо з вогню.
Крок 7. Чашушулі з яловичини по-грузинськи готові. Подавайте до столу і пробуйте!
Чашушулі з телятини
Чашушулі з телятини нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього виконайте кроки з нашої перевіреної кулінарної ідеї з фотографіями. Готове частування порадує насиченим смаком і пряним ароматом, подавайте до сімейного обіду або вечері.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Телятина – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 0,5 кг
- Сік томатний з м’якоттю – 300 мл
- Перець болгарський – 300 гр.
- Кінза – 25 гр.
- Петрушка – 25 гр.
- Часник – 5 зубчиків.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Розмарин – 3 гілки.
- Перець гострий мелений – 2 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 2 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець гострий – 1/3 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком. Овочі та зелень промиваємо під водою.
Крок 2. Телятину промиваємо під водою і нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 3. М’ясо перекладаємо в сковороду виливаємо трохи води, доводимо до кипіння і після тушкуємо на повільному вогні близько 40-50 хвилин.
Крок 4. Очищаємо цибулю і дрібно нарізаємо його.
Крок 5. Очищаємо від насіння болгарський перець. Ріжемо його дрібними шматочками.
Крок 6. Дрібно рубаємо ножем часник.
Крок 7. Подрібнюємо промиту і обсушену зелень.
Крок 8. Дрібно нарізаємо гострий перець.
Крок 9. У сковороду з м’ясом додаємо розмарин і спеції.
Крок 10. Обсмажуємо до повного випаровування рідини. Розмарин видаляємо.
Крок 11. Додаємо в м’ясо вершкове масло і часник.
Крок 12. Викладаємо сюди ж подрібнену цибулю. Вливаємо ще трохи води і тушкуємо 20 хвилин.
Крок 13. Додаємо в сковороду шматочки перцю.
Крок 14. Вливаємо томатний сік з м’якоттю.
Крок 15. Тушкуємо блюдо 15 хвилин, пробуємо на сіль.
Крок 16. В кінці додаємо подрібнену зелень, тримаємо три хвилини і знімаємо з плити.
Крок 17. Чашушулі з телятини готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Чашушулі зі свинини по-грузинськи
Чашушулі зі свинини по-грузинськи – яскраве і ситне частування, перед якою важко встояти. Таке апетитне блюдо точно різноманітить ваше меню і прикрасить стіл. Для приготування використовуйте перевірений рецепт з покроковим описом процесу і фотографіями.
Час готування – 7 годин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2
Склад:
- Свинина – 300 гр.
- Цибуля ріпчаста червоний – 2 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Аджика – 1 ч. л.
- Паста томатна – 1 ч. л.
- Окріп – 0,5 склянки
- Кінза – 5 гілочок.
- Кріп – 2 гілки.
- Петрушка – 5 гілок.
- Коріандр мелений – 0,5 ч. л.
- Уцхо-сунелі – 0,5 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Реган – 1 ч. л.
- Помідори – 2 шт.
- Лист лавровий – 1 шт.
Для маринаду м’яса:
- Аджика – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Оцет винний білий – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину промиваємо під водою і нарізаємо невеликими шматками.
Крок 2. Викладаємо м’ясо в глибоку миску, доповнюємо його аджикою, сіллю і винним оцтом. Перемішуємо і маринуємо близько 5 годин.
Крок 3. Обсмажуємо м’ясо до готовності на рослинній олії.
Крок 4. Доповнюємо свинину подрібненою цибулею. Перемішуємо і готуємо 5 хвилин.
Крок 5. Подрібнюємо помідори і перемішуємо їх з подрібненим часником.
Крок 6. Додаємо до м’яса аджику і перемішуємо.
Крок 7. Далі викладаємо масу з помідорів з часником. Вливаємо окріп. Знову перемішуємо і тушкуємо 5 хвилин.
Крок 8. Додаємо сіль і спеції.
Крок 9. Масу викладаємо в подрібнену зелень, перемішуємо, кип’ятимо і прибираємо з вогню.
Крок 10. Чашушулі зі свинини по-грузинськи готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Чашушулі з курки
Чашушулі з курки кожен може приготувати в домашніх умовах. Для цього виконайте кроки з нашої перевіреної кулінарної ідеї. Готову страву порадує яскравим смаком і апетитним ароматом. Подавайте частування до святкового або сімейного столу.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Філе куряче – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Помідори – 2 шт.
- Зелень коріандру – 15 гр.
- Насіння гарбузове – 120 гр.
- Перець чорний горошок – 1 ст. л.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Оцет 9% – 2 ст. л.
- Вода – 50 мл
- Сметана – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо куряче філе і нарізаємо його невеликими шматочками.
Крок 2. Куряче філе викладаємо в сковороду з рослинним маслом. Додаємо 50 мл води, оцет, горошини чорного перцю. Доводимо до кипіння під кришкою, після тушкуємо до випаровування рідини.
Крок 3. Доповнюємо куряче м’ясо подрібненою цибулею. Додаємо лавровий лист, перемішуємо і тушкуємо 5 хвилин.
Крок 4. Додаємо до курки шматочок вершкового масла і подрібнені помідори. Знову перемішуємо і тушкуємо 5 хвилин.
Крок 5. Доповнюємо заготівлю сметаною і подрібненим часником. Тушкуємо пару хвилин.
Крок 6. Викладаємо в загальну масу гарбузове насіння і подрібнену зелень. Солимо до смаку, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Крок 7. Чашушулі з курки готові. Розкладайте по тарілках і подавайте до столу!
Чашушулі в казані на вогнищі
Чашушулі в казані на вогнищі – яскраве грузинське частування, яке нікого не залишить байдужим. Щоб приготувати страву в домашніх умовах, виконайте кроки з нашої перевіреної кулінарної ідеї. Чашушулі порадує насиченим смаком і ароматом, подавайте до сімейного обіду або вечері.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 16
Інгредієнти:
- Грудинка яловича – 1,5 кг
- Ребра яловичі – 1 кг
- М’якоть яловичини – 1,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 кг
- Перець болгарський – 1 кг
- Помідори – 1 кг
- Перець чилі – 2 шт.
- Часник – 1 головка.
- Помідор – 1 кг
- Перець чилі – 2 шт.
- Аджика – 2 ч. л.
- Масло рослинне – 100 мл
- Сіль – за смаком.
- Хмелі-сунелі – за смаком.
- Кінза – 1 пучок.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом розпалюємо багаття.
Крок 2. Підготуємо овочі. Помідори промиваємо та нарізаємо кружальцями.
Крок 3. Очищаємо цибулю й ріжемо його гуртками.
Крок 4. Очищаємо від насіння перець і ріжемо його соломкою.
Крок 5. З часнику знімаємо піну. Зубчики розбираємо тонкими пластинками.
Крок 6. Все ділимо м’ясо на порційні шматки. Викладаємо в казан частинами. Попередньо в казан вливаємо олію і додаємо часник.
Крок 7. Даємо трохи підрум’яниться першої частини м’яса.
Крок 8. Викладаємо частину, перемішуємо і обсмажуємо.
Крок 9. Накриваємо казан кришкою і готуємо 10-15 хвилин.
Крок 10. Додаємо до м’яса цибулю.
Крок 11. Перемішуємо і тушкуємо під кришкою ще 20 хвилин.
Крок 12. Приєднуємо перець.
Крок 13. Знову все перемішуємо.
Крок 14. Викладаємо сіль, спеції, аджику, гострий перець і помідори. Перемішуємо і тушкуємо ще 25 хвилин.
Крок 15. Посипаємо заготівлю подрібненої кінзою та іншою зеленню. Тушкуємо ще 10-15 хвилин і прибираємо з вогню.
Крок 16. Чашушулі в казані на вогнищі готові. Розкладайте по порційних тарілках і подавайте до столу!
Рецепт чашушулі в мультиварці
Рецепт чашушулі в мультиварці – це справжня знахідка для багатьох господинь. З його допомогою ви швидко і легко приготуєте апетитне грузинське блюдо. Подавайте частування до домашнього столу з хлібом, лавашем або вашими улюбленими гарнірами. Встояти неможливо!
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Філе куряче – 1 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Масло вершкове – 30 гр.
- Гвоздика – 4 шт.
- Кориця мелена – 0,5 ч. л.
- Сік томатний – 100 мл
- Вино червоне – 70 мл
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Куряче філе промиваємо та нарізаємо невеликими шматками.
Крок 2. У чашу мультиварки розтоплюємо шматок вершкового масла.
Крок 3. Опускаємо в масло куряче філе. Готуємо в режимі «смаження».
Крок 4. Додаємо до курки півкільця цибулі. Перемішуємо і обсмажуємо.
Крок 5. Викладаємо в загальну масу тонку соломку болгарського перцю.
Крок 6. В окремій мисці змішуємо томатний сік з гвоздикою і корицею.
Крок 7. Вливаємо томатну суміш в м’ясо, солимо за смаком і готуємо ще три хвилини.
Крок 8. Додаємо подрібнену зелень.
Крок 9. Вливаємо трохи червоного вина. Даємо заготівлі прокипіти 4 хвилини.
Крок 10. Перемішуємо вміст і закриваємо кришку.
Крок 11. Готуємо в режимі для гасіння 20 хвилин.
Крок 12. Чашушулі в мультиварці готові. Подавайте до столу і швидше пробуйте!
Чашушулі з баранини
Чашушулі з баранини нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки. Готове частування порадує насиченим смаком і дивним ароматом, подавайте до сімейного обіду або вечері.
Час приготування: 1 годину 50 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Баранина – 1,5 кг
- Пиво світле – 0,5 л.
- Перець болгарський – 2 шт.
- Селера черешкова – 2 шт.
- Помідори – 3 шт.
- Кінза – 1 пучок.
- Базилік – 1 пучок.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Часник – 4 зубчики.
- Уцхо-сунелі – 1 ч. л.
- Хмелі-сунелі – 1 ч. л.
- Перець червоний гострий – 1 шт.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 4 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.
Крок 2. Баранину добре промиваємо, нарізаємо на шматки середнього розміру і обсмажуємо на рослинному маслі до рум’яної скоринки. Перекладаємо в казан або сотейник.
Крок 3. У цій же сковороді обсмажуємо порізаний тонкими пір’ям ріпчасту цибулю. Готуємо його до рум’янцю.
Крок 4. Перекладаємо цибулю в посуд з м’ясом. Вливаємо пиво, кип’ятимо і тушкуємо 50 хвилин.
Крок 5. Дрібно нарізаємо селера, болгарський перець і часник.
Крок 6. Обсмажуємо овочі на сковороді до м’якості і появи рум’янцю.
Крок 7. Перекладаємо овочі в загальну масу. Посипаємо сіллю, спеціями, доводимо до кипіння й тушкуємо близько 15 хвилин.
Крок 8. В цей час подрібнюємо зелень. Помідори розбираємо часточками.
Крок 9. Викладаємо підготовлені продукти в заготовку. Також додаємо гострий перець.
Крок 10. Перемішуємо і тушкуємо блюдо 10 хвилин.
Крок 11. Чашушулі з баранини готово! Розкладайте по тарілках і подавайте до столу.