Покроковий рецепт голубців з пекінської капусти в томатному соусі
Голубці – традиційне болгарське блюдо, що стало рідним всім жителям пострадянського простору. Трохи змінений рецепт став не менш популярним, адже пекінська капуста відрізняється м’якістю і соковитістю листя. Відмінний варіант страви для всієї родини.
Час приготування – 50 хвилин
Час готування – 1 годину 25 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Капуста пекінська – 1 кг
- Фарш – 500 гр.
- Рис – 90 гр.
- Томатна паста – 80 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Часник – 2 зубчики
- Морква – 2 шт.
- Лист лавровий – 3 шт.
- Вода – 300 мл
- Сіль – за смаком
- Перець чорний мелений – за смаком
- Спеції – за бажанням
- Масло рослинне – для смаження
Процес приготування:
1. Очистіть і вимийте цибулю і моркву. Дрібно наріжте цибулю, натріть коренеплід на крупній тертці. Надішліть овочі на сковороду, змащену рослинним маслом. Пасеруйте овочі на середньому вогні до рум’яного кольору, періодично помішуючи дерев’яною лопаткою. Третина овочів відкладіть в окремий посуд і приберіть на час в сторону.
2. Розведіть томатну пасту кип’яченою водою. Пасту можна замінити томатом, очищеним від шкірки за допомогою окропу і подрібненому в блендері. Влийте рідину в сковороду з пасерування. Очистіть від лушпиння часник пропустити через часникодавку. Якщо такого пристрою немає, порубаєте зубчики ножем як можна дрібніше. Додайте в сковороду. Посоліть, поперчіть майбутній соус і додайте спеції за смаком. Добре підійдуть паприка або прованські трави. Перемішайте і тушкуйте на повільному вогні близько 8-10 хвилин.
3. Відваріть рис до напівготовності. Процес займе не більше 10 хвилин. Відкиньте крупу на друшляк або сито і промити холодною водою, щоб видалити зайвий крохмаль.
4. У миску до фаршу перекладіть пасеровані цибулю і моркву, залишені раніше. Туди ж відправте рис. Додайте сіль і перець і добре перемішайте начинку.
5. Помийте пекінську капусту і відріжте 2-3 см твердого шару з низу качана. Розберіть на листя. 14-15 найбільших залиште для голубців. Інші використовуйте на свій розсуд.
6. Акуратно зріжте ножем шар білого ущільнення. Складіть листя в поліетиленовий пакетик і відправте в мікрохвильовку на 1.5-2 хвилини, щоб розм’якшити їх.
7. Розкладіть листя і кожен, ближче до зеленого краю, покладіть трохи фаршу. Сформуйте рулетики, загинаючи боки аркуша в середину, щоб начинка не випадала.
8. Голубці складіть у глибоку посуд: сковороду з високими стінками, каструлю або казан. Поверх шару напівфабрикатів покладіть приготований томатний соус із засмажкою. Ложкою рівномірно розподіліть його по всій поверхні голубців. Влийте в посуд близько склянки води, викладіть між заготівками лаврові листочки. Накрийте кришкої і готуйте 45-50 хвилин. Майже в самому кінці готування спробуйте соус на сіль, при необхідності додайте.
9. Готові голубці подавайте по дві штуки в плоскій тарілці, поливши соусом, в якому вони готувалися і сметаною. При бажанні прикрасити зеленню.
Приємного апетиту!