Хачапурі по-імеретинськи – 5 рецептів приготування з покроковими фото

Хачапурі по-імеретинськи – це ситна і неймовірно апетитні коржик із тягнеться і пікантним сиром, яку традиційно подає до обіду, що складається з супу або ж до вечері з м’яса і свіжих овочів. Традиційно грузинське хачапурі готується на мацоні – кисломолочному продукті, однак, якщо такого напою немає у вас під рукою, то його з легкістю можна замінити більш доступними інгредієнтами, наприклад молоком або кефіром – смачно в будь-якому разі!

Хачапурі по-імеретинськи – класичний рецепт

Хачапурі по-імеретинськи – це неймовірне поєднання м’якого і повітряного тіста з начинкою з двох видів сирів: імеретинського і сулугуні. Незважаючи на те, що в рецепті використовуються дріжджі, активну час приготування не перевищує 15 хвилин, а значить, бавитися такими «коржами» можна досить часто.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Для тіста:
  • Борошно 260 гр.
  • Кефір 5 ст. л. (2.5% жирності)
  • Молоко коров’яче 80 мл
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Сухі дріжджі ½ ч. л.
  • Цукор-пісок-1 ч. л.
  • Сіль 4 гр.
  • Для начинки:
  • Сир Сулугуні 150 гр.
  • Імеретинський Сир 150 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.

Процес приготування:

  1. У тарілку з високими бортиками просіваємо борошно, додаємо дріжджі, цукровий пісок і кефір кімнатної температури, злегка підігріте молоко і рослинне масло – перемішуємо і підсолюємо.
  2. Чистими руками замішуємо м’яке тісто, прикриваємо рушником і залишаємо в теплому місці до підйому.
  3. У момент, коли тісто практично підійшло, натираємо сир і змішати з сирим яйцем, формуємо кульку. Жменю подрібненого сиру залишаємо для верхівки.
  4. «Свіже» тісто розгортаємо в коло, в центр кладемо начинку і щільно защипливаем краю таким чином, щоб сир залишився всередині.
  5. Руками розрівнюємо тісто і начинку, збільшуючи діаметр. Потім проходимся качалкою до тих пір, поки товщина напівфабрикату не буде становити 2-3 сантиметри.
  6. Заготівлю змащуємо збитим яйцем і посипаємо залишками сиру – випікаємо близько 20-25 хвилин при 190 градусах.
  7. Нарізаємо, як піцу та запрошуємо сім’ю для дегустації. Приємного апетиту!

Хачапурі по-імеретинськи з сиром в духовці

Хачапурі по-імеретинськи з картоплею в духовці – це ситне і досить жирне страва грузинської кухні, яке давно набуло популярності і в наших широтах. Але це зовсім не дивно, адже хто встоїть перед дріжджовим тестом з величезною кількістю сиру, та ще й присмаченим вершковим маслом.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5-6.

Склад:

Для тіста:

  • Дріжджі свіжі – 20 гр.
  • Вода – 250 мл
  • Борошно – 400-450 гр.
  • Олія соняшникова – 3 ст. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 щіпка.

Для начинки:

  • Сир «сулугуні» – 600 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 2 ч. л.

Додатково:

  • Масло вершкове – 30-40 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Готування починаємо з опари: у миску наливаємо теплу воду і додаємо дріжджі, цукровий пісок, сіль і рослинне масло.

Крок 2. Вводимо близько 350 грам борошна і розмішуємо за допомогою лопатки.

Крок 3. Продовжуємо поступово підсипати борошно, замішуючи тісто руками до тих пір, поки маса не перестане прилипати до долонь – прикриваємо льняною серветкою і переміщаємо в тепло на 30-40 хвилин.

Крок 4. Паралельно готуємо начинку: сир подрібнюємо за допомогою бурачной терки і об’єднуємо з борошном і збитим яйцем.

Крок 5. Сирно-яєчну масу ділимо на дві рівні частини і скачуємо в кульки.

Крок 6. Через півгодини тісто збільшилося вдвічі.

Крок 7. Тісто також поділяємо навпіл і розгортаємо в коржі, на середину викладаємо начинку.

Крок 8. Піднімаємо краї тіста до центру і щільно скріплюємо.

Крок 9. Розрівнюємо заготівлю назад в корж і після розкачуємо до товщини не більше сантиметра.

Крок 10. Викладаємо напівфабрикат на деко, устеленный пергаментом. В центрі робимо невеликий отвір для вільного виходу пари.

Крок 11. Готуємо хачапурі в духовій шафі, розігрітій до 250 градусів, протягом 10-12 хвилин. По закінченні термічної обробки, присмачую верхівку вершковим маслом.

Крок 12. Не чекаючи охолодження – знімаємо пробу і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Хачапурі на кефірі по-імеретинськи

Хачапурі на кефірі по-імеретинськи відрізняється своєю неймовірною текстурою, яка включає в себе невагоме м’яке тісто, приготоване на основі кисломолочного продукту і ситної, жирної і тягнеться начинки з солонуватого сиру і яєць курячих – пальчики оближеш!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8.

Склад:

Для тіста:

  • Борошно – 600-700 гр.
  • Кефір – 500 мл
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Цукор-пісок – 1 ч. л.
  • Сода – 2/3 ч. ложки
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Для начинки:

  • Сир «сулугуні» – 800 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Масло вершкове – 60 гр. + 70 гр.

Процес приготування:

Крок 1. Для тіста виливаємо в миску кефір і додаємо соду – ретельно перемішуємо вінчиком.

Крок 2. Додаємо олію, сіль та цукровий пісок – розчиняємо в кисломолочному продукті.

Крок 3. Поступово вводимо борошно і перемішуємо масу ложкою, а після, переходимо на ручний заміс, припудривши робочу поверхню борошном.

Крок 4. Вимішуємо тісто до м’якої й еластичної консистенції, борошна може знадобитися менше, ніж зазначено у списку інгредієнтів. Збираємо масу в грудку і даємо близько 20 хвилин для відпочинку.

Крок 5. Для начинки в чаші змішати натертий сир, яйця і 60 грам м’якого вершкового масла.

Крок 6. Старанно заважаємо компоненти до однорідності.

Крок 7. Приступаємо до формування: від пшеничного маси відокремлюємо сегмент, розміром із середнє яблуко і розгортаємо в тонкий коло, по центру викладаємо достатню кількість сиру з яйцями і маслом.

Крок 8. Піднімаємо краю основи і скріплюємо, як показано на фото.

Крок 9. Перевертаємо заготівлю швом вниз і злегка розтягуємо руками, після проходимся качалкою і наш напівфабрикат готовий.

Крок 10. Сковороду трошки промазуємо вершковим маслом і обсмажуємо хачапурі близько 3-5 хвилин з двох сторін під кришкою.

Крок 11. Виклавши коржі на тарілку, змащуємо вершковим маслом, укладаємо стопкою для збереження тепла.

Крок 12. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Хачапурі по-імеретинськи на молоці

Хачапурі по-імеретинськи на молоці – це борошняний виріб з ситної начинкою з сиру, доповнимо її бринзою, і свіжою зеленню. Напівфабрикати будемо смажити на гарячій сковороді до апетитної скоринки, а після, промащувати маслом для додаткової соковитості.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

Для тіста:

  • Молоко – 200 мл
  • Яйце – 1 шт.
  • Борошно – 350 гр.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Розпушувач тіста – 1 ч. л.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.

Для начинки:

  • Сир твердих сортів – 150 гр.
  • Бринза – 150 гр.
  • Яйце – 1 шт.
  • Кріп – за смаком.
  • Масло вершкове – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку ємність відправляємо розпушувач, сіль і просіяне борошно.

Крок 2. Сухі компоненти перемішуємо, по центру робимо лунку і вливаємо тепле молоко, також вбиваємо яйце.

Крок 3. Заважаємо, поки борошно не вбере все добавки, вводимо соняшникову олію.

Крок 4. Викладаємо масу на стіл, присипаний борошном, і вимішуємо тісто близько 5 хвилин, збираємо його в кулю і даємо трохи часу відпочити.

Крок 5. В окремий посуд натираємо сир, додаємо подрібнений кріп і розбиваємо яйце.

Крок 6. Вимішуємо до однорідної консистенції.

Крок 7. Борошняну основу поділяємо на 6-8 сегментів однакового розміру і ваги.

Крок 8. Кожен шматок розтягуємо в коржик, в центр кладемо приблизно 2-3 чайних ложки сирної маси.

Крок 9. Скріплюємо краю і розкачуємо напівфабрикат до діаметра 13-15 сантиметрів.

Крок 10. Підсмажуємо хачапурі на сухій розігрітій сковороді з обох боків до утворення апетитною скоринки і рум’яності.

Крок 11. Гарячі грузинські коржі присмачую вершковим маслом і складаємо один на одного.

Крок 12. До столу подаємо «з пилу, з жару». Приємного апетиту!

Хачапурі по-імеретинськи на мацоні

Хачапурі по-імеретинськи на мацоні – це смачні та ситні коржі з сирною начинкою. Для начинки ви можете використовувати будь-який сир, який вам подобається, наприклад, бринзу, сулугуні або імеретинський – орієнтуйтеся на свої смакові вподобання і пропонований асортимент продуктових магазинів.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Сир – 300-400 гр.
  • Мацоні – 100 мл
  • Борошно – 2,5-3 склянки
  • Сода – ½ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Масло вершкове – 50 гр.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Переливаємо кефір в посуд, зручну для вимішування, підсипаємо сіль і соду.

Крок 2. Перемішуємо і додаємо просіяне борошно і олію.

Крок 3. Вимішуємо компоненти до моменту відставання від посуду. Затягуємо масу харчовою плівкою і залишаємо при кімнатній температурі на 20 хвилин.

Крок 4. В цей час робимо начинку: сир натираємо на тертці з великими отворами, додаємо яйце і сіль при необхідності.

Крок 5. Гарненько перемішуємо складові.

Крок 6. Тісто ділимо на 4 частини, розгортаємо в коло і в середину викладаємо сирну масу.

Крок 7. Над начинкою скріплюємо.

Крок 8. Перевертаємо заготівлю і розминаємо пальцями.

Крок 9. Розігріту сковорідку трохи промазуємо вершковим маслом, викладаємо хачапурі скріпленим краєм вниз і печемо до рум’яного кольору, сиру бік змащуємо розтопленим вершковим маслом.

Крок 10. Перевертаємо і підсмажуємо з другої сторони.

Крок 11. Приємного апетиту!