Лечо — це класична угорська закуска на зиму з болгарського перцю, помідорів та цибулі. Тема домашніх заготовок дуже об’ємна і захоплююча, салати, мариновані овочі, асорті, варення, джеми і багато іншого. У цій статті ми розповімо про дев’яти смачні рецепти традиційного сполучення з овочів – лечо.
Класичний покроковий рецепт лечо з перцю і помідорів
Класичне поєднання перцю і помідорів є основою рецепту для заготівлі лечо. Чим соковитіше і спелее будуть ці овочі, тим смачніше вийде лечо.
Інгредієнти на
8 порц.
- Помідори 1.5 кг
- Перець болгарський 1.5 кг
- Оцет столовий 9% 2 ст. л.
- Цукор-пісок ½ склянки
- Сіль 1 ст. л.
- Перець чорний горошок 5 шт.
- Перець запашний 4 шт.
- Масло соняшникова 150 мл
Процес приготування:
- Як заготовити смачне лечо на зиму за класичним рецептом? Помідори промиваємо і очищаємо від шкірки, для цього робимо на кожному овоче надріз хрест-навхрест, опускаємо на 1-2 хвилини в окріп, дістаємо, і від розрізу знімаємо шкірку.
- Всі помідори подрібнюємо за допомогою блендера або м’ясорубки.
- У ємність, де буде готуватися лечо за класичним рецептом, кладемо подрібнені помідори, олію, сіль і цукор. Ставимо на плиту, доводимо суміш до кипіння і варимо 15-20 хвилин.
- Перці промиваємо, видаляємо плодоніжки і насіння, нарізаємо м’якоть невеликими смужками.
- До вже трохи провареним помідорів, додаємо нарізаний перець, спеції і варимо ще 20 хвилин від моменту закипання.
- Останнім кроком додаємо оцет, перемішуємо і знімаємо ємність з плити. Стерилізуємо банки і кришки.
- Розливаємо класичне лечо по банкам, закатуємо і залишаємо їх під покривалом остигати. Закачування краще зберігати у темному прохолодному місці.
Приємного апетиту!
Класичне лечо з морквою і цибулею
Сезон свіжих домашніх овочів проходить досить швидко, але овочі на обідньому столі хочеться бачити цілий рік. Хорошою альтернативою свіжим овочам можуть стати закочені мариновані овочі асорті, наприклад, лечо – яскравий і смачний салат.
Інгредієнти:
- Томати – 2,5-3 кг
- Перець червоний – 2,5-3 кг
- Морква – 1,5 кг
- цибуля Ріпчаста – 1 кг
- Соняшникова олія – 1 склянка
- цукор – пісок- 0,5 склянки
- Сіль – 4-5 ст. л.
- Перець чорний горошком – 5 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Столовий оцет 9 % – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Помідори для лечо краще вибирати стиглі, без ознак псування. Томати промиваємо, робимо надріз хрест-навхрест на кожному помідорі. Овочі опускаємо на 1-1,5 хвилини в окріп, потім легко знімаємо шкірку. Помідори пропускаємо через м’ясорубку або подрібнюємо блендером.
Крок 2. Перці вимиваємо, видаляємо плодоніжки, насіння і перегородки, нарізаємо їх невеликими смужками.
Крок 3. Лук очищаємо і нарізаємо півкільцями.
Крок 4. Морква промиваємо, очищаємо і натираємо на крупній тертці.
Крок 5. У глибоку каструлю наливаємо олію і ставимо її на плиту, солодкий перець, цибулю і моркву кладемо в каструлю, тушкуємо овочі на невеликому вогні 30 хвилин, постійно помішуючи.
Крок 6. Потім додаємо в каструлю подрібнені помідори, сіль, цукор і перець горошком, все перемішуємо, тушкуємо хвилин 10-15, вливаємо оцет, перемішуємо і готуємо ще 5-7 хвилин. У процесі готування обов’язково пробуємо на сіль, можна відійти від рецепту і додати більше солі.
Крок 7. Банки і кришки для закаток стерилізуємо. В сухі банки розливаємо лечо, герметично закатуємо кришками. Смачна заготівля на зиму готова.
Приємного апетиту!
Лечо з томатною пастою
Лечо – для господинь, чудова знахідка з угорської кухні. Існує велика кількість варіантів його приготування, в класичному рецепті зазвичай використовуються подрібнені томати, але для економії часу можна використовувати томатну пасту.
Склад:
- Червоний перець – 1-1,5 кг
- Томатна паста (соус) – 300-350 мл
- Часник – 3 зубчики.
- Перець чорний горошком – 4-5 шт.
- Сіль – 1 ст. л.
- Цукор – 4 ст. л.
- Рослинна олія – 0,5 склянки
- Столовий оцет 9% – 2 ст. л.
- Перець запашний горошком – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування лечо краще вибрати томатну пасту, до складу якої будуть входити тільки помідори, сіль і цукор. Занадто густу пасту можна розбавити водою.
Крок 2. Виливаємо В каструлю томатну пасту, додаємо до неї спеції і ставимо на повільний вогонь.
Крок 3. Перець промиваємо, видаляємо плодоніжки, насіння і перегородки, нарізаємо їх невеликими смужками.
Крок 4. Відправляємо перець в каструлю до томатної пасти.
Крок 5. Доводимо вміст каструлі до кипіння, додаємо сіль, цукор і соняшникова олія.
Крок 6. Лечо варимо 20-25 хвилин, потім додаємо подрібнений часник, оцет, перемішуємо і варимо ще 5-7 хвилин.
Крок 7. Банки і кришки стерилізуємо окропом. Розливаємо лечо в сухі банки, закочує їх. Лечо відмінно доповнить будь-яке м’ясне блюдо на вашому столі.
Приємного апетиту!
Лечо по-угорськи
Даний лечо по-угорськи готується тільки з солодкого болгарського перцю і томатного пюре з додаванням спецій. Виходить дуже смачна і проста закачування.
Інгредієнти:
- Болгарський перець різних кольорів – 1,5-2 кг
- Томатна паста – 500-800 мл
- Олія соняшникова 50 мл
- Сіль дрібна – 1 ч. л.
- Цукор – 1 ст. л.
- Мелена паприка – 1 ч. л.
- Столовий оцет 9 % – 50 мл
Процес приготування:
Крок 1. Перці промиваємо, видаляємо плодоніжки, очищаємо їх від насіння і перегородок, нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 2. У каструлю вливаємо томатну пасту, якщо вона дуже густа, то можна розбавити пасту водою у співвідношенні 1 до 3.
Крок 3. У каструлю до пасти додаємо цукор, соняшникову олію, паприку, сіль і оцет, на повільному вогні доводимо суміш до кипіння, періодично помішуючи і знімаючи пінку.
Крок 4. Після того, як томатна паста закипить, кладемо в каструлю нарізаний болгарський перець, перемішуємо, доводимо лечо до кипіння і на повільному вогні кип’ятимо ще 7-9 хвилин.
Крок 5. У сухі стерилізовані банки розливаємо лечо, закочує їх, чекаємо поки вони охолонуть і переносимо нашу заготовку у прохолодне місце. Лечо добре поєднується з рибними і м’ясними стравами, а також з пастою і рисом.
Приємного апетиту!
Лечо з болгарського перцю з помідорами без оцту
Лечо дуже популярна закуска, яку можна доповнити м’ясні та рибні страви на вашому столі. А цей рецепт без змісту оцту буде корисніше звичайного.
Інгредієнти:
- Червоні помідори – 1 кг
- цибуля Ріпчаста – 2 шт.
- Солодкий болгарський перець – 1,5 кг
- перець Запашний горошком – 3 шт.
- Перець чорний горошком – 3-4 шт.
- Гострий перець – 0,5 ч. л.
- Сіль – 3-4 ч. л.
- Цукор – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Перці промиваємо, вирізаємо плодоніжку, видаляємо насіння і перегородки, м’якоть нарізаємо невеликими смужками. Для того щоб закуска вийшла більш барвистою, використовуємо перці різних кольорів.
Крок 2. Стиглі і м’ясисті помідори вимиваємо, робимо на кожному овоче надріз хрест – навхрест, опускаємо на 1 хвилину в окріп.
Крок 3. Потім акуратно знімаємо шкірку і нарізаємо помідори часточками.
Крок 4. Цибулини очищаємо, нарізаємо кубиками. На соняшниковій олії пасеруємо цибулю до напівготовності.
Крок 5. У глибоку емальовану каструлю кладемо помідори, перець, цибулю, приправи, сіль, цукор, 50 мл води, перемішуємо і тушкуємо на повільному вогні 10-15 хвилин після закипання.
Крок 6. Банки і кришки до них стерилізуємо на водяній бані.
Крок 7. Наповнюємо банки лечо і накриваємо їх кришками, можна використовувати гвинтові кришки.
Крок 8. Банки ставимо в каструлю з водою, на дно кладемо ганчірочку, щоб банки при нагріванні не лопнули. Стерилізуємо в киплячій воді банки з лечо 30-35 хвилин, потім щільно закриваємо кришки на банках.
Крок 9. Залишаємо остигати банки в перевернутому вигляді і потім прибираємо їх в прохолодне місце для зберігання. Навіть без оцту лечо буде зберігатися довго.
Приємного апетиту!
Класичне лечо з часником
Кисло-солодка закуска лечо завжди до речі до столу. Використовуючи в рецепті часник, ми додамо салату особливу пікантність і аромат.
Склад:
- Солодкий болгарський перець – 1,5-2 кг
- Часник – 6-7 зубчиків.
- Стиглі томати – 2 кг
- Цукор – 3 ст. л.
- Соняшникова олія – 100 мл
- Сіль – 1 ст. л.
- Чорний перець горошком – 6 шт.
- Запашний перець горошком – 6 шт.
- Гвоздика – 4 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори промиваємо і очищаємо від шкірки, для цього робимо хрестові надрізи на кожному овоче, опускаємо їх в окріп на хвилину і потім знімаємо шкірку. Ріжемо помідори часточками і подрібнюємо їх у м’ясорубці або блендері.
Крок 2. Болгарський перець промиваємо, видаляємо плодоніжки, насіння і перегородки, нарізаємо перець невеликими шматочками.
Крок 3. Часник очищаємо і подрібнюємо пресом.
Крок 4. Виливаємо В каструлю вийшло томатне пюре, ставимо на вогонь, варимо на середньому вогні протягом 20 хвилин від моменту закипання. Потім додаємо олію, цукор, сіль і спеції, перемішуємо, варимо 5 хвилин.
Крок 5. Кладемо до томатної суміші болгарський перець і варимо 15-20 хвилин після того, як вміст каструлі закипить.
Крок 6. Останнім кроком кладемо в лечо подрібнений часник, добре перемішуємо і знімаємо каструлю з вогню.
Крок 7. Стерилізуємо банки і розкладаємо в них лечо, закочує їх кришками. Банки перевертаємо і залишаємо остигати. Лечо з часником не обов’язково ставити в льох.
Приємного апетиту!
Класичне лечо з цибулею
рецепт приготування лечо можуть входити не тільки помідори і болгарський перець. Лечо з цибулею дуже соковита і насичена за смаком закуска. Відкривши таку закатку взимку ви відразу відчуєте аромат стиглих овочів.
Склад:
- Стиглі помідори – 2 кг
- Солодкий болгарський перець – 2,5 кг
- цибуля Ріпчаста – 1-1,5 кг
- Сіль дрібна – 2 ст. л.
- Цукор – 1 склянка
- Соняшникова олія – 200 мл
- Оцет столовий 9 % – 150 мл
Процес приготування:
Крок 1. Овочі ретельно вимиваємо під проточною водою.
Крок 2. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння, нарізаємо півкільцями.
Крок 3. Болгарський перець очищаємо від насіння і перегородок, нарізаємо невеликими смужками.
Крок 4. Помідори нарізаємо дрібними шматочками, пересипаємо в каструлю і варимо 30 хвилин. Остуджуємо томатне пюре і протираємо його через дрібне сито, щоб позбутися від залишків шкірки. Томатний сік доводимо до кипіння і додаємо до нього сіль, цукор, оцет і рослинне масло, перемішуємо, доводимо до кипіння.
Крок 5. У киплячий томатний сік, кладемо перець і цибулю тушкуємо на середньому вогні вміст каструлі 15-20 хвилин після закипання.
Крок 6. Банки і кришки попередньо стерилізуємо. В сухі банки розливаємо лечо і закочує їх. Вкриваємо банки чим-небудь теплим, поки вони не охолонуть. Лечо виходить дуже соковитим з великою кількістю соку, його можна використовувати як окрему закуску і як доповнення до гарніру.
Приємного апетиту!
Класичне лечо з кабачками
Пропонуємо вам ще одну заготівку з овочів на зиму, лечо з кабачками. Кабачки – овоч, який поєднується з будь-якими фруктами і овочами, вони, як правило, будь-яке поєднання продуктів роблять ніжніше і поживніший.
Склад:
- Молоді кабачки без кісточок – 1 кг
- Стиглі помідори – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста – 2-3 шт.
- Солодкий болгарський перець – 250 гр.
- Соняшникова олія – 50 мл
- Столовий оцет 9 % — 2 ст. л.
- Перець чилі – за смаком.
- Перець запашний горошком – 3-4 шт.
- Часник – 3-4 зубчики.
- Цукор – 40 гр.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори промиваємо, сушимо, опускаємо в киплячу воду і акуратно знімаємо з них шкірку, розрізаємо їх на кілька часточок.
Крок 2. Подрібнюємо помідори блендером або в м’ясорубці.
Крок 3. Болгарський перець розрізаємо навпіл, видаляємо плодоніжки, насіння і перегородки, м’якоть нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 4. Ріпчасту цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями.
Крок 5. Кабачки промиваємо, нарізаємо маленькими кубиками.
Крок 6. Томатне пюре переливаємо в каструлю, ставимо її на плиту, доводимо до кипіння, додаємо болгарський перець, цибуля, і весь вміст тушкуємо на середньому вогні 5-7 хвилин.
Крок 7. Потім кладемо в каструлю кабачки, рослинне масло, оцет, приправи, сіль і перець, перемішуємо і продовжуємо варити 20 хвилин.
Крок 8. Часник очищаємо і подрібнюємо пресом, кладемо його в каструлю до лечо, перемішуємо і тушкуємо 5 хвилин, періодично помішуючи.
Крок 9. Гаряче лечо розливаємо по стерилізованим банкам, закочує їх і залишаємо під теплим пледом остигати. Через пару днів лечо буде готове до вживання.
Приємного апетиту!
Лечо з патиссонами
Патисони дуже екстравагантний овоч, який теж може бути використаний в приготуванні заготовок на зиму. Перевагу краще віддати молодим плодам, їх шкірка не така міцна і вони краще розварюються.
Інгредієнти:
- Солодкий болгарський перець – 1 кг
- Патисони – 1,6 кг
- Стиглі томати – 2,5 кг
- цибуля Ріпчаста – 500 гр.
- Столовий оцет 9% – 2 ст. л.
- Сіль – 2 ст. л.
- Цукор – 0,5 склянки
- Соняшникова олія – 1 склянка
- перець Запашний горошком – 6-8 шт.
- Часник – 6-8 зубчиків.
Процес приготування:
Крок 1. Патисони промиваємо, очищаємо від шкірки і насіння, нарізаємо кубиками.
Крок 2. Перець очищаємо від насіння і перегородок, нарізаємо смужками.
Крок 3. Цибулю очищаємо від лушпиння і нарізаємо півкільцями.
Крок 4. Помідори промиваємо, вирізаємо плодоніжку і розрізаємо на кілька великих частин. Часточки помідорів подрібнюємо до стану пюре блендером або в м’ясорубці.
Крок 5. У велику емальовану ємність наливаємо олію, ставимо її на плиту, кладемо в неї нарізану цибулю і тушкуємо 10 хвилин. Потім кладемо до цибулі перець і тушкуємо ще 7-9 хвилин. Після, кладемо патисони і постійно помішуючи тушкуємо овочі 10 хвилин.
Крок 6. До овочів кладемо томатне пюре, сіль, цукор, спеції і тушкуємо на середньому вогні 30 хвилин.
Крок 7. За 5 хвилин до закінчення приготування лечо, додаємо подрібнений часник і оцет.
Крок 8. Розливаємо готове лечо з патиссонами за сухим стерилізованим банкам, закочує їх і залишаємо остигати під теплим пледом. Зберігаємо банки з лечо в темному і прохолодному місці.
Приємного апетиту!