Різотто з рису і креветок у вершковому соусі
Різотто – це ще одне дуже знамените італійське блюдо. «Маленький рис», як перекладається назва з італійської мови, подають з різними соусами і наповнювачами. Серед них не тільки птиця, морепродукти і овочі, але і навіть ягоди і фрукти. Цей рецепт різотто для тих, хто без розуму від морепродуктів.
Час приготування – 30 хвилин
Час приготування – 40 хвилин
Порції – 1
Склад:
- Рис – 150 гр.
- Вершки 33% — 70 гр.
- Креветки тигрові – 50 гр.
- Морський коктейль – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 30 гр.
- Вино біле сухе – 30 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Масло рослинне – для смаження
- Вода – 240 мл
- Часник – 1 зубчик
- Сіль – 2 гр.
- Перець чорний мелений – 1 гр.
- Петрушка для прикраси
Процес приготування:
1. Очистіть від лушпиння і промийте цибулю і часник. Цибулю наріжте на дрібні кубики. Часник злегка притисніть плоскою поверхнею ножа. На сковороді, змазаній рослинною олією, підсмажте подрібнену цибулю і зубчик часнику до золотистого кольору. Постійно помішуйте. Цибуля не повинен бути коричневим або підгорілою, для цього пасеруйте його на повільному вогні.
2. Всипте до підсмажених овочів рис. При купівлі крупи віддавайте перевагу круглозернистому рісу. Він багатий крохмалем і дозволить домогтися правильної консистенції різотто. Традиційно, в італійському блюді використовуються такі сорти, як Арборіо, Карнаролі і Віалоне. Вони вбирають в себе багато рідини, стають м’якими зовні, залишаючись твердими всередині. Крупи промивати не потрібно! Обсмажуйте на повільному вогні, практично до прозорого стану рису.
3. Додайте в сковороду біле вино. Тримайте на вогні 3-4 хвилини, щоб алкоголь випарувався. Дістаньте з сковороди часник, він більше не знадобиться. Вилийте в рис 80 мл води. Томіть майбутнє різотто на середньому вогні протягом 4-5 хвилин. Час від часу дерев’яною лопаткою придавлюйте рис, щоб вода знаходилася над шаром крупи. Це сприятиме правильному поділу клейковини з крохмалю. Коли вода вбереться, додайте ще стільки ж. Додайте третю, останню, порцію води, посоліть і поперчіть рис.
4. Розморозьте і очистіть креветки, витягніть стравохід, зробивши невеликий розріз уздовж молюска. Змастіть іншу сковороду невеликою кількістю рослинного масла і викладіть туди креветки і морський коктейль. До його складу зазвичай входять восьминоги і мідії. Обсмажте злегка підсолені морепродукти на сильному вогні 3-4 хвилини.
5. Перемістіть обсмажені морепродукти в сковороду з готовим рисом. Акуратно перемішайте. Влийте вершки і готуйте на середньому вогні протягом 2 хвилин, постійно помішуючи. Додайте вершкове масло і перемішайте.
6. Зніміть різотто з плити і накрийте сковороду кришкою. Залиште настоятися на 2 хвилини. Готове різотто з креветками у вершковому соусі викладіть в глибоку тарілку і прикрасьте листочками кропу. Подавайте теплим.
Приємного апетиту!