Як самостійно зробити квас з житнього борошна в домашніх умовах?
Для приготування домашнього квасу з житнім борошном можна використовувати пряні трави: не тільки м’яту, але і листя естрагону або гілочки розмарину. Смак буде більш насиченим, а аромат – яскравим і незвичайним.
Час готування: 4 дні 2 години.
Час приготування: 30 хв.
Порцій – 8.
Інгредієнти:
- Солод житній мелений – 1 склянка
- Борошно житнє – 1 склянка
- Вода питна – 3,2 л
- дріжджова Закваска – 1 ч. л.
- М’ята суха – 1 жменя.
- Родзинки – 10 шт.
Для закваски:
- Вода – 1 склянка
- Борошно пшеничне – 3-4 ст. л.
- Дріжджі свіжі – 5 гр.
Процес приготування:
1. Для закваски потрібно змішати склянку теплої води з борошном, поки не вийде рідке млинцеве тісто і додати в нього дріжджі. Залишити закваску на пару годин в кімнаті. Залишки невикористаної закваски можна тримати в холодному місці протягом двох тижнів.
2. Помістити В ємність житнє борошно з солодом і залити 1 л окропу. Ретельно перемішати. Перекласти масу у посуд з глини або чавуну з щільно кришкою і тримати в духовці, розігрітій до 100-120 градусів, приблизно 5-6 годин.
3. Дістати з духовки готове сусло для квасу і остудити до 40 градусів, потім налити в нього 1 л теплої води і додати закваску. Залишити для бродіння квас на добу.
4. Через 24 години з початку бродіння долийте в ємність 1 л холодної води. М’яту заваріть окропом і залиште настоюватися на 15-20 хвилин. Влийте в квас м’ятний настій і родзинки.
5. Через кілька годин спробуйте квас і процідіть його, розлив по пляшках. Залиште пляшки з напоєм в прохолодному місці дозрівати приблизно на 2-3 дні. Осад від приготованого напою залиште для наступної порції квасу.