Плов класичний – 10 смачних рецептів приготування з покроковими фото

Класичний плов – це ситна та насичена за смаком страва, яку готують у багатьох сім’ях. Є багато варіантів виконання апетитного частування. Найкращі з них ми зібрали у нашій кулінарній добірці з десяти смачних рецептів приготування з покроковими фотографіями та докладним описом процесу.

Як приготувати класичний узбецький плов у казані на плиті.

Класичний узбецький плов у казані на плиті нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки. Готове блюдо порадує яскравим смаком та поживними властивостями. Ідеальне рішення для сімейного обіду чи вечері.

Інгредієнти:

на – 8 порції

  • Рис білий – 1 кг
  • Баранина – 1 кг
  • Морква – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Часник – 2 головки
  • Перець чилі – 2 шт.
  • Олія – ​​300 мл.
  • Барбарис – 1 ст.л.
  • Зіра – 1 ст.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком

Процес приготування:

Як приготувати плов у домашніх умовах? Вказану кількість рису кілька разів промиваємо у холодній воді. Робимо це, доки вона не стане повністю прозорою.

Баранину промиваємо та ріжемо на порційні шматки. Цибулю обробляють півкільцями, а морква – брусочками. Одну цибулину залишаємо цілою. З головок часнику знімаємо тільки верхнє лушпиння.

У казані прогріваємо олію. Кладемо сюди очищену цілу цибулину. Обсмажуємо до набуття темного відтінку і прибираємо з казана.

Далі приступаємо до приготування зірвака – основи плову. Обсмажуємо до рум’янцю порізану цибулю. На це піде близько 5-7 хвилин.

Викладаємо до цибулі шматочки баранини. Готуємо близько 10-15 хвилин, постійно помішуючи.

Додаємо моркву, розтерті зіру, коріандр та барбарис. Солимо за смаком. Смажимо близько 10 хвилин.

Додаємо стручки сушеного гострого перцю, заливаємо все це водою на 2 см і гасимо протягом однієї години.

Всипаємо промитий рис, укладаємо його рівним шаром. Заливаємо все водою на 3 см. вище за рис і збільшуємо вогонь.

Код вода вбереться, вогонь зменшуємо. Вставляємо в рис головки часнику, закриваємо кришкою і томимо до готовності рису.

У рисі можна зробити глибокі проколи для виходу пари.

На повну готовність піде ще приблизно 30 хвилин.

Класичний узбецький плов у казані на плиті готовий. Розкладайте по тарілках та подавайте ситну страву до столу!

Розсипчастий плов зі свининою на сковороді

Розсипчастий плов із свининою на сковороді – універсальна страва для вашого домашнього меню. Таке ситне частування підійде як для обіду, так і вечері. Порадуйте рідних ароматним та яскравим за смаком пловом. Для приготування використовуйте перевірений рецепт нашої добірки.

Час готування – 1 година 30 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Свинина – 500 гр.
  • Рис – 250 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 250 грн.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції для плову – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Розігріваємо сковороду з олією. Кладемо сюди шматочки свинини і обсмажуємо до утворення рум’яною скоринкою під кришкою. Готуємо на помірному вогні.

Крок 2. Очищаємо моркву та ріжемо її невеликими брусочками.

Крок 3. Тонкими кільцями обробляємо цибулю.

Крок 4. Коли свинина стане рум’яною, забираємо кришку.

Крок 5. Додаємо до неї цибулю, перемішуємо і смажимо до золотистого відтінку овочів.

Крок 6. Відправляємо моркву сюди. Перемішуємо та готуємо ще 15 хвилин.

Крок 7. Заливаємо м’ясо окропом, щоб він покривав м’ясо на 2 см. вище, доповнюємо сіллю та спеціями для плову. Готуємо на тихому вогні 20 хвилин.

Крок 8. Очищаємо зубчики часнику від лушпиння.

Крок 9. Кладемо в сковороду, промитий рис і розрівнюємо його.

Крок 10. Заливаємо все окропом. Достатньо, щоб рис був покритий на один сантиметр.

Крок 11. Додаємо зубчики часнику та готуємо під кришкою до напівготовності рису.

Крок 12. Перемішуємо вміст сковороди, закриваємо кришкою і томимо на слабкому вогні ще 15 хвилин.

Крок 13. Розсипчастий плов зі свининою на сковороді готовий. Пригощайтеся апетитною стравою!

Як приготувати плов з куркою на сковороді

Плов з куркою на сковороді – це неймовірно смачна, апетитна і нескладна страва. Урізноманітнюйте домашнє меню за допомогою простого покрокового рецепту з нашої збірки. Ароматний плов можна подавати до сімейного обіду чи вечері. Обов’язково беріть на замітку!

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Купка куряча – 400 гр.
  • Рис – 1 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Соус томатний – 1 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції – до смаку.
  • Олія – ​​40 мл.

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо курячої грудки ріжемо на невеликі частини і відправляємо в сковороду олією. Смажимо до зміни кольору.

Крок 2. Доповнюємо курку подрібненою цибулею та тертою на тертці морквою. Перемішуємо.

Крок 3. Сюди ж викладаємо подрібнений болгарський перець. Обсмажуємо до м’якості овочів.

Крок 4. Засипаємо заготовку рисом.

Крок 5. Додаємо сіль та спеції за смаком. Обсмажуємо дві хвилини.

Крок 6. Заливаємо заготовку водою, вона має покривати рис на 2 см вище. Після закипання томимо під кришкою близько 20-25 хвилин.

Крок 7. Додаємо томатний соус, перемішуємо і томимо близько 3-5 хвилин.

Крок 8. Плов із куркою на сковороді готовий. Розкладайте по тарілках та подавайте до столу!

Плов із яловичиною

Плов із яловичиною кожен зможе приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте перевірений покроковий рецепт нашої кулінарної добірки. Готове блюдо порадує яскравим смаком та поживними властивостями. Подавайте до сімейного обіду чи вечері.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Морква – 3 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Лист лавовий – 3 шт.
  • Кмин – 1 ч.л.
  • Паприка – 1 ч.л.
  • Рис – 750 грн.
  • Олія – 1/3 ст.
  • Вода – 6 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Ріжемо яловичину на невеликі шматочки і обсмажуємо їх до рум’янцю на олії. Для приготування можна використовувати глибоку сковороду, казан або каструлю з товстим дном.

Крок 2. Зменшуємо вогонь до середнього і додаємо до м’яса подрібнену цибулю. Перемішуємо і томимо близько 5-7 хвилин.

Крок 3. Викладаємо сюди терту на тертці моркву, сіль, лавровий лист та інші спеції.

Крок 4. Заливаємо вміст двома склянками води.

Крок 5. Томімо на невеликому вогні одну годину.

Крок 6. Добре промиваємо вказану кількість рису під водою.

Крок 7. Викладаємо рис на зірвак рівним шаром.

Крок 8. Заливаємо чотирма склянками води та солимо до смаку. Доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь і далі томимо до випаровування води.

Крок 9. Вставляємо у блюдо голівку часнику, закриваємо кришкою та тримаємо на повільному вогні ще 15 хвилин.

Крок 10. Забираємо часник, перемішуємо частування і забираємо з плити.

Крок 11. Плов із яловичиною готовий. Подавайте до столу та пригощайтеся!

Узбецький плов у казані на багатті

Узбецький плов у казані на багатті – яскраве кулінарне рішення для великої родини чи компанії. Таке ситне частування підійде як для обіду, так і для пікніка. Порадуйте себе та близьких неймовірно ароматним та яскравим за смаком пловом. Для приготування використовуйте перевірений рецепт нашої добірки.

Час приготування – 3 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Яловичина – 1 кг.
  • Рис – 0,5 кг.
  • Цибуля ріпчаста – 0,5 кг.
  • Морква – 0,5 кг.
  • Часник – 3 голівки.
  • Перець чилі стручковий – 2 шт.
  • Олія – ​​200 мл.
  • Сіль за смаком.
  • Перець чорний мелений – до смаку.
  • Куркума – 1 ч.л.
  • Зіра – 1 ч.л.
  • Барбарис – 1 ч.л.

Процес приготування:

Крок 1. Яловичину промиваємо та ріжемо на невеликі шматки.

Крок 2. Очищаємо цибулю і обробляємо її на тонкі півкільця.

Крок 3. Встановлюємо казан над багаттям. Вливаємо сюди олію.

Крок 4. Смажити на ньому цибулю до прозорості близько 10 хвилин. Додаємо яловичину, перемішуємо та смажимо ще 10 хвилин. Приєднуємо терту на тертці моркву і готуємо ще стільки ж.

Крок 5. Додаємо сіль, спеції, перець чилі та головку часнику. Заливаємо все це літром води. Готуємо 1,5-2 години під кришкою.

Крок 6. Підкладаємо в багаття дрова, щоб вміст почав кипіти. Викладаємо промитий рис. Заливаємо водою, щоб вона покривала рис на 1,5 см вище і мучимо під кришкою 20 хвилин.

Крок 7. Далі проколюємо плов для виходу пари та готуємо ще 20 хвилин.

Крок 8. Забираємо страву з вогню. Перемішуємо та даємо настоятися під кришкою 10 хвилин.

Крок 9. Узбецький плов у казані на багатті готовий. Розкладайте по тарілках та пригощайтеся!

Справжній плов із баранини

Справжній плов з баранини – це яскрава до смаку, апетитна і нескладна у виконанні страва. Урізноманітнюйте домашнє меню за допомогою простого покрокового рецепту з нашої збірки. Ароматний плов можна подавати до сімейного обіду чи вечері. Обов’язково спробуйте!

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порцій – 8

Інгредієнти:

  • Філе баранини – 1 кг.
  • Рис – 400 грн.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Морква – 1 кг.
  • Часник – 3 голівки.
  • Перець гострий – до смаку.
  • Кмин – 1 ст.
  • Коріандр – 1 ч.л.
  • Сіль за смаком.
  • Барбарис – до смаку.
  • Паприка – до смаку.
  • Суміш перців – до смаку.
  • Суміш спецій – до смаку.
  • Олія – ​​300 мл.
  • Вода – 1,2 л.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні спеції зі списку для приготування плову.

Крок 2. Промиваємо баранину та ріжемо її на невеликі шматочки.

Крок 3. Очищаємо та подрібнюємо цибулю з морквою. Цибулю можна обробити півкільцями, моркву – невеликими брусочками.

Крок 4. Розігріваємо казан з олією. Смажимо на ньому цибулю 10 хвилин, потім додаємо до неї баранину. Готуємо до рум’янцю та додаємо моркву. Перемішуємо і готуємо зірваку ще 10 хвилин.

Крок 5. Додаємо сіль, суміш перців та спецій. Заливаємо вміст окропом і гасимо одну годину.

Крок 6. Додаємо промитий рис, інші спеції. Заливаємо водою, щоб вона покривала рис на 3 см вище і гасимо до її вбирання. Далі вставляємо зубчики часнику і нудимо до повної готовності крупи. Вимикаємо вогонь і даємо настоятися під кришкою 20-30 хвилин.

Крок 7. Справжній плов із баранини готовий. Розкладайте по тарілках та подавайте до столу!

Як приготувати смачний плов у духовці

Як приготувати смачний плов у духовці, ми докладно розповідаємо у нашому покроковому рецепті з фотографіями. Готова страва порадує вас яскравим смаком, ароматом та неймовірною поживністю. Обов’язково беріть на замітку, порадуйте себе та своїх близьких!

Час готування – 1 година 20 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Філе куряче – 2 шт.
  • Рис – 1 ст.
  • Морква – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Часник – 2 голівки.
  • Бульйон курячий – 2 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Перець гострий – 1 шт.
  • Спеції – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Куряче філе ріжемо невеликими кубиками та викладаємо у глибоку форму для запікання. Доповнюємо сіллю, спеціями та двома столовими ложками рослинної олії. Перемішуємо.

Крок 2. Дрібно ріжемо цибулю і обсмажуємо її до м’якості на олії.

Крок 3. Дрібно рубаємо помідори та викладаємо їх до курячого філе.

Крок 4. Натираємо на тертці моркву, також викладаємо її у форму.

Крок 5. Сюди ж відправляємо обсмажену цибулю.

Крок 6. Доповнюємо заготівлю промитим рисом. Кладемо його рівним шаром.

Крок 7. Заливаємо заготівлю курячим бульйоном.

Крок 8. Доповнюємо страву головками часнику та стручком перцю.

Крок 9. Закриваємо фольгою та відправляємо у розігріту до 180 градусів духовку на 50 хвилин. Потім прибираємо фольгу та запікаємо ще 10 хвилин.

Крок 10. Тепер ви знаєте, як приготувати смачний плов у духовці. Обов’язково спробуйте!

Солодкий плов із родзинками

Солодкий плов із родзинками – це оригінальна, смачна і нескладна у приготуванні страва. Урізноманітнюйте домашнє меню за допомогою простого покрокового рецепту з нашої збірки. Ароматний солодкий плов стане цікавим частуванням для всієї родини. Беріть на замітку!

Час готування – 1 година

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Рис довгозерний – 1 ст.
  • Родзинки – 100 гр.
  • Горіхи грецькі очищені – 100 гр.
  • Олія вершкове – 100 гр.
  • Сіль – 2 щіпки.
  • Цукор – 4 ч.л.
  • Каррі – 1 ч.л.
  • Окріп – 2 ст.

Процес приготування:

Крок 1. Розтоплюємо та розігріваємо у сковороді вершкове масло.

Крок 2. Обсмажуємо на олії рис близько 3-4 хвилин. Промивати його не потрібно.

Крок 3. Додаємо сіль, цукор та спеції. Перемішуємо та готуємо під кришкою пару хвилин на слабкому вогні.

Крок 4. Викладаємо в рис горіхи та попередньо промиті родзинки.

Крок 5. Заливаємо окропом, перемішуємо і томимо під кришкою 15 хвилин.

Крок 6. Забираємо кришку і перемішуємо вміст.

Крок 7. Томімо на слабкому вогні ще близько 10-20 хвилин.

Крок 8. Солодкий плов із родзинками готовий. Можна розкладати по тарілках та пригощатися!

Плов із нутом

Плов із нутом – оригінальна страва для вашого домашнього столу. Таке ситне частування підійде для вегетаріанського та пісного меню. Порадуйте себе та рідних ароматним та неймовірно смачним пловом. Для приготування використовуйте перевірений рецепт нашої добірки.

Час приготування – 1 година 50 хвилин

Час приготування – 20 хвилин

Порцій – 6

Інгредієнти:

  • Нут – 2 ст.
  • Рис довгозерний – 2 ст.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Вода – 4 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції для плову – до смаку.
  • Куркума – до смаку.
  • Зіра – до смаку.
  • Барбарис – до смаку.
  • Олія – ​​для смаження.

Процес приготування:

Крок 1. Вказану кількість нуту попередньо замочуємо.

Крок 2. Очищаємо моркву та ріжемо її на невеликі шматочки. Обсмажуємо разом із подрібненою цибулею в мультиварці на олії.

Крок 3. Вкладаємо до овочів нут, що розбухнув, і промитий рис.

Крок 4. Заливаємо вміст водою.

Крок 5. Доповнюємо сіллю та спеціями за списком.

Крок 6. Закриваємо мультиварку кришкою. Готуємо в режимі для плову близько 1-1,5 години.

Крок 7. Плов із нутом готовий. Розкладайте по тарілках та подавайте до столу!

Плов, запечений у рукаві

Плов, запечений у рукаві, нескладно приготувати в домашніх умовах. Для цього використовуйте оригінальний покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки. Готова страва порадує насиченим ароматом та поживними властивостями. Ідеальне рішення для сімейного обіду чи вечері.

Час готування – 1 година 15 хвилин

Час приготування – 15 хвилин

Порцій – 4

Інгредієнти:

  • Рис – 1 ст.
  • Філе куряче – 400 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Часник – 2 голівки.
  • Вода – 2,5 ст.
  • Сіль за смаком.
  • Спеції для плову – 1 год.

Процес приготування:

Крок 1. Промиваємо куряче філе та ділимо його на невеликі шматочки.

Крок 2. Очищаємо болгарський перець та нарізаємо дрібним кубиком. Моркву ріжемо брусочками.

Крок 3. Вимірюємо необхідну кількість рису.

Крок 4. Рис висипаємо в рукав для запікання.

Крок 5. Доповнюємо його овочами.

Крок 6. Сюди ж викладаємо куряче філе, сіль, спеції та часник. Вливаємо воду та зав’язуємо рукав.

Крок 7. Відправляємо заготовку в розігріту до 180 градусів духовку на годину.

Крок 8. Плов, запечений у рукаві, готовий. Частуйтесь!