Пиріг з маком – це оригінальна і дуже смачна домашня випічка, яка ідеально поєднується з чашкою гарячого чаю. Є багато варіантів виконання макового пирога. Найцікавіші кулінарні ідеї ми зібрали для вас у нашій збірці з восьми рецептів приготування в духовці з покроковими фотографіями.
Пиріг з маком з дріжджового тіста
Пиріг з маком з дріжджового тіста – це яскравий апетитний домашній пиріг, який можна подавати до чаю або святкового столу. Для приготування макової пирога своїми руками використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Інгредієнти на
8 порц.
- Борошно 1 кг
- Свіжі дріжджі 50 гр.
- Мак 150 гр.
- Молоко коров’яче 350 мл
- Сметана ½ склянки
- Яйце куряче 5 шт.
- Цукор-пісок 1.5 склянки
- Родзинки 2 ст. л.
- Масло вершкове 100 гр.
- Сіль 1 щіпка
Процес приготування:
- Молоко нагріваємо до теплого стану. Розводимо в ньому свіжі дріжджі, трохи цукру і борошна. Прибираємо в тепле місце на 10-15 хвилин.
- В окремому посуді збиваємо яйця з цукром. Одне яйце залишаємо для обмазування. В яєчну суміш викладаємо сметану, вливаємо 50 грам розтопленого і остиглого вершкового масла і родзинки. Перемішуємо.
- Збиваємо до утворення пишної білої маси.
- З’єднуємо заготовку з опарою. Просіваємо борошно сюди з дрібкою солі. Замішуємо м’яке однорідне тісто. Прибираємо його підніматися в тепле місце.
- Зазначена кількість маку запарюємо і перемішуємо з цукром.
- Підійшло дріжджове тісто розгортаємо в тонкий пласт. Обмазуємо його вершковим маслом і посипаємо заготівлею макової.
- Звертаємо заготовку в рулет. Робимо на ньому надрізи і викладаємо по колу. Пиріг придбає цікаву форму. Обмазуємо його збитим яйцем і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
- Пиріг з маком з дріжджового тіста готовий. Подавайте апетитну випічку до столу!
Сирний пиріг з маком
Сирний пиріг з маком нікого не залишить байдужим. Він ідеально поєднується з чашкою гарячого чаю або кави. Обов’язково приготуйте такий десерт своїми руками, побалуйте себе і своїх близьких. Для цього скористайтеся перевіреним рецептом з нашої збірки.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 8
Склад:
- Борошно – 200 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Ванілін – 1 гр.
Для начинки:
- Сир – 0,5 кг
- Мак – 60 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 100 гр.
- Крохмаль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Розтоплюємо вершкове масло, охолодити його, доповнюємо курячим яйцем і цукром. Перемішуємо.
Крок 2. В рідку заготівлю просіваємо борошно з розпушувачем. Додаємо ванілін. Замішуємо м’яке однорідне тісто, обгортаємо його в харчову плівку і прибираємо в холодильник на 30 хвилин.
Крок 3. В цей час заливаємо мак окропом, запарюємо 20 хвилин, а після відкидаємо на дрібне сито.
Крок 4. Сир збиваємо блендером, щоб перетворити його в однорідну повітряну масу.
Крок 5. У сирну масу відправляємо підготовлений мак і крохмаль. Також відокремлюємо з яєць жовтки збиваємо їх з цукром до утворення пишної маси. Її також відправляємо до сиру. Перемішуємо.
Крок 6. Окремо збиваємо білки до стійкої піни. Білкову масу акуратно вмішуємо до основної маси за допомогою лопатки.
Крок 7. Розкачуємо тісто і викладаємо його у форму з бортиками. Виливаємо сюди сирно-макову масу, рівномірно розподіляємо по поверхні. Випікаємо частування одну годину при температурі 180 градусів. Щоб поверхня пирога не пригоріла, можете прикрити її пергаментом.
Крок 8. Сирний пиріг з маком готовий. Нарізуйте порційними шматочками і подавайте до столу!
Пиріг «Сніжинка» з маком
Пиріг «Сніжинка» з маком – цікаве за смаком і нескладний у виконанні частування для вашого домашнього столу. Готовий десерт вийде неймовірно ніжним і апетитним. Відмінне рішення для свята або чаювання в колі сім’ї. Обов’язково беріть на замітку перевірений покроковий рецепт.
Час готування – 2 години 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно – 450 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Кефір – 100 мл
- Сир – 150 гр.
- Цукор – 2 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Дріжджі сухі – 7 гр.
- Масло рослинне – 70 мл
Для начинки:
- Мак – 50 гр.
- Цукор – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Просіваємо борошно і перемішуємо її з сухими дріжджами.
Крок 2. В окремому посуді змішуємо сир, теплий кефір, цукор, сіль і курячі яйця. Вимішуємо до однорідності.
Крок 3. Рідку заготівлю переливаємо в борошно з дріжджами. Починаємо перемішувати.
Крок 4. Обмазуємо тісто олією і продовжуємо вимішувати до утворення однорідного еластичного кома. Прибираємо його в тепле місце на півтори години. Через годину заготовку можна обім’яти руками.
Крок 5. Тісто ділимо на чотири однакові за розміром частини. Кожну частину розгортаємо в тонкий акуратний коло. Діаметр всіх кіл повинен збігатися.
Крок 6. Один коло викладаємо на деко з пергаментом. Обмазуємо його вершковим маслом, посипаємо маком з цукром.
Крок 7. Закриваємо заготівлю другим колом тесту. Повторюємо шари і закриваємо макове частування четвертим колом. Його обмазувати вже не потрібно. Від центру до краях робимо вісім розрізів.
Крок 8. Кожну частину заготовки ще надрізаємо. У підсумку отримуємо 16 пелюсток.
Крок 9. Далі кожні два сусідніх пелюсток відвертаємо один від одного.
Крок 10. Продовжуємо скручувати краю і підгинаємо їх усередину.
Крок 11. Акуратно робимо це з усім пирогом. Так заготівля почне нагадувати сніжинку.
Крок 12. Змащуємо частування вершковим маслом і відправляємо в розігріту до 200 градусів духовку на 30 хвилин.
Крок 13. Пиріг «Сніжинка» з маком готовий. Подавайте яскраву випічку до столу і пригощайтеся!
Пиріг на кефірі з маком
Пиріг на кефірі з маком – це ніжний і повітряний домашній пиріг, який ідеально доповнить чашечку гарячого чаю. Таке ласощі відрізняється привабливим зовнішнім виглядом і неповторним смаком. Для приготування пирога своїми руками використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно – 80 гр.
- Кефір – 300 гр.
- Мак – 130 гр.
- Крупа манна – 220 гр.
- Цукор – 160 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Розпушувач – 7 гр.
- Сода – 4 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- ванільний Екстракт – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій мисці з’єднуємо кефір з цукром. Сюди ж розбиваємо курячі яйця. Збиваємо продукти віночком близько 5 хвилин.
Крок 2. Вливаємо в вміст розтоплене і злегка остигле масло. Перемішуємо.
Крок 3. Всипаємо вказану кількість манної крупи. Знову все перемішуємо вінчиком.
Крок 4. Просіваємо в заготовку борошно, додаємо сіль, соду і розпушувач. Вимішуємо до гладкого складу і зникнення грудочок.
Крок 5. Відправляємо сюди мак і ванільний екстракт для аромату.
Крок 6. Вимішуємо тісто і залишаємо його настоюватися близько 30 хвилин при кімнатній температурі.
Крок 7. Форму для випікання обмазуємо маслом і присипаємо борошном або манною крупою.
Крок 8. На час прибираємо форму в морозилку, а після виливаємо сюди тісто для макового пирога.
Крок 9. Випікаємо частування близько 40-45 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 10. Пиріг на кефірі з маком готовий. Нарізайте частування і подавайте до столу!
Листковий пиріг з маком
Листковий пиріг з маком вразить вас своїм ніжним і незабутнім смаком. Ідеальне кулінарне рішення для ранкового чаювання або приходу гостей. Приготувати яскравий десерт зможуть навіть новачки. Для цього використовуйте перевірений рецепт з покроковим описом процесу.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Тісто листкове – 0,5 кг
- Мак – 70 гр.
- Масло вершкове – 20 гр.
- Цукор – 40 гр.
- Вода – 30 мл
- Яйце – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість маку. Перетираємо його з цукром і розм’якшеним вершковим маслом.
Крок 2. Заготівлю заливаємо невеликою кількістю окропу і підігріваємо в мікрохвильовці чотири рази за 30 секунд.
Крок 3. Листкове тісто ділимо на два рівних квадрата або прямокутника. Тонко розкачуємо їх качалкою.
Крок 4. Один розкатаний пласт тіста кладемо на деко з пергаментом. По тесту рівномірно розподіляємо макову начинку, залишивши вільне місце по краях.
Крок 5. Закриваємо начинку другим пластом тіста. З’єднуємо по краях. Далі робимо надрізи від центру до країв заготовки. Отримані пелюстки акуратно перекручуємо, тим самим надаючи пирога цікаву форму.
Крок 6. Обмазуємо частування збитим яйцем і відправляємо в розігріту до 180 градусів духовку на 30 хвилин.
Крок 7. Листковий пиріг з маком готовий. Подавайте апетитну випічку до столу, доповнивши чашкою гарячого чаю!
Пиріг з маком та родзинками
Пиріг з маком і родзинками – це просте кулінарне рішення, яке порадує рідних яскравим смаком і привабливим зовнішнім виглядом. Подавайте до столу з чашкою вашого улюбленого гарячого напою. Урізноманітніть меню десертом з допомогою нашого покрокового рецепта.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Мак – 2 ст. л.
- Родзинки – 50 гр.
- Кефір – 200 мл
- Крупа манна – 200 гр.
- Цукор – 100 гр.
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 5 ст. л.
- Масло вершкове – 15 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Кефір з’єднуємо з манною крупою і гарненько перемішуємо.
Крок 2. Даємо суміші настоятися протягом 15-20 хвилин для набухання манки.
Крок 3. Виливаємо сюди рослинне масло і перемішуємо.
Крок 4. Також відправляємо сюди розпушувач тіста.
Крок 5. Занурюємо в суміш вказану кількість маку, родзинок. Перемішуємо до рівномірного розподілу всіх інгредієнтів.
Крок 6. Форму для випікання устеляємо пергаментом і обмазуємо вершковим маслом. Виливаємо сюди тісто.
Крок 7. Відправляємо частування в розігріту до 180 градусів духовку на 35-40 хвилин. Рекомендуємо перевіряти готовність пирога дерев’яною шпажкою або сірником.
Крок 8. Пиріг з маком та родзинками готовий. Подавайте апетитне частування до столу!
Пісочний пиріг з маком
Пісочний пиріг з маком виходить неймовірно ніжним і тане в роті. Він ідеально поєднується з чашкою гарячого чаю або кави. Обов’язково приготуйте такий десерт своїми руками на нашу перевіреного рецепту з нашої збірки. Урізноманітніть домашнє меню.
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно – 250 гр.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сіль – 1 щіпка.
- Вода – 7 ст. л.
Для начинки:
- Мак – 100 гр.
- Молоко – 125 мл
- Цукор – 50 гр.
- Крупа манна – 2 ч. л.
Для заливки:
- Сметана 25% – 300 гр.
- Цукор – 50 гр.
- Борошно – 40 гр.
- Ванілін – 2 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку мак заливаємо окропом і залишаємо на 30 хвилин. Після його подрібнюємо у блендері або прокручуємо в м’ясорубці. Перемішуємо підготовлений продукт з манною крупою.
Крок 2. Нагріваємо молоко і розчиняємо в ньому цукор. Опускаємо сюди мак з манкою. Перемішуємо і варимо до загустіння близько 7 хвилин. Начинка готова, даємо їй охолонути.
Крок 3. Відразу підготуємо заливку для пирога. Для цього змішуємо сметану з цукром, борошном і ваніліном. Вимішуємо до однорідності і до використання ставимо в холодильник.
Крок 4. Замішуємо пісочне тісто з тертого вершкового масла, крижаної води, борошна і солі. Необхідно отримати щільний однорідний ком.
Крок 5. Готове тісто тонко розкачуємо і викладаємо у форму, роблячи акуратні бортики. Весь периметр тесту проколюємо виделкою. Відправляємо заготовку в розігріту до 200 градусів духовку на 20 хвилин.
Крок 6. Дістаємо з духовки і з пісочної основі рівномірно розподіляємо макову начинку.
Крок 7. Заливаємо її сумішшю з сметани. Розрівнюємо лопаткою по поверхні.
Крок 8. Прибираємо заготовку в розігріту до 180 градусів духовку на 30-35 хвилин.
Крок 9. Пісочний пиріг з маком готовий. Нарізуйте порційними шматочками і подавайте до столу!
Пиріг «Бабусина серветка» з маком
Пиріг «Бабусина серветка» з маком – це ніжний домашній пиріг, який ідеально доповнить чашечку гарячого чаю. Таке ласощі порадує вас неповторним смаком і гарним зовнішнім виглядом. Для приготування пирога своїми руками використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно – 0,5 кг
- Дріжджі сухі – 2 ч. л.
- Мак – 100 гр.
- Цукор – 200 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Жовток – 1 шт.
- Молоко – 300 мл
- Масло рослинне – 3 ст. л.
- Сіль – 1 щіпка.
- Крупа манна – 30 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Просіваємо борошно і перемішуємо її з сухими дріжджами, чотирма столовими ложками цукру і дрібкою солі.
Крок 2. Виливаємо в суху суміш дві третини теплого молока, рослинна олія і розбиваємо куряче яйце. Замішуємо м’яке однорідне тісто. Прикриваємо його плівкою і прибираємо в тепле місце на 30 хвилин. Після обминаємо ком руками і знову ставимо в тепле місце на 30 хвилин.
Крок 3. В цей час займемося начинкою. Мак перемішуємо з манною крупою.
Крок 4. Нагріваємо молоко з цукром. Після кипіння висипаємо сюди мак з крупою. Перемішуємо і варимо три хвилини. Охолодити начинку.
Крок 5. Повертаємося до тесту. Воно повинно сильно збільшитися в розмірі.
Крок 6. Розкачуємо готовий дріжджовий продукт в тонкий пласт.
Крок 7. Обмазуємо пласт тіста маковою начинкою. Рівномірно розподіляємо її по поверхні.
Крок 8. Звертаємо заготовку в щільний рулет.
Крок 9. Робимо на рулеті надрізи і формуємо з нього кільце.
Крок 10. Акуратно розгортаємо надрізані частини і формуємо з них трояндочки. Даємо заготівлі постояти 20 хвилин.
Крок 11. Обмазуємо продукт збитим курячим жовтком і відправляємо в розігріту до 170 градусів духовку на 20 хвилин.
Крок 12. Пиріг «Бабусина серветка» з маком готовий. Подавайте рум’яне частування до столу!