Суп «шурпа з баранини
Шурпа – це традиційне блюдо Сходу, без якого не обходиться жоден святковий стіл. А з себе це страва являє наваристий бульйон з овочами, шматками відварної баранини і насиченими спеціями, до столу подається, як перше блюдо.
Час готування – 2 ч. 10 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Баранина на кістки – 800 гр.
- Вода – 5 л
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста (великий) – 1 шт.
- Морква (велика) – 1 шт.
- Часник – 2-3 зуб.
- Крупа пшоняна – ½ склянки
- пряна Суміш для перших страв – 2 ст. л.
- Цибуля зелена – 30 гр.
- Петрушка – 30 гр.
- Кріп – 30 гр.
- Лист лавра – 1-2 шт.
- Перець запашний горошком – за смаком.
- Перець гіркий мелений – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Готування починаємо з бульйону. Промите м’ясо викладаємо у велику каструлю, заливаємо водою, накриваємо кришкою і ставимо на плиту.
2. Для того щоб готовий бульйон залишався прозорим – постійно знімаємо пінку за допомогою шумівки, час варіння бульйону приблизно 60-90 хвилин.
3. В цей час готуємо овочі. Картопля очищаємо від шкірки, обполіскуємо водою і нарізаємо невеликими шматочками.
4. Моркву і часник ріжемо тонкою соломкою, цибулю – кубиками.
5. Через годину-півтора від початку варіння бульйону, засипаємо цибулю, часник і картоплю, приправляємо суп спеціями, лавровим листом.
6. Після овочів засипаємо пшоно і солимо. Пінка знову буде утворюватися, але тепер знімати її не обов’язково.
7. В останню чергу додаємо в шурпу морквину, перемішуємо і тушкуємо ще 5 хвилин. Потім перевіряємо, чи готові всі компоненти і якщо все сварилася – засипаємо дрібно нашатковану зелень, чекаємо 2-3 хвилини і знімаємо суп з плити.
8. Наполягаємо під закритою кришкою ще 15 хвилин, і подаємо до столу. Приємного апетиту!