Сир з молока в домашніх умовах — це простий, дуже смачний і корисний продукт. Лише приготувавши домашній сир, ви будете робити це знову і знову, адже це не тільки набагато вигідніше, але ще і набагато смачніше! Молочний продукт готується з найпростіших інгредієнтів, таких як молоко (коров’ячого або козячого), яйця, сметана та інших різних доповнень. До того ж, не маючи під рукою ніякого спеціального обладнання, є можливість «створити» різні види сиру: починаючи російським і закінчуючи бринзою.
Як приготувати сир з молока в домашніх умовах?
Маючи баночку домашнього сільського молока, можна з легкістю приготувати не тільки смачний і ароматний, але ще і дуже корисний домашній сир, у складі якого не буде жодного хімічного елемента, барвників і ароматизаторів.
Інгредієнти на
8 порц.
- Молоко коров’яче 2 л
- Яйце куряче 5 шт.
- Сметана 20% 500 гр.
- Сіль 1 ч. л.
Процес приготування:
- Як приготувати сир з молока в домашніх умовах? Два літри молока переливаємо в каструлю і доводимо до кипіння.
- В цей час займемося сирної закваскою. У глибоку тарілку розбиваємо яйця.
- Перемішуємо до однорідності за допомогою віночка або виделки.
- В яєчну суміш відправляємо 500 грам жирної сметани.
- Додаємо сіль і гарненько перемішуємо – закваска готова.
- У кипляче молоко обережно переливаємо закваску.
- При постійному помішуванні, готуємо на мінімальному вогні протягом 10 хвилин.
- Марлю звертаємо в три-чотири шари і застеляємо нею друшляк або сито, поміщаючи вниз каструлю. Виливаємо суміш на марлю і сироватка поступово стікає. Отриману масу закриваємо зверху краями марлі.
- Зверху встановлюємо плоску тарілку, відповідного діаметра або кришку.
- На тарілку – гніт (відмінно підходить банку або каструля, наповнена водою) і залишаємо на 5-6 годин в холодильній камері.
- За закінчення часу домашній сир повністю готовий до вживання. Приємного апетиту!
Смачний адигейський сир з молока
Будь ропні сири мають дуже широкий спектр застосування в кулінарії і адигейський – не є винятком. Такий сир чудово поєднується зі свіжими овочами і додає свіжість салатів, а також його можна смажити на вогні до утворення рум’яної кірочки і подавати з шашликом.
Час готування – 3 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції -260 гр.
Склад:
- Молоко – 2 л
- Сироватка – 500 мл
- Кислота лимонна – ½ ч. л.
- Сіль (велика) – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Свіже молоко перелити в каструлю з товстим дном або сотейник і ставимо на помірний вогонь.
2. В окремій ємності з’єднуємо сироватку, сіль і лимонку – ретельно перемішуємо.
3. Молоко гріємо до температури 95 градусів і заливаємо сироватку – заважаємо і через 1-2 хвилини молоко згорнеться.
4. Друшляк устеляємо кількома шарами марлі і проціджуємо пластівці від рідини. Готуємо форму для сиру (відмінно підходять пластикові глибокі контейнери з дірочками, зробленими товстою голкою).
5. Отриману масу викладаємо в піалу, максимально придавлюємо і ставимо в заздалегідь підготовлену форму, щоб надлишки рідини витікали через дірки.
6. Поверх майбутнього сиру встановлюємо вантаж і залишаємо в прохолодному місці на 3-4 години.
7. У випадку якщо ви любите більш солоний смак сиру, то залишаємо масу в розсолі на ніч.
8. Спресований сир відразу нарізаємо або загортаємо в пергаментний папір для запікання і зберігаємо в холодильнику. Приємного апетиту!
Ніжний домашній сир з козячого молока
Сир, приготовлений своїми руками з козячого молока – стане одним з улюблених продуктів, так як це не тільки дуже просто і смачно, але ще і дуже корисно. А в разі використання кип’яченого молока, такий продукт можна давати навіть самим маленьким і вагітним жінкам.
Час готування – 19 ч.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 10.
Склад:
- Молоко козине – 4 л.
- сичужний Фермент – 4 краплі.
- Закваска – 500 мл
- Вода – 70 мл
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Козяче молоко виливаємо в каструлю і при постійному помішуванні доводимо до кипіння, відразу після опускаємо тару з молоком у крижану воду, так воно швидше охолоне до потрібної нам температури – 20-22 градуси.
2. У воді розводимо фермент і додаємо до молока разом із закваскою – закриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце до утворення згустку. При появі згустку, нарізаємо невеликими квадратиками.
3. Отриману масу перекладаємо в полотняний мішок і підвішуємо над раковиною, залишаємо на ніч, дозволяючи стекти надлишків сироватки.
4. Ранок у нас готовий сир додаємо сіль і перемішуємо.
5. Для того щоб отримати пресований сир замість сиру, переміщаємо масу в спеціальний прес для сиру або щільно укладаємо в тарілку і зверху встановлюємо гніт.
6. Через 30-60 хвилин сир готовий до подачі на стіл. Приємного апетиту!
Сир з кислого молока в домашніх умовах
Коли коров’яче молоко закисло – не поспішайте його викидати, адже на його основі можна приготувати легкий і шалено смачний домашній сир з додаванням свіжої ароматної зелені. Такий продукт ідеально поєднується зі свіжими овочами і м’ясом.
Час готування – 2 ч. 40 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 150 гр.
Склад:
- Молоко (кисле) – 1 л
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Кріп – 1 пучок.
Процес приготування:
1. Кріп ретельно обполіскуємо під струменем води, даємо трохи часу обсохнути і максимально дрібно нарізаємо.
2. У глибокій тарілці змішуємо яйце і сіль – перебиваємо на максимальній швидкості міксером.
3. В яєчну суміш викладаємо подрібнену зелень і гарненько перемішуємо.
4. У чашу мультиварки вливаємо молоко і додаємо масу з кропом.
5. Включаємо режим «Випічка» і готуємо протягом 20 хвилин.
6. Після відключення мультиварки, перекладаємо масу в друшляк, попередньо застелений кількома шарами марлі.
7. Зверху майбутній сир також прикривають марлею і встановлюємо гніт. Прибираємо в холодильну камеру мінімум на 2 години пресуватиметься.
8. Після закінчення часу обережно виймаємо сир з марлі і перекладаємо на блюдо.
9. Нарізаємо н порційними шматочками і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Як самостійно зробити сир «Сулугуні» з молока?
Існує безліч варіацій різних рецептів приготування сирів в домашніх умовах, однак, дотримуючись способу, описаного нижче, сир виходить максимально наближеним за смаком до магазинного продукту. Але головна відмінність полягає не тільки в ціні, але і в складі, в «чистоті» якого можна не сумніватися.
Час готування – 3 ч. 40 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 1 кг
Інгредієнти:
- Молоко – 1 л
- Сир 9-18% ( не зернистий) — 1 кг
- Яйця – 3 шт.
- Масло вершкове – 100 гр.
- Сіль – 1 ст. л..
- Сода – 1 ч. л.
Процес приготування:
1. Готуємо всі необхідні продукти.
2. Молоко доводимо до кипіння і після додаємо до нього сир – знову даємо закипіти і готуємо ще 40 хвилин на вогні трохи менше середнього, періодично помішуючи.
3. Поверх каструлі ставимо друшляк, застеляємо його марлею і акуратно викладаємо гарячу масу – чекаємо, поки стече вся сироватка.
4. Після, теплу сирну масу перекладаємо в каструлю, додаємо яйця, сіль, розм’якшене масло і соду – гарненько перемішуємо і ставимо на плиту. Тушкуємо 10 хвилин майже на максимальному вогні, постійно заважаючи.
5. В цей час готуємо форму – глибоку тарілку промазуємо вершковим маслом і викладаємо масу. Даємо трохи часу охолонути і після прибираємо в холодильник на 2-3 години.
6. Після закінчення часу акуратно перекладаємо сирну «голівку» на блюдо.
7. Розрізаємо на порційні шматочки, зберігаємо в холодильнику. Приємного апетиту!
Ніжний сир «Моцарелла» в домашніх умовах
Практично жодна страва італійської кухні не обходиться без розсільного сиру «Моцарелла», що й не дивно, адже цей продукт має дуже ненав’язливий смак і ніжну текстуру, а приготувати його можна і своїми руками.
Час готування – 2 ч.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 400 гр.
Склад:
- Молоко сільське – 4 л.
- сичужний Фермент – 1 гр.
- Сіль – 30 гр.
- Сік лимонний – 3 ст. л.
- Вода – 50 мл
Процес приготування:
1. Молоко переливаємо в каструлю відповідного розміру. Тару відправляємо на плиту і нагріваємо до температури 32-35 градусів, постійно помішуючи, після досягнення потрібної температури – знімаємо з вогню.
2. В цей час розводимо фермент у воді і додаємо до теплого молока разом з лимонним соком. Заважаємо безперервно 1-2 хвилини, накриваємо кришкою і прибираємо в тепле місце на 40 хвилин.
3. За цей час молоко перетвориться у желеподібний пружний згусток.
4. За допомогою гострого ножа або віночка розрізаємо «желе» на невеликі шматочки і повертаємо на плиту. Інтенсивно заважаємо і нагріваємо рівно до 40 градусів, знімаємо і залишаємо ще на 15 хвилин для того, щоб сироватка повністю відійшла від молочних пластівців.
5. Після закінчення часу беремо шумівку і виловлюємо все зерно, яке плаває в сироватці. Трамбуем в друшляк або будь-яку іншу форму з дрібними дірочками.
6. Форму, в якій знаходиться сирна маса, ставимо в глибоку ємність для того, щоб туди стікала зайва рідина.
7. Витекла сироватку періодично зливаємо.
8. Приблизно через 40-50 хвилин маса спрессуется в шматок молодого сиру – приступаємо до готування «Моцарели».
9. Руками розламуємо шматочок, перетираємо його до стану крихти, солимо і гарненько перемішуємо.
10. Розкришений сирну масу заливаємо 2-3 літрами води температура, якою повинна бути 90 градусів.
11. Через пару хвилин маса схопиться, і буде тягнутися за лопаткою, для ніжної структури, буквально кілька разів розтягуємо «тісто» і збираємо назад.
12. Як тільки майбутній сир стане еластичним і податливим – можете приступати до формування кульок.
13. Тягнеться масу розтягуємо і збираємо в кульку, загортаючи краї всередину і обрізаючи все зайве.
14. Готові кульки перекладаємо в прохолодну воду, а для зберігання сиру можна приготувати розсіл з розрахунку 30 грам солі на один літр води. Однак не варто забувати, що такий сир максимально натуральний, без консервантів, відповідно, термін придатності у нього зовсім недовгий.
15. Приємного апетиту!
Як зробити російський сир в домашніх умовах?
Ви не повірите, але навіть на власній кухні без яких-небудь спеціальних пристосувань, можливо, приготувати справжній російський сир з дірочками! І для його приготування потрібно мінімум витрат і велике бажання.
Час готування – 1 доби.
Час приготування – 2 ч. 30 хв.
Порції – 1 кг
Інгредієнти:
- Молоко сільське – 10 л
- сичужний Фермент – 2-3 гр.
- Закваска – ¼ пакетика.
- Сіль – 200 гр.
- Вода – 50 мл
Процес приготування:
1. Активуємо закваску. 200-250 мл молока нагріваємо до температури 35 градусів і з’єднуємо з закваскою, гарненько розмішуємо і ставимо в тепле місце на 40 хвилин.
2. Молоко, що залишилося переливаємо в каструлю і на помірному вогні гріємо до 32-33 градусів – знімаємо з плити.
3. У тепле молоко, після закінчення 40 хвилин, виливаємо закваску і інтенсивно перемішуємо протягом 10 секунд.
4. Дві мірні ложечки ферменту розводимо в 50 мілілітрах води.
5. Також відправляємо в тару до теплого молока і даємо «відпочити» хвилин 40-45.
6. Після закінчення часу перевіряємо, пробрела маса желеподібну консистенцію за допомогою шампура.
7. Отриманий згусток ріжемо маленькими квадратиками.
8. Кубики в сироватці накриваємо кришкою на 10 хвилин – за цей час шматочки повинні трохи осісти.
9. І впасти на дно каструлі.
10. Через 10 хвилин зливаємо близько 100 мл сироватки.
11. Тару знову ставимо на плиту, гріємо до 36-38 градусів протягом 10 хвилин, розрізаючи великі шматочки на більш дрібні.
12. За цей час сирні зерна повинні зменшитися і помітно округлиться.
13. Зливаємо сироватку.
14. І замінюємо її 2-ма літрами кип’яченої води, температурою 40 градусів.
15. Знову нагріваємо зернятка, але на цей раз до температури 38-40 градусів протягом 15 хвилин.
16. Зерно знову зменшується в обсязі.
17. Перевірити зерна на готовність дуже просто – беремо в руку і стискаємо.
18. Під час розслаблення долоні, кругляшки розпадаються назад.
19. Молочні пластівці проціджуємо від сироватки, солимо і перемішуємо.
20. Перекладаємо масу в перфоровану форму і даємо трохи часу спрессоваться.
21. Через півгодини сир ще раз трохи зменшиться в об’ємі за рахунок стиснення.
22. Поверх «головки» молочного продукту встановлюємо гніт вагою близько 500 грам і залишаємо на 2-5 хвилин.
23. Маса спресовується ще краще.
24. Дістаємо через кілька хвилин з-під вантажу і перевертаємо.
25. Форму кладемо в глибоку ємність, куди буде стікати надлишки сироватки.
26. Знову встановлюємо вантаж, тільки тепер в цей раз вагою 2-3 кілограма і залишаємо на кілька годин.
27. В результаті отримуємо щільну і красиву голівку сиру, яку залишилося просолити.
28. Сир занурюємо в розчин, зроблений з двох літрів води і 400 грам солі – залишаємо просочуватися на 12 годин.
29. Через півдоби виймаємо голівку, обсушуємо за допомогою паперових рушників і даємо час повністю висохнути в холодильній камері. Як правило, цей процес займає 2-3 доби.
30. Повністю сухий сир залишаємо для витримки на 14-15 діб. Тут слід зазначити, що чим довше сир «настоюватися», тим насиченішим буде його смак і аромат. Приємного апетиту!
Простий і смачний рецепт приготування бринзи з молока
Свіжі огірки і помідори, червоний лук і ропні сир – ароматний і легкий грецький салат, але таке блюдо не вийде приготувати без бринзи. Однак сир можна не тільки купити, але і зробити самому, дотримуючись докладного рецептом, представленому нижче.
Час готування – 9 ч.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Молоко сільське – 2,5 л.
- Закваска (для приготування бринзи) – 12,5 крапель.
- Йогурт – 2,5 ст. ложки
- Сіль – 200 гр.
Процес приготування:
1. Молоко переливаємо в каструлю відповідного розміру і нагріваємо до температури 35 градусів, додаємо сіль.
2. Після, додаємо йогурт і перемішуємо.
3. Наступним етапом до молока додаємо закваску і залишаємо в теплому місці на 60-75 хвилин.
4. Після закінчення часу, молочна суміш з закваскою набуває желеподібну консистенцію.
5. Отриманий згусток нарізаємо невеликими квадратами за допомогою гострого ножа і даємо постояти ще близько 20 хвилин і акуратно перемішуємо.
6. Далі, друшляк устеляємо кількома шарами марлі.
7. Перекладаємо основу майбутнього сиру, в друшляк ставимо в глибоку ємність, куди буде витікати сироватка.
8. Сир зверху прикриваємо краями марлі, накриваємо тарілкою і встановлюємо гніт вагою близько 1 кілограма на 4 години. Через 4 години, вантаж подвоюємо і чекаємо ще стільки ж.
9. Ранок бринза повністю готова до вживання! Приємного апетиту!
Плавлений сир з молока в домашніх умовах
Що може бути смачніше для сніданку, ніж тягнеться плавлений сир, приготовлений своїми руками, щедро намазаний на корочку свіжого білого хліба? Така закуска чудово підходить для бутербродів та інших страв, а готується дуже просто, тому впорається навіть недосвідчений кулінар.
Час готування – 4 ч.
Час приготування – 40 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Сир – 440 гр.
- Молоко – 120 мл
- Сода – ½ ч. л.
- Масло вершкове – 2 ст. л.
- Кріп – 2 гілочки.
- Петрушка – 2 гілочки.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля зелена – 2 пера.
- Яйця – 4 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Гірчиця зернова – 1 ч. л.
- Сметана – за смаком.
Процес приготування:
1. У глибокій ємності змішуємо сир будь-якої жирності, молоко, вершкове масло і соду.
2. Перебиваємо компоненти за допомогою заглибного блендера до однорідності.
3. Відправляємо тару на водяну баню і при постійному помішуванні плавим масу. Займає цей процес, як правило, не більше 15 хвилин.
4. У гарячу масу додаємо дрібно нашатковану зелень, сіль, чорний мелений перець за смаком, і розливаємо по невеликих баночках. Накриваємо харчовою плівкою і залишаємо при кімнатній температурі на півгодини, а потім прибираємо в холодильник.
5. Попередньо відварені яйця очистити і розім’яти виделкою в глибокій піалі.
6. В окремому посуді змішуємо плавлений сир, варені яйця, гірчицю і сметану, у випадку, якщо маса вийшла занадто твердою. Намазуємо ароматний сир на хліб і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Як приготувати смачний сир «Косичка» з молока?
Копчений сир в магазинах – це досить дорогий продукт, який широко використовується в кулінарії: починаючи додаванням в салати і закінчуючи у вигляді самостійної закуски до пінному напою. Однак навіщо витрачатися, якщо можна приготувати самому?
Час готування – 24 години 45 хв.
Час приготування – 45 хв.
Порції – 1 кг
Інгредієнти:
- Молоко – 3 л
- Оцет 9% — 75 мл
- Сіль – 200 гр.
- Вода – 1 л
Процес приготування:
1. Молоко переливаємо в каструлю відповідного розміру і нагріваємо до 40 градусів, після – тонкою цівкою вводимо оцет.
2. Продовжуємо нагрівати молоко на мінімальному вогні і помішувати дерев’яною лопаткою, поки сирна маса не відокремиться від сироватки. Надівши рукавички, тягнеться масу віджимаємо, як білизна, протягом 10 хвилин.
3. Потім, формуємо коло з діркою посередині і починаємо розтягувати, крутити і тягнути в різні боки. Розтягуємо, складаємо і занурюємо в гарячу сироватку, повторюємо цю маніпуляцію близько 10 хвилин для того, щоб утворилися чіткі шари.
4. Через 10 хвилин, починаємо робити з сиру тонкі нитки, для еластичності, рекомендується частіше занурювати сир в гарячу сироватку. Коли всі нитки готові – опускаємо їх у підсолену воду кімнатної температури і залишаємо на 24 години.5. Через добу віджимаємо, і з просоленных сирних ниток, «заплітаємо» косу.
6. Сир «Косичка» повністю готовий до подачі на стіл. Приємного апетиту!