Басма – 5 рецептів в казані по-узбецьки з покроковими фото

Басма — це чудове блюдо, томлене на повільному вогні. Ніжне м’ясо, доповнене розмаїттям яскравих овочів, підкорить ваше серце. Традиційне узбецьке страву можна приготувати з різних видів м’яса на плиті або на відкритому вогні. Овочі для басми вибирають м’ясисті і соковиті. Святкова страва особливо сподобається тим, хто любить овочі. За рахунок довгого томління м’ясо розвалюється на волокна, а овочі просочуються його соками.

Басма по-узбецьки в казані

Басма по-узбецьки в казані – блюдо, яке не забере багато часу на своє виконання. А от щоб дочекатися його готовності, доведеться набратися терпіння. Ароматне блюдо чудово підійде для сімейних зборів за великим столом. Яскрава і красива басма приверне своїм зовнішнім виглядом їдців і не залишить їх без емоцій.

Інгредієнти на
8 порц.

  • Баранина 500 гр.
  • Часник 2 головки
  • Цибуля ріпчаста 400 гр.
  • Картопля 300 гр.
  • Морква 100 гр.
  • Перець болгарський 100 гр.
  • Баклажан 100 гр.
  • Капуста білоголова 200 гр.
  • Помідори 100 гр.
  • Зіра 1 ч. л.
  • Коріандр мелений 1 ч. л.
  • Масло рослинне 2 ст. л. (або курдючний жир 30гр.)
  • Зелень за смаком
  • Сіль за смаком
  • Перець чилі 1 шт.

Процес приготування:

  1. Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Овочі та зелень гарненько промийте під краном і просушіть на кухонних рушниках.
  2. У холодний казан складіть курдючний жир або налийте рафінована олія. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз. Приправте сіллю, зірою і меленим коріандром.
  3. Цибулини звільніть від верхнього шару і наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар. Підсолити.
  4. Моркву очистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими кружечками. Викладіть на цибулю. Помідори і болгарський перець позбавте від плодоніжок, перець від насіння, крупно нарубаєте і розподіліть по морквині. Посоліть і приправте спеціями.
  5. З головок часнику зніміть верхню лушпиння. Головки застроміть в овочі. Картоплю почистіть, помийте і розподіліть цілком в казані. Баклажани розріжте вздовж і додайте між картоплею. Додайте цілісний стручок гострого перцю. Не забудьте підсолити.
  6. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю і зірою. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Помістіть вантаж – плоску тарілку. Закрийте щільно кришкою.
  7. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Коли кипіння, мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму не менше двох годин. Через 2 години овочі з м’ясом повністю приготуються. На блюдо для подачі викладіть все в зворотному порядку. Задекоріруйте свіжою зеленню, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!

Басма з яловичини в казані на плиті

Басма з яловичини в казані на плиті вразить вас своєю неймовірною смакотою. Якщо ви вперше зіткнулися з цікавим рецептом, настійно рекомендую втілити цей шедевр в життя. Неймовірно яскраве блюдо приваблює своїми барвами всіх. Не бійтеся експериментів. Цей рецепт вийде у всіх без винятку, зіпсувати його просто нереально.

Час готування – 2 ч. 00 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6

Склад:

  • Яловичина – 800 гр.
  • Часник – 2 голівки.
  • Цибуля ріпчаста – 600 гр.
  • Картопля – 500 гр.
  • Морква – 200 гр.
  • Болгарський перець – 200 гр.
  • Білокачанна капуста – 200 гр.
  • Помідори – 200 гр.
  • Кабачки – 200 гр.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжу яловичину, обмийте під краном і просушіть, поріжте на великі частини. Овочі та зелень гарненько промийте під краном і обсушіть. Цибулини звільніть від верхнього шару. З картоплі зніміть шкірку. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте.

Крок 2. У холодний казан складіть шар з м’яса. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз. Приправте сіллю і спеціями.

Крок 3. Цибулю наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар.

Крок 4. Моркву почистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими кружечками. Складіть на цибулю.

Крок 5. Помідори позбавте від плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по морквині. Підсолити.

Крок 6. Кабачки нарубайте кружечками і розподіліть по помидорному шару. Підсоліть і приперчите.

Крок 7. З кабачків розкладіть картоплю. Посоліть і приперчите.

Крок 8. Болгарський перець звільнити від насіння і плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по картоплі.

Крок 9. Нарізану капусту пам’ятаєте з сіллю, і розкладіть по перцю. З зубчиків часнику зніміть верхню лушпиння, застроміть в овочі.

Крок 10. Зверху прикрийте пучками зелені.

Крок 11. Запечатайте цілісним листям капусти.

Крок 12. Закрийте щільно кришкою. При томлінні овочі осядуть. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Коли почуєте кипіння, мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму не менше 1,5 годин.

Крок 13. Через 1,5 години приберіть капустяне листя і зелень.

Крок 14. На тарілки викладіть інгредієнти в зворотному порядку. Кличте домочадців трапезувати. Приємного апетиту!

Басма в мультиварці в домашніх умовах

Басма в мультиварці в домашніх умовах виходить просто приголомшливою. Ніжне м’ясо з яскравими овочами підійде для обіду або вечері. Страва готується простіше нікуди. Якщо у готуванні ви цілковитий профан, цей рецепт для вас. Потрібно лише нарізати продукти скласти в каструлю, прилад зробить все за вас.

Час готування – 2 ч. 15 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 8

Склад:

  • Яловича м’якоть – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
  • Картопля середній – 5 шт.
  • Морква велика – 1 шт.
  • Болгарський перець – 1 шт.
  • Білокачанна капуста – 200 гр.
  • Помідори – 1 шт.
  • Спеції – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть яловичину, промийте і обсушіть. Овочі та зелень гарненько обдайте під краном водою і обсушіть. Цибулини звільніть від верхнього шару. З картоплі і моркви зніміть шкірку. З капусти зніміть підв’ялі листя. Решту капусту нарубайте соломкою.

Крок 2. У холодну чашу налийте рафінована олія. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз.

Крок 3. Приправте сіллю і спеціями.

Крок 4. Цибулини наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар.

Крок 5. Морквину нарубайте кубиком. Складіть на цибулю.

Крок 6. Картоплю нарубайте довільно і розподіліть наступним шаром. Підсоліть і приправте спеціями.

Крок 7. Болгарський перець позбавте від серцевини і плодоніжки, нарубаєте і розподіліть по картоплі.

Крок 8. Закрийте шаром капусти. Підсоліть і приправте спеціями.

Крок 9. Помідор позбавте від плодоніжки, крупно нарубаєте і розподіліть по капусті. Підсоліть і приправте спеціями.

Крок 10. Закрийте кришку мультиварки. На панелі натисніть кнопку «Гасіння», поставте таймер на 2 години.

Крок 11. Після того, як пролунає звуковий сигнал, відкрийте кришку і вимкніть мультиварку з мережі. Блюдо розкладіть на порції. Приємного насолоди!

Басма з куркою

Басма з куркою – варіант для тих, хто не любить баранину і яловичину. Блюдо виходить дуже ніжним і соковитим. Приготування овочів у власному соку зберігає всі корисні вітаміни. Басму з куркою люблять діти. Це відмінний варіант, як для сімейного обіду, так і святкового вечері. Яскраво, красиво і мега апетитно.

Час готування – 1 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Стегна курячі – 1 кг
  • Часник – 1 головка.
  • Цибуля ріпчаста – 3 шт.
  • Картопля – 500 гр.
  • Морква – 2 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Білокачанна капуста – 500 гр.
  • Помідори – 4 шт.
  • Коріандр мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Моркву і картоплю почистіть від шкірки економкою. Цибулини звільніть від верхнього шару. Помідори і болгарський перець позбавте від плодоніжок, перець ще позбавте від насіння.

Крок 2. Курячі стегна обмийте під краном і просушіть серветками. Для дієтичної версії можна використовувати куряче філе.

Крок 3. Візьміть глиняний горщик або іншу вогнетривку форму. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Приправте сіллю і коріандром.

Крок 4. Цибулю наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар.

Крок 5. Помідори, солодкий перець і моркву нарубайте великими шматочками.

Крок 6. Складіть на м’ясний шар. Підсолити.

Крок 7. З капусти зніміть підв’ялі листя. Решту капусту крупно нарубаєте і покладіть в горщик.

Крок 8. Зверху розподіліть цілу картоплю середнього і невеликого розміру. Додайте подрібнений часник і гострий перець. Якщо страва призначено для дітей, відрегулюйте гостроту самостійно або взагалі пропустіть цей крок.

Крок 9. Підсоліть і присипте подрібненою зеленню. Можна взяти заморожені заготовки.

Крок 10. Горщик накрийте кришкою або запечатайте фольгою для запікання. Поставте в духову шафу. На температурному датчику встановіть 200 градусів і томіть басму 1,5 години.

Крок 11. Через 1,5 години овочі з м’ясом повністю приготуються. На блюдо для подачі викладіть соковиту басму. Задекоріруйте свіжою зеленню. Пригощайте домочадців. Приємного насолоди!

Басма з баранини

Басма з баранини являє собою фантастично смачне блюдо, яке підійде для дружньої вечері у великій компанії. Страва виглядає яскраво і нарядно. Їм цілком можна прикрасити святковий стіл. Їдять басму в гарячому варіанті, вона чудово зігріває і насичує в холодну пору року.

Час готування – 2 ч. 50 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Баранина на кістки – 1 кг
  • Ріпа – 1 шт.
  • Айва – 1 шт.
  • Картопля – 300 гр.
  • Морква – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Болгарський перець – 2 шт.
  • Бекон – 150 гр.
  • Білокачанна капуста – 300 гр.
  • Помідори – 3 шт.
  • Зіра – за смаком.
  • Часник – 4 зубчики.
  • Курдючний жир/рослинне масло – 30 гр./2 ст. л.
  • Зелень – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець гострий стручковий – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Якщо ви маєте вільний час, рекомендую замаринувати баранину в спеціях на 48 годин. Якщо ні – пропустіть цей крок. У холодний казан складіть курдючний жир, якщо його немає, налийте рафіноване масло і додайте дрібно нарізаний бекон.

Крок 2. Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Приправте сіллю і зірою. Цибулини і часникові зубчики звільніть від верхнього шару і нашаткуйте, розподіліть по м’ясу.

Крок 3. Моркву, картоплю, ріпу почистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими частинами. Розкладіть шарами. Приправте спеціями і сіллю.

Крок 4. Айву вимийте, обсушіть і нарубаєте часточками. Розподіліть по овочам.

Крок 5. Болгарський перець позбавте від плодоніжки і нутрощів, наріжте часточками і розподіліть по айвовому шару.

Крок 6. Помідори позбавте від плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по перцю. Підсолити.

Крок 7. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Покладіть тарілку. Закрийте щільно кришкою.

Крок 8. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму 2,5 години. За цей час овочі з м’ясом повністю приготуються.

Крок 9. На блюдо для подачі викладіть басму, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!