Басма — це чудове блюдо, томлене на повільному вогні. Ніжне м’ясо, доповнене розмаїттям яскравих овочів, підкорить ваше серце. Традиційне узбецьке страву можна приготувати з різних видів м’яса на плиті або на відкритому вогні. Овочі для басми вибирають м’ясисті і соковиті. Святкова страва особливо сподобається тим, хто любить овочі. За рахунок довгого томління м’ясо розвалюється на волокна, а овочі просочуються його соками.
Басма по-узбецьки в казані
Басма по-узбецьки в казані – блюдо, яке не забере багато часу на своє виконання. А от щоб дочекатися його готовності, доведеться набратися терпіння. Ароматне блюдо чудово підійде для сімейних зборів за великим столом. Яскрава і красива басма приверне своїм зовнішнім виглядом їдців і не залишить їх без емоцій.
Інгредієнти на
8 порц.
- Баранина 500 гр.
- Часник 2 головки
- Цибуля ріпчаста 400 гр.
- Картопля 300 гр.
- Морква 100 гр.
- Перець болгарський 100 гр.
- Баклажан 100 гр.
- Капуста білоголова 200 гр.
- Помідори 100 гр.
- Зіра 1 ч. л.
- Коріандр мелений 1 ч. л.
- Масло рослинне 2 ст. л. (або курдючний жир 30гр.)
- Зелень за смаком
- Сіль за смаком
- Перець чилі 1 шт.
Процес приготування:
- Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Овочі та зелень гарненько промийте під краном і просушіть на кухонних рушниках.
- У холодний казан складіть курдючний жир або налийте рафінована олія. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз. Приправте сіллю, зірою і меленим коріандром.
- Цибулини звільніть від верхнього шару і наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар. Підсолити.
- Моркву очистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими кружечками. Викладіть на цибулю. Помідори і болгарський перець позбавте від плодоніжок, перець від насіння, крупно нарубаєте і розподіліть по морквині. Посоліть і приправте спеціями.
- З головок часнику зніміть верхню лушпиння. Головки застроміть в овочі. Картоплю почистіть, помийте і розподіліть цілком в казані. Баклажани розріжте вздовж і додайте між картоплею. Додайте цілісний стручок гострого перцю. Не забудьте підсолити.
- З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю і зірою. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Помістіть вантаж – плоску тарілку. Закрийте щільно кришкою.
- Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Коли кипіння, мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму не менше двох годин. Через 2 години овочі з м’ясом повністю приготуються. На блюдо для подачі викладіть все в зворотному порядку. Задекоріруйте свіжою зеленню, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!
Басма з яловичини в казані на плиті
Басма з яловичини в казані на плиті вразить вас своєю неймовірною смакотою. Якщо ви вперше зіткнулися з цікавим рецептом, настійно рекомендую втілити цей шедевр в життя. Неймовірно яскраве блюдо приваблює своїми барвами всіх. Не бійтеся експериментів. Цей рецепт вийде у всіх без винятку, зіпсувати його просто нереально.
Час готування – 2 ч. 00 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6
Склад:
- Яловичина – 800 гр.
- Часник – 2 голівки.
- Цибуля ріпчаста – 600 гр.
- Картопля – 500 гр.
- Морква – 200 гр.
- Болгарський перець – 200 гр.
- Білокачанна капуста – 200 гр.
- Помідори – 200 гр.
- Кабачки – 200 гр.
- Спеції – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець гострий стручковий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Свіжу яловичину, обмийте під краном і просушіть, поріжте на великі частини. Овочі та зелень гарненько промийте під краном і обсушіть. Цибулини звільніть від верхнього шару. З картоплі зніміть шкірку. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте.
Крок 2. У холодний казан складіть шар з м’яса. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз. Приправте сіллю і спеціями.
Крок 3. Цибулю наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар.
Крок 4. Моркву почистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими кружечками. Складіть на цибулю.
Крок 5. Помідори позбавте від плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по морквині. Підсолити.
Крок 6. Кабачки нарубайте кружечками і розподіліть по помидорному шару. Підсоліть і приперчите.
Крок 7. З кабачків розкладіть картоплю. Посоліть і приперчите.
Крок 8. Болгарський перець звільнити від насіння і плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по картоплі.
Крок 9. Нарізану капусту пам’ятаєте з сіллю, і розкладіть по перцю. З зубчиків часнику зніміть верхню лушпиння, застроміть в овочі.
Крок 10. Зверху прикрийте пучками зелені.
Крок 11. Запечатайте цілісним листям капусти.
Крок 12. Закрийте щільно кришкою. При томлінні овочі осядуть. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Коли почуєте кипіння, мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму не менше 1,5 годин.
Крок 13. Через 1,5 години приберіть капустяне листя і зелень.
Крок 14. На тарілки викладіть інгредієнти в зворотному порядку. Кличте домочадців трапезувати. Приємного апетиту!
Басма в мультиварці в домашніх умовах
Басма в мультиварці в домашніх умовах виходить просто приголомшливою. Ніжне м’ясо з яскравими овочами підійде для обіду або вечері. Страва готується простіше нікуди. Якщо у готуванні ви цілковитий профан, цей рецепт для вас. Потрібно лише нарізати продукти скласти в каструлю, прилад зробить все за вас.
Час готування – 2 ч. 15 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 8
Склад:
- Яловича м’якоть – 500 гр.
- Цибуля ріпчаста великий – 1 шт.
- Картопля середній – 5 шт.
- Морква велика – 1 шт.
- Болгарський перець – 1 шт.
- Білокачанна капуста – 200 гр.
- Помідори – 1 шт.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Візьміть яловичину, промийте і обсушіть. Овочі та зелень гарненько обдайте під краном водою і обсушіть. Цибулини звільніть від верхнього шару. З картоплі і моркви зніміть шкірку. З капусти зніміть підв’ялі листя. Решту капусту нарубайте соломкою.
Крок 2. У холодну чашу налийте рафінована олія. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Намагайтеся укладати м’ясо жиром вниз.
Крок 3. Приправте сіллю і спеціями.
Крок 4. Цибулини наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар.
Крок 5. Морквину нарубайте кубиком. Складіть на цибулю.
Крок 6. Картоплю нарубайте довільно і розподіліть наступним шаром. Підсоліть і приправте спеціями.
Крок 7. Болгарський перець позбавте від серцевини і плодоніжки, нарубаєте і розподіліть по картоплі.
Крок 8. Закрийте шаром капусти. Підсоліть і приправте спеціями.
Крок 9. Помідор позбавте від плодоніжки, крупно нарубаєте і розподіліть по капусті. Підсоліть і приправте спеціями.
Крок 10. Закрийте кришку мультиварки. На панелі натисніть кнопку «Гасіння», поставте таймер на 2 години.
Крок 11. Після того, як пролунає звуковий сигнал, відкрийте кришку і вимкніть мультиварку з мережі. Блюдо розкладіть на порції. Приємного насолоди!
Басма з куркою
Басма з куркою – варіант для тих, хто не любить баранину і яловичину. Блюдо виходить дуже ніжним і соковитим. Приготування овочів у власному соку зберігає всі корисні вітаміни. Басму з куркою люблять діти. Це відмінний варіант, як для сімейного обіду, так і святкового вечері. Яскраво, красиво і мега апетитно.
Час готування – 1 ч. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4
Інгредієнти:
- Стегна курячі – 1 кг
- Часник – 1 головка.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Картопля – 500 гр.
- Морква – 2 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Білокачанна капуста – 500 гр.
- Помідори – 4 шт.
- Коріандр мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець гострий стручковий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Моркву і картоплю почистіть від шкірки економкою. Цибулини звільніть від верхнього шару. Помідори і болгарський перець позбавте від плодоніжок, перець ще позбавте від насіння.
Крок 2. Курячі стегна обмийте під краном і просушіть серветками. Для дієтичної версії можна використовувати куряче філе.
Крок 3. Візьміть глиняний горщик або іншу вогнетривку форму. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Приправте сіллю і коріандром.
Крок 4. Цибулю наріжте півкільцями. Закрийте м’ясний шар.
Крок 5. Помідори, солодкий перець і моркву нарубайте великими шматочками.
Крок 6. Складіть на м’ясний шар. Підсолити.
Крок 7. З капусти зніміть підв’ялі листя. Решту капусту крупно нарубаєте і покладіть в горщик.
Крок 8. Зверху розподіліть цілу картоплю середнього і невеликого розміру. Додайте подрібнений часник і гострий перець. Якщо страва призначено для дітей, відрегулюйте гостроту самостійно або взагалі пропустіть цей крок.
Крок 9. Підсоліть і присипте подрібненою зеленню. Можна взяти заморожені заготовки.
Крок 10. Горщик накрийте кришкою або запечатайте фольгою для запікання. Поставте в духову шафу. На температурному датчику встановіть 200 градусів і томіть басму 1,5 години.
Крок 11. Через 1,5 години овочі з м’ясом повністю приготуються. На блюдо для подачі викладіть соковиту басму. Задекоріруйте свіжою зеленню. Пригощайте домочадців. Приємного насолоди!
Басма з баранини
Басма з баранини являє собою фантастично смачне блюдо, яке підійде для дружньої вечері у великій компанії. Страва виглядає яскраво і нарядно. Їм цілком можна прикрасити святковий стіл. Їдять басму в гарячому варіанті, вона чудово зігріває і насичує в холодну пору року.
Час готування – 2 ч. 50 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 6
Інгредієнти:
- Баранина на кістки – 1 кг
- Ріпа – 1 шт.
- Айва – 1 шт.
- Картопля – 300 гр.
- Морква – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Болгарський перець – 2 шт.
- Бекон – 150 гр.
- Білокачанна капуста – 300 гр.
- Помідори – 3 шт.
- Зіра – за смаком.
- Часник – 4 зубчики.
- Курдючний жир/рослинне масло – 30 гр./2 ст. л.
- Зелень – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець гострий стручковий – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Якщо ви маєте вільний час, рекомендую замаринувати баранину в спеціях на 48 годин. Якщо ні – пропустіть цей крок. У холодний казан складіть курдючний жир, якщо його немає, налийте рафіноване масло і додайте дрібно нарізаний бекон.
Крок 2. Візьміть свіжу баранину, обмийте під краном і просушіть серветками. Викладіть шар з м’яса, попередньо розрізаного на великі частини. Приправте сіллю і зірою. Цибулини і часникові зубчики звільніть від верхнього шару і нашаткуйте, розподіліть по м’ясу.
Крок 3. Моркву, картоплю, ріпу почистіть від шкірки економкою і нарубаєте великими частинами. Розкладіть шарами. Приправте спеціями і сіллю.
Крок 4. Айву вимийте, обсушіть і нарубаєте часточками. Розподіліть по овочам.
Крок 5. Болгарський перець позбавте від плодоніжки і нутрощів, наріжте часточками і розподіліть по айвовому шару.
Крок 6. Помідори позбавте від плодоніжок, крупно нарубаєте і розподіліть по перцю. Підсолити.
Крок 7. З капусти зніміть підв’ялі листя. Цілі хороші листя зніміть і відкладіть в сторону. Решту капусту крупно нарубаєте і пам’ятайте із сіллю. Покладіть в казан. Зверху прикрийте пучками зелені. Запечатайте цілісним листям капусти. Покладіть тарілку. Закрийте щільно кришкою.
Крок 8. Поставте на сильний вогонь і дочекайтеся закипання. Мінімізуйте нагрів і тушкуйте басму 2,5 години. За цей час овочі з м’ясом повністю приготуються.
Крок 9. На блюдо для подачі викладіть басму, і пригощайте рідних і близьких. Приємного апетиту!