Карась в духовці – 10 рецептів приготування з покроковими фото

При готуванні такого річкового жителя, як карась в духовій шафі, риба виходить максимально соковитою і ніжною, завдяки томління у власному соку. А при додаванні овочів, свіжої зелені або лимона – страва збагачується додатковими смаками і ароматами. Процес приготування карася дуже простий і досить швидкий, господині потрібно лише підготувати рибу до запіканню, всю іншу роботу пічка зробить сама і корисний обід вам забезпечений!

Карась, запечений у фользі в духовці

Смаження карася в сковороді – це не найприємніша процедура, так як риба може згоріти, а всередині не приготуватися, бризки масла летять в різні сторони, однак, всього цього можна уникнути, обернувши рибку у фольгу і відправити в духову шафу в поєднанні зі сметанним соусом і цитрусом.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Карась 1 шт.
  • Сметана 2 ст. л.
  • Сіль 1 ч. л.
  • Лимон ½ шт.
  • Приправа для риби 2 ч. л.

Процес приготування:

  1. Як смачно запекти карася в духовці? Готуємо продукти за списком: рибу потрошимо, зрізаємо плавники і з двох сторін робимо досить глибокі надрізи за допомогою гострого ножа.
  2. Для змазування карася, в глибокій піалі змішуємо сметану з сіллю, соком, видавленим з половинки лимона і приправами.
  3. Промиту після отримання тушку насухо витираємо і щедро поливаємо соусом.
  4. Старанно натираємо рибку сметаною, щоб сіль і спеції потрапили у всі надрізи.
  5. Укладаємо заготовку на фольгу і щільно загортаємо, виключаючи протікання соку.
  6. Укладаємо конверт з фольги на деко і випікаємо 20 хвилин при 180 градусах. Після закінчення часу, «упаковку» надрізаємо і підрум’янюємо карася протягом 5-10 хвилин. Приємного апетиту!

Як запекти карася цілком у духовці?

Карась – дуже доступна і проста в приготуванні риба, а її корисні властивості насичують наш організм фосфором і кальцієм, тому даний річковий мешканець, обов’язково повинен бути в раціоні кожного. А завдяки запікання з мінімальною кількістю масла, таку рибу можна спокійно їсти на вечерю без шкоди для фігури.

Час готування – 35 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Карась – 800 гр.
  • Лимон – ½ шт.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Перець чорний мелений – 2 щіпки.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку розкриваємо уздовж черевця, видаляємо нутрощі і зябра, очищаємо і ретельно промиваємо під струменем води. Потрошеного карася насухо витираємо паперовими рушниками.

Крок 2. З бічних частин риби робимо поздовжні надрізи приблизно через один сантиметр.

Крок 3. Для нейтралізації запаху, збризкуємо основний продукт соком лимона.

Крок 4. Посипаємо заготівлю чорним меленим перцем і сіллю.

Крок 5. Перекладаємо карася на деко, попередньо устеленный листом пергаментного паперу, і поливаємо невеликою кількістю масла.

Крок 6. Відправляємо тушку в духовку на 25 хвилин при 200 градусах.

Крок 7. За бажанням прикрашаємо страву зеленню і приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Карась, запечений зі сметаною в духовці

Яким би дивним не здавалося поєднання риби і сметани, але саме цей молочний продукт надає морським і річковим мешканцям неповторну ніжність та соковитість. А завдяки термічній обробці в духовій шафі, всі соки зберігаються в тушці, і м’ясо буквально тане в роті.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Карасі – 4 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Сметана (жирна) – 250 гр.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Цибуля зелена – ½ пучка.
  • Перець чорний мелений – ½ ст. л.
  • Лимон – ¼ шт.
  • Петрушка – 4 гілочки.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки зачищаємо від луски і добре промиваємо під водою.

Крок 2. Витягаємо зябра (голови залишаємо) і нутрощі, видаляємо темні плівочки всередині черевця і повторно обполіскуємо.

Крок 3. Гострим ножем наносимо часті вертикальні надрізи від хвоста до голови (таким чином, ми подрібнимо гострі кості, згодом чого, вони будуть менше відчуватися в готовому блюді).

Крок 4. З ріпчастої цибулі знімаємо піну і нарізаємо півкільцями або кільцями.

Крок 5. Деко збризкуємо рослинним маслом і розподіляємо цибульні шматочки.

Крок 6. Карасів присипаємо сіллю і перцем – втираємо зовні і всередині, після, укладаємо на овочеву «подушку».

Крок 7. Для заливки дрібно шаткуємо пір’я зеленої цибулі і пересипаємо їх в сметану, для більш насиченого смаку трохи перчимо й перемішуємо.

Крок 8. Щедро змащуємо рибу сметанним соусом і випікаємо при 190 градусах протягом півгодини.

Крок 9. Протягом півгодини двічі поливаємо тушки соком, скапливающимся на дні посуду.

Крок 10. Готову страву прикрашаємо гілочками свіжої петрушки і тонкими слайсами цитруса. Приємного апетиту!

Простий і смачний рецепт карася з картоплею в духовці

Коли на приготування вечері зовсім не залишилося часу і сил, а сім’ю годувати треба – готуємо просте, смачне і корисне комплексне страва з таких простих компонентів, як картопля і карасі. Таке блюдо чудово наситить ваших домочадців і наповнить оселю приємним ароматом.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 40-45 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Карась – 1 шт.
  • Картопля – 4-5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Моркву – ¼ шт.
  • Суміш перців – ½ ч. л.
  • Спеції для риби – 1 ст. л.
  • Масло рослинне рафіноване – 2 ст. л.
  • Сметана 20% – 2-3 ст. л.
  • Трави прованські – ½ ч. л.
  • Сіль – 2 щіпки.

Процес приготування:

Крок 1. З карася знімаємо луску, виймаємо нутрощі з плівками і видаляємо зябра, ретельно промиваємо з обох сторін під струменем води.

Крок 2. Втираємо сіль і приправу для риби з зовнішньої і внутрішньої сторони риби і начиняємо сумішшю з обсмаженого півкільцями цибулі (1 штука) на рослинному маслі, подрібненої петрушки і суміші перців.

Крок 3. З картоплі знімаємо шкірку і нарізаємо тонкими скибочками.

Крок 4. Деко застеляємо пергаментом і промазуємо тонким шаром олії, викладаємо картоплю і приправляємо сіллю і прованськими травами.

Крок 5. Ріпчасту цибулю ріжемо кільцями і розкладаємо поверх картопляних слайсів.

Крок 6. Вздовж тушки карася робимо глибокі надрізи навскоси, під зябра кладемо скибочку моркви. Викладаємо рибу на ще два шматочки моркви, для декорування готового страви.

Крок 7. Змащуємо карася сметаною і прибираємо жароміцний посуд в духовку на півгодини при температурі 180 градусів. Через 30 хвилин знижуємо градуси до 160 і підрум’янюємо тушку близько 10-15 хвилин.

Крок 8. В процесі термічної обробки періодично поливаємо тушку соком з дна дека.

Крок 9. Ароматна страва декоруємо листям зеленого салату і подаємо до столу. Хвостик прикрашаємо запеченими морквяними дисками. Приємного апетиту!

Швидкий рецепт карася, запеченого з майонезом

Приготуємо запеченого карася на дві персони з «шубкою» з ріпчастої цибулі, сметани і майонезу. Готується таке блюдо досить просто і швидко, а також воно насичене вітамінами і корисними мікро – і макроелементами, яких потребує наш організм.

Час готування – 55 хв.

Час приготування – 40-45 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Карасі – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Сметана 15% – 2 ст. л.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Кетчуп – 6 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Олія соняшникова – 1 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушки очищаємо від луски, вспарываем черево і виймаємо серединку і чорні плівки, гарненько обполіскуємо під водою.

Крок 2. Від голови до хвоста робимо глибокі надрізи з двох сторін, натираємо зовні і всередині сіллю і викладаємо на деко, попередньо промазанный маслом – відправляємо в духовку при 200 градусах.

Крок 3. Не гаючи часу, очищаємо і нарізаємо півкільцями цибулю.

Крок 4. В окремій піалі об’єднуємо майонез і сметану.

Крок 5. І додаємо кетчуп.

Крок 6. Гарненько перемішуємо компоненти соусу.

Крок 7. В отриману заправку пересипаємо цибульні півкільця.

Крок 8. Перемішуємо.

Крок 9. Приблизно через 20-25 хвилин виймаємо жароміцний посуд з карасями з печі.

Крок 10. Поверх кожної тушки щедро накладаємо цибулю в соусі і повертаємо в духовку – доводимо до готовності всі інгредієнти (20 хвилин).

Крок 11. Після закінчення часу акуратно виймаємо деко і розкладаємо рибку по порційних тарілках.

Крок 12. Карась «під шубкою» чудово поєднується зі свіжими овочами і різними гарнірами. Приємного апетиту!

Як смачно запекти карася з цибулею в духовці?

Будь-яка риба, в тому числі і карась, чудово поєднується з ріпчастою цибулею, який ідеально доповнює морську або річкову рибу. При запіканні, цибульні шматочки максимально віддають тушкам свій сік і насичений смак, завдяки чому готове блюдо виходить шалено соковитим і ніжним.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 25-30 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Карась – 600-700 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана – 1 ст. л.
  • Майонез – 1 ст. л.
  • соєвий Соус – 2 ч. л.
  • Сіль – ½ ч. л.
  • Спеції для риби – ½ ч. л.
  • Сік лимонний – 1 ч. л.
  • Масло рослинне – 2 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Тушку очищаємо від всіх нутрощів, луски і зябер, промиваємо під струменем води і даємо трохи часу обсохнути. З головок цибулі знімаємо піну, нарізаємо півкільцями.

Крок 2. Для обмазки риби, в окремому посуді змішуємо сметану, майонез і соєвий соус.

Крок 3. Форму для запікання устеляємо пергаментом, по дну розподіляємо цибулю, нарізану півкільцями, і збризкуємо його рослинним маслом.

Крок 4. На бочках карася робимо кілька вертикальних надрізів і старанно натираємо сумішшю з солі і спецій. Після, обмазуємо заготовленим соусом, не забуваючи про черевце. Тушку укладаємо на цибульні шматочки.

Крок 5. Випікаємо рибу при 200 градусах протягом 25-30 хвилин.

Крок 6. При подачі прикрашаємо блюдо свіжою зеленню, і приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Як приготувати карася з овочами в духовці?

Маючи всього лише 30 хвилин на приготування вечері, можна запросто порадувати себе рибкою, запеченої з такими овочами, соковитий томат, солодкий болгарський перець і часник. Блюдо виходить дуже легким і корисним, тому прекрасно підходить для пізнього вечері без зайвих калорій.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Карась – 1 шт.
  • Помідори – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Перець болгарський – ½ шт.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Приправи для риби – 2 ч. л.
  • Масло оливкове – 3 ст. л.
  • Часник – 3 зуб.

Процес приготування:

Крок 1. У глибокій ємності перемішуємо оливкова олія з зубками часнику, пропущеними через прес, спеціями і сіллю.

Крок 2. Соковитий помідор і очищену цибулю нарізаємо кільцями або півкільцями, перець – смужками.

Крок 3. Потрошеного карася ретельно промиваємо, обсушуємо і з двох сторін робимо глибокі надрізи на шкірці, для кращої просочення приправами.

Крок 4. Натираємо тушку часниковим маслом.

Крок 5. Деко застеляємо фольгою і викладаємо овочі, при необхідності злегка підсолюємо.

Крок 6. На «подушку» з перцю, томатів і цибулі викладаємо рибку.

Крок 7. Обертаємо заготівлю фольгою з усіх боків і відправляємо в духовку на 20-30 хвилин (час може змінюватись в залежності від розміру карася і потужності вашої печі) при 180 градусах.

Крок 8. Гарячого карася акуратно перекладаємо на плоске блюдо і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Ніжний карась з лимоном в духовці

У випадку, якщо ви не є любителем річкової риби тільки з-за її специфічного запаху, то є дуже просте рішення цієї проблеми. Досить збризнути підготовлену тушку лимонним соком, а при бажанні ще й начинити часточками цитруса, і запах миттєво зміниться приємним ароматом.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 7.

Інгредієнти:

  • Карасі – 7 шт.
  • Спеції для риби – 2 ч. л.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.
  • Сіль – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Потрошимо карасів: видаляємо луску, зябра, нутрощі і чорні плівки всередині черевця. Ретельно промиваємо водою і з двох сторін робимо хрестоподібні надрізи на шкірі. Підготовлену рибу викладаємо на деко, попередньо промазанный маслом.

Крок 2. Зсередини і зовні старанно натираємо тушки сухою сумішшю з приправи, солі і меленого перцю.

Крок 3. Лимон обполіскуємо під струменем води, насухо витираємо і нарізаємо тонкими часточками. Розкладаємо по 2-3 слайсу на шкірці карасів, а також укладаємо пару шматочків всередину.

Крок 4. Готуємо рибу при 180 градусах протягом півгодини.

Крок 5. Карасів з лимоном подаємо до столу в гарячому вигляді, в поєднанні з відварним рисом або картоплею. Приємного апетиту!

Карась, запечений в рукаві в духовці

Корисна їжа може бути смачною, вже повірте! Запікаємо соковитого карася разом з картоплею в рукаві. Завдяки такому способу термічної обробки, використовується мінімальна кількість масла, а всі вітаміни і соки залишаються всередині інгредієнтів.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Карасі – 2 шт.
  • Картопля – 10 шт.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Трави прованські – 1-2 щіпки.
  • Лимон – 4 скибочки.
  • Приправа «хмелі-сунелі» – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Попередньо очищену і випатрану рибу обполіскуємо водою всередині і зовні, обсушуємо за допомогою паперових рушників.

Крок 2. Бульби картоплі очищаємо від шкірки, промиваємо, скроплюємо маслом і присипаємо ароматними травами.

Крок 3. Від цитруса відрізаємо 4 колечка і розрізаємо кожне навпіл.

Крок 4. На шкірі карасів робимо глибокі надрізи (від голови до хвоста).

Крок 5. Натираємо тушки сумішшю з солі і хмелі-сунелі.

Крок 6. Отримані від надрізів кишеньки, вставляємо шматочки лимона – поливаємо залишками масла.

Крок 7. Підготовлені інгредієнти викладаємо у рукав, щільно зав’язуємо з двох сторін і відправляємо в духовку, розігріту до 200 градусів.

Крок 8. Випікаємо рибу з картоплею протягом півгодини, а через 30 хвилин пакет акуратно надрізаємо і підрум’янюємо страву ще 10 хвилин.

Крок 9. Рум’яних карасів з гарніром розкладаємо по тарілках.

Крок 10. І приступаємо до трапези. Приємного апетиту!

Соковитий карась з хрусткою скоринкою

Для того щоб приготувати зажаристую рибку, яка буде мати апетитну золотисту скоринку зовні і ніжне м’ясо всередині, зовсім не обов’язково вдаватися до обсмажуванню на великій кількості масла і паніровці, наприклад в сухарях. Готуємо хрустких карасів в духовій шафі з максимум користі!

Час готування – 5 ч. 40 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Карасі потрошеные – 5 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана 30% – 5 ст. л.
  • Майонез – 5 ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для швидкості дій і свого ж зручності, викладаємо продукти, зазначені в списку інгредієнтів, на робочу поверхню.

Крок 2. Очищену рибу щедро натираємо сіллю з двох сторін і викладаємо у форму для запікання, попередньо застелене фольгою і шаром ріпчастої цибулі, нарізаного півкільцями. Заготівлю прибираємо на 5-6 годин на холод для просочення.

Крок 3. Після закінчення часу, прибираємо з тушок надлишки солі, посипаємо меленим перцем і змащуємо сметаною.

Крок 4. Поверх сметани розподіляємо майонез і відправляємо карасів в духовку при 200 градусах приблизно на півгодини, до утворення апетитною скоринки.

Крок 5. Через 30 хвилин обережно виймаємо жароміцний посуд з печі і розкладаємо рибу на блюдо.

Крок 6. За бажанням, прикрашаємо листочками свіжої зелені і насолоджуємося соковитим стравою. Приємного апетиту!