Картопляна бабка – це всіма улюблене блюдо, яке знайоме кожному з нас ще з дитинства. Напевно багатьом таку страву готували бабусі ще в печах, і це завжди було неймовірно смачно! Так чому б нам не побалувати себе даними страв, приготованих своїми руками, та ще й на власній кухні? Для додаткової яскравості і балансу смаку можна використовувати такі добавки, як свиняче сало, перекручене м’ясо і цибулю.
Картопляна бабка по-білоруськи в духовці
Картопляна бабка по-білоруськи в духовці – це старослов’янське блюдо, яке включає в себе овочі, так і м’ясну складову. Пропонуємо вам приготувати страву з картоплі в глиняних горщиках. При такому способі готування, компоненти максимально просочуються соками і ароматами один одного.
Інгредієнти на
4 порц.
- Свинина 160 гр.
- Картопля 1 кг
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
- Масло вершкове 50 гр.
- Яйце куряче 1 шт.
- Борошно ½ ст. л.
- Часник 1 зуб.
- Сіль 1 ч. л.
Процес приготування:
- Очищений цибулю нарізаємо чверть кільцями, дрібно рубаємо часник.
- Промите м’ясо розрізаємо на довільні шматки.
- На розігрітому вершковому маслі пасеруємо цибулю.
- До прозорих цибульним скибочкам закидаємо м’ясо.
- Перемішуємо і смажимо близько 10 хвилин, остуджуємо.
- Картоплю чистимо і промиваємо, подрібнюємо на тертці з дрібними отворами і віджимаємо надлишки соку.
- Змішуємо картопляне «пюре» з часником, обсмаженими компонентами, яйцем, борошном і сіллю.
- Добиваємося однорідної консистенції.
- Розподіляємо масу по горщикам і ставимо посуд в холодну духовку, включаємо нагрів до 180 градусів і засікаємо 60 хвилин.
- За 7-10 хвилин до готовності присипаємо страва натертим сиром.
- До столу подаємо прямо в горщиках, не чекаючи охолодження. Приємного апетиту!
Картопляна бабка з м’ясом в духовці
Картопляна бабка з м’ясом в духовці – це ситне і просте у приготуванні блюдо, яке обов’язково припаде до смаку всім вашим домочадцям. Адже немає нічого смачнішого, ніж поєднання натертої картоплі з перекрученим м’ясом, цибулею і спеціями.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Картопля – 2 кг
- Фарш м’ясний – 500 гр.
- Цибуля – 200 гр.
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сир твердий – 70 гр.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Майоран – 2 щіпки.
- Манка – 2 ч. л.
- Сметана – 2 ст. л.
- Петрушка – за смаком.
- Перець чилі – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для змазування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом знімаємо шкірку з картоплі і лушпиння з цибулі, промиваємо.
Крок 2. Нарізаємо овочі довільними великими сегментами.
Крок 3. Пропускаємо компоненти через м’ясорубку, використовуючи сітку з дрібними отворами.
Крок 4. Доповнюємо масу фаршем, яйцями, сіллю, приправами, а також борошном.
Крок 5. Складові активно перемішуємо і даємо постояти близько 5 хвилин.
Крок 6. В цей час жароміцний посуд промазуємо рослинним маслом і обсипаємо невеликою кількістю манки.
Крок 7. Викладаємо картопляно-м’ясну масу, верхівку присмачую сметаною.
Крок 8. Переміщаємо напівфабрикат в духовку на 50 хвилин (180 градусів).
Крок 9. За допомогою бурачной терки перетворюємо сир в стружку.
Крок 10. Присипаємо бабку.
Крок 11. Готуємо ще 10 хвилин, але вже при температурної позначки в 200 градусів.
Крок 12. Гаряче блюдо розрізаємо на порції і трапезуєм. Приємного апетиту!
Картопляна бабка з салом і цибулею
Картопляна бабка з салом і цибулею, приготована в порційних формочках в духовій шафі – це дивно смачне і соковите блюдо, яке в буквальному сенсі тане в роті. За рахунок додавання сала, картопля макисмально просочується свинячим жирком, відповідно вражає своїми смаковими характеристиками.
Час готування – 1 ч.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Картопля – 350 гр.
- Сало – 150 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Борошно – 1 ст. л.
- копчена Паприка мелена – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. На робочий стіл викладаємо всі складові: чистимо і промиваємо картоплю, зачищаємо шкуру сала.
Крок 2. За допомогою терки з великими отворами подрібнюємо картоплю, солимо і розминаємо руками – наполягаємо 5-10 хвилин.
Крок 3. Сало нарізаємо невеликими скибочками і смажимо 3-5 хвилин на сухій сковороді, вытапливая жир.
Крок 4. Тепер до сала відправляємо дрібно нарізану цибулю, перемішуємо і підрум’янюємо ще кілька хвилин.
Крок 5. Стружку з картоплі віджимаємо і доповнюємо приправами і борошном.
Крок 6. Слідом викладаємо остигле сало з цибулею, підсолюємо і перемішуємо.
Крок 7. Форму для готування в духовці вистилаємо листом пергаменту, змащуємо рослинним маслом і щільно заповнюємо підготовленою масою.
Крок 8. Готуємо страву при 180 градусах протягом 40-50 хвилин.
Крок 9. Гарячу бабку злегка остуджуємо і перекладаємо на сервірувальне блюдо – знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Бабка з картоплі з фаршем в духовці
Баба з картоплі з фаршем і цибулею в духовці за своїм складовим дуже нагадує класичну запіканку з картоплі. Проте до складу цієї страви входять такі компоненти, як курячі яйця і пшеничне борошно, виходячи з цього, бабця виходить щільною і дуже ситною.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 2,5 ст. ложки
- Картопля – 6 шт.
- Фарш курячий – 200 гр.
- Цибуля зелена – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Картоплю чистимо і обполіскуємо під струменем води, натираємо на крупній тертці і змішуємо з яйцями, борошном, сіллю і меленим перцем.
Крок 2. В окремій ємності доповнюємо фарш рубаною зеленню, сіллю і перцем.
Крок 3. Вогнетривку форму промазуємо рослинним маслом і розподіляємо по дну половину картоплі, зверху викладаємо м’ясну складову.
Крок 4. «Закриваємо» начинку, що залишилася картопляною масою і прибираємо в духовку, прогріту до 180 градусів на 50-60 хвилин.
Крок 5. Якщо верх активно золотиться, рекомендуємо прикрити листом фольги. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Картопляна бабка в горщиках
Картопляна бабка в горщиках – це поживне і ситна страва, яка стане для вас смачним обідом або вечерею, який без сумніву оцінять всі члени сім’ї. Для гармонійного смаку рекомендуємо доповнювати картопляну масу копченим свинячим салом і грудинкою, а подавати до столу з охолодженої сметаною.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Картопля – 1 кг
- Сало копчене – за смаком.
- Грудинка копчена – за смаком.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля велика – 1 шт.
- Борошно – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Паприка солодка мелена – за смаком.
- Кріп – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Озброюємося овочечисткою і очищаємо картоплю, промиваємо.
Крок 2. Головний компонент подрібнюємо будь-яким зручним способом.
Крок 3. До однорідної маси додаємо приправи і сіль, яйце і борошно, а також натерту на дрібній тертці цибулю.
Крок 4. На невеликі скибочки ріжемо м’ясні складові.
Крок 5. На дно горщиків викладаємо копчене сало.
Крок 6. Шматочки грудинки вмішуємо в основний склад.
Крок 7. Також не забуваємо доповнити «тісто» меленим перцем.
Крок 8. Заповнюємо вогнетривкий посуд картопляною масою.
Крок 9. Запікаємо страву близько 90 хвилин при температурної позначки в 170 градусів.
Крок 10. Розкладаємо по порційних тарілках і посипаємо кропом. Приємного апетиту!
Картопляна бабка з молоком в духовці
Картопляна бабка з молоком в духовці приємно здивує вас своїм ніжним смаком і приємною вершковою текстурою, яка в буквальному сенсі тане в роті. Таке блюдо можна запросто подати до святкового столу, а також просто побалувати сім’ю та «спекти» бабку до вечері.
Час готування – 1 ч. 30 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 8.
Склад:
- Картопля – 2 кг
- Свинина жирна – 200 гр.
- Сало – за смаком.
- Цибулини – 2 шт.
- Молоко/вершки – 100 мл
- Сухарі панірувальні – 2-3 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Олія соняшникова – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Шар за шаром видаляємо лушпиння з цибулі, ріжемо на невеликі кубики.
Крок 2. Сало нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо разом з цибулею до рум’яності (близько 10 хвилин).
Крок 3. Паралельно чистимо і натираємо картоплю за допомогою дрібної терки або в чаші кухонного комбайна.
Крок 4. Свинину ріжемо на кубики і підсмажуємо в окремій сковороді.
Крок 5. До картопляної маси додаємо куряче яйце, підігріте молоко або вершки, сіль, приправи – ретельно перемішуємо.
Крок 6. Доповнюємо основу шкварками з цибулею, а також золотистими кубиками свинини.
Крок 7. Деко змащуємо олією і обсипаємо сухарями, розподіляємо «тісто». Готуємо бабку близько години при 180 градусах.
Крок 8. Бабку готуємо та подаємо з охолодженої сметаною. Приємного апетиту!
Бабка з картоплі з куркою
Баба з картоплі з куркою – це традиційне блюдо білоруської кухні, яка користується величезною популярністю в усьому світі. Проте в цьому немає нічого дивного, тому як складно знайти таку людину, яка відмовиться від порції ситної картоплі, доповненої м’ясної складової, цибулею і спеціями.
Час готування – 1 ч. 25 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 2-3.
Склад:
- Філе куряче – 250 гр.
- Картопля – 5 шт.
- Сметана – 4 ст. л.
- Борошно – 3,5 ст. л.
- Цибуля – 1 шт.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Олія соняшникова – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції для птиці – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Очищаємо філе від плівок і промиваємо під струменем води, очищаємо і обполіскуємо овочі.
Крок 2. На кубики середнього розміру куряче філе ріжемо і укладаємо в чашу, посипаємо приправами і сіллю – перемішуємо і залишаємо для просочення.
Крок 3. Половинку цибулини дрібно нарізаємо і пасеруємо на чотирьох столових ложках олії до коричневого відтінку.
Крок 4. До золотистої цибулі закидаємо м’ясо, перемішуємо і готуємо на помірному вогні близько 5 хвилин.
Крок 5. Картоплю подрібнюємо на дрібній тертці і злегка віджимаємо від соку. Залишки лука також трьом на тертці і об’єднуємо з картоплею.
Крок 6. Тепер змішуємо картопляну масу з куркою, двома столовими ложками борошна і двома ложками сметани. Пробуємо і при необхідності досолює.
Крок 7. Форму для запікання промазуємо шаром вершкового масла і обсипаємо залишилася борошном, викладаємо склад і переміщаємо в духову шафу: 180 градусів 50 хвилин.
Крок 8. Приблизно за 10-15 хвилин до готовності, присмачую верхівку залишилася сметаною.
Крок 9. Не чекаючи охолодження, розкладаємо по тарілках і знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Картопляна бабка без м’яса в духовці
Картопляна бабка без м’яса в духовці виходить не менш ситної, ніж готувати цю страву зі свининою чи птицею. Для того, щоб блюдо вийшло соковитим, а не прісним, ми будемо використовувати свиняче сало. Але якщо ви в принципі не вживаєте продукти тваринного походження, то цей компонент можна замінити великою кількістю вершкового масла.
Час готування – 2 ч.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 8.
Інгредієнти:
- Картопля – 2 кг
- Яйця – 2 шт.
- Борошно – 4 ст. л.
- Цибуля – 5 шт.
- Сало солоне – 100 гр.
- Сіль – за смаком.
- Масло вершкове – 1 ст. л.
- Сухарі панірувальні – 1,5 ст. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У сковороді вытапливаем жир з сала і пасеруємо дрібно нарізану цибулю (3 жарти).
Крок 2. Доводимо до світло-коричневого відтінку і прибираємо з конфорки.
Крок 3. Паралельно очищаємо від шкірки картоплю і залишилися дві цибулини.
Крок 4. В чаші блендера або кухонного комбайна перетворюємо бульби картоплі та дві головки цибулі в однорідну масу.
Крок 5. Отриману суміш доповнюємо борошном, яйцями, сіллю і меленим перцем – гарненько перемішуємо.
Крок 6. Слідом вмішуємо піджарку.
Крок 7. Форму з високими бортиками змащуємо вершковим маслом і «припудрюємо» сухарями, рівним шаром викладаємо тісто. Готуємо бабку при температурної позначки в 170-180 градусів протягом півтора годин.
Крок 8. Верхівку готового страви за бажанням також присмачую вершковим маслом і подаємо до столу, на радий
ость домочадців. Приємного апетиту!