Картопляна бабка – 8 рецептів приготування в духовці з покроковими фото

Картопляна бабка – це всіма улюблене блюдо, яке знайоме кожному з нас ще з дитинства. Напевно багатьом таку страву готували бабусі ще в печах, і це завжди було неймовірно смачно! Так чому б нам не побалувати себе даними страв, приготованих своїми руками, та ще й на власній кухні? Для додаткової яскравості і балансу смаку можна використовувати такі добавки, як свиняче сало, перекручене м’ясо і цибулю.

Картопляна бабка по-білоруськи в духовці

Картопляна бабка по-білоруськи в духовці – це старослов’янське блюдо, яке включає в себе овочі, так і м’ясну складову. Пропонуємо вам приготувати страву з картоплі в глиняних горщиках. При такому способі готування, компоненти максимально просочуються соками і ароматами один одного.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Свинина 160 гр.
  • Картопля 1 кг
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Сир Пармезан (або інший твердий сир) 50 гр.
  • Масло вершкове 50 гр.
  • Яйце куряче 1 шт.
  • Борошно ½ ст. л.
  • Часник 1 зуб.
  • Сіль 1 ч. л.

Процес приготування:

  1. Очищений цибулю нарізаємо чверть кільцями, дрібно рубаємо часник.
  2. Промите м’ясо розрізаємо на довільні шматки.
  3. На розігрітому вершковому маслі пасеруємо цибулю.
  4. До прозорих цибульним скибочкам закидаємо м’ясо.
  5. Перемішуємо і смажимо близько 10 хвилин, остуджуємо.
  6. Картоплю чистимо і промиваємо, подрібнюємо на тертці з дрібними отворами і віджимаємо надлишки соку.
  7. Змішуємо картопляне «пюре» з часником, обсмаженими компонентами, яйцем, борошном і сіллю.
  8. Добиваємося однорідної консистенції.
  9. Розподіляємо масу по горщикам і ставимо посуд в холодну духовку, включаємо нагрів до 180 градусів і засікаємо 60 хвилин.
  10. За 7-10 хвилин до готовності присипаємо страва натертим сиром.
  11. До столу подаємо прямо в горщиках, не чекаючи охолодження. Приємного апетиту!

Картопляна бабка з м’ясом в духовці

Картопляна бабка з м’ясом в духовці – це ситне і просте у приготуванні блюдо, яке обов’язково припаде до смаку всім вашим домочадцям. Адже немає нічого смачнішого, ніж поєднання натертої картоплі з перекрученим м’ясом, цибулею і спеціями.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Картопля – 2 кг
  • Фарш м’ясний – 500 гр.
  • Цибуля – 200 гр.
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сир твердий – 70 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Майоран – 2 щіпки.
  • Манка – 2 ч. л.
  • Сметана – 2 ст. л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Перець чилі – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло рослинне – для змазування форми.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом знімаємо шкірку з картоплі і лушпиння з цибулі, промиваємо.

Крок 2. Нарізаємо овочі довільними великими сегментами.

Крок 3. Пропускаємо компоненти через м’ясорубку, використовуючи сітку з дрібними отворами.

Крок 4. Доповнюємо масу фаршем, яйцями, сіллю, приправами, а також борошном.

Крок 5. Складові активно перемішуємо і даємо постояти близько 5 хвилин.

Крок 6. В цей час жароміцний посуд промазуємо рослинним маслом і обсипаємо невеликою кількістю манки.

Крок 7. Викладаємо картопляно-м’ясну масу, верхівку присмачую сметаною.

Крок 8. Переміщаємо напівфабрикат в духовку на 50 хвилин (180 градусів).

Крок 9. За допомогою бурачной терки перетворюємо сир в стружку.

Крок 10. Присипаємо бабку.

Крок 11. Готуємо ще 10 хвилин, але вже при температурної позначки в 200 градусів.

Крок 12. Гаряче блюдо розрізаємо на порції і трапезуєм. Приємного апетиту!

Картопляна бабка з салом і цибулею

Картопляна бабка з салом і цибулею, приготована в порційних формочках в духовій шафі – це дивно смачне і соковите блюдо, яке в буквальному сенсі тане в роті. За рахунок додавання сала, картопля макисмально просочується свинячим жирком, відповідно вражає своїми смаковими характеристиками.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Склад:

  • Картопля – 350 гр.
  • Сало – 150 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Борошно – 1 ст. л.
  • копчена Паприка мелена – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. На робочий стіл викладаємо всі складові: чистимо і промиваємо картоплю, зачищаємо шкуру сала.

Крок 2. За допомогою терки з великими отворами подрібнюємо картоплю, солимо і розминаємо руками – наполягаємо 5-10 хвилин.

Крок 3. Сало нарізаємо невеликими скибочками і смажимо 3-5 хвилин на сухій сковороді, вытапливая жир.

Крок 4. Тепер до сала відправляємо дрібно нарізану цибулю, перемішуємо і підрум’янюємо ще кілька хвилин.

Крок 5. Стружку з картоплі віджимаємо і доповнюємо приправами і борошном.

Крок 6. Слідом викладаємо остигле сало з цибулею, підсолюємо і перемішуємо.

Крок 7. Форму для готування в духовці вистилаємо листом пергаменту, змащуємо рослинним маслом і щільно заповнюємо підготовленою масою.

Крок 8. Готуємо страву при 180 градусах протягом 40-50 хвилин.

Крок 9. Гарячу бабку злегка остуджуємо і перекладаємо на сервірувальне блюдо – знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Бабка з картоплі з фаршем в духовці

Баба з картоплі з фаршем і цибулею в духовці за своїм складовим дуже нагадує класичну запіканку з картоплі. Проте до складу цієї страви входять такі компоненти, як курячі яйця і пшеничне борошно, виходячи з цього, бабця виходить щільною і дуже ситною.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 2,5 ст. ложки
  • Картопля – 6 шт.
  • Фарш курячий – 200 гр.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Масло рослинне – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Картоплю чистимо і обполіскуємо під струменем води, натираємо на крупній тертці і змішуємо з яйцями, борошном, сіллю і меленим перцем.

Крок 2. В окремій ємності доповнюємо фарш рубаною зеленню, сіллю і перцем.

Крок 3. Вогнетривку форму промазуємо рослинним маслом і розподіляємо по дну половину картоплі, зверху викладаємо м’ясну складову.

Крок 4. «Закриваємо» начинку, що залишилася картопляною масою і прибираємо в духовку, прогріту до 180 градусів на 50-60 хвилин.

Крок 5. Якщо верх активно золотиться, рекомендуємо прикрити листом фольги. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Картопляна бабка в горщиках

Картопляна бабка в горщиках – це поживне і ситна страва, яка стане для вас смачним обідом або вечерею, який без сумніву оцінять всі члени сім’ї. Для гармонійного смаку рекомендуємо доповнювати картопляну масу копченим свинячим салом і грудинкою, а подавати до столу з охолодженої сметаною.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Картопля – 1 кг
  • Сало копчене – за смаком.
  • Грудинка копчена – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Цибуля велика – 1 шт.
  • Борошно – 3 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Паприка солодка мелена – за смаком.
  • Кріп – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Озброюємося овочечисткою і очищаємо картоплю, промиваємо.

Крок 2. Головний компонент подрібнюємо будь-яким зручним способом.

Крок 3. До однорідної маси додаємо приправи і сіль, яйце і борошно, а також натерту на дрібній тертці цибулю.

Крок 4. На невеликі скибочки ріжемо м’ясні складові.

Крок 5. На дно горщиків викладаємо копчене сало.

Крок 6. Шматочки грудинки вмішуємо в основний склад.

Крок 7. Також не забуваємо доповнити «тісто» меленим перцем.

Крок 8. Заповнюємо вогнетривкий посуд картопляною масою.

Крок 9. Запікаємо страву близько 90 хвилин при температурної позначки в 170 градусів.

Крок 10. Розкладаємо по порційних тарілках і посипаємо кропом. Приємного апетиту!

Картопляна бабка з молоком в духовці

Картопляна бабка з молоком в духовці приємно здивує вас своїм ніжним смаком і приємною вершковою текстурою, яка в буквальному сенсі тане в роті. Таке блюдо можна запросто подати до святкового столу, а також просто побалувати сім’ю та «спекти» бабку до вечері.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 8.

Склад:

  • Картопля – 2 кг
  • Свинина жирна – 200 гр.
  • Сало – за смаком.
  • Цибулини – 2 шт.
  • Молоко/вершки – 100 мл
  • Сухарі панірувальні – 2-3 ст. л.
  • Яйце – 1 шт.
  • Олія соняшникова – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Шар за шаром видаляємо лушпиння з цибулі, ріжемо на невеликі кубики.

Крок 2. Сало нарізаємо дрібними шматочками і обсмажуємо разом з цибулею до рум’яності (близько 10 хвилин).

Крок 3. Паралельно чистимо і натираємо картоплю за допомогою дрібної терки або в чаші кухонного комбайна.

Крок 4. Свинину ріжемо на кубики і підсмажуємо в окремій сковороді.

Крок 5. До картопляної маси додаємо куряче яйце, підігріте молоко або вершки, сіль, приправи – ретельно перемішуємо.

Крок 6. Доповнюємо основу шкварками з цибулею, а також золотистими кубиками свинини.

Крок 7. Деко змащуємо олією і обсипаємо сухарями, розподіляємо «тісто». Готуємо бабку близько години при 180 градусах.

Крок 8. Бабку готуємо та подаємо з охолодженої сметаною. Приємного апетиту!

Бабка з картоплі з куркою

Баба з картоплі з куркою – це традиційне блюдо білоруської кухні, яка користується величезною популярністю в усьому світі. Проте в цьому немає нічого дивного, тому як складно знайти таку людину, яка відмовиться від порції ситної картоплі, доповненої м’ясної складової, цибулею і спеціями.

Час готування – 1 ч. 25 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Філе куряче – 250 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Сметана – 4 ст. л.
  • Борошно – 3,5 ст. л.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Олія соняшникова – 4 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції для птиці – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Очищаємо філе від плівок і промиваємо під струменем води, очищаємо і обполіскуємо овочі.

Крок 2. На кубики середнього розміру куряче філе ріжемо і укладаємо в чашу, посипаємо приправами і сіллю – перемішуємо і залишаємо для просочення.

Крок 3. Половинку цибулини дрібно нарізаємо і пасеруємо на чотирьох столових ложках олії до коричневого відтінку.

Крок 4. До золотистої цибулі закидаємо м’ясо, перемішуємо і готуємо на помірному вогні близько 5 хвилин.

Крок 5. Картоплю подрібнюємо на дрібній тертці і злегка віджимаємо від соку. Залишки лука також трьом на тертці і об’єднуємо з картоплею.

Крок 6. Тепер змішуємо картопляну масу з куркою, двома столовими ложками борошна і двома ложками сметани. Пробуємо і при необхідності досолює.

Крок 7. Форму для запікання промазуємо шаром вершкового масла і обсипаємо залишилася борошном, викладаємо склад і переміщаємо в духову шафу: 180 градусів 50 хвилин.

Крок 8. Приблизно за 10-15 хвилин до готовності, присмачую верхівку залишилася сметаною.

Крок 9. Не чекаючи охолодження, розкладаємо по тарілках і знімаємо пробу. Приємного апетиту!

Картопляна бабка без м’яса в духовці

Картопляна бабка без м’яса в духовці виходить не менш ситної, ніж готувати цю страву зі свининою чи птицею. Для того, щоб блюдо вийшло соковитим, а не прісним, ми будемо використовувати свиняче сало. Але якщо ви в принципі не вживаєте продукти тваринного походження, то цей компонент можна замінити великою кількістю вершкового масла.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 8.

Інгредієнти:

  • Картопля – 2 кг
  • Яйця – 2 шт.
  • Борошно – 4 ст. л.
  • Цибуля – 5 шт.
  • Сало солоне – 100 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Масло вершкове – 1 ст. л.
  • Сухарі панірувальні – 1,5 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. У сковороді вытапливаем жир з сала і пасеруємо дрібно нарізану цибулю (3 жарти).

Крок 2. Доводимо до світло-коричневого відтінку і прибираємо з конфорки.

Крок 3. Паралельно очищаємо від шкірки картоплю і залишилися дві цибулини.

Крок 4. В чаші блендера або кухонного комбайна перетворюємо бульби картоплі та дві головки цибулі в однорідну масу.

Крок 5. Отриману суміш доповнюємо борошном, яйцями, сіллю і меленим перцем – гарненько перемішуємо.

Крок 6. Слідом вмішуємо піджарку.

Крок 7. Форму з високими бортиками змащуємо вершковим маслом і «припудрюємо» сухарями, рівним шаром викладаємо тісто. Готуємо бабку при температурної позначки в 170-180 градусів протягом півтора годин.

Крок 8. Верхівку готового страви за бажанням також присмачую вершковим маслом і подаємо до столу, на радий

ость домочадців. Приємного апетиту!