Салат «Нісуаз» класичний з тунцем – страва з класики кухні Франції і саме з Ніцци. Його відрізняє яскравість і насиченість смаку, вишуканість і елегантність. Суворого рецепту салату немає і різні варіанти в основному, об’єднує однакова ідея приготування, а додавання тунця є альтернативою класичним анчоусам. Незмінними інгредієнтами залишаються томати, оливки і оливкова олія, а інші вибираються згідно з рецептом.
Салат Нісуаз — класичний французький рецепт
Варіантів класичного французького салату «Нісуаз» є декілька, і вони пристосовані до наших продуктів. Основні інгредієнти: цибуля, помідори, анчоуси, зелений салат і оливки залишаються незмінними, а тунець з вареними яйцями не обов’язкові, але з ними смачніше, так і зелена квасоля додасть ситість. Секрет пікантного смаку салату визначається заправкою.
Інгредієнти на
4 порц.
- Тунець консервований 180 гр.
- Листовий салат 100 гр.
- Квасоля стручкова 100 гр.
- Помідори черрі 8 шт.
- Яйце перепелине 8 шт.
- Анчоуси 12 шт.
- Цибуля червона 1 шт.
- Маслини 1 банку (без кісточок)
- червоний винний Оцет 1 ст. л.
- Для заправки:
- Олія оливкова 5 ст. л.
- червоний винний Оцет 1 ст. л.
- Гірчиця французька 1 ст. л.
- Часник 1 зуб.
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Очищену салатну цибулину наріжте тонкими півкільцями, змішайте їх з винним оцтом і залиште для маринування. Листя салату промийте холодною водою і обсушіть серветкою.
- Нарізану шматочками стручкову квасолю протягом 3 хвилин відваріть у воді з додаванням солі і відразу на друшляку обполосніть холодною водою, щоб вона залишилася пружною і не втратила колір.
- Відварені й охолоджені перепелині яйця очистіть від шкаралупи і розріжте на четвертинки.
- «Черрі» промийте, обсушіть серветкою і наріжте такими ж четвертинками, як і яйця.
- Підготуйте анчоуси, але їх можна замінити іншою дрібною рибою пряного засолу. Рибку очистіть і розділіть на філе.
- Консервованого тунця перекладіть з банки в піалу і розімніть виделкою на невеликі шматочки.
- Всі інгредієнти для салату «Нісуаз» у вас підготовлені.
- Для приготування салатної заправки у скляну банку помістіть всі зазначені в рецепті інгредієнти і, закривши її кришкою активно кілька разів банку струсніть.
- На порційні салатниці укладіть листя салату. Поверх їх покладіть шматочки тунця з маринованою цибулею.
- Наступним шаром укладіть відварену квасолю.
- Потім акуратно і красиво розкладіть філе анчоусів з четвертинками яєць.
- Поверх їх рівномірно розкладіть четвертинки «черрі» з маслинами.
- Всі інгредієнти салату рясно полийте ароматною заправкою.
- Приготований по класичному французькому рецепту салат «Нісуаз» можете накривати до столу. Приємного апетиту!
Нісуаз з консервованим тунцем
Нісуаз з консервованим тунцем є одним з варіантів лінійки салатів із французької кухні. Тунець, як риба корисна і багата білком, відмінно поєднується за смаком з усіма інгредієнтами цього салату. У цьому рецепті беремо тунець, консервований, і додамо зелені оливки і зелений лук, ну а основою смаку буде заправка з оливкового масла з гірчицею, часником і лимонним соком.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 35 хвилин.
Порції: 1.
Склад:
- Тунець консервований – 120 гр.
- Помідори – 1 шт.
- Свіжий огірок – 1 шт.
- Салат – 70 гр.
- Картопля відварна – 1 шт.
- Яйце варене – 1 шт.
- Масло оливкова – 60 мл
- Сік лимона – 25 мл
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Цибуля зелена – 25 гр.
- Оливки зелені – для прикраси.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу приготуйте заправку для салату. В піалу налийте оливкова олія з лимонним соком. Додайте подрібнений часник, ложку гірчиці і чорний перець. Ці інгредієнти добре перемішайте.
Крок 2. Помідор наріжте тонкими часточками, перекладіть в салатницю і полийте приготованою заправкою.
Крок 3. Листя салату промийте, обсушіть серветкою, порвіть руками на невеликі шматочки і покладіть поверх помідорних часточок.
Крок 4. Промитий огірок наріжте невеликими брусочками і укладіть поверх салатних листків.
Крок 5. Дрібно наріжте відварену в мундирі картоплю, і укладіть поверх огірка. Картопля посипте сіллю і полийте однією ложкою заправки.
Крок 6. Відварене круто яйце очистіть від шкаралупи і розріжте на поздовжні скибочки.
Крок 7. Скибочки яйця рівномірно розкладіть поверх картоплі.
Крок 8. Тунець з банки перекладіть на окрему тарілку і трохи розімніть виделкою.
Крок 9. Потім його розкладіть між яєчними часточками.
Крок 10. Салат посипте дрібно нашаткованою зеленою цибулею і розкладіть зелені оливки. Полийте всі інгредієнти решті заправкою.
Крок 11. Приготований салат «Нісуаз» з консервованим тунцем можете відразу накривати до столу. Приємного апетиту!
Салат Нісуаз з печінкою тріски
Салат Нісуаз з печінкою тріски варіант найпростіший, адже печінка відмінно замінює традиційний тунець, а її солонуватий смак замінює анчоуси, які у нас купити майже неможливо. У цьому рецепті овочевий частиною салату беремо картоплю, стручкову квасолю і помідори. Готуємо Заправку класичну. Такий салат буде у вас і самостійною стравою, і аперитивом або хорошою закускою до святкового столу.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Печінка тріски – 250 гр.
- Картопля – 600 гр.
- Помідори – 160 гр.
- Стручкова квасоля – 200 гр.
- Яйце куряче – 3 шт.
- Оливки – 100 гр.
- Листя салату – 100 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Лимон – ¼ шт.
- Часник – 1 зубок.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Насамперед потрібно підготувати всі інгредієнти для салату згідно з рецептом. Картоплю очистити, промити, розрізати на поздовжні скибочки і протягом 20 хвилин відварити у воді з додаванням солі. Також круто відварити яйця і стручкову квасолю.
Крок 2. Для заправки в окремому посуді змішати рослинне масло з соком четвертини лимона, подрібненим часником, сіллю і сумішшю перців.
Крок 3. Відварені часточки картоплі обсушити серветкою і обсмажити з усіх боків до золотистого кольору в розігрітій олії.
Крок 4. На порціонні салатниці розкласти промиті і обсушені салатні листя. Потім другим шаром викласти обсмажену картоплю, оливки і откинутую на друшляк стручкову квасолю.
Крок 5. Відварені яйця і помідори нарізати так само поздовжніми скибочками. Рівномірно і красиво укласти їх третім шаром.
Крок 6. Тріску печінки нарізати невеликими шматочками і розкласти поверх всіх інгредієнтів. Приготований салат Нісуаз з печінкою тріски полити заправкою і одразу сервірувати до столу, поки він максимально свіжий. Приємного апетиту!
Салат Нісуаз з картоплею і тунцем
Салат Нісуаз з картоплею і тунцем є садаптированным варіантом класичного «Нисуаза» і популярність закуски визначається не складом інгредієнтів, а стилем готування і подачі. У цьому рецепті беремо свіжий тунець, щоб він у салаті був красивими шматочками. Обсмажуємо картоплю. Традиційну заправку доповнимо медом і зернистою гірчицею.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Салат «Айсберг» – 200 гр.
- Філе тунця – 160 гр.
- Помідори «Черрі» – 100 гр.
- Стручкова квасоля заморожена – 80 гр.
- Картопля – 60 гр.
- Яйце переспіваливе – 6 шт.
Для заправки:
- Гірчиця зерниста – 40 гр.
- Масло оливкове – 15 мл
- Сік лимона – 10 гр.
- Мед – 10 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Всі інгредієнти для салату підготуйте, згідно з рецептом. Розморозьте заздалегідь філе тунця, наріжте пару великих шматочків, серветкою добре обсушити. Стручки квасолі або пару хвилин відваріть, або трохи обсмажте.
Крок 2. Круто і з додаванням солі відваріть яйця перепелині. Їх остудіть, очистіть і розріжте навпіл. Перепелині яйця можете замінити курячими, тільки нарізати їх треба часточками.
Крок 3. «Черрі» промийте, обсушіть і також розріжте на половинки.
Крок 4. Очищену картоплю спочатку розріжте навпіл, а потім наріжте тонкими слайсами. Їх обсмажте до золотистого кольору на оливковій олії і серветкою видаліть зайве масло.
Крок 5. Тунця обсмажте в розігрітій оливковій олії методом слабкою прожарювання, щоб зовні вийшла коричнева скоринка, а м’ясо всередині залишилося рожевим. Обсмажений таким способом тунець буде соковитим.
Крок 6. Потім шматки тунця остудіть і наріжте невеликими скибочками.
Крок 7. Листя Айсберга» промийте, просушіть серветкою і порвіть руками на середні шматочки.
Крок 8. Зазначені інгредієнти для заправки змішайте віночком в окремому посуді. Великі зерна гірчиці можна трохи «зменшити» блендером.
Крок 9. В окремий посуд покладіть шматочки салатних листя з обсмаженою картоплею. Полийте їх заправкою і двома лопатками чи виделками трохи перемішайте.
Крок 10. Ці інгредієнти розкладіть по порційним салатницам. Поверх їх рівномірно і красиво розкладіть нарізку тунця, яєць, черрі зі стручками квасолі. Приготований салат «Нісуаз» відразу сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Салат «Нісуаз» з лососем
Салат «Нісуаз» з лососем буде у вас смачною інтерпретацією класичного варіанту для святкового столу. Лосось в поєднанні з картоплею робить страву більш насиченим і ситним. У цьому рецепті беремо філе свіжого лосося. Інші інгредієнти і заправка залишаються традиційними для «Нисуаза». Салат готується досить просто і швидко.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Картопля – 300 гр.
- Стручкова квасоля – 200 гр.
- Філе лосося – 400 гр.
- Салат-латук – 200 гр.
- Помідори – 400 гр.
- Яйце куряче – 3 шт.
- Цибуля червоний – 1 шт.
- Оливки – 20 шт.
Для заправки:
- Сік лимона – 2 ст. л.
- Гірчиця – 1 ст. л.
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Інгредієнти для салату підготувати відразу і згідно з рецептом. Картоплю помити і почистити цибулю. Філе лосося промити холодною водою і обсушити паперовим рушником.
Крок 2. Потім приготувати заправку для салату. Зазначені в рецепті інгредієнти для заправки добре перемішати до однорідного стану в окремому посуді.
Крок 3. Картоплю відварити в мундирах протягом 20 хвилин. Квасоля поварити 5 хвилин. Філе лосося відварити у воді з додаванням солі протягом 10 хвилин, не більше, і на невеликому вогні. Яйця відварити круто. Відварені інгредієнти остудити. Картоплю очистити від шкірки.
Крок 4. Коли інгредієнти підготовлені, можна приступати до їх нарізці. Цибулю нарізати тонкими півкільцями. Відварені яйця і помідори нарізати четвертинками. Картоплю і яйця нарізати невеликими шматочками.
Крок 5. Підготовлену нарізку всіх інгредієнтів, крім помідорів, і оливки перекласти в глибоку салатницю. Потім полити їх приготовленої заправкою і двома виделками акуратно перемішати, щоб шматочки не втратили форму.
Крок 6. Промиті і обсушені листя салату руками розділити на середні шматки і розкласти на блюді. Поверх їх викласти салат і декорувати скибочками помідорів. Приготований салат «Нісуаз» з лососем відразу сервірувати до святкового столу. Смачних і вдалих страв!
Нісуаз з анчоусами
Салат «Нісуаз» з анчоусами, свіжими овочами, вареними яйцями і заправкою на основі оливкової олії – популярний і дуже смачна страва французької кухні, але його нескладно приготувати і в домашніх умовах. У цьому рецепті до салату для ситності додамо консервованого тунця. Вибір яєць, помідорів і бобових визначається смаком господині. Анчоуси беремо консервовані, адже без них не буде «Нісуаз», а лише інтерпретація.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Анчоуси – 8 шт.
- Тунець в олії – 140 гр.
- Маслини – 10 шт.
- Стручкова квасоля – 200 гр.
- Яйце куряче – 2 шт.
- Помідори – 4 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Салат – за смаком.
Для заправки:
- Масло оливкове – 8 ст. л.
- Оцет винний – 1.5 ст. л.
- Часник – 2 зубки.
- Сіль – за смаком.
- Приправи – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуйте згідно з рецептом всі інгредієнти для салату, щоб все було під рукою, адже салат готується швидко і при мінімальній термічній обробці. Яйця можете зварити заздалегідь.
Крок 2. Для заправки в піалу налийте 7 столових ложок оливкової олії, додати винний оцет, подрібнений будь-яким способом зубчик часнику і сіль з вибраними приправами (наприклад, суміш перців з сухим базиліком). Ці інгредієнти добре перемішайте.
Крок 3. Спаржеву (стручкову) квасолю протягом 5 хвилин відваріть на маленькому вогні, промийте на друшляку холодною водою і 1-2 хвилини обсмажте в 1 ложці оливкової олії олії з додаванням одного зубчики часнику, щоб вона вийшла смачною.
Крок 4. Помідори з відвареними яйцями наріжте однаковими шматочками. Великі маслини розрізати на половинки. Промиті листя салату порвіть руками на середні шматочки.
Крок 5. Для формування салату візьміть сервірувальне блюдо і розкладіть на ньому салатні листя. Зверху розкладіть їх квасоля і полийте частиною заправки. В середину блюда викладіть гіркою консервованого тунця, трохи розім’ятої виделкою. Навколо тунця красиво розкладіть скибочки помідор з яйцями і маслинами, полийте їх заправкою. Заключним акордом салату викладіть анчоуси, тільки спробуйте їх на ступінь солоності і, якщо дуже солоні, то замочіть ненадовго в холодній воді. Приготований салат «Нісуаз» з анчоусами відразу сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Рецепт 7. Салат Нісуаз з куркою
Салат Нісуаз традиційно готується з рибою і зокрема з тунцем, але заміна його куркою буде не менш смачним і цікавим варіантом. Куряче м’ясо відмінно поєднується з усіма інгредієнтами класичного «Нисуаза», а заправку в цьому рецепті вам пропонується приготувати на суміші майонезу з натуральним йогуртом, що зробить страву більш легким, але вигляд залишиться святковим.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Куряче філе – 400 гр.
- Зелена квасоля – 200 гр.
- Яйце – 2 шт.
- Помідори «Черрі» – 12 шт.
- Свіжий огірок – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Оливки – за смаком.
- Листя салату – на смак.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Рослинне масло – для смаження.
Для заправки:
- Майонез оливковий – 1 упаковка.
- Часник – 1 зубок.
- Йогурт натуральний – за смаком.
- Петрушка – 2 гілочки.
- Кріп – 2 гілочки.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготуйте всі інгредієнти для салату, згідно з рецептом. Яйця відваріть круто. Промийте і обсушіть серветкою салатні листя, помідори і зелень. Очистіть від лушпиння цибулину. Зелену квасолю відваріть 5 хвилин на невеликому вогні.
Крок 2. Куряче філе промийте холодною водою, обсушити серветкою і наріжте невеликими однаковими шматочками. Посипте їх сіллю з чорним перцем і обсмажте до легкого рум’яного кольору в розігрітій олії.
Крок 3. Підготовлені інгредієнти, і можна приступати до їх нарізці. Цибулину наріжте тонкими четвертинками кілець. Огірок наріжте тонкими чверть гуртками. Черрі розрізати на половинки, а яйця на однакові шматочки, щоб жовтки залишилися з білками.
Крок 4. Для заправки в окремому посуді змішайте майонез з натуральним йогуртом в будь-якому співвідношенні за своїм смаком. До цієї суміші додайте подрібнений на землянку зубок часнику і дрібно нарізані кріп з петрушкою. Заправку ще раз перемішайте.
Крок 5. Збирати салат можна або на одному блюді, або в порційних салатницях. На страву в будь-якому порядку викладіть салатні листя з нарізаними інгредієнтами, зеленою квасолею і оливками. Заправку подайте в окремій соусниці.
Крок 6. У другому варіанті всі інгредієнти укладіть в порційні салатниці, декоруйте листям салату і полийте заправкою. Приготований салат «Нісуаз» з куркою відразу сервіруйте до святкового столу. Смачних і вдалих страв!