Шулюм зі свинини – 5 рецептів в домашніх умовах з покроковими фото

Шулюм зі свинини — це наваристое блюдо, схоже з шурпою. Деякі вважають, що шулюм і шурпа це одне і те ж. Частка правди в цьому є. Проте ж є основні відмінності. Шулюм найчастіше готують з м’яса на кістці, довго виварюючи його, щоб отримати наваристое і насичене блюдо. Шулюм з’явився раніше шурпи, але де саме – невідомо. Хтось вважає, що його придумали мисливці, які готували страву з видобутку на багатті. Сьогодні розповім про деяких варіантах ситного страви, а який готувати – це вже вирішувати вам.

Шулюм з свинини в каструлі в домашніх умовах

Шулюм з свинини в каструлі в домашніх умовах являє собою чудове наваристое блюдо, яке зігріває в непогожу погоду. Жирний бульйон добре насичує, а крупно нарізані овочі доповнюють страву своїми ароматами. Шулюм – це завжди імпровізація, немає еталона. Кожен готує його по-своєму.

Інгредієнти на
6 порц.

  • Картопля 1 шт.
  • Свиняча шия 500 гр.
  • Ребра свинячі копчені 500 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Перець болгарський 1 шт.
  • Помідори 2 шт.
  • Вода питна 2 л
  • Часник 1 зуб.
  • копчена Паприка ½ ч. л.
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Цибуля зелена для прикраси
  • Масло рослинне 3 ст. л.

Процес приготування:

  1. Отже, зберіть необхідні продукти для дивовижного страви.
  2. Свинячі копчені ребра розділіть на частини. Свинячу шию промийте і обсушити, наріжте великими шматками.
  3. Морквину помийте від піску і бруду, почистіть від шкірки овочечисткою, порізати брусочками. Цибулину позбавте від лушпиння, промийте і наріжте, як зручно.
  4. Вогнетривку каструлю з товстим дном і стінками поставте на плиту, розжарте з маслом. Занурте моркву з цибулею і підрум’яньте. Коли овочі розм’якшуватися додайте м’ясо. Обсмажте все разом. Молода картопля вимийте і поскрябайте, розріжте на частини і додайте до вмісту.
  5. Додайте свинячі ребра і залийте водою. Часниковий зубчик почистіть, роздушіть ножем, щоб він віддав весь свій аромат, і додайте в бульйон. Закип’ятіть, зменшіть нагрів, готуйте, накривши кришкою 40-50 хвилин.
  6. Болгарський перець звільнити від плодоніжки і серцевини, наріжте теркою. Помідори обдайте окропом, видалити шкірку і крупно наріжте.
  7. цибуля Зелена сполосніть і наріжте. У бульйон додайте перець, помідори і цибулю. Посоліть і поперчіть, а також приправте копченої паприкою. Доведіть до закипання і вимкніть конфорку. Перевірте на сіль, якщо треба, досоліть.
  8. Яскравий шулюм розлийте порційно. Кличте домашніх до обіду. Приємного апетиту, їжте смачно і ситно!

Шулюм з свинини в казані на плиті

Шулюм з свинини в казані на плиті шалено полюбився домашнім. Можливо, рецепт далекий від оригіналу, але готую саме так. Сім’я з великим задоволенням їсть наваристий і смачний супчик. Блюдо просте, а ми любить звичайну і смачну їжу без всяких наворотів.

Час готування – 1 ч. 50 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5

Склад:

  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Свинина – 500 гр.
  • Вода питна – 2 л
  • Часник – 1 зубчик
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Перець чорний горошком – 10 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – для прикраси.

Процес приготування:

Крок 1. Зберіть продукти для чудового шулюма у відповідності з рецептурою.

Крок 2. Свинину обмийте і просушіть серветками, розділіть на великі шматки.

Крок 3. Цибулини позбавте від лушпиння, обдайте холодною водою. Одну цибулину розрізати навпіл, другу відкладіть в сторону. У казан складіть м’ясо, розрізану навпіл цибулину і лаврушку. Налийте води і помістіть на конфорці.

Крок 4. На середній температурі доведіть до закипання, шумівкою зніміть пінку, мінімізуйте нагрівання, готуйте 50 хвилин, накривши кришкою. Коли м’ясо приготується, виловите цибулину, вона більше не знадобиться.

Крок 5. Картоплю помийте від піску і бруду, почистіть від шкірки овочечисткою, поріжте, як вам подобається.

Крок 6. Картоплю покладіть в бульйон, додати горошини перцю. Посоліть і варіть до повної готовності картоплі. На це знадобиться приблизно 20 хвилин.

Крок 7. Почищену цибулину і часниковий зубчик дрібненько нарубаєте. Зелень сполосніть і струсіть від зайвої вологи. Дрібно нарубаєте.

Крок 8. Закиньте ароматні продукти у казан. Перевірте на сіль, якщо треба, досоліть.

Крок 9. Готуйте ще пару хвилин і вимкніть конфорку. Хрусткий цибулька додасть страві родзинку.

Крок 10. Апетитний шулюм розлийте по глибоким піали.

Крок 11. Кличте рідних і близьких до обіду. Приємного апетиту, їжте й отримуйте неймовірні емоції!

Класичний шулюм з свинини на багатті

Класичний шулюм з свинини на багатті має мега гарним смаком, який так і манить попросити добавки. Їжа, приготована на відкритому вогні, ні з чим незрівнянна. Одна тільки атмосфера приготування чого вартий! Обожнюю готувати шулюм на гучну веселу компанію. Ми часто ходимо з друзями в походи і це страва досить популярно серед наших фаворитів на похідній кухні.

Час готування – 2 ч. 30 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 20

Інгредієнти:

  • Картопля – 1 кг
  • Цибуля ріпчаста – 240 гр.
  • Ребра свинячі – 2 кг
  • Морква – 300 гр.
  • Помідори – 250 гр.
  • Вода питна – 8 л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Перець чорний горошком – 6 шт.
  • Сіль – 2 ст. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ст. л.
  • Зелень – для прикраси.
  • Лавровий лист – 4 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Першим ділом розведіть вогнище. Важливо, щоб дрова добре прогоріли. За вогнищем повинен стежити окрема людина.

Крок 2. В казанок налити питну воду та розмістіть на вогні.

Крок 3. Поки вода нагрівається, займемося реберцями. Свинячі ребра разрубите на зручні частини, я використовую похідний топірець. При бажанні сполосніть і опустіть в нагріту воду. Слідкуйте за процесом. Коли м’ясо закипить, зніміть шумівкою пінку, закрийте кришкою і готуйте приблизно 1,5 години.

Крок 4. Тим часом, картоплю і моркву позбавте від шкірки овочечисткою, крупно поріжте. Помідори промийте і обсушіть, крупно наріжте. Цибулю і часник почистіть від лушпиння, подрібніть зручним для вас способом.

Крок 5. У бульйон закиньте лаврушки і горошини перцю. Потім занурте моркву, а через 10 хвилин цибулю. Ще через 10 хвилин покладіть помідори, до речі, з них можна за бажанням зняти шкірку. Тепер прийшла черга картоплі, додайте і готуйте до її готовності. Шулюм посоліть і поперчіть, регулюючи за своїм смаком.

Крок 6. Гілочки зелені сполосніть і подрібніть. Готовий шулюм зніміть з вогню. Яскравий ароматний суп розлийте по мисках і присипте подрібненою зеленню і часником. Кличте друзів і їжте з апетитом.

Шулюм з свинячих реберець

Шулюм з свинячих реберець виходить незвичайно смачним. Саме страви, приготовані з м’ясом на кістки, виходять неймовірними і настільки апетитними, що просто неможливо зупинитися. Наваристое страва особливо оцінить чоловіча половина. В нашій сім’ї майже всі любителі смачно і ситно поїсти, а це блюдо знаходиться серед фаворитів.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 500 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Ребра свинячі – 800 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Помідори – 300 гр.
  • Вода питна – 1,5 л.
  • Часник – 3 зубчики.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – для прикраси.
  • Масло рослинне – 1 ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Отже, візьміть продукти для чудової страви згідно з рецептурою. Головку цибулі і часникові зубчики звільніть від лушпиння. Свинячі реберця обмийте і просушіть. Картоплю і моркву вимийте під водою, позбавте від шкірки овочечисткою. Помідори промийте і обсушіть.

Крок 2. Сотейник або посудину з важким дном і товстими стінками розігрійте при температурі вище середнього. Вилийте рафінована олія. Реберця опустіть у розігріту олію і підрум’яньте до карамельної скоринки з обох сторін.

Крок 3. Почищену цибулину подрібнити, як вам зручно. Додайте до м’яса, обсмажте всі разом.

Крок 4. Моркву крупно наріжте і відправте до решти інгредієнтів. Трохи обсмажте до м’якості.

Крок 5. Залийте водою і посоліть. Після закипання варіть під кришкою приблизно півгодини, встановивши мінімальний нагрів.

Крок 6. Наверх викладіть крупно нарізану картоплю, варіть 10-15 хвилин.

Крок 7. Вивантажите помідори, попередньо знявши з них шкірку і нарізавши невеликими частинами. Почищені часникові зубчики подрібніть, і закиньте в блюдо. Додати лаврушку і варіть ще 15 хвилин.

Крок 8. Спробуйте на сіль. При необхідності досоліть, поперчіть чорним перцем. Улюблену зелень сполосніть і нарубаєте ножем. Вимкніть нагрів і присипте шулюм зеленню. Дайте трохи настоятися.

Крок 9. Ошатним шулюмом наповніть тарілки і пригощайте домашніх. Це блюдо не соромно подати гостям. Аромат варто просто божевільний. Приємного апетиту! Їжте із задоволенням!

Шулюм з свинини в мультиварці

Шулюм з свинини в мультиварці виходить божественним. Якщо ви не любите нут, можна цілком обійтися без нього. Мені подобається ідеальне поєднання продуктів, готую і в тому, і в цьому варіанті. Наваристий бульйон, соковите м’ясо, великі й цілі овочі геніально доповнюють один одного.

Час готування – 1 ч. 30 хв.

Час приготування – 20 хв.

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Картопля – 3 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Свинина – 400 гр.
  • Нут варений – 200 гр.
  • Морква – 1 шт.
  • Помідори – 2 шт.
  • Вода питна – 2 л
  • Часник – 2 зубчики.
  • Зіра – за бажанням.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – для прикраси.
  • Масло рослинне – 3 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Отже, візьміть заявлені продукти виходячи з рецептури. Нут залити водою на ніч, а потім зваріть. Моркву і картоплю звільніть від шкірки овочечисткою, крупно нарубаєте. Свинину промийте і розріжте на середні частини. Цибулину звільніть від лушпиння, і наріжте зручним вам способом.

Крок 2. Часникові зубчики почистіть від лушпиння і довільно порубаєте. Помідори вимийте, за бажанням звільніть від шкірки і довільно порізати.

Крок 3. Свинину занурте в чашу мультиварки, на дно якої вилийте масло без запаху. На панелі приладу натисніть кнопку «Смаження», встановіть таймер на 30 хвилин.

Крок 4. Як тільки м’ясо покриється скоринкою, додайте моркву з цибулею і продовжуйте готувати, не забуваючи перевертати, щоб нічого не пригоріло.

Крок 5. Коли овочі трохи розм’якшуватися, додайте картоплю. Готуйте 5 хвилин.

Крок 6. Через 5 хвилин закиньте помідори з зірою і часником.

Крок 7. У чашу мультиварки викладіть зварений заздалегідь нут і залийте рідиною, в якій він варився. Якщо хочете, можете не використовувати нут, а просто залити окропом з чайника. Посоліть і поперчіть. Закрийте кришку приладу. Поміняйте на режим «Варка» і готуйте 30 хвилин.

Крок 8. Улюблену зелень сполосніть і нарубаєте ножем. Відключіть прилад після звукового оповіщення. Тарілки наповніть ароматним шулюмом і присипте зеленню.

Крок 9. Запрошуйте до рідних обіднім посиденьок. Їжте ситно і смачно! Приємного апетиту!