Суп без картоплі – 10 рецептів приготування з покроковими фото

Суп без картоплі – ідеальне рішення для легкого обіду для всіх віків. Відсутність картоплі трохи прискорює процес приготування, і смак страви від цього не страждає. Ви легко можете компенсувати складу іншими не менш корисними продуктами: натуральний сир, зелень, дроблена крупа або овочі. Будь зібраних 10 рецептів чудово впишеться у ваше обіднє меню.

Курячий суп без картоплі

Курячий суп без картоплі вийде не менш смачним. Не біда, якщо у вас не виявилося навіть однієї маленької картоплини. В наваристий курячий бульйон можна додати вермішель, морква або заморожений горошок, наприклад.

Інгредієнти на
2 порц.

  • Курка 300 гр.
  • Морква 1 шт.
  • Вермішель 2 ст. л.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Кріп 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений 1 щіпка
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Вода питна 2 л
  • Сіль ½ ст. л.

Процес приготування:

  1. Можна відразу відміряти необхідну кількість продуктів для супу, щоб вони були під рукою. Для бульйону підійдуть будь-які частини курячої тушки.
  2. Куряче м’ясо перекладіть в каструлю, залийте питною водою і поставте на вогонь. Доведіть воду до кипіння, проваріть кілька хвилин і злийте. М’ясо обмийте, знову залийте водою і поставте варитися.
  3. Коли бульйон закипить, опустіть в нього очищену цибулину, продовжуйте варити 15-20 хвилин.
  4. Одну середню моркву очистіть і наріжте полукружками.
  5. Далі викладіть в бульйон моркву, варіть суп ще 10-15 хвилин. Коли морква стане м’якою, викладіть в бульйон вермішель, посоліть і приправте суп по смаку. Також закиньте один лавровий листочок, а ось цибулину з бульйону можна прибрати.
  6. Через 5-7 хвилин додайте кріп, він може бути сухим або свіжим. Тепер погасіть вогонь, укрийте каструлю кришкою і залиште на кілька хвилин, щоб суп настоявся.
  7. Подавайте курячий суп з хлібом або грінками в гарячому вигляді. Приємного апетиту!

Суп-локшина без картоплі

Суп-локшина без картоплі – просте блюдо для щоденного раціону харчування. Це блюдо можна віднести до базових страв і, напевно, подібне блюдо знайдеться в скарбничці кожного кулінара. Локшину можна також приготувати самостійно, вона, безсумнівно, буде набагато смачніше купівельної.

Час готування – 10-12 год.

Час приготування – 40 хв.

Порції – 5-6.

Склад:

  • Тушка куряча – 1 кг
  • Морква – 2 шт.
  • Локшина яєчна – 85 гр.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Вода фільтрована – 3 л
  • Перець запашний горошком – 4 шт.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Склад інгредієнтів досить простий і доступний. Підготуйте всі необхідні продукти для супу.

Крок 2. Дві невеликі морквини очистіть і наріжте брусками.

Крок 3. Цибульні головки очистіть від лушпиння і розріжте кожну на 4 частини.

Крок 4. Візьміть об’ємну каструлю, викладіть в неї частини курячої тушки, моркву, цибулю, лавровий лист і горошини запашного перцю.

Крок 5. Далі влийте воду, щоб вона покрила всі продукти. Каструлю поставте на вогонь і варіть бульйон протягом півтора годин. Періодично знімайте піну з поверхні.

Крок 6. Коли бульйон буде готовий, процідити його через сито. Остиглий бульйон надішліть на ніч у холодильник. Остигле куряче м’ясо розберіть на волокна.

Крок 7. На наступний день візьміть каструлю з холодильника. Акуратно перелийте бульйон в іншу каструлю, щоб не піднявся осад. Тоді ваш супчик буде прозорим і світлим. Доведіть бульйон до кипіння, покладіть в нього куряче м’ясо.

Крок 8. Далі всипте яєчну локшину, продовжуйте варити, поки вона не стане м’якою. Посоліть суп до смаку і додайте рубаний кріп.

Крок 9. Подавайте суп-локшину в глибоких мисочках зі свіжим хлібом. Приємного апетиту!

Гороховий суп без картоплі

Гороховий суп без картоплі – ситне блюдо, яке можна подати на перше. Він виходить дуже густим і наваристим. Варити бульйон можна на будь-якому вигляді м’яса. Сушений горох краще всього замочити заздалегідь, тоді приготування супу займе зовсім небагато часу.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2.

Інгредієнти:

  • Горох сушений колотий – 200 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 120 гр.
  • Грудинка копчена – 50 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець запашний горошком – 3 шт.
  • Морква – 100 гр.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Гомілки курячі – 300 гр.
  • Вода – 1 л

Процес приготування:

Крок 1. Для початку підготуйте всі продукти за списком. Курячі гомілки повністю розморозьте і обмийте проточною водою.

Крок 2. Горох промийте проточною водою кілька разів і замочіть години на 3.

Крок 3. Після цього перекладіть трохи розм’яклий горох в каструлю. Варіть його на помірному вогні 40-60 хвилин. При необхідності в процесі доливайте воду. Горох повинен добре розвариться. Якщо хочете отримати суп густий консистенції, можна злегка потовкти його.

Крок 4. В окремій каструлі варити курячий бульйон. Гомілки варіть у літрі води з лавровим листом і горошинами перцю. У процесі варіння знімайте з поверхні піну. Бульйон буде готовий через 25-30 хвилин.

Крок 5. Після цього процідіть бульйон, а куряче м’ясо остудіть.

Крок 6. У каструлю з вареним горохом перелийте курячий бульйон, посоліть до смаку і варіть протягом 15 хвилин.

Крок 7. Очистіть цибулю і моркву. Цибулю наріжте кубиками, моркву натріть на тертці з великими отворами.

Крок 8. Копчену грудинку наріжте кубиками і трохи обсмажте на розігрітій сковороді.

Крок 9. Потім до грудинці додайте подрібнені овочі і смажте їх протягом 4-5 хвилин до м’якості.

Крок 10. Викладіть зажарку в суп, перемішайте і варіть 2-3 хвилини на помірному вогні.

Крок 11. В кінці додайте куряче м’ясо і можна розливати суп гороховий по тарілочках. Приємного апетиту!

Суп з фрикадельками без картоплі

Суп з фрикадельками без картоплі – оригінальне блюдо, яке сподобається діткам. Не біда, якщо немає картоплі, в бульйон можна додати рис, яєчну локшину або кілька видів овочів. Обід вийде смачним і ситним з таким супчиком.

Час приготування – 45 хв.

Час приготування – 45 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Фарш індички – 250 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Локшина дрібна – 150 гр.
  • Вода фільтрована – 3 л
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Базилік сушений – 0,5 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Відразу влийте в каструлю воду, всипте сіль і поставте на вогонь. Цибулю і моркву очистити. Головку цибулі наріжте четвертинками, а морквину натріть на тертці з великими отворами. Викладіть овочі в каструлю.

Крок 2. З фаршу індички вологими руками скачайте невеликі фрикадельки. Коли вода в каструлі закипить, опустіть їх в каструлю і також додайте лавровий лист.

Крок 3. Коли фрикадельки спливуть на поверхню, додайте в бульйон локшину, перемішайте суп, щоб макарошки не злиплися.

Крок 4. Коли суп знову закипить, додати сушений базилік, перемішайте.

Крок 5. Дайте супу з фрикадельками покипіти пару хвилин і можна розливати по тарілках. Приємного апетиту!

Грибний суп без картоплі

Грибний суп без картоплі – ароматна і ситна юшка, яку досить просто готувати. Саме гриби надають неповторний аромат і смак супу. Його навіть можна готувати без м’яса, бульйон і без цього виходить наваристим і насиченим.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 4-5.

Склад:

  • Вода фільтрована – 1,5 л.
  • Пшоно – 70 гр.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Печериці – 300 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Масло рослинне без запаху – 2 ст. л.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Візьміть невелику морквину та цибулину, очистіть їх. Печериці промийте. Відміряйте пшоняну крупу.

Крок 2. Пшоно кілька разів промийте проточною водою. Потім перекладіть крупу в каструлю, варити протягом 25 хвилин.

Крок 3. Моркву натріть на крупній тертці, цибулю наріжте півкільцями.

Крок 4. Печериці наріжте скибочками. Дуже маленькі гриби можна залишити цілими, вони досить оригінально виглядатимуть в супі.

Крок 5. Обсмажте цибулю і моркву на рослинній олії. Через пару хвилин додати шампіньйони і продовжуйте готувати ще 4-5 хвилин.

Крок 6. Засмажку викладіть в каструлю до готової пшоняної каші. Також додайте сіль, мелений перець і лавровий лист. Варіть супчик протягом 15 хвилин.

Крок 7. Ось такий чудовий грибний суп без картоплі у нас вийшов. При подачі посипте його рубаною зеленню. Також можна додати сметану. Приємного апетиту!

Рибний суп без картоплі

Рибний суп без картоплі – це смачно і корисно. Бульйон виходить густим, з вираженим рибним смаком і насиченими цінними для організму жирами. Невелика порція гарячого рибного супу вгамує голод, зігріє і наповнить силами.

Час готування – 1 ч.

Час приготування – 35-40 хв.

Порції – 5-6.

Склад:

  • Сьомга – 0,6 кг
  • натуральний Сир плавлений – 100 гр.
  • Морква середня – 2 шт.
  • Пшоно – 0,5 склянки
  • Вода – 3 л
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Перець червоний мелений – за смаком.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Перець запашний горошком – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Влийте в каструлю воду, поставте її на вогонь і дочекайтеся кипіння. Цибулю і моркву очистити. Цибулю наріжте четвертинками, а моркву можна натерти на тертці. Овочі викладіть у киплячу воду.

Крок 2. Для бульйону можна використовувати стейки або спеціальні супові набори з червоної риби. Тушку сьомги наріжте порційними шматками. Через 15-20 хвилин від початку варіння покладіть їх у каструлю.

Крок 3. Ще через 15 хвилин всипте в бульйон пшоно. Крупу попередньо промийте проточною водою. Коли пшоно буде готове, додайте плавлений сирок, посоліть і приправте суп по смаку.

Крок 4. Проваріть рибний суп ще 5 хвилин, щоб сир повністю розчинився. Варену рибу розберіть на дрібні шматочки, видаліть кісточки і знову поверніть в суп. Перед подачею додайте рубану зелень. Приємного апетиту!

Суп з квасолею без картоплі

Суп з квасолею без картоплі можна готувати на основі м’ясного бульйону або зробити його пісним. Блюдо завжди виходить ситним та смачним. Квасоля по наявності білка може позмагатися навіть з яловичиною. Однак щоб вона була м’якою, потрібно витратити трохи часу на приготування.

Час готування – 120 хв.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 4-6.

Інгредієнти:

  • Квасоля червона сушена – 150 гр.
  • Цибуля ріпчаста білий – 120 гр.
  • Помідори – 0,5 кг
  • Цукіні – 350 гр.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпки.
  • Стебло селери – 150 гр.
  • Морква – 160 гр.
  • Часник – 10 гр.
  • томатна Паста – 50 гр.
  • Цукор – 1 ч. л.
  • Олія соняшникова без запаху – 30 мл
  • Базилік – 10 гр.
  • Вода фільтрована – 1,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Цукіні, помідори, базилік помийте. Цибулю, часник і моркву очистіть.

Крок 2. Сушену квасолю переберіть, помийте і залийте холодною водою на 6-8 годин. Кожні 2-3 години міняйте воду.

Крок 3. Після замочування промийте квасолю і перекладіть її в каструлю. Влийте воду і доведіть її до кипіння, варіть 4-5 хвилин. Потім поміняйте її, свіжу, і варіть квасолю до готовності від 30 до 90 хвилин, час залежить від стану квасолі.

Крок 4. Цибулю і моркву наріжте дрібними кубиками. Влийте рослинне масло і перекладіть овочі в каструлю, де буде варитися суп. Обсмажте на середньому вогні протягом 5-7 хвилин.

Крок 5. Стебло селери також наріжте кубиками і додати до овочевої засмажки, продовжуйте смажити 2-3 хвилини.

Крок 6. Якщо цукіні дуже великий і міцний, його необхідно очистити від шкірки і видалити з нього насіння. М’якоть наріжте кубиками. Викладіть нарізку в каструлю і готуйте ще 3-4 хвилини.

Крок 7. На помідорах зробіть хрестової надріз і опустіть їх в окріп. Через 40-50 секунд поміняйте воду на крижану. Після цієї маніпуляції шкірку можна буде дуже легко зняти. Очищені помідори наріжте кубиками.

Крок 8. Зубчики часнику пропустити через прес або дуже дрібно наріжте ножем. Викладіть В каструлю помідори і часник, перемішайте масу і варіть 3-5 хвилин.

Крок 9. Далі влийте воду або курячий бульйон. Доведіть суп до кипіння і продовжуйте варити на помірному вогні 10-15 хвилин.

Крок 10. Готову квасолю відкиньте на друшляк, потім перекладіть її в каструлю з супом. Блюдо посоліть, додайте трохи цукру і приправте за смаком. Коли квасолевий суп закипить, продовжуйте варити його ще 8-10 хвилин.

Крок 11. Наприкінці варіння додайте базилік, перемішайте і можна знімати квасолевий суп з вогню.

Крок 12. Квасолевий суп при бажанні можна заправити сметаною. Приємного апетиту!

Суп з сочевицею без картоплі

Суп з сочевицею без картоплі – відмінна ідея для вегетаріанського меню. Смак у нього дуже ніжний, з легкими горіховими нотками, до того ж суп відмінно втамовує голод. Готувати його нескладно, а подати можна з хрусткими сухариками або тостами.

Час готування – 0,5 ч.

Час приготування – 20-30 хв.

Порції – 2-4.

Склад:

  • Сочевиця червона – 200 гр.
  • Сіль поварена – 0,5 ч. л.
  • Масло рослинне без запаху – 80 мл
  • Перець чорний мелений – 1-2 щіпка.
  • Вода – 0,7 л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Часник – 1 зуб.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Кріп – 0,25 пучка.
  • Хліб білий – 2 шматка.

Процес приготування:

Крок 1. Відміряйте всі необхідні продукти для супу, щоб вони були під руками. Цибулю, моркву і часник очистіть.

Крок 2. Наріжте цибулю і моркву невеликими кубиками. У каструлю з товстим дном влити приблизно півтори столові ложки рослинної олії, прогрійте його і обсмажте на ньому овочі до м’якості протягом 4-5 хвилин.

Крок 3. Сочевицю кілька разів промийте водою.

Крок 4. У каструлю з овочевою засмажкою викладіть сочевицю, смажте всі разом приблизно 1-2 хвилини.

Крок 5. Потім влийте приблизно 700 мл гарячої води, додайте сіль і мелений перець. Варіть суп 20-25 хвилин, поки сочевиця не стане м’якою.

Крок 6. За цей час підготуйте сухарики для подачі. Пару скибочок білого хліба наріжте кубиками. Обсмажте хліб на рослинному маслі до хрускоту і золотистої скоринки.

Крок 7. Кріп помийте і дрібно порубаєте ножем. Зубчик часнику пропустіть через прес. Додайте ці інгредієнти в суп.

Крок 8. Суп з сочевицею розлийте по тарілках, перед самою подачею додайте сухарі. Приємного апетиту!

Суп харчо без картоплі

Суп харчо без картоплі – густий, ароматний і пікантний, в кращих грузинських традиціях. Обов’язковими продуктами для нього є рисова крупа, томати і особлива пряна заправка, яка робить суп неповторним і ні на що не схожим.

Час готування – 2 ч.

Час приготування – 40-50 хв.

Порції – 9.

Склад:

  • Яловичина – 0,5 кг
  • Крупа рисова – 120 гр.
  • Перець чорний горошком – 6-7 шт.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Перець червоний гострий – 3-4 гр.
  • Сіль поварена – за смаком.
  • Часник – 3 зуб.
  • Масло рослинне без запаху – 45 мл
  • Цибуля зелена – 40 гр.
  • Цибуля ріпчаста – 300 гр.
  • Петрушка – 40 гр.
  • Кінза – 10 гр.
  • Аджика – 1-2 ст. л
  • Приправа хмелі-сунелі – 1 ч. л.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Вода фільтрована – 2,5 л.

Процес приготування:

Крок 1. Свіжу зелень, помийте цибулю, і часник очистіть, рисову крупу перекладіть в сито і добре промийте під краном.

Крок 2. Яловичу м’якоть обмийте і наріжте невеликими частинами. Викладіть м’ясо в каструлю, залийте водою і поставте варитися. Доведіть бульйон до кипіння, зніміть піну і продовжуйте варити на помірному вогні протягом півтора годин.

Крок 3. Коли яловичина буде готова, додайте в каструлю рисову крупу, перемішайте і варіть хвилин 10.

Крок 4. Очищену цибулину наріжте дрібними кубиками.

Крок 5. Обсмажте цибульку на олії до м’якості та легкого золотистого відтінку.

Крок 6. Пекучий перець використовуйте за бажанням. Стручок наріжте кільцями.

Крок 7. До смаженого цибулі додайте перець і томатну пасту, перемішайте і тушкуйте на вогні пару хвилин.

Крок 8. Тепер перекладіть зажарку в бульйон. Також додайте лавровий лист, горошини перцю і проваріть ще 5 хвилин.

Крок 9. Після цього додайте в харчо аджику, приправу хмелі-сунелі, сіль. Варіть суп 3-5 хвилин.

Крок 10. Всю свіжу зелень, порубаєте ножем дуже дрібно. Часник пропустіть через прес.

Крок 11. Додайте в харчо зелень і подрібнений часник, перемішайте і знімайте каструлю з вогню.

Крок 12. Суп харчо без картоплі готовий. Подавайте його гарячий, з тонким лавашем або тандирної коржем. Приємного апетиту!

Гречаний суп без картоплі

Гречаний суп без картоплі – цікаве блюдо для комплексного обіду. Його приготування не викличе ніяких труднощів. Взагалі супи варити дуже просто і, як правило, навіть початківець кулінар справляється з цим завданням. Рецепт детально описує весь процес приготування смачного супу з гречаною крупою.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 3.

Склад:

  • Гречка – 80 гр.
  • Масло рослинне без запаху – 1 ст. л.
  • Морквина – 1 шт.
  • Фарш м’ясний – 350 гр.
  • Зелень – 1 пучок.
  • Перець чорний мелений – 1 щіпка.
  • Цибуля ріпчаста білий – 1 шт.
  • Сіль поварена – 1 ч. л.
  • Вода – 2 л

Процес приготування:

Крок 1. Фарш для бульйону можна використовувати будь: курячий, яловичий, индюшиный або їх суміш.

Крок 2. У каструлю влийте приблизно два літри води, поставте ємність на вогонь і доведіть до активного бурління.

Крок 3. Гречану крупу переберіть від можливого сміття і промийте під краном. Викладіть гречку в воду.

Крок 4. Цибулину і моркву очистити. Наріжте цибулю дрібними кубиками, а моркву натріть на тертці. Обсмажте овочі на рослинному маслі до м’якості.

Крок 5. Вологими руками сформуйте з фаршу фрикадельки. Викладіть м’ясо в каструлю. Варіть суп протягом 10-12 хвилин.

Крок 6. Далі додайте зажарку в бульйон, перемішайте, всипте необхідну кількість солі і приправи. Варіть гречаний суп ще 10 хвилин на повільному вогні.

Крок 7. Суп з гречкою готовий. При подачі додайте рубану зелень. Приємного апетиту!