Класичний салат Олівє – покроковий рецепт приготування салату з інгредієнтами

Справжній французький рецепт салату Олів’є


Навряд чи тепер хтось знає, як колись готувався справжній французький салат «Олів’є». Однак передбачається, що первісна рецептура була зовсім іншою: його компоненти не перемішувалися в салатниці, а викладалися поруч на одному блюді і поливали вельми оригінальним на той момент соусом – майонезом. Прикрашався такий салат чорною ікрою і каперсами.

Склад:

  • Рябчики – 2-3 шт. (або 1-2 курячі грудки).
  • Корнішони мариновані – 150-200 гр.
  • Свіжі огірки – 150-200 гр.
  • Ракові шийки – 200 гр.
  • Язик телячий – 1 шт.
  • Яйця перепілки – 6-8 шт.
  • Ікра чорна – 50-100 гр.
  • Салат листовий – 150-200 гр.
  • Відварна картопля – 3-4 шт.
  • Каперси – 100 г

Для заправки:

  • Гірчиця гостра – 1-2 ч. л.
  • Гірчиця солодка – 1-2 ст. л
  • Масло оливкове – 4-5 ст. л.
  • Білий винний оцет – 1 ст. л.
  • Сушений мелений часник – за бажанням.
  • Мелений білий перець – 1 щіпка.
  • Жовток яєчний – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку поставте зваритися добре вимитий мову в бульйоні зі спеціями, морквою і цибулею. Телячий язик вариться не менш 1,5-2 годин.

2. Вимитих і випотрошених рябчиків зварити до готовності в підсоленій воді. Щоб птах вийшла смачніше, додайте в бульйон цибулю ріпчасту і свіжу зелень, а також перець горошком. Рябчиків можна замінити на м’ясо курей або перепілок.

3. Зварений язик і м’ясо птиці охолодіть прямо в бульйоні, так вони будуть м’якші. У рябчиків (або іншої птиці) використовуйте тільки м’ясне філе, наріжте його кубиками.

4. Точно також наріжте і мову, знявши з нього шкіру.

5. Ракові шийки краще купити готовими, але по можливості можна і самостійно раків відварити, кинувши в окріп, а потім очистивши.

6. Картоплю відваріть в шкірці до готовності, очистіть і наріжте кубиками.

7. Також поступите і з яйцями, але їх можна не дрібнити, а розрізати на половинки.

8. На плоске блюдо або на дно глибокої салатниці викладіть листя салату, зверху – огірки свіжі, нарізану кубиками.

9. Потім викладіть м’ясо птиці, мову, картоплю.

10. Зверху викладіть каперси і нарізані на половинки або на шайбочки корнішони.

11. Приготуйте соус для салату, змішавши міксером або віночком сирі яєчні жовтки, гірчицю і сіль.

12. У цю суміш тонкою цівкою вливайте оливкову олію і ще раз все починайте змішувати, поки соус не загусне.

13. У вас виходить домашній майонез, до якого залишилося додати мелений перець, винний оцет і часник сушений за бажанням, а потім ще раз все гарненько збити віночком до однорідності.

14. Полийте салат соусом, а зверху прикрасьте раковими шийками, половинками перепелиних яєць і чорною ікрою.

Порада: в цьому салаті можна замінити не тільки рябчиків, але і інші інгредієнти: чорну ікру – на червону, раків – на відварних раків, корнішони – на дрібні мариновані огірки іншого сорту. Якщо зовсім вже не хочеться возитися з домашнім майонезом, купіть будь-нежирний майонезний соус в магазині.