Чевапчичи – страва з м’ясного фаршу, що є аналогом кебаба, і відрізняються саме своєю формою у вигляді ковбаски без оболонки. Простота приготування і мінімум інгредієнтів зробили чевапчичи популярними як для домашнього обіду, так і для трапези за містом. Для фаршу беруться різні види м’яса і додаються тільки приправи і сіль. Сформовані ковбаски обсмажуються будь-яким способом. Час приготування всього лише 15 хвилин, але страва подобається смаком, як дорослим, так і дітям.
Класичний чевапчичи з яловичини
Класичний чевапчичи з яловичини є сербським варіантом люля-кебаб турецької кухні і робиться з чисто яловичого фаршу зі спеціями, а іноді і в суміші зі свинячим фаршем. Особлива класична форма чевапчичи надається руками або за допомогою спеціальних пристосувань. У цьому рецепті відразу приготуємо маринований цибулю для подачі. Смажити чевапчичи з яловичини можна на мангалі, грилі, в духовці на сковороді.
Інгредієнти на
3 порц.
- Яловичий фарш 600 гр. (або змішаний фарш)
- Мінеральна вода 3 ст. л. (сильно газована)
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Паприка 1 ч. л.
- Приправа «Хмелі-Сунелі» ½ ч. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Сода харчова 1 щіпка
- Масло рослинне 2 ст. л. для фаршу
- Масло рослинне для смаження
- Масло вершкове для смаження
- Для маринування лука:
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Цукор-пісок 2 ст. л.
- Сіль 1 ст. л.
- Оцет столовий 9% 4 ст. л.
- Вода-1.5 склянки
- Кріп 3 гілки
Процес приготування:
- Яловичину перекрутити через м’ясорубку або взяти якісний готовий фарш. Його перекласти в окремий посуд і додати дрібно нарізану, а краще натерту цибулину.
- До фаршу насипати сіль із зазначеними в рецепті приправами і все добре перемішати.
- Потім до фаршу налити газовану мінералку і руками його протягом 10 хвилин ретельно вимісити і кілька разів відбити до пишного і в’язкого стану. Мінеральна вода добре розм’якшить яловичину і розкриє аромат приправ.
- Замішаний фарш загорнути в ком, полити рослинним маслом, прикрити плівкою і на годину поставити в холодильник.
- За цей час підготувати цибулю. Очищені цибулини нарізати тонкими кільцями і перекласти в окремий посуд.
- До цибулі насипати сіль з цукром, додати дрібно нарізаний кріп, налити оцет з кип’яченою водою, перемішати і залишити на 15 хвилин для маринування.
- За годину можна приступати до формування чевапчичи. Це зручно робити за допомогою м’ясорубки з насадкою для ковбаси. Якщо її немає, то розрізати пластикову пляшку і взяти частину з шийкою.
- Фарш перекласти в пляшку і видавити акуратні ковбаски потрібного вам розміру.
- Чевапчичи, щоб при смаженні зберегли форму, на півгодини помістити в холодильник або на 5 хвилин у морозилку.
- У сковороді добре розігріти на великому вогні суміш рослинного і вершкового масла. У гаряче масло перекласти всі чевапчичи і відразу зробити помірний вогонь.
- Обсмажити ковбаски до рум’яної скоринки з усіх сторін і на це потрібно не більше п’яти хвилин.
- Чевапчичи з яловичини, розкласти порційно, доповнити маринованою цибулею зі свіжими овочами, і страву можна подавати до обіду. Приємного апетиту!
Домашні чевапчичи на сковороді
З чевапчичи на сковороді готуються нескладно. Важливо фарш добре вимісити, щоб був густим і в’язким, тоді чевапчичи будуть тримати свою форму при смаженні. У цьому рецепті домашні чевапчичи готуємо з грецьким варіантом, тобто на основі змішаного фаршу з яловичини і свинини. Для подачі відразу приготуємо обсмажені овочі.
Час приготування: 35 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 3.
Склад:
- Свинина – 300 гр.
- Яловичина – 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 2 зубки.
- Яйце – 1 шт.
- Газована вода крижана – 70 мл
- Борошно – 1 ст. л.
- Кріп – 3 гілочки.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправи для м’яса – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Цибулю з морквою почистити, промити тонко нарізати і обсмажити в невеликій кількості рослинного масла і на помірному вогні до готовності.
Крок 2. Свинину і яловичину перекрутити через м’ясорубку з дрібною решіткою.
Крок 3. До фаршу розбити одне куряче яйце, додати подрібнені на часничниці зубки часнику, насипати по своєму смаку сіль з чорним перцем і приправою. Потім налити крижану або дуже холодну газовану мінералку.
Крок 4. Для кращої в’язкості до фаршу насипати ложку борошна і додати дрібно нарізаний кріп. Рукою фарш протягом 10 хвилин ретельно вимісити і кілька разів відбити.
Крок 5. З приготованого фаршу мокрими руками сформувати чевапчичи у вигляді тонких довгих ковбасок.
Крок 6. У сковорідці добре розжарити достатню кількість рослинного масла. Чевапчичи обсмажити в гарячому маслі і на помірному вогні протягом 5 хвилин до рум’яної скоринки з усіх боків.
Крок 7. Для подачі розрізати свіжий батон, покласти на нього обсмажені овочі і приготовані з чевапчичи, полити сметаною і сервірувати до столу. Приємного апетиту!
Чевапчичи, запечені в духовці
Традиційно чевапчичи готують на мангалі, але їх можна в домашніх умовах і запекти в духовці. Цей спосіб дозволяє одночасно приготувати більшу кількість порцій, та й не потрібно масло для смаження. У цьому рецепті готуємо фарш зі свинини з яловичиною. Обов’язковими інгредієнтами фаршу будуть холодна (крижана) вода, розпушувач і приправи.
Час приготування: 3 години.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 10.
Склад:
- Свинина – 1 кг
- Яловичина – 1 кг
- Сіль – 10 гр.
- Розпушувач – 10 гр.
- Паприка солодка – 10 гр.
- Перець червоний гострий – 4 гр.
- Перець чорний мелений – 4 гр.
- Цибуля сушена – 8 гр.
- Часник сушений – 4 гр.
- Вода – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Вибране для чевапчичи м’ясо добре промити під проточною водою, витерти насухо серветкою і нарізати середніми шматками.
Крок 2. Перекрутити підготовлене м’ясо через м’ясорубку з дрібною решіткою або двічі з великої.
Крок 3. Фарш перекласти в окремий посуд і насипати до нього всі спеції у вказаній в рецепті кількості. Руками фарш зі спеціями протягом 5 хвилин добре вимісити.
Крок 4. Потім до нього налити дуже холодну воду і продовжити вимішування ще 5 хвилин. Замішаний фарш прикрити плівкою на 2 години, а краще на 12 годин поставити в холодильник для настоювання.
Крок 5. Після закінчення цього часу можна формувати чевапчичи. Зазвичай для цього використовують м’ясорубку зі спеціальною насадкою або пластикову пляшку, але добре виходить формування і через коробку від молока. Її розрізати і порційно заповнити фаршем.
Крок 6. Деко застелити фольгою або папером. Проштовхувати Фарш дном коробки через шийку у вигляді тонких довгих ковбасок і відразу розміщуючи їх на деко.
Крок 7. Духовку заздалегідь розігріти до 200 градусів. Запікати чевапчичи в духовці протягом 25 хвилин, що буває достатньо, адже вироби тонкі і готуються швидко. Чевапчичи, запечені в духовці, перекласти на блюдо і сервірувати до столу гарячі, подавши до них зелень або будь соус. Приємного апетиту!
Чевапчичи на мангалі
Для барбекю або пікніка на свіжому повітрі відмінним варіантом можуть бути чевапчичи на мангалі, адже готуються вони просто і швидко. Ці ковбаски можна взяти і готові, але смачніше буде, якщо приготувати фарш своїми руками і з хорошого м’яса. Для фаршу беремо свинину з яловичиною в рівних кількостях, і смак доповнюємо цибулею з перцем і паприкою. Фаршу потрібно мінімум 4 години для настоювання і тому замісити його треба заздалегідь.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 30 хвилин.
Порції: 5.
Склад:
- Свинина – 250 гр.
- Яловичина – 250 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Паприка солодка – 1 ч. л.
- Перець червоний гострий – ¼ ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Соєвий соус – 2 ст. л.
- Мінеральна вода – 50 мл
- Розпушувач – ½ пакетика.
- Сіль – 1 ч. л.
- Рослинне масло
Процес приготування:
Крок 1. Свинину з яловичиною перекрутити через м’ясорубку з крупною решіткою або в блендері на режимі «Пульс», щоб м’ясо вийшло не дуже подрібненим. До приготовленого фаршу насипати вказане в рецепті кількість солі з приправами і розпушувачем, налити холодну мінералку. Потім фарш протягом 10 хвилин ретельно вимісити, що зробить його текстуру щільною і в’язкою. Поставити фарш, прикривши плівкою на ніч у холодильник.
Крок 2. Цибулю очистити і дуже дрібно нарізати. Перекласти його до настоявшемуся фаршу, ще раз вимісити і повторно на декілька годин помістити в холодильник, щоб м’ясо просякло соком цибулі.
Крок 3. З приготованого фаршу через пластикову пляшку сформувати акуратні чевапчичи будь-якої довжини.
Крок 4. Для приготування страви в домашніх умовах, запекти сформовані чевапчичи на деку в духовці при 200 градусах протягом 15 хвилин.
Крок 5. Для частування на природі заздалегідь підготувати мангал. Чевапчичи укласти на решітку і обсмажити, при періодичному перевертанні, протягом не більше 15 хвилин до рум’яної скоринки з усіх боків.
Крок 6. Чевапчичи, перекласти гарячими в порційні тарілки, доповнити з кільцями цибулі і нарізкою з овочів. Подати до столу. Приємного апетиту!
Домашні чевапчичи в беконі
Оригінальним і смачним варіантом приготування цих балканських ковбасок в домашніх умовах буде чевапчичи в беконі. Чевапчичи, загортаються в тонкі скибочки будь-якого бекону і запікаються на сковорідці або в духовці, що робить їх дуже соковитими і ароматними. Заміс і склад фаршу мало відрізняються від традиційних чевапчичи.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Фарш асорті – 600 гр.
- Свинячий бекон – 200 гр.
- Сіль – за смаком.
- Цибуля – 1 шт.
- Яйце – 1 шт.
- Коріандр мелений – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправа для мяса – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Часник – 3 зуб.
Процес приготування:
Крок 1. Для фаршу очистити і дрібно нарізати цибулину і обсмажити до легкого золотистого кольору на розігрітому рослинному маслі. За цей час в окремий посуд перекласти фарш, розбити до нього куряче яйце, додати часник, пропущений через землянку, насипати зазначені в рецепті сіль із приправами.
Крок 2. Перекласти до фаршу обсмажену цибулю.
Крок 3. Фарш з цими інгредієнтами руками добре протягом 10 хвилин вимісити, щоб вийшов однорідним і в’язким.
Крок 4. Руками або за допомогою пластикової пляшки з замішаного фаршу сформувати тонкі ковбаски довжиною до 10 див Розкласти їх на дошці.
Крок 5. Бекон, гострим ножем нарізати тонкими довгими смужками.
Крок 6. На дві смужки бекону укласти, сформовану чевапчичи.
Крок 7. Щільно згорнути рулетиком.
Крок 8. Рулетики відразу стиком донизу укласти на тефлоновий килимок або застелене папером деко.
Крок 9. Таким способом сформувати всі чевапчичи і розкласти на килимку.
Крок 10. Духовку розігріти до 180 градусів. Помістити в неї килимок/лист з ковбасками в беконі.
Крок 11. Запікати чевапчичи протягом 40 хвилин до красивого рум’яного кольору.
Крок 12. Чевапчичи акуратно перекласти з килимка на блюдо.
Крок 13. Потім їх розкласти по порційних тарілках і доповнити будь-яким гарніром.
Крок 14. Приготовані з чевапчичи з беконом сервірувати до столу гарячі. Приємного апетиту!
Чевапчичи з курячого фаршу
Чевапчичи з курячого фаршу в цьому рецепті готуються по самому простому і швидкому варіанту. Ковбаски з курячого фаршу виходять більш ніжними у порівнянні зі свининою і яловичиною, а готуються швидше. Приготуємо фарш з курячого філе і додамо тільки цибулю. Важливим моментом є вимішування фаршу, щоб чевапчичи добре тримали форму. Це блюдо дітям сподобається більше, ніж курячі котлети.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Грудка куряча – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Курячі грудки промити холодною водою. М’ясо відокремити від кісточки. Почистити цибулину. Потім куряче м’ясо разом з цибулею перекрутити через м’ясорубку з середньою ґратами. Отриманий фарш посипати сіллю за смаком і ретельно вимісити руками, а потім кілька разів відбити, що додасть йому в’язкість і щільність.
Крок 2. Мокрими руками з замішаного фаршу сформувати невеликі тонкі ковбаски. Це можна зробити і за допомогою пластикової пляшки.
Крок 3. У сковороді добре розігріти достатню кількість рослинного масла. Перекласти в гаряче масло чевапчичи і обсмажити до рум’яної скоринки з усіх боків.
Крок 4. Чевапчичи перекласти на блюдо і сервірувати до столу. Зайве масло можна видалити паперовою серветкою. Приємного апетиту!
Чевапчичи на сковороді гриль
Чевапчичи на сковороді гриль будуть у вас домашнім варіантом приготування цього смачного м’ясного блюда і вийдуть не гірше, ніж запечені на решітці мангалу. У цьому рецепті беремо змішаний свино-яловичий фарш і доповнимо цибулею, перцем з паприкою і газованої мінералкою, що називається чорногорським варіантом ковбасок. Фаршу потрібно кілька годин (краще протягом ночі) для настоювання, а готуються чевапчичи швидко і просто.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- М’ясний фарш – 500 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Вода мінеральна газована – 50 мл
- Паприка – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Свинину і яловичину в рівних частинах два рази перекрутити через м’ясорубку з крупною решіткою, але можна взяти готовий фарш. До приготовленого фаршу додати дрібно нарізану цибулину, насипати сіль з паприкою і свіжомеленим перцем і налити холодну мінеральну воду. Потім руками протягом не менше 10 хвилин фарш добре вимісити. Полити його оливковою олією, прикрити плівкою і на ніч або на кілька годин поставити в холодильник.
Крок 2. Після закінчення часу настоювання з фаршу мокрими руками сформувати акуратні невеликі ковбаски. Більш рівними і однаковими їх можна сформувати за допомогою пластикової пляшки і «відсадити» на обробну дошку.
Крок 3. Сковороду гриль змастити невеликою кількістю оливкової олії і добре розігріти. На неї акуратно перекласти на невеликій відстані один від одного, сформовані чевапчичи.
Крок 4. Обсмажити чевапчичи протягом 8-10 хвилин з кожного боку до рум’яної скоринки. Смажити в сковороді гриль можна як на плиті, так і на мангалі. Чевапчичи перекласти зі сковороди гриль на блюдо, доповнити хлібом зі свіжими овочами і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Домашні чевапчичи з картоплею
З чевапчичи з картоплею будуть у вас цікавим варіантом повноцінного ситного обіду для всієї родини. У цьому рецепті беремо готові чевапчичи, але, при бажанні господині, їх можна приготувати з будь-якого рецепту. Блюдо пошарово формуємо у формі для випічки і запікаємо в духовці під вершковим соусом.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Чевапчичи готові – 10 шт.
- Картопля – 10 шт.
- Сіль – за смаком.
- Мускатний горіх – за смаком.
- Вершки 20% – 250 мл
- Вода/бульйон – 100 мл
- Перець мелений – за смаком.
- Рослинне масло – для змазування форми.
Процес приготування:
Крок 1. Картоплю очистити від шкірки, промити і нарізати кружальцями товщиною менше 1 див. Форму для запікання змастити олією і половину картоплі викласти в один шар. Посипати картоплю сіллю, перцем і мускатним горіхом. Потім другим шаром розкласти чевапчичи і між ними укласти інші гуртка картоплі.
Крок 2. В окремій піалі змішати вершки з кип’яченою водою. Цим соусом залити картоплю з чевапчичи у формі. Заздалегідь розігріти духовку до 180°С. Запікати страву протягом 1 години. До кінця запікання можна включити режим «Гриль», щоб зверху утворилася рум’яна кірочка.
Крок 3. Чевапчичи красиво розкласти на порційні тарілки, разом з скибочками картоплі.
Крок 4. Страву за своїм смаком декорувати, доповнити консервованими овочами і грибами і сервірувати до обіду. Приємного апетиту!