Класичний салат Олівє – покроковий рецепт приготування салату з інгредієнтами

Класичний салат Олів’є — це блюдо, відоме нам з раннього дитинства. Напевно, не буде перебільшенням сказати, що без салату Олів’є не раніше обходився жоден свято! Та й тепер олів’є не здає своїх позицій, незважаючи на появу нових, не менш смачних салатів. Ну а ми ділимося 10 покроковими рецептами салату з різними інгредієнтами. Якщо вас дивує, що існує так багато варіацій Олів’є, тоді читайте і вибирайте для себе щось новеньке, а потім восторгайте близьких своїми кулінарними здібностями!

Класичний салат Олів’є з ковбасою, горошком, свіжим огірком

Класичний салат олів’є з ковбасою, горошком і свіжим огірком – це дуже смачне і поживне закусочне блюдо. У приготуванні цього салату немає нічого складного. Але щоб він вийшов по-справжньому смачним, зверніть увагу на вибір ковбаси. Звичайно, тепер вже не знайти в продажу ту ковбасу, що продавалася раніше – без консервантів і хімічних смакових добавок, та все ж бажано додавати в олів’є тільки найкращу варену ковбасу вищого сорту. Пропонуємо вашій увазі покроковий рецепт з фото.

Інгредієнти на
5 порц.

  • Варена ковбаса 200 гр.
  • Яйце куряче 2 шт.
  • Картопля 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Горошок зелений ½ банки
  • Огірки свіжі 2 шт.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт. за бажанням
  • Сіль за смаком
  • Перець чорний мелений за смаком
  • Майонез столовий молочний для заправки

Процес приготування:

  1. Для приготування салату Олів’є за класичним рецептом, насамперед підготуйте всі інгредієнти. Наріжте невеликими кубиками варену ковбасу і викладіть її в миску або в глибокий салатник.
  2. Цибуля ріпчаста і свіжі огірочки наріжте також, як і ковбасу, викладіть в салатник.
  3. заздалегідь Відварену і охолоджену моркву і картоплю наріжте точно також і додайте в класичний салат Олів’є.
  4. Відварені круто зварені і охолоджені варені яйця наріжте яйцерезкой або ножем на кубики, додайте в Олів’є.
  5. Консервований горошок відцідити від розсолу і викладіть в салатник. Горошок купуйте тільки мозкових сортів, він самий м’який і солодкий.
  6. Додайте в Олів’є майонез, сіль і мелений чорний перець, розмішайте. До речі, щоб знизити калорійність і зробити салатну заправку більш ніжною на смак, майонез можна на половину змішати зі сметаною.
  7. Дайте класичного Олів’є з ковбасою трохи настоятися, а потім подавайте його до столу, прикрасивши верх салату на свій розсуд.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт Олів’є з ковбасою, солоним огірком і зеленим горошком

Салат олів’є з ковбасою, горошком і солоним огірком – це той самий олів’є, який найчастіше готували в СРСР, адже він не вимагав якихось складних інгредієнтів, а солоні огірки в банках, на відміну від свіжих, можна було придбати цілий рік або ж взяти з власних коморах.

Склад:

  • Ковбаса варена – 300 гр.
  • Яйця – 2-3 шт.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горошок консервований – 0,5-1 банку.
  • Огірки солоні – 1-2 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Свіжий кріп – за смаком.
  • Майонез для заправки.
  • Сметана для заправки

Процес приготування:

1. Викладіть в салатник зварені і охолоджені, а потім очищені від шкірки і нарізані кубиками картоплю і моркву.

2. Варену ковбасу вищого сорту також наріжте і викладіть до овочів.

3. Цибуля зелена або ріпчаста дрібно наріжте.

4. Подрібніть солоні огірочки і перекладіть їх в салатник.

5. Горошок консервований відцідіть, викладіть до решти інгредієнтів.

6. Охолоджені варені круті яйця, нарізану кубиками, додайте в салат до решти інгредієнтів.

7. Змішайте майонез зі сметаною, щоб вийшла заправка. Кількість майонезу і сметани беріть на свій розсуд.

8. Заправте салат, підсолити і поперчіть його за своїм смаком.

9. Свіжий кріп дрібно порубаєте, його можна додати в заправку, так і просто присипати кропом верх салату.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт салату Олів’є з куркою

Салат олів’є з куркою – ще один провідний кулінарний тренд, який нерідко вінчає собою наші застілля. Воно й не дивно, адже таке олів’є дуже смачне, а готується простіше простого. Курятину для салату використовуйте відварену, запечену або копчену. Найкраще підійде куряча грудка.

Інгредієнти:

  • Куряча грудка – 1 шт.
  • Яйця курячі – 2-3 шт.
  • Огірок свіжий/солоний – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Кукурудза консервована – 0,5-1 банку.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Майонез для заправки.
  • Сметана для заправки.
  • Цибуля зелена – за смаком.

Процес приготування:

1. Готове до вживання м’ясо курки без шкіри наріжте кубиками, викладіть в салатник.

2. Відварені картоплю і моркву остудіть, зніміть шкірку. Наріжте також, як і курку. Однакова нарізка усіх інгредієнтів додасть олів’є більш акуратний вигляд.

3. Овочеві кубики викладіть в салатник.

4. Огірок наріжте такими ж кубиками, як і всі інші продукти.

5. В олів’є з копченою куркою часто не додають горошок, а консервовану кукурудзу, відціджену від рідини. Але можна слідувати традиціям і додати горошок, якщо хочете.

6. Зелену цибулю наріжте і викладіть на салат.

7. Курячі яйця, зварені круто, наріжте кубиками, додайте до салату.

8. Зробіть соус із майонезу і сметани, додайте сіль і мелений чорний перець.

9. Крім того, в заправку можна додати дрібно подрібнену петрушку або кріп, але це вже на любителя.

10. Акуратно розмішайте олів’є з куркою, дайте йому постояти 30 хвилин, щоб трохи настоявся, а потім подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Покроковий рецепт приготування салату Олів’є з м’ясом яловичини

Салат олів’є з м’ясом яловичини – це традиційний м’ясний салат, який багатьом подобається набагато більше «ковбасного» варіанту. Відварна яловичина тут є головним інгредієнтом, а інші компоненти варіюйте на свій розсуд. Можна додавати або не додавати варену моркву, огірки беруться солоні або свіжі. Заправка для цього салату робиться як з одного майонезу, так і з додаванням сметани.

Склад:

  • Яловичина відварена – 250 гр.
  • Огірок свіжий – 1 шт. (для прикраси)
  • Яйця – 3 шт.
  • Картопля – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Горошок консервований – 1 банка.
  • Мелений перець – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Сметана – за смаком.
  • Майонез – за смаком.

Процес приготування:

1. Відваріть яловичину заздалегідь. Щоб м’ясо вийшло м’яким, шматок яловичини зазвичай опускають в киплячу воду. Воду підсолити, додайте духмяний перець горошком і гвоздику в бутонах, а ще одну цибулину і моркву – так у вас вийде смачний бульйон.

2. Охолоджену яловичину наріжте кубиками, викладіть в салатник.

3. Яйця відваріть заздалегідь, остудіть, наріжте на яйцерезке, додайте в салатник.

4. Додайте туди ж моркву і картоплю, нарізані кубиками (відваріть і остудіть овочі заздалегідь).

5. Далі свіжий зелений лук дрібно наріжте, додайте в салат.

6. Консервований горошок відцідити, додати в салат.

7. Присипте салат олів’є сіллю і меленим перцем, заправте соусом з майонезу і сметани, а можна і одним майонезом.

8. Перемішайте салат прикрасьте зверху кружальцями яєць або свіжого огірка і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Оригінальний рецепт Олів’є з індичкою на святковий стіл

Олів’є з індичкою – теж варіація на тему класичного олів’є. Виходить такий салат більш дієтичним, ніж з будь-ковбасою. Якщо хочете ще більше знизити його калорійність, додайте заправку більше нежирної сметани, ніж майонезу, а також більше морквини, ніж картоплі.

Склад:

  • Грудка індички – 300 гр.
  • Морква – 1-2 шт.
  • Картопля – 2 шт.
  • Цибуля зелена – 1 пучок.
  • Огірок солоний або свіжий – 1 шт.
  • Горошок або кукурудза – 0,5 – 1 банку.
  • Яйце куряче – 3 шт.
  • Майонез для заправки.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Відваріть заздалегідь до готовності в підсоленій воді філейну частину індички (можна стегенця).

2. Коли м’ясо остигне, наріжте його кубиками, покладіть в салатник.

3. Також вчините з морквою і картоплею. Нарізані овочі викладіть до м’яса в салатник.

4. Яйця зваріть круто, а після того, як вони охолонуть, наріжте кубиками і викладіть в салатник.

5. Свіжий або солоний огірок також наріжте кубиками, дотримуючись правило однаковою нарізки всіх компонентів салату.

6. Консервований горошок (можна замінити на цукрову кукурудзу) відцідіть, додайте в салат.

7. Підсолити олів’є і приправити меленим чорним перцем.

8. Майонезом або сметаною (або майонез + сметана) заправте салат, розмішайте і подавайте до столу трохи охолодженим.

Приємного апетиту!

Класичний рецепт Олів’є з додаванням яблука

Якщо ви хочете привнести в давно відомий салат свіжі нотки, тоді приготуйте олів’є з яблуками. Соковитість і приємна кислинка цих фруктів змусять знайомий смак заграти по-новому. Також добре, якщо разом зі свіжим огірком ви додасте сюди і трохи солоного огірка. М’ясна складова може бути будь-який: варена або копчена курка, свинина або яловичина, або ж варена ковбаса.

Склад:

  • Яблука – 1-2 шт.
  • Відварене м’ясо або курка – 300 гр.
  • Консервований горошок – 0,5 – 1 банку.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Яйця – 2-3 шт.
  • цибуля Ріпчаста – 1 шт. за бажанням.
  • Мариновані огірки – 1-2 шт.
  • Мелений чорний перець – за смаком.
  • Свіжий огірок – 1 шт.
  • Майонез для заправки.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Картоплю і моркву заздалегідь зваріть, остудіть, очистіть від шкірки, наріжте кубиками, викладіть в салатник.

2. Також заздалегідь відваріть будь-яке м’ясо або птицю (можна взяти і копчену курячу грудку або ж запечену на грилі), наріжте кубиками і додайте в салатник.

3. Яйця заливаємо холодною водою і ставимо варити, додаємо дрібку солі щоб яйця добре очищалися від шкаралупи. Після закипання варимо 7-8 хвилин, зливаємо окріп і заливаємо холодною водою. Потім яйця очищаємо від шкаралупи і нарізаємо кубиками й викладаємо в салатник.

4. Відцідіть горошок, додайте в салат половинку банки або ж цілу банку, якщо любите, щоб горошку в салаті було багато.

5. Наріжте кубиками свіжий і солоний огірки. Викладіть на салат.

6. Наріжте дрібними кубиками ріпчасту цибулю. Якщо не подобається цибульна гіркоту, обдайте нарізану цибулю окропом і відцідіть, а після викладіть в салатник.

7. З яблук очистіть шкірку, видаліть серцевину з зернами. Наріжте яблука кубиками, збризніть соком лимона, щоб вони не потемніли. Викладіть в салатник.

8. Майонезом або майонезом зі сметаною заправте олів’є, посоліть і поперчіть, розмішайте.

9. Прикрашайте олів’є з яблуком на свій розсуд (можна попередньо охолодити його 30 хвилин в холодильнику) і подавайте до столу.

Приємного апетиту!

Дуже смачний рецепт Олів’є з раковими шийками

Дуже смачний салат олів’є з раковими шийками приготувати вийде далеко не у всіх з тієї причини, що ракові шийки вдається купити дуже рідко, якщо взагалі вдається. Замінити шийки можна креветками або відвареними омарами. А прикрашають такий салат не чим-небудь, а червоною або чорною ікрою, щоб вийшло зовсім по-царськи!

Склад:

  • Ракові шийки – 150 гр.
  • Куряча грудка – 1 шт.
  • Картопля – 2-3 шт.
  • Яйця – 3 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Горошок консервований – 0,5 банки.
  • Огірок свіжий – 1 шт.
  • Огірок маринований – 1 шт.
  • Ікра червона – 50 гр.
  • Сметана – за смаком.
  • Майонез – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Мелений перець – за смаком.

Процес приготування:

1. Неочищені картоплю і моркву відваріть в підсоленій воді до повної готовності. Ці овочі можна варити в одній каструлі. Як правило, картопля вариться швидше моркви, якщо він середнього розміру. Тому картоплю потрібно буде дістати, а моркву ще поварити, якщо потрібно. Коли овочі охолонуть, очистіть їх від шкірки.

2. Яйця також відваріть до готовності (не менше 10 хвилин), потім воду злийте, яйця остудіть, очистіть.

3. М’ясо куряче відваріть заздалегідь або ж готуйте такий салат з копченою курячою грудкою. Курятину наріжте кубиками, покладіть в салатник.

4. Остиглі овочі і яйця наріжте кубиками, викладіть до курятині. До речі, найзручніше овочі і яйця нарізати на металевій яйцерезке, щоб вийшли кубики одного розміру.

5. Такими ж кубиками огірки наріжте: свіжий і солоний. Зовсім дрібні корнішони можна різати гуртками.

6. Тепер додайте в салат ракові шийки.

7. Додайте в салат горошок консервований, відціджений від рідини.

8. Заправте салат сіллю і чорним меленим перцем за смаком. Додайте сметану і майонез, перемішати салат.

9. Найкраще такий салат подавати в порціонних салатницях. Викладіть туди олів’є з раковими шийками, а зверху гіркою – ікру разом з кружечками свіжого огірка.

Приємного апетиту!

Старовинний класичний рецепт олів’є 1897 року

Виявляється, «прабатько» нашого традиційного олів’є був придуманий французьким кухарем Люсьєном Олів’є в XIX столітті. Кухар жив і працював у Москві, де, як кажуть, і написав свій знаменитий салат, який дуже швидко полюбився російським. Вже у 1897 році Пелагея Александрова-Ігнатьєва видала книгу «Керівництво до вивчення основ кулінарного мистецтва», де, крім усього іншого, описала, як готувати олів’є. У первісному рецепті немає зеленого горошку, він з’явився пізніше як заміна важкодоступним каперсам, так і інші інгредієнти помітно відрізняються.

Склад:

  • Рябчик або перепілка – 2 шт. (перепілки)
  • Ракові шийки (мариновані або варені) – 200 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • Огірки свіжі – 3 шт.
  • Пікулі або мариновані огірки – від 2 до 7 шт.
  • Оливки – 50 гр.
  • Каперси – 50 гр.
  • Яйце – 5 шт.
  • Ланспік – 200 гр.
  • Салатні листя – за смаком.
  • Майонез провансаль – для заправки.

Процес приготування:

1. Заздалегідь потрібно зробити ланспік – зварити желейний бульйон з кісток (можна зі свинячої рульки) і додавання солі, приправ і кореневих овочів: петрушки, селери, моркви. Для міцності в бульйон додають желатин. Ланспік потрібно розлити по маленьких формочках і заморозити в морозилці.

2. Рябчика або іншу птицю в оригінальному рецепті було потрібно посмажити до готовності, але ви можете його запекти або ж відварити, зварити в бульйоні з коренеплодами і приправами за вашим смаком.

3. Свіжі огірки і відварену картоплю наріжте скибочками або кубиками.

4. В красиву салатницю викладіть м’ясо птиці, нарізане соломкою, картоплю і огірок.

5. У салат додайте каперси, оливки без кісточок, а потім залийте все майонезом (можна домашнім) і дайте салату охолонути в холодильнику пару годин.

6. Верх олів’є прикрасьте раковими шийками разом з кубиками ланспика і листям салату.

Приємного апетиту!

Порада: не нехтуйте ланспиком – цей бульйон у вигляді желейних кубиків надає класичного олів’є дуже своєрідний смак.

Справжній французький рецепт салату Олів’є


Навряд чи тепер хтось знає, як колись готувався справжній французький салат «Олів’є». Однак передбачається, що первісна рецептура була зовсім іншою: його компоненти не перемішувалися в салатниці, а викладалися поруч на одному блюді і поливали вельми оригінальним на той момент соусом – майонезом. Прикрашався такий салат чорною ікрою і каперсами.

Склад:

  • Рябчики – 2-3 шт. (або 1-2 курячі грудки).
  • Корнішони мариновані – 150-200 гр.
  • Свіжі огірки – 150-200 гр.
  • Ракові шийки – 200 гр.
  • Язик телячий – 1 шт.
  • Яйця перепілки – 6-8 шт.
  • Ікра чорна – 50-100 гр.
  • Салат листовий – 150-200 гр.
  • Відварна картопля – 3-4 шт.
  • Каперси – 100 г

Для заправки:

  • Гірчиця гостра – 1-2 ч. л.
  • Гірчиця солодка – 1-2 ст. л
  • Масло оливкове – 4-5 ст. л.
  • Білий винний оцет – 1 ст. л.
  • Сушений мелений часник – за бажанням.
  • Мелений білий перець – 1 щіпка.
  • Жовток яєчний – 2 шт.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

1. Для початку поставте зваритися добре вимитий мову в бульйоні зі спеціями, морквою і цибулею. Телячий язик вариться не менш 1,5-2 годин.

2. Вимитих і випотрошених рябчиків зварити до готовності в підсоленій воді. Щоб птах вийшла смачніше, додайте в бульйон цибулю ріпчасту і свіжу зелень, а також перець горошком. Рябчиків можна замінити на м’ясо курей або перепілок.

3. Зварений язик і м’ясо птиці охолодіть прямо в бульйоні, так вони будуть м’якші. У рябчиків (або іншої птиці) використовуйте тільки м’ясне філе, наріжте його кубиками.

4. Точно також наріжте і мову, знявши з нього шкіру.

5. Ракові шийки краще купити готовими, але по можливості можна і самостійно раків відварити, кинувши в окріп, а потім очистивши.

6. Картоплю відваріть в шкірці до готовності, очистіть і наріжте кубиками.

7. Також поступите і з яйцями, але їх можна не дрібнити, а розрізати на половинки.

8. На плоске блюдо або на дно глибокої салатниці викладіть листя салату, зверху – огірки свіжі, нарізану кубиками.

9. Потім викладіть м’ясо птиці, мову, картоплю.

10. Зверху викладіть каперси і нарізані на половинки або на шайбочки корнішони.

11. Приготуйте соус для салату, змішавши міксером або віночком сирі яєчні жовтки, гірчицю і сіль.

12. У цю суміш тонкою цівкою вливайте оливкову олію і ще раз все починайте змішувати, поки соус не загусне.

13. У вас виходить домашній майонез, до якого залишилося додати мелений перець, винний оцет і часник сушений за бажанням, а потім ще раз все гарненько збити віночком до однорідності.

14. Полийте салат соусом, а зверху прикрасьте раковими шийками, половинками перепелиних яєць і чорною ікрою.

Порада: в цьому салаті можна замінити не тільки рябчиків, але і інші інгредієнти: чорну ікру – на червону, раків – на відварних раків, корнішони – на дрібні мариновані огірки іншого сорту. Якщо зовсім вже не хочеться возитися з домашнім майонезом, купіть будь-нежирний майонезний соус в магазині.

Святковий салат олів’є з червоною рибою

Якщо ви ще ніколи раніше не додавали в олів’є червону рибу, тоді ми навчимо вас, як це зробити покроково. За своїми смаковими якостями такий салат нітрохи не поступається класичному олів’є з ковбасою. Риба для салату годиться будь-яка: однаково добре підійде і слабосолона форель і сьомга, і горбуша.

Склад:

  • Риба червона солона – 300 гр.
  • Картопля відварна – 2-3 шт.
  • Яйця курячі – 3 шт.
  • Огірок свіжий – 1-2 шт.
  • Горошок консервований – 0,5-1 банку.
  • Морква відварна – 1-2 шт.
  • Цибуля зелена – за смаком.
  • Майонез – 2-3 ст. л.
  • Сметана – 2-3 ст. л.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Французька гірчиця – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Кріп свіжий – за смаком.

Процес приготування:

1. Відваріть в підсоленій воді картоплю і моркву, вимивши їх, але не знімаючи шкірку. Очистіть овочі лише тоді, коли вони повністю охолонуть.

2. Поки картопля і морква варяться і остигають, займіться іншими інгредієнтами: зваріть круто яйця і остудіть їх. Потім очистіть і подрібніть ножем або яйцерезкой в кубики середнього розміру.

3. Відварені овочі нарубайте такими ж кубиками, як і яйця. До речі, для цього годиться не тільки ніж, але і металева яйцерезка.

4. Свіжий огірок також наріжте кубиками.

5. Цибуля зелена дрібно наріжте (можна і ріпчасту, але не жовтий, а фіолетовий, з більш м’яким смаком).

6. Подрібнений кріп додасть вашому салату свіжості – додайте в олів’є з рибою і його.

7. Червону рибу наріжте невеликими шматочками, як і овочі.

8. Всі компоненти для олів’є перекладіть у відповідний салатник, туди ж додайте солодкий консервований горошок.

9. Зробіть заправку-соус для олів’є з майонезу, сметани і французької гірчиці.

10. Підсолити салат, присипте меленим чорним перцем, заправте соусом і добре, але акуратно перемішайте.

11. Прикрасити салат у салатниці можна смужками з червоної риби і гілочками зеленого кропу.

Приємного апетиту!