Сазан – це смачна і яскрава прісноводна риба, з якої можна приготувати безліч апетитних страв для домашнього столу або святкового меню. Кращі ідеї ми зібрали для вас у нашій кулінарній збірці з десяти рецептів з покроковими фотографіями і докладним описом процесу. Обов’язково беріть на замітку і зробіть ваше звичне меню.
Сазан, запечений у духовці
Сазан, запечений у духовці, відрізняється яскравим смаком і привабливим зовнішнім виглядом. Подавайте його до сімейного обіду або вечері. Можна доповнити овочами або гарнірами за смаком. Для приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Інгредієнти на
2 порц.
- Сазан 1 шт.
- Лимон 1 шт.
- Петрушка 1 пучок
- Сіль за смаком
- Масло рослинне 30 мл
Процес приготування:
- Промиваємо сазана і очищаємо від луски.
- Видаляємо всі нутрощі і знову промиваємо рибу.
- Зрізаємо голову, хвіст і плавники.
- Поперек тушки робимо надрізи ножем навскіс. Посипаємо сіллю.
- Поливаємо рибу лимонним соком зверху і всередині.
- Нарізаємо петрушку, вставляємо її в надрізи і кладемо в черево. Кладемо заготовку на деко з фольгою, обмазаної рослинною олією.
- Загортаємо рибу у фольгу і готуємо одну годину при температурі 200 градусів.
- Сазан, запечений у духовці, готовий. Подавайте до столу!
Юшка з голови сазана в домашніх умовах
Юшка з голови сазана в домашніх умовах виходить дуже наваристою і насиченим смаком. Таке гаряче блюдо ідеально підійде для вашого яскравого сімейного обіду. Подавайте до столу з чорним хлібом і зеленню. Для приготування використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Голова сазана – 2 шт.
- Вода – 4 л
- Картопля – 3 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Крупа перлова – 0,5 склянки
- Лист лавровий – 2 шт.
- сушена Зелень – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо голови сазана для приготування бульйону.
Крок 2. Кладемо їх в каструлю з киплячою водою. Залишаємо варитися до освіти наваристого бульйону.
Крок 3. Очищаємо овочі від шкірки і лушпиння, і промиваємо їх. Відміряємо потрібну кількість перлової крупи.
Крок 4. Нарізаємо кубиками ріпчасту цибулю, а моркву – соломкою.
Крок 5. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі до м’якого стану.
Крок 6. Рибні голови дістаємо з води. Знімаємо з них трохи м’ясних частин, які відправимо назад в бульйон. Також в бульйон кладемо шматочки картоплі і перлову крупу.
Крок 7. Коли картопля і крупа будуть готові, додаємо в суп цибулю з морквою. Сюди ж додаємо сіль, сушену зелень і лаврове листя. Кип’ятимо вміст і знімаємо з вогню.
Крок 8. Юшка з голови сазана в домашніх умовах готова. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!
Котлети з сазана
Котлети з сазана – це дуже смачне, соковите і поживне частування для вашого сімейного обіду. Подавайте готовий продукт з овочами, картопляним пюре або іншими доповненнями за смаком. Зробіть ваше меню різноманітним і яскравим разом з нашими покроковими рецептами!
Час приготування – 45 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 2,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Хліб білий – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець червоний мелений – за смаком.
- Паприка мелена – 1 ст. л.
- Яйце – 1 шт.
- Петрушка – 3 гілки.
- Кріп – 3 гілки.
- Борошно – 1 склянка
- Часник – 2 зубчики.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо і очищаємо сазан.
Крок 2. Далі рибу відварюємо протягом 10-15 хвилин після кипіння.
Крок 3. Остуджуємо відварну рибу. Перебираємо її від кісточок і відокремлюємо м’якоть.
Крок 4. Рибну м’якоть прокручуємо в м’ясорубці для отримання фаршу. Також пропускаємо через м’ясорубку вимочений хліб, очищений цибулю і часник. Кладемо все в загальну миску.
Крок 5. Розбиваємо сюди куряче яйце, додаємо сіль і спеції.
Крок 6. Додаємо подрібнену зелень.
Крок 7. Вимішуємо вміст до отримання однорідного рибного фаршу.
Крок 8. З заготівлі ліпимо акуратні котлети, обвалюємо їх у борошні і відправляємо в сковороду з олією.
Крок 9. Обсмажуємо частування по 5 хвилин з кожного боку до яскравого рум’янцю.
Крок 10. Котлети з сазана готові. Подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами!
Смажений сазан на сковороді
Смажений сазан на сковороді порадує вас привабливим рум’янцем і хрусткою скоринкою. Відмінне рішення для вашого перекусу або повноцінного обіду. Подавайте до столу з чорним хлібом, овочами або улюбленими гарнірами. Обов’язково беріть на замітку нескладну кулінарну ідею.
Час готування – 25 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 1 кг
- Борошно для панірування.
- Сіль – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Добре промиваємо і очищаємо сазана.
Крок 2. Зрізаємо з риби голову, хвіст і плавники.
Крок 3. Далі продукт нарізаємо порційними шматочками.
Крок 4. Всі рибні шматочки солимо за смаком.
Крок 5. Після гарненько обвалюємо їх у борошні.
Крок 6. Перекладаємо на сковороду, розігріту з рослинною олією.
Крок 7. Смажимо рибу з усіх боків до появи яскравої золотистої скоринки. Перевертаємо шматочки акуратно, щоб не поламати.
Крок 8. Смажений сазан на сковороді готовий. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Хе з сазана в домашніх умовах
Хе з сазана в домашніх умовах – це неймовірно смачне і яскраве частування для вашого столу. Готовий продукт в корейському стилі вийде дуже соковитим і ароматним. Для приготування обов’язково скористайтеся нашим перевіреним покроковим рецептом. Порадуйте себе і своїх близьких!
Час готування – 3 години 20 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сазан – 2 кг
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Есенція оцтова – 4 ст. л.
- Перець чорний мелений – 3 гр.
- Перець червоний мелений – 5 гр.
- Паприка мелена – 2 ст. л.
- Сіль – 4 гр.
- Коріандр мелений – 3 гр.
- Кінза – 1 пучок.
- Насіння кінзи – 30 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо рибу і спеції у зазначеній кількості.
Крок 2. Промитий і очищений сазан нарізаємо тонкими смужками. Видаляємо всі плівки і видимі кісточки. Заливаємо рибу оцтовою есенцією і залишаємо на дві години. Оцет видалить навіть самі дрібні кісточки.
Крок 3. Очищаємо цибулю та нарізаємо його тонкими півкільцями.
Крок 4. Подрібнюємо промиту і обсушену кінзу.
Крок 5. Насіння кінзи добре розминаємо в ступці.
Крок 6. Злегка віджимаємо рибу від оцту і з’єднуємо її з овочами, зеленню та спеціями. Поливаємо рослинним маслом і соєвим соусом. Перемішуємо й даємо трохи настоятися.
Крок 7. Хе з сазана в домашніх умовах готово. Діліть на порції і подавайте до столу!
Балик з сазана
Балик з сазана кожен зможе приготувати в домашніх умовах. Для цього беріть на замітку наш перевірений рецепт з покроковими фотографіями і докладним описом процесу. Здивуйте своїх рідних яскравим частуванням. Балик порадує вас неповторним смаком і поживними властивостями.
Час готування – 6 днів
Час приготування – 40 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Сазан – 2 кг
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Сазан очищаємо і добре промиваємо під водою.
Крок 2. Далі рибу поділяємо на філе. Акуратно видаляємо кісточки. Якщо філе вийшло занадто великим, то його можна розрізати.
Крок 3. Викладаємо рибні шматочки в контейнер. Відразу засипаємо їх сіллю. Чергуємо шари риби та солі. Також додаємо спеції за смаком. Встановлюємо гніт і прибираємо заготовку в холодильник на 3 дні. Періодично шматочки в контейнері перевертаємо для рівномірно засолювання.
Крок 4. Через три дні рибні шматки необхідно добре промити від солі. Пробуємо їх. Якщо сильно відчувається сіль, то вимочуємо рибу в холодній воді.
Крок 5. Обсушуємо шматки і відправляємо їх заморожуватися в морозильну камеру, щоб убити можливі бактерії. Якщо ви впевнені в якості риби, то можете пропустити цей етап.
Крок 6. Підвішуємо шматочки на капронову нитку в сухому прохолодному місці. Також продукт можна прикрити марлею, щоб на нього не потрапила бруд. Залишаємо просушуватися на 2-3 дні до повної готовності.
Крок 7. Балик з сазана готовий. Пригощайтеся смачною закускою.
Сазан, запечений шматочками
Сазан, запечений шматочками – це дуже смачне і нескладний у виконанні блюдо для вашого столу. Готовий продукт ідеально підійде для сімейного обіду або вечері. Для приготування обов’язково скористайтеся нашим перевіреним покроковим рецептом. Урізноманітніть своє меню!
Час приготування: 1 годину 20 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 1 шт.
- Соус соєвий – 3 ч. л.
- Масло оливкова – 30 мл
- Вино біле сухе – 1 склянка
- Сіль – 1 щіпка.
- Перець чорний мелений – 1 щіпка.
- Чебрець сушений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо і очищаємо сазана.
Крок 2. Відокремлюємо філе і нарізаємо його порційними шматочками.
Крок 3. У глибокій тарілці з’єднуємо соєвий соус, біле сухе вино і оливкову олію. Перемішуємо.
Крок 4. Викладаємо шматочки риби в відповідну форму для запікання.
Крок 5. Посипаємо рибу дрібкою солі і чорного меленого перцю. Додаємо сушений чебрець і вливаємо суміш соєвого соусу, вина й олії.
Крок 6. Залишаємо заготівлю маринуватися на півгодини.
Крок 7. Тепер страву можна ставити в духовку. Готуємо 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Крок 8. Сазан, запечений шматочками, готовий. Подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами.
Сазан, смажений з цибулею
Сазан, смажений з цибулею порадує вас привабливим рум’янцем і соковитим смаком. Відмінне рішення для вашого перекусу або повноцінного обіду. Подавайте до столу з чорним хлібом, овочами або улюбленими гарнірами. Обов’язково беріть на замітку нескладну кулінарну ідею.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 3 шт.
- Борошно – 150 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Каррі – за смаком.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти зі списку.
Крок 2. Очищаємо цибулю і розрізаємо на четвертинки.
Крок 3. Викладаємо цибулю в сковороду з олією. Додаємо сіль, цукор і чорний мелений перець.
Крок 4. Перемішуємо і обсмажуємо до легкого рум’янцю.
Крок 5. Промиваємо і очищаємо рибу. Нарізаємо порційними шматочками, зручними для смаження.
Крок 6. Відміряємо вказану кількість борошна. Перемішуємо її з сіллю, каррі і чорним меленим перцем.
Крок 7. Паніруємо рибні шматочки в борошні.
Крок 8. Кладемо рибу в окрему сковороду з олією. Накриваємо кришкою і готуємо до рум’янцю на невеликому вогні. На кожну сторону піде за 15 хвилин.
Крок 9. До рум’яної рибі відправляємо цибулю і вимикаємо вогонь.
Крок 10. Сазан, смажений з цибулею готовий. Можна подавати до столу!
Маринований сазан в домашніх умовах
Маринований сазан в домашніх умовах – це неймовірно смачна і яскрава закуска для вашого столу. Готовий продукт вийде дуже соковитим і апетитним. Для приготування обов’язково скористайтеся нашим перевіреним покроковим рецептом. Порадуйте себе і своїх близьких!
Час готування – 2 дні
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Сазан – 0,4 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Масло рослинне – 6 ст. л.
- Оцет 9% – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор – 0,5 ч. л.
- Перець чорний горошок – 10 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо і очищаємо сазана, поділяємо на філе, видаливши кісточки. Підготовлене філе нарізаємо порційними шматочками. Шкірку не знімаємо.
Крок 2. У глибокій тарілці з’єднуємо оцет, рослинне масло, сіль і цукор. Гарненько все перемішуємо.
Крок 3. Шматочки риби заливаємо отриманою сумішшю і перемішуємо.
Крок 4. Очищаємо цибулю від лушпиння і нарізаємо його тонкими півкільцями.
Крок 5. Відправляємо цибулю до риби. Сюди ж кладемо горошини чорного перцю. Ще раз все добре перемішуємо.
Крок 6. Встановлюємо над рибою гніт і ставимо його в холодильник на два дні до повної готовності.
Крок 7. Маринований сазан в домашніх умовах готовий. Подавайте до столу і пробуйте!
Сазан в духовці з овочами
Сазан в духовці з овочами порадує вас яскравим смаком і поживними властивостями. Подавайте частування до сімейного обіду або вечері. Можна подавати як самостійне блюдо без додаткового гарніру. Для приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 3 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Сазан – 3 кг
- Лимон – 1 шт.
- Помідори – 2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Сметана – 3-4 ст. л.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Добре промиваємо сазана всередині і зовні.
Крок 2. Кладемо підготовлену рибу на деко з фольгою. Солимо і натираємо спеціями зі всіх сторін. Не забуваємо, промазати продукт зсередини.
Крок 3. Невеликими часточками розбираємо помідори і ріпчасту цибулю.
Крок 4. Тонкими колами нарізаємо лимон і очищену морквину.
Крок 5. Кладемо овочі в черево риби. Те, що не поміщається, кладемо поряд. Поливаємо рибу сметаною, обмазуємо.
Крок 6. Доповнюємо заготівлю кропом і часточками лимона. Запікаємо страву одну годину при температурі 180 градусів.
Крок 7. Сазан в духовці з овочами готовий. Прикрашайте по своєму смаку зеленню і лимоном, після подавайте до столу!