Страви з маша – це смачні і поживні кулінарні рішення. Маш багатий рослинним білком, тому частування з нього відрізняються корисними властивостями. З продукту можна приготувати апетитні гарніри, живильні супи, котлети і різні закуски. Беріть на замітку нашу кулінарну добірку з десяти простих рецептів з покроковими фотографіями.
Суп із маша з куркою
Суп із маша з куркою – це смачне, поживне і корисне гаряче блюдо для вашого сімейного обіду. Якщо хочете урізноманітнити звичне домашнє меню, то вам обов’язково варто скористатися нашим перевіреним покроковим рецептом. Порадуйте себе і близьких!
Інгредієнти на
6 порц.
- Курка 400 гр. (на кістці)
- Маш ½ склянки
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Морква 1 шт.
- Перець болгарський 1 шт.
- Картопля 2 шт.
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Томатна паста 1 ст. л.
- Сіль за смаком
- Спеції і Приправи 1 ч. л.
Процес приготування:
- Маш попередньо вимочуємо у воді. Він не вимагає особливо тривалого вимочування, тому буде достатньо потримати продукт у воді півгодини.
- Очищаємо цибулю і дрібно розбираємо його.
- Морква ріжемо тонкою соломкою.
- Розігріваємо сковороду з рослинним маслом. Обсмажуємо тут цибулю до легкого рум’янцю.
- Викладаємо до цибулі соломку моркви.
- Як тільки морква стане м’якше, доповнюємо вміст соломкою болгарського перцю.
- Викладаємо до овочів томатну пасту.
- Вливаємо трохи води, перемішуємо і тушкуємо на невеликому вогні 5 хвилин після кипіння.
- Відварюємо бульйон на курячому м’ясі з кісточкою. Готову курку виймаємо і остуджуємо, щоб нарізати шматочками. У бульйон опускаємо підготовлений маш.
- за 20 хвилин варіння маша, очищаємо картоплю і ріжемо кубиками.
- Викладаємо кубики в бульйон з махаємо.
- Варимо до напівготовності картоплі. На цьому моменті додаємо овочі, тушковані в томаті.
- Сюди ж відправляємо шматочки курячого м’яса. Доводимо вміст до кипіння.
- Після кипіння, додаємо сіль.
- Додаємо спеції для супу. Готуємо страву 10 хвилин і знімаємо з плити.
- Суп із маша з куркою готовий. Подавайте апетитне частування до столу!
Каша з маша і рису «Машкичири»
Каша з маша і рису «Машкичири» — це національне блюдо ситної і яскравою узбецької кухні. Апетитне частування цікаво різноманітить ваш стіл. Подавайте таку кашу в якості поживного гарнір або як самостійне блюдо. Ваші близькі залишаться задоволені!
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Маш – 0,5 склянки
- Рис – 0,5 склянки
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1 головка.
- Стебла селери – 1 шт.
- Перець чилі – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Петрушка – 3 гілки.
- Барбарис – 0,5 ч. л.
- Коріандр – 0,5 ч. л.
- Сумах – 0,5 ч. л.
- Зіра – 0,5 ч. л.
- Спеції для плову – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість маша і вимочуємо його у воді півгодини.
Крок 2. Подрібнюємо цибулю і обсмажуємо її на рослинній олії до м’якого стану.
Крок 3. Доповнюємо цибулю подрібненою морквою, селерою і перцем чилі. Підрум’янюємо овочі.
Крок 4. Додаємо ароматні спеції зі списку. Перемішуємо вміст і готуємо ще одну-дві хвилини.
Крок 5. Відправляємо до овочів маш, заливаємо його водою і доводимо до кипіння. Після готуємо під кришкою 20 хвилин на невеликому вогні.
Крок 6. Далі додаємо в сковороду добре промитий рис.
Крок 7. Заливаємо вміст водою, солимо за смаком і доповнюємо головкою часнику.
Крок 8. Закриваємо частування кришкою і тушкуємо близько 25-30 хвилин.
Крок 9. Каша з маша і рису «Машкичири» готова. Розкладайте по тарілках і подавайте до столу!
Плов з маша
Плов з маша – це оригінальна кулінарна рішення для вашого столу. Страва з мотивів узбецької кухні порадує вас чудовою ситні і насиченим смаком. Встояти перед таким яскравим і апетитним продуктом буде неможливо. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу покрокового рецептом!
Час готування – 1 година 30 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Маш – 300 гр.
- Рис – 0,5 кг
- М’ясо – 0,6 кг
- Цибуля ріпчаста – 5 шт.
- Моркву – 0,7 кг
- Зіра – 6 гр.
- Сіль – 10 гр.
- Масло рослинне – 170 мл
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Маш вимочуємо в холодній воді півгодини.
Крок 2. Розморожене і промите м’ясо ріжемо середніми шматками.
Крок 3. Цибуля ріпчаста розбираємо на тонкі півкільця.
Крок 4. Очищену моркву ріжемо тонкою соломкою.
Крок 5. Розігріваємо казан з олією. Обсмажуємо тут подрібнену цибулю до рум’янцю. Викладаємо м’ясо і смажимо до зміни кольору.
Крок 6. Додаємо соломку моркви. Перемішуємо і смажимо, поки цибуля не стане коричневого кольору. Потім вливаємо воду і даємо прокипіти вмісту протягом 20 хвилин.
Крок 7. В цей час зливаємо воду з маша і перемішуємо його з добре промитим рисом.
Крок 8. Викладаємо пюре з рисом рівним шаром в казан. Солимо, доповнюємо зірою і повністю заливаємо водою і тушкуємо на невеликому вогні до готовності рису і маша. Вода повинна повністю випаруватися.
Крок 9. Плов із маша готовий. Пригощайтеся апетитним стравою!
Салат з пророщеного маша по-корейськи
Салат з пророщеного маша по-корейськи – це просте і швидке в приготуванні блюдо, яке точно варто спробувати приготувати любителям рослинної кухні. Така закуска підійде для веганского, вегетаріанського і пісного меню. Беріть на замітку перевірений покроковий рецепт!
Час готування – 25 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Маш пророщений – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Часник – 5 зубчиків.
- Перець чилі – за смаком.
- Цукор – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Есенція оцтова – за смаком.
- Соус соєвий – 1 ст. л.
- Кунжут – 1 ч. л.
- Масло рослинне – 30 мл
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Пророщений маш промиваємо і очищаємо від оболонки.
Крок 2. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом. Швидко обсмажуємо на ньому кунжутне насіння.
Крок 3. Викладаємо сюди подрібнену цибулю.
Крок 4. Обсмажуємо цибулю на повільному вогні до прозорого кольору.
Крок 5. Кип’ятимо воду в каструлі і опускаємо сюди підготовлений пророщений маш. Варимо його одну-дві хвилини.
Крок 6. Відварені боби відкидаємо на сито.
Крок 7. Далі маш викладаємо в салатник. Доповнюємо його подрібненим часником, цукром і чорним меленим перцем.
Крок 8. Доповнюємо перцем чилі. Можна використовувати сушений або подрібнений свіжий продукт.
Крок 9. Викладаємо бобів обсмажений з кунжутом ріпчасту цибулю.
Крок 10. Ретельно перемішуємо вміст.
Крок 11. Вливаємо соєвий соус і оцтову есенцію.
Крок 12. Салат з пророщеного маша по-корейськи готовий. Подавайте яскраве частування до столу!
Суп із маша по-узбецьки з м’ясом
Суп із маша по-узбецьки з м’ясом порадує вас своїм яскравим смаком, неймовірною поживністю і гарним зовнішнім виглядом. Гаряче перше блюдо ідеально доповнить ваш обідній домашній стіл. Для приготування використовуйте перевірений рецепт з нашої збірки.
Час готування – 1 година 40 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Маш – 250 гр.
- Яловичина – 0,7 кг
- Картопля – 0,5 кг
- Помідор – 250 гр.
- Селера – 2 стебла.
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Морква – 150 гр.
- Кмин – 1 ч. л.
- Чебрець – 5 гілок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти. Промиваємо та очищаємо овочі.
Крок 2. Кладемо яловичину в каструлю, заливаємо її водою і ставимо на плиту. Варимо годину після закипання.
Крок 3. Добре промиваємо маш в холодній воді.
Крок 4. Картоплю ріжемо невеликими кубиками.
Крок 5. У готовий яловичий бульйон опускаємо маш. Відварюємо протягом 20 хвилин.
Крок 6. Слідом відправляємо кубики картоплі. Солимо, перчимо і варимо ще 10 хвилин.
Крок 7. Моркву натираємо на крупній тертці.
Крок 8. Подрібнюємо цибулю.
Крок 9. Стебло селери ріжемо дрібними кубиками.
Крок 10. Подрібнюємо підготовлені помідори.
Крок 11. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом. Смажимо на ньому цибулю до м’якості.
Крок 12. Викладаємо до цибулі моркву. Перемішуємо і смажимо все разом.
Крок 13. Доповнюємо заготівлю селерою. Смажимо все разом ще 2-3 хвилини.
Крок 14. Приєднуємо подрібнені помідори. Смажимо дві хвилини.
Крок 15. Доповнюємо овочі кмином.
Крок 16. Гарненько все перемішуємо.
Крок 17. Відправляємо овочі в суп. Солимо, перчимо до смаку і варимо блюдо 5-7 хвилин.
Крок 18. Доповнюємо частування чебрецем і через пару хвилин вимикаємо вогонь.
Крок 19. Суп з маша по-узбецьки з м’ясом готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!
Котлети з маша
Котлети з маша – це неймовірно смачна і поживна кулінарна ідея для вашого обіду або вечері. Таке частування стане цікавою альтернативою м’ясних котлет. Щоб смачно приготувати апетитну страву, використовуйте покроковий рецепт з фотографіями із нашої збірки.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Склад:
- Маш – 150 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Борошно – 2 ст. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Сухарі панірувальні – 4 ст. л.
- Спеції – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні продукти за списком. Маш заздалегідь вимочуємо в холодній воді.
Крок 2. Вимочений інгредієнт відварюємо на плиті до розм’якшення.
Крок 3. Дрібно нарізаємо цибулю.
Крок 4. Подрібнену цибулю обсмажуємо до м’якого стану в сковороді з рослинним маслом.
Крок 5. Готовий маш викладаємо в глибоку миску.
Крок 6. Маш подрібнюємо заглибним блендером. Необхідно отримати ніжну кашку.
Крок 7. В заготовку викладаємо обсмажені цибулю і розбиваємо куряче яйце.
Крок 8. Додаємо борошно, сіль і спеції.
Крок 9. Ретельно перемішуємо масу з маша.
Крок 10. З заготівлі ліпимо акуратні котлети, обвалюємо їх у панірувальних сухарях.
Крок 11. Викладаємо підготовлені котлети в сковороду з рослинним маслом.
Крок 12. Обсмажуємо частування до рум’янцю з усіх боків.
Крок 13. Котлети з маша готові. Пригощайтеся!
Хумус з маша
Хумус з маша відрізняється особливо ніжним і незабутнім смаком. Готовий продукт можна намазувати на хліб, паляниці та інші борошняні вироби. Частування виходить неймовірно апетитною і поживним. Обов’язково спробуйте приготувати на нашу покрокового рецептом!
Час готування – 6 годин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 6
Склад:
- Маш – 200 гр.
- Вода – 1,5 л
- М’ята – 5 гілок.
- Петрушка – 40 гр.
- Лимон – 1 шт.
- Насіння соняшнику – 70 гр.
- Масло оливкова – 60 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Маш добре промиваємо, після відварюємо у воді. Варимо близько 45 хвилин після закипання під кришкою. Солимо за смаком.
Крок 2. Відварений маш відкидаємо на сито, даємо повністю стекти воді.
Крок 3. Підготуємо інші інгредієнти. М’яту і петрушку перемелюємо в блендері до отримання однорідної кашки, додаємо до неї сік половинки лимона.
Крок 4. Насіння соняшнику підрум’янюємо на розпеченій сковороді. Після їх подрібнюємо в блендері до стану крихти.
Крок 5. Подрібнюємо заглибним блендером відварений маш. Доповнюємо його кашкою зелені і насінням. Вливаємо оливкова олія, сік половинки лимона, додаємо сіль і чорний мелений перець.
Крок 6. Ретельно вимішуємо хумус. Закриваємо його харчовою плівкою і даємо постояти при кімнатній температурі 2 години. Після прибираємо на кілька годин в холодильник.
Крок 7. Хумус з маша готовий. Подавайте до столу, прикрасивши зеленню і насінням. Пригощайтеся!
Вегетаріанський суп із маша без м’яса
Вегетаріанський суп із маша без м’яса – це дуже смачне і просте у виконанні гаряче блюдо для ситного домашнього обіду. Якщо ви не їсте м’ясо або дотримуєтеся посту, то точно не варто проходити повз нашої кулінарної ідеї. Порадуйте себе гарячим супом з додаванням маша!
Час готування – 1 годину
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Маш – 1 склянка
- Вода – 1,5 л
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – 1 ч. л.
- Коріандр мелений – 1 ч. л.
- Куркума мелена – 1 ч. л.
- Борошно – 3 ст. л.
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Добре промиваємо і попередньо вимочуємо маш у воді. Після варимо його в каструлі з 1,5 літрами води.
Крок 2. Подрібнюємо цибулю і натираємо на тертці моркву. Обсмажуємо овочі на рослинному маслі до м’якості.
Крок 3. Викладаємо овочі до машу, готуємо під кришкою на невеликому вогні 20 хвилин.
Крок 4. Коли маш буде готовий, додаємо сіль, мелену куркуму і коріандр.
Крок 5. Перемішуємо вміст каструлі, пробуємо на сіль і регулюємо за смаком.
Крок 6. У сковороді розтоплюємо вершкове масло. Всипаємо борошно сюди.
Крок 7. Швидко обсмажуємо борошно до отримання однорідної суміші. Переливаємо її в суп. Розмішуємо, кип’ятимо пару хвилин і прибираємо з вогню.
Крок 8. Вегетаріанський суп із маша без м’яса готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!
Смачний гарнір із маша
Смачний гарнір із маша стане яскравим доповненням до м’ясних або рибних страв. Такий продукт вийде неймовірно корисним і цікавим. Приготувати його нескладно, якщо використовувати наш покроковий рецепт перевірений. Урізноманітніть своє меню апетитним гарніром!
Час готування – 2 години 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Маш – 100 гр.
- Морква – 50 гр.
- Цибуля ріпчаста – 50 гр.
- Перець болгарський – 30 гр.
- Сіль – за смаком.
- Зіра – 5 гр.
- Соус теріякі – 1 ст. л.
- Помідор – 0,5 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Масло рослинне – 50 мл
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість маша.
Крок 2. Вимочуємо його в холодній воді. Зробіть це заздалегідь і потримайте інгредієнт у воді кілька годин.
Крок 3. За цей час маш вбере всю воду і збільшиться в об’ємі.
Крок 4. Перекладаємо його в каструлю. Заливаємо водою і варимо до м’якості.
Крок 5. Подрібнюємо цибулю й ріжемо соломкою моркву. Обсмажуємо овочі на олії до рум’янцю.
Крок 6. Сюди ж відправляємо соломку болгарського перцю і часточки помідорів. Тушкуємо до м’якості.
Крок 7. Доповнюємо овочі соусом теріякі, зірою і подрібненим часником. Ретельно перемішуємо.
Крок 8. Викладаємо овочі в спеціях маш. Солимо частування до смаку, перемішуємо і знімаємо з вогню.
Крок 9. Смачний гарнір із маша готовий!
Маш з овочами
Маш з овочами – це дуже смачне і поживне блюдо для вашого сімейного обіду або вечері. Таке багате частування рослинним білком, що принесе користь вашому організму. Подавайте апетитний маш як гарнір або як самостійне друге блюдо.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Маш – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Баклажан – 1 шт.
- соєвий Соус – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Суміш перців – за смаком.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Відміряємо потрібну кількість маша, промиваємо його під водою.
Крок 2. Перекладаємо продукт в каструлю, заливаємо водою і варимо після закипання одну годину на слабкому вогні. У середині варіння солимо за смаком.
Крок 3. Ріжемо Тонкими півкільцями цибулю і обсмажуємо її на рослинній олії до легкого рум’янцю.
Крок 4. Доповнюємо цибулю соломкою моркви, баклажана і перцю. Перемішуємо і смажимо на помірному вогні 10 хвилин.
Крок 5. Поливаємо овочі соєвим соусом. Знову перемішуємо і готуємо ще 10 хвилин. Солимо і доповнюємо перцем.
Крок 6. Викладаємо до овочів відвареної маш. Перемішуємо, прогріваємо і знімаємо з плити.
Крок 7. Маш з овочами готовий. Розкладайте яскраве частування по тарілках і подавайте до столу!