Курка з грибами у вершковому соусі — дуже смачне і просте у приготуванні блюдо. В залежності від інгредієнтів страва може носити повсякденний характер або ж бути на чолі святкового столу. Сьогодні ми підібрали кілька варіантів приготування курки з грибами та вершковим соусом.
Курка з грибами у вершковому соусі на сковороді
Найбільш швидкий спосіб приготувати смачний сімейний вечерю – використовувати для цього плиту. На сковороді м’ясо приготуватися набагато швидше, а за смаковими якостями не поступиться запечене страви в духовці. Цей рецепт виручить, коли на приготування немає багато часу і сил.
Інгредієнти на
2 порц.
- Куряче філе 400 гр.
- Гриби 300 гр.
- Вершки 200 мл
- Сир 90 гр.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Часник 2 зуб.
- Чебрець 1 ч. л.
- Перець чорний мелений за смаком
- Сіль за смаком
- Масло рослинне для смаження
Процес приготування:
- Курка з грибами у вершковому соусі готується просто. Для соусу очищаємо часник і як можна дрібніше нарізаємо. Можна пропустити через чеснодавку. Чистимо цибулю та нарізаємо довільною формою – кубиками, кільцями, півкільцями. Сир тремо на дрібній тертці.
- Гриби також потрібні для соусу. Використовувати можна як печериці, так і будь-які лісові гриби. Тільки треба враховувати, що останні доведеться чистити і відварювати не менше 40 хвилин. Після попередньої підготовки ріжемо їх на середні шматочки.
- Переходимо до курки. Промиваємо під проточною водою і розрізаємо на кілька частин. Солимо і перчимо з кожної сторони.
- Розігріваємо олію на сковороді і викладаємо в нього часник. Обсмажуємо, постійно помішуючи, до золотистого кольору і переміщаємо в окрему тарілку. Замість часнику викладаємо куряче м’ясо і обсмажуємо з двох сторін до утворення скориночки. Філе викладаємо на обробну дошку, чекаємо поки воно трохи охолоне і нарізаємо на шматочки середнього розміру.
- Як тільки дістанемо курку з сковороди, то відразу викладаємо в неї цибулю. Періодично помішуючи, смажимо близько 3 хвилин.
- Після додаємо до цибулі гриби і смажимо ще 5 хвилин.
- Посипаємо обсмажені овочі чебрецем і повертаємо на сковороду часник.
- Смажимо ще 3-4 хвилини, заливаємо все вершками, розмішуємо і чекаємо закипання соусу.
- Коли соус закипить, додаємо нарізану курку, добре перемішуємо і готуємо 3 хвилини.
- Залишилося додати сир. Його теж вмішуємо в соус, вимикаємо вогонь і накриваємо кришкою, щоб сир розплавився.
- Можна подавати до столу з гарніром з макаронів або картопляного пюре.
Як запекти курку з грибами у вершковому соусі в духовці?
Курка виходить соковита і ніжна, якщо приготувати її у правильному соусі. Тут соковитості надає соус з вершків, який пом’якшує і повністю просочує м’ясо птиці. А процес запікання ще й збереже всі корисні властивості курячого м’яса.
Час приготування: 80 хв
Час приготування: 15 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- М’ясо куряче – 800 гр.
- Цибуля – 1-2 шт.
- Морква – 1 шт.
- Гриби – 350 гр.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Вершки – 100 мл
- Майонез – 100 мл
- Сир – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Курку необхідно нарізати на порційні шматочки. Частини можна брати будь-які, але нам більше подобаються стегна. Змащуємо їх рослинною олією.
2. Цибулю чистимо, нарізаємо кільцями і викладаємо половину отриманого кількості на деко, застелений пекарської папером. Зверху кладемо курку.
3. Духовку розігріваємо до 180 градусів і ставимо курку на 30 хвилин. До сильної скоринки запікати не потрібно, ми добиваємося легкої рум’яності.
4. Переходимо до приготування соусу. Вершки перемішуємо з майонезом, додаємо сіль і перець і підігріваємо на невеликому вогні, не доводячи до кипіння. В теплий соус вмішуємо тертий сир.
5. Гриби ріжемо на шматочки і обсмажуємо на рослинному маслі. Моркву нарізаємо тонкими брусочками і разом з грибами викладаємо до курку на деко. Сюди ж відправляємо половину цибулі.
6. Заливаємо курку соусом і знову ставимо в духовку на 35 хвилин.
7. Ніжна курка готова до вживання. До такої курки гарнір не потрібен, так як соус містить достатню кількість овочів. Приємного апетиту!
Куряча грудка з грибами в вершково-часниковому соусі
Цей рецепт дозволяє використовувати різні частини курки, але філе більш охоче просочується соусом. Його ми приготуємо на основі вершків і для більшої пікантності додамо часнику. Занадто гострий соус не буде, пара зубчиків лише додадуть особливий присмак готової курки.
Час приготування: 20 хв.
Час приготування: 15 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Грудка куряча – 500 гр.
- Печериці – 250 гр.
- Вино біле сухе – 70 р.
- Перець чорний – за смаком.
- Вершки 20-25% – 250 гр.
- Часник – 2 зуб.
- Сіль – за смаком.
- мускатний Горіх – 0,5 ч. л.
- Чебрець – 1 ст. л.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Молоко – 50 гр.
Процес приготування:
1. Курку потрібно промити і висушити. Нарізати на невеликі шматочки, їх посолити, поперчити і посмажити на великому вогні в розпеченій олії пару хвилин, постійно помішуючи. Вогонь на всьому протязі приготування зменшувати не потрібно. Зняти ще полусырую курку і поки залишити відпочити.
2. Печериці також слід вимити від забруднень і розрізати на частини середнього розміру. Покласти в сковороду, де готувалася курка і аналогічно обсмажити протягом 2 хвилин.
3. В той час, як готуються гриби, часник потрібно очистити і подрібнити. Додати до грибів і через півхвилини влити вино. Алкоголь слід випарити, повинен залишитися тільки смак. На це потрібно близько хвилини. Потім закинути курку і перемішати.
4. У сковороду вилити вершки і молоко. Додати мускатний горіх, сіль, перець і чебрець. Останній може бути як у свіжому вигляді, так і в сушеному.
5. Щоб соус трохи загус потрібно випарувати вершки. Для цього треба зменшити вогонь і повністю кришкою не закривати. Через 5 хвилин страва готова. Подавати з картопляним пюре.
Курка з грибами в сирно-вершковому соусі
Стало вже класичним поєднання курки та грибів можна урізноманітнити цікавою подачею. Блюдо ми будемо загортати в конверти з готового листкового тіста. З приводу соковитості страви можна не переживати – соус дозволить уникнути сухості готового страви.
Час готування: 205 хв.
Час приготування: 15 хв.
Кількість порцій – 3-4.
Склад:
- Філе куряче – 1 шт.
- Сметана 20% — 200 гр.
- Цибуля ріпчаста — 3 шт.
- Сир – 150гр.
- Гриби мариновані — 1 банка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Каррі – за смаком.
- готове Тісто листкове дріжджове – 500 гр.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Жовток – 1 шт.
Процес приготування:
1. Готуємо всі продукти, необхідні для приготування страви.
2. Одразу дістаємо тісто, щоб воно розморозилося, а самі в цей час приступаємо до приготування начинки.
3. Очищаємо цибулю від лушпиння і дрібно нарізаємо його.
4. Розігріваємо на плиті сковороду, додаємо рослинне масло і закидаємо цибулю. Щоб цибуля не гірчить, ми його не обсмажуємо, а пасеруємо до прозорості.
5. Куряче філе нарізаємо на невеликі шматочки і додаємо до вже прозорому луку.
6. Курку доводимо до готовності, постійно помішуючи на середньому вогні.
7. Сир натираємо на крупній тертці і посипаємо їм філе.
8. Далі викладаємо гриби. Все добре перемішуємо. Ми використовували мариновані гриби. Для цього рецепта також підійдуть і свіжі, але їх потрібно окремо обсмажити в невеликій кількості масла і вже готові закидати до курки.
9. Для додання вершкового смаку не обов’язково використовувати вершки. Можна замінити їх жирною сметаною, як зробили це ми. Вмішуємо сметану в отриману курячу суміш і залишаємо тушкуватися на 10-15 хвилин.
10. Саме час для спецій. Солимо, перчимо і приправляємо каррі.
11. Через 5 хвилин вимикаємо плиту і залишаємо готову начинку остигати. Не використовуйте гарячу суміш, інакше листкове тісто розповзеться. У природних умовах повне остигання відбудеться через 2-3 години. Якщо зараз зимовий час, то можна відкрити вікно, тоді начинка охолоне швидше.
12. Тісто розгортаємо і ділимо на 4 частини. З нашого кількості повинно вийти 8 квадратів.
13. На кожен квадрат викладаємо 2-3 столові ложки начинки і защипуємо краю. З-за того, що начинка холодна вона не розтікається і дозволяє зробити конверт з тіста акуратним.
14. Деко застеляємо пергаментним папером і викладаємо на нього конверти. Змащуємо їх злегка збитим жовтком.
15. Духовку розігріваємо до 180 градусів і готуємо 40 хвилин. Після включаємо режим верхнього гриля і запікаємо ще 10 хвилин до зарум’янювання конвертів. Даємо злегка пристыть і можна пробувати!
Паста з куркою і грибами у вершковому соусі
Ми часто готуємо курку і як гарнір подаємо пасту. Сьогодні ж, навпаки, в якості основного блюда будуть макарони, а вершковий соус з курки та грибів буде хорошим доповненням до них. Жирні вершки не беріть, 10% буде достатньо. Якщо інших немає, можна розбавити її водою або молоком.
Час приготування: 30 хв.
Час приготування: 10 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Спагетті – 250 гр.
- Філе куряче – 400 гр.
- Печериці – 400 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Сир – 50 гр.
- Вершки 10% — 500 мл
- Часник – 4 зуб.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – 0,5 ч. л.
- Орегано сушений – 1ч.л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
Процес приготування:
1. Відразу ставимо на плиту воду для відварювання макаронів. Коли вода закипить, її потрібно буде посолити і відварити макарони до готовності, як зазначено на упаковці. А поки вода закипає, чистимо цибулину, нарізаємо його кубиками і обсмажуємо до золотавої скоринки на оливковій олії. Курку також дрібно нарізаємо і додаємо до цибулі. Смажимо 2 хвилини.
2. За цей час ріжемо гриби тонкими пластинами.
3. Відправляємо їх до курки на 5-7 хвилин.
4. Часник чистимо і подрібнюємо. Додаємо до підрум’яненою курки з грибами. Посипаємо сіллю, перцем і орегано. Ретельно перемішуємо і смажимо 1 хвилину.
5. Настав час вершків. Вливаємо їх в сковороду і чекаємо, поки вони закиплять.
6. Далі додаємо зварені макарони і все перемішуємо до рівномірного розподілу соусу. Залишаємо на включеній плиті на 30 секунд.
7. Розкладаємо по тарілках і присипаємо тертим сиром. Краще використовувати пармезан. Приємного апетиту!
Курка з картоплею та грибами у вершковому соусі
Коли набридла запечена курка, на виручку прийде рецепт м’яса у вершковому соусі. Блюдо підійде як для званої вечері, так і для сімейного обіду. Інгредієнти всі доступні і знайдуться на кухні в кожної господині. А на приготування піде не більше 40 хвилин, що збільшить ваш час на відпочинок.
Час готування: 35 хв.
Час приготування: 15 хв.
Кількість порцій – 2.
Склад:
- Філе куряче – 300 гр.
- Печериці – 200 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Вершки – 100 гр.
- Борошно – 1 ч. л.
- Сметана – 1 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Нарізаємо філе на дрібні шматочки. Можна використовувати і стегна, тільки їх необхідно буде відокремити від кісток. Одночасно відварюємо гриби приблизно 10 хвилин.
2. Розігріваємо Сковороду і розтоплюємо на ній вершкове масло. В масло закидаємо курку і обсмажуємо на середньому вогні до золотистої скоринки. За цей час ми встигнемо тонко нарізати печериці. Їх відправляємо до курки і перемішуємо.
3. Якщо в процесі готування вся рідина з сковороди випарується, додаємо ще трохи вершкового масла. Цибулю чистимо, нарізаємо довільно і закидаємо в сковороду.
4. Картопля очищаємо від шкірки, промиваємо та нарізаємо соломкою. Теж відправляємо до курки. Залишаємо смажитися до готовності картоплі.
5. В цей час приготуємо соус. Вершки виливаємо в окрему миску і змішуємо з борошном і сметаною до однорідності. Вершки обов’язково повинні бути холодні, щоб соус вийшов без грудок. Коли картопля буде майже готовий, виливаємо соус в сковороду і на мінімальному вогні під закритою кришкою готуємо 5 хвилин. Після вогонь вимикаємо, але не відкриваємо кришку ще пару хвилин.
6. Самостійне блюдо, не вимагає гарніру, готове до подачі!
Як приготувати курку з рисом і грибами у вершковому соусі?
Сьогодні приготуємо повноцінний обід для всієї родини. Блюдо виходить соковитим і з насиченим вершковим смаком за рахунок особливого соусу, який пом’якшить навіть зазвичай сухий рис. Приготувати страву за цим рецептом не складе труднощів, а його смак порадує навіть найвибагливіших членів сім’ї.
Час приготування: 25 хв.
Час приготування: 10 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Філе куряче – 500 гр.
- Гриби – 300 гр.
- Цибуля – 1 шт.
- Вершки середньої жирності – 250 гр.
- Рис – 350 гр.
- Рослинне масло – для смаження.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
1. Заздалегідь підготуємо всі необхідні продукти. Гриби можна використовувати мариновані, тоді попередня обробка не потрібна. Якщо ж гриби свіжі, то їх потрібно заздалегідь відварити. Рис будемо готувати паралельно, тому відразу ставимо каструлю з водою на плиту і всипаємо в киплячу, підсолену воду рис. Він як раз повинен приготуватися одночасно з нашим соусом.
2. Куряче філе моєму і видаляємо непотрібні плівки. Нарізаємо на невеликі шматочки.
3. Гриби ріжемо тонкими пластинами.
4. Цибулю чистимо і дрібно нарізаємо.
5. Рослинне масло змащуємо сковороду, розігріваємо її і обсмажуємо шматочки філе. Не забуваємо посолити курку.
6. Викладаємо курку в окрему миску і закидаємо в сковороду гриби. Смажимо їх до легкої рум’яності і додаємо цибулю. Все теж солимо і готуємо, поки гриби не стануть золотистими.
7. У цей момент повертаємо курку в сковороду, заливаємо все вершками і залишаємо на вогні ще на 2 хвилини.
8. Рис розкладаємо по тарілках і зверху поллємо приготованим соусом. Страву можна пробувати!
Куряче філе з картоплею і грибами в мультиварці
Відмінний помічник господині на кухні – мультиварка. Кухня чиста, їжа корисна – що ще потрібно для щастя? Звичайно ж, хороший рецепт. Пропонуємо непоганий варіант для сімейної вечері, основу якого становлять картопля й курка, а сметана додасть оригінальний вершковий смак страви.
Час приготування: 80 хв
Час приготування: 20 хв.
Кількість порцій – 4.
Склад:
- Картопля – 1,5 кг
- Філе куряче – 800 гр.
- Морква – 1 шт.
- Гриби – 5 шт.
- Сметана – 2 ст. л.
- Вода – 1,5 склянки
- Масло рослинне – для гасіння
- Сіль – за смаком.
- Перець – за смаком.
Процес приготування:
1. Спершу почистимо моркву і цибулю. У цьому рецепті ми використовуємо печериці, так як вони не вимагають попередньої варіння. Якщо гриби дрібні, то потрібно взяти їх в трохи більшій кількості.
2. Картопля очищаємо від шкірки і промиваємо під проточною водою.
3. Включаємо режим «Смаження» і наливаємо олію так, щоб дно мультиварки було закрито.
4. Встановлюємо таймер на 18 хвилин.
5. Поки нагрівається мультиварка, нарізаємо картоплю. Шматочки повинні бути достатньо великими.
6. Моркву натираємо на крупній тертці. Цибулю і гриби ріжемо на шматочки середнього розміру, сильно дрібнити не потрібно.
7. Коли мультиварка подасть сигнал про нагріванні, відправляємо в неї цибулю і з відкритою кришкою залишаємо смажитися на 2 хвилини. Після додаємо гриби з морквою. Ретельно все розмішуємо, закриваємо кришкою і залишаємо в спокої на найближчі 5 хвилин чинного таймера.
8. Куряче філе нарізаємо на невеликі шматочки і перемішуємо з овочевою сумішшю. На таймері залишається 8 хвилин, стільки й будемо готувати курку.
9. За цей час в окрему миску наливаємо кип’ячену воду і додаємо сметану, сіль і перець, розмішуючи до повного розчинення. По закінчення таймера викладаємо в ємність мультиварки картопля, заливаємо соусом і залишаємо в режимі «Гасіння» на 1 годину.
10. Подаємо як самостійне блюдо. Можемо прикрасити овочевий нарізкою.