Нерка в духовці – кращий спосіб приготування цієї рідкісної, цінного і делікатесної риби. Її відрізняє характерний смак риби лососевої з крабовими нотками, особливий червоний колір, малу кількість кісток, не сухе і не жирне м’ясо, за що і високо нерка цінується гурманами. Особливості приготування нерки зазначаються в конкретних рецептах.
Нерка, запечена у фользі в духовці
Нерка, запечена у фользі в духовці, завжди виходить соковитою і смачною, а фольга не дозволить ніжного м’яса пересушиться і добре збереже аромат риби. У цьому рецепті середню тушку нерки розділимо на два філе і запечемо окремо з цибулею і майонезом.
Інгредієнти на
4 порц.
- Нерка 1 шт. середня
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Лимон ½ шт.
- Майонез столовий молочний за смаком
- Приправа для риби за смаком
- Сіль за смаком
Процес приготування:
- Тушку нерки очистити від луски і видалити голову з плавниками, хвостом і нутрощами, але голову можна залишити.
- Гострим ножем тушку розрізати по хребту на два філе. Потім кожне філе промити холодною водою і витерти насухо серветкою.
- На деко помістити два шматка фольги. На фольгу викласти підготовлені філе і кожне з боку шкіри полити соком лимона і посипати сіллю з приправою.
- Потім філе перевернути зрізом догори і також посолити і полити соком.
- Нерка смачна сама по собі, тому приправи додавати багато не треба, щоб не перебити смак риби.
- Одне філе покрити тонким шаром майонезу.
- Друге філе змастити майонезом і поверх його укласти тонко нашатковану цибулю.
- Фольгу щільно загорнути. Духовку включити на 180-200 градусів. Запекти рибу протягом 30 хвилин, не більше.
- Запечену у фользі в духовці нерку перекласти на блюдо і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Соковитий стейк нерки в духовці
Соковитий стейк нерки в духовці готується дуже швидко і це смачне блюдо можна приготувати не тільки для правильного харчування, але і прикрасити їм святковий стіл. Стейки нерки можна взяти готові, але краще зробити своїми руками з цілої тушки. У цьому рецепті стейки готуємо найпростішим способом, щоб залишилися натуральними аромат і смак нерки.
Час приготування: 45 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Нерка середня – 1 шт.
- Лимон – 1шт.
- Майонез – за смаком.
- Кріп зелений – за смаком.
- Твердий сир – за смаком.
- Приправа для риби – на смак.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заморожену тушку (в цьому рецепті тушка вже оброблена) розморозити на нижній полиці холодильника. Підготувати інші інгредієнти для запікання стейків в кількості по своєму смаку.
Крок 2. Розморожену тушку нерки очистити від луски, що дуже просто, видалити внутрішню плівку і тушку добре промити під проточною водою.
Крок 3. Потім тушку нерки розрізати на стейки товщиною до 2 см, і перекласти їх на плоске блюдо.
Крок 4. Стейки нерки посипати сіллю за своїм смаком з обох сторін.
Крок 5. Полити їх соком лимона і посипати дрібно подрібненим кропом. Стейки перемішати і залишити для маринування мінімум на 15 хвилин.
Крок 6. Деко застелити пергаментним папером. На нього укласти замариновані стейки нерки і частина їх покрити подрібненим і змішаною з майонезом твердим сиром (це для любителів сирної скоринки).
Крок 7. Духовку включити на 180 градусів. Запекти стейки протягом 15-20 хвилин до розплавлення сиру.
Крок 8. Приготовані в духовці соковиті стейки нерки розкласти по тарілках, доповнити овочами і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Нерка з картоплею в духовці
Ніжне м’ясо нерки відмінно поєднується з картоплею і запечена з них риба буде у вас смачним і корисним вечерею. Час готування картоплі і нерки різний, тому в цьому рецепті готуємо картопляне пюре і на ньому запікаємо стейки нерки.
Час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 5.
Інгредієнти:
- Стейки нерки – 1 кг
- Лимон – 1 шт.
- Картопля – 1 кг
- Масло вершкове – 3 ст. л.
- Масло топлене – 3 ст. л.
- Приправа для риби – 2 ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Стейки нерки очистіть від луски, промити холодною водою і всю вологу приберіть серветкою.
Крок 2. Потім стейки рясно полийте лимонним соком і з обох сторін натріть сумішшю солі з рибної приправою і чорним перцем. Залиште нерку на деякий час для маринування.
Крок 3. Картоплю почистіть, промийте, розріжте на чвертки і відваріть протягом 10 хвилин. Сіль поки не додавайте.
Крок 4. Зварену картоплю відцідіть, додайте шматочок топленого масла і будь-яким способом пюрируйте.
Крок 5. Форму для запікання або на деко змастіть маслом і на нього рівним шаром викладіть картопляне пюре.
Крок 6. Увімкніть Духовку на 220°С. Картопляне пюре зверху посипте сіллю і тієї ж приправою, що і для нерки. Запечіть пюре протягом 20 хвилин до золотистої скоринки на поверхні.
Крок 7. Поверх запеченого пюре розкладіть замариновані стейки нерки. На кожен стейк покладіть по кубику вершкового масла. Зменшіть нагрів духовки до 180° і запечіть нерку з картопляним пюре протягом 20 хвилин.
Крок 8. Приготовану в духовці нерку з картоплею розкладіть по тарілках, декоруйте нарізкою зелені, і страва сервіруйте до вечері гарячим. Приємного апетиту!
Нерка у вершковому соусі в духовці
Нерка у вершковому соусі в духовці є класичним варіантом запікання цієї, так і будь-якої червоної риби. Делікатесне Блюдо і добре доповнить святковий стіл, а готується вона просто, швидко і з невеликим набором інгредієнтів. У цьому рецепті беремо оброблену на філе нерку, але можна запікати і стейками з цілої тушки, а вершковий соус доповнимо приправами, зеленню і гірчицею.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе нерки – 800 гр.
- Вершки 10-20% – 300 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Приправи – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Гірчиця – за смаком.
- Лавровий лист – 2-3 шт.
- Перець запашний горошком – 5 шт.
- Масло рослинне – 3 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Філе нерки очистити від залишків луски, промити холодною водою і нарізати поперек м’язових волокон шматочками.
Крок 2. Для соусу в окремий посуд налити вершки. До них додати сіль з чорним перцем, гірчицею, будь приправою і дрібно нашатковану зелень. Соус добре перемішати.
Крок 3. Форму для запікання змастити олією і укласти в неї шматки філе нерки шкірою догори. Духовку включити на 150 градусів. Залити нерку приготованим вершковим соусом, додати пару лаврових листів і горошку запашного перцю. Запекти нерку протягом 40 хвилин.
Крок 4. Нерка буде готова вже через 30 хвилин, але потримати її в духовці ще 10 хвилин для рум’яного кольору зверху. Приготовану в духовці нерку у вершковому соусі декорувати скибочками лимона з зеленню і відразу сервірувати до столу, не витягуючи з форми або розклавши по порційних тарілках. Приємного апетиту!
Нерка, запечена цілком
Нерка, запечена цілком, буде у вас шикарним і ефектним стравою для будь-якого святкового столу, а вибирається саме цей різновид червоної риби, як сама екологічна, та й дуже смачна. У цьому рецепті запікаємо тушку нерки в фользі, на «подушці» з великого набору прянощів і доповнимо карамелізованою лимоном.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 20 хвилин.
Порції: 6.
Інгредієнти:
- Нерка потрошена з головою – 1.5 кг
- Масло оливкова – 50 мл
- Лимон невеликий – 3 шт.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Розмарин – 3 гілочки.
- Чебрець – 3 гілочки.
- Базилік – 3 гілочки.
- Шавлія – 3 гілочки.
- Петрушка – 3 гілочки.
- Часник – 1 головка.
- Цедра лайма – 1 шт.
- Бадьян – 3 зірочки.
- Сіль морська – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Відразу підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви. Зелень краще взяти свіжу, але можна замінити і сушеної.
Крок 2. Тушку нерки очистити від залишків луски, видалити плавники і промити рибу холодною водою. Потім на обох сторонах тушки зробити кілька неглибоких косих надрізів, щоб нерка запеклася рівномірно.
Крок 3. Деко застелити великим шматком фольги. На фольгу викласти набір пряних трав, цедру лайма і розділену на зубки головку часнику. Трави посипати сіллю з чорним перцем, зверху укласти їх підготовлену тушу нерки і посипати його сіллю з перцем.
Крок 4. Лимони промити, нарізати товстими кружальцями, посипати сіллю з перцем і обсмажити на розігрітому оливковому маслі до карамелізованою скоринки з обох сторін. Потім ці гуртки укласти всередину тушки і кілька штук покласти зверху. На лимон покласти зірочки бадьяна.
Крок 5. Духовку включити на 190°С. Фольгу навколо нерки загорнути, залишивши зверху вільний простір для збереження ароматної пари. Запекти нерку протягом 30-40 хвилин.
Крок 6. Нерку, запечену в духовці акуратно перекласти на велике блюдо і сервірувати до столу. До цієї страви можна подати спеціальні соуси, які готують за іншими рецептами, але це за бажанням. Приємного апетиту!
Нерка з овочами в духовці
Нерка при запіканні в духовці іноді виходить сухуватою, а додавання до неї овочів у будь-якому наборі робить м’ясо нерки соковитим, ніжним і ароматним. У цьому рецепті запечемо нерку в рукаві, а з овочів візьмемо картопля з цибулею і морквою. Доповнимо блюдо прованськими травами. Рецепт простий і швидкий.
Час приготування: 50 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 2.
Інгредієнти:
- Нерка середня – 1 шт.
- Картопля – 6 шт.
- Морква – 2 шт.
- Цибуля – ½ шт.
- Прованські трави – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для страви.
Крок 2. Тушку нерки почистити, видалити голову з плавниками і нутрощами. Потім її добре промити холодною водою і нарізати стейками. Рибу по своєму смаку посипати сіллю. Включити духовку на 200°С.
Крок 3. Овочі почистити і промити. Картоплю нарізати середніми шматочками. Моркву нарізати тонкими кружальцями, а цибулю нарізати півкільцями. Нарізку овочів перекласти в окремий посуд, посипати сіллю з прованськими травами і перемішати.
Крок 4. В рукав перекласти стейки нерки і підготовлену овочеву суміш. Кінці рукава зафіксувати кліпсами і всі інгредієнти трохи перемішати. Потім в рукаві зробити кілька проколів і запекти нерку протягом 30-35 хвилин.
Крок 5. Приготовану в духовці нерку з овочами розкласти по тарілках і сервірувати до столу гарячою, доповнивши блюдо будь-яким салатом. Приємного апетиту!
Нерка зі сметаною в духовці
Смачним варіантом і незрівняним з просто смаженою рибою, буде у вас запікання нерки, як і будь-якої червоної риби (лосось, кижуч, форель та ін), зі сметаною в духовці. Нерка смачна сама по собі і багато приправ не вимагає, а сметана надає м’ясу ніжність і прибирає гірчинку лососевих. У цьому рецепті сметанний соус для нерки доповнимо тільки зеленим кропом і перцем.
Час приготування: 1 годину 10 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Нерка/кижуч – 1 кг
- Сметана – 5 ст. л.
- Сир твердий – 150 гр.
- Борошно – 2 ст. л.
- Кріп – за смаком.
- Цукор – 1 щіпка.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Тепла вода – 1 склянка
Процес приготування:
Крок 1. Нерку очистіть від луски, і добре промийте холодною водою.
Крок 2. По хребту розріжте нерку на поздовжні пластини, видаліть хребет і філе наріжте невеликими шматочками.
Крок 3. Нарізку нерки по своєму смаку посипте сіллю з чорним перцем і можете додати будь-які приправи для риби.
Крок 4. Перекладіть нерку в окремий посуд і залиште на 30 хвилин для маринування при кімнатній температурі.
Крок 5. Підготуйте, згідно з рецептом, інгредієнти для сметанного соусу. Кріп підійде і заморожений.
Крок 6. На середній тертці подрібніть шматок твердого сиру.
Крок 7. У посуд для соусу перекладіть сметану.
Крок 8. До сметані додати дві ложки борошна і перемішайте.
Крок 9. Потім до цієї суміші додайте подрібнений кріп, сіль з чорним перцем, дрібку цукру і налийте склянку теплої води. Всі ці інгредієнти перемішайте до однорідного стану.
Крок 10. Форму для запікання змастіть маслом і в неї одним шаром викладіть шматочки замаринованной нерки.
Крок 11. Рівномірно посипте нерку натертим сиром.
Крок 12. Увімкніть Духовку на 200-220°С. Нерку у формі залийте приготовленим сметанним соусом і поставте в духовку на 20 хвилин.
Крок 13. Запечену в духовці нерку зі сметаною сервіруйте до столу в гарячому вигляді, доповнивши будь-яким гарніром. Приємного апетиту!