Страви з помідорів – це соковиті і дуже ароматні страви, яке приємно здивують вас своєю різноманітністю. З цих круглих червоних плодів можна приготувати що завгодно, починаючи від холодних або гарячих супів, закінчуючи вишуканими закусками. Томати – це універсальний продукт, який чудово поєднується з найрізноманітнішими компонентами, наприклад, з м’ясом або птахом, з сиром або майонезом. Таким чином, прочитавши цю збірку, ви обов’язково оберете щось для себе.
Томатний суп з свіжих помідорів
Томатний суп з свіжих помідорів, приготований з додаванням овочів, як червоний болгарський перець, ріпчасту цибулю і часник – це страва з неймовірно насиченим смаком і ароматом. Орегано чудово поєднується з овочами, а для подачі рекомендуємо вам використовувати нут або сухарики.
Інгредієнти на
6 порц.
- Помідори 1 кг
- Перець болгарський 400 гр. (червоний і очищений)
- Цибуля ріпчаста 80 гр.
- Часник 4 зуб.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Орегано 2 щіпки
- Вода 100 мл
- Сіль за смаком
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Солодкі перці розрізаємо навпіл і видаляємо плодоніжки, білі перегородки і насіння. Нарізаємо досить великими сегментами.
- Соковиті помідори розрізаємо на 4-6 часточок, залежно від розміру.
- Цибуля «звільняємо» від лушпиння і нарізаємо півкільцями.
- Плоский лист устеляємо листом пекарської папери і розкладаємо мікс з овочів. Поливаємо оливковою олією і приправляємо орегано, цільними і неочищеними зубцями часнику, меленим перцем і сіллю.
- Запікаємо близько 30-40 хвилин при 180 градусах.
- Розм’якшені компоненти разом з соком викладаємо в чашу блендера (часник чистимо і викладаємо до інших складових).
- Перебиваємо до гладкої і однорідної консистенції.
- Отриману масу перетираємо через сито з дрібними отворами.
- Овочеве пюре перелити в сотейник і розбавляємо водою, домагаючись бажаної консистенції. Доводимо до кипіння на середньому полум’я і тушкуємо 1-2 хвилини.
- До столу подаємо в гарячому вигляді і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Помідори, запечені з сиром і часником
Помідори, запечені з сиром і часником – це ароматна і вишукана гаряча закуска, яка запросто урізноманітнює буденний сімейний вечерю або прикрасить святковий стіл, накритий з будь-якого приводу. Для насиченості рекомендуємо використовувати свіжий базилік і часник.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 7-10 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Помідори – 1-1,5 кг
- Базилік – 1 пучок.
- Часник – 3-4 зуб.
- Сир твердих сортів – 200 гр.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Оцет бальзамічний – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Зубчики часнику відокремлюємо від головки і притискаємо ребром ножа, знімаємо піну і подрібнюємо.
Крок 2. Томати обполіскуємо під струменем води, розрізаємо на четвертинки і обов’язково позбавляємося від місця кріплення плодоніжки.
Крок 3. Листя ароматного базиліка промиваємо і стряхиваем надлишки вологи. Подрібнюємо невеликими шматочками за допомогою кулінарних ножиць.
Крок 4. В широкій ємності змішуємо помідори, базилік і часник. Заправляємо компоненти оцтом, оливковою олією, сіллю і меленим перцем – знову заважаємо.
Крок 5. Перекладаємо ароматний «набір» у термостійку форму, змащену оливковою олією, і запікаємо протягом 15-20 хвилин (180 градусів).
Крок 6. Не гаючи часу, перетворюємо сир в стружку, озброївшись бурачной теркою.
Крок 7. Через 15 хвилин страву посипаємо сиром і повертаємо в духовку до розплавлення. Подаємо в поєднанні з скибочками свіжого багета – знімаємо пробу. Приємного апетиту!
Помідори по-корейськи
Помідори по-корейськи – це кисло-солодка і в міру гостра закуска, яка напевно припаде до смаку всім любителям азіатської кухні. Для приготування не потрібно багато часу, а результат вище всяких похвал. Мариновані томати ідеально поєднуються з гарячою картоплею, а також стравами з м’яса і птиці.
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4-5.
Склад:
- Томати – 500 гр.
- Перець болгарський – 200 гр.
- Часник – 15 гр.
- Перець чилі – 10 гр.
- Кріп – 20 гр.
- Масло олію – 4-5 ст. л.
- Оцет 9% – 1-2 ст. л
- Цукор-пісок – ½ ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Овочі, зазначені в списку, промиваємо водою і даємо трохи часу обсохнути.
Крок 2. М’якоть болгарського перцю розрізаємо на великі квадрати, очищаємо часник, обполіскуємо зелень.
Крок 3. Перець чилі, солодкий перець, часник і зелень перебиваємо в чаші блендера.
Крок 4. Помідори розрізаємо на 2-4 частини.
Крок 5. Змішуємо томатні часточки з отриманою пастою, а також з сіллю, цукровим піском, оцтом і олією.
Крок 6. Наполягаємо протягом 60-90 хвилин.
Крок 7. Перекладаємо азіатську закуску в красиву піалу і подаємо до столу. Приємного апетиту!
Омлет з помідорами на сковороді
Омлет з помідорами на сковороді – це легкий в приготуванні, але дуже смачний варіант ситного сніданку або повноцінного перекусу. З’ївши порцію страви, ви отримаєте порцію білка і клітковини, відповідно, поповніть свої запаси енергії! Доповнимо м’ясними виробами, спеціями і зеленню.
Час приготування – 20 хв.
Час приготування – 8 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Яйця – 3 шт.
- Шинка/ковбаса варена – 100 гр.
- Помідори – 1 шт.
- Молоко – 3 ст. л.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Масло вершкове – 1 ч. л.
- Петрушка – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. У глибокій піалі збовтуємо курячі яйця з додаванням молока, невеликої кількості меленого перцю і солі.
Крок 2. Щільні стінки томатів ріжемо на кубики, аналогічно поступаємо з шинкою.
Крок 3. Розігріваємо два види масла і кілька хвилин обсмажуємо нарізані помідори, шинку.
Крок 4. Заливаємо підрум’янені інгредієнти омлетною сумішшю, чекаємо, поки схопиться, і розбиваємо лопаткою на шматочки. Накриваємо кришкою і тушкуємо на повільному полум’ї близько трьох хвилин.
Крок 5. Омлет посипаємо зеленню і подаємо до столу. Готуйте і отримуйте задоволення!
Помідори малосольні швидкого приготування
Помідори малосольні швидкого приготування можуть опинитися на вашому столі всього лише через добу і «скласти компанію» самим різноманітним стравам. Наприклад, така закуска відмінно поєднується з відварною картоплею, смаженою курочкою або тушкованим м’ясом.
Час готування – 24 год. 20 хв.
Час приготування – 20 хв.
Порції – 3.
Склад:
- Помідори – 4 шт.
- Парасольки кропу – 2 шт.
- Листя хрону – за смаком.
- Вода – 500 мл
- Сіль – 1 ч. л.
- Цукор-пісок – ½ ч. л.
- Часник – 3 зуб.
- Перець чорний мелений – 2 щіпки.
- Лист лавровий – 1 шт.
- Перець гострий – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Під струменем води ретельно промиваємо зелень і томати, очищаємо від лушпиння зубчики часнику.
Крок 2. Розрізаємо соковиті плоди на часточки середнього розміру.
Крок 3. У сотейнику доводимо воду до кипіння, додаємо лавровий лист, сіль, цукровий пісок і перець – кип’ятити 3-4 хвилини і охолоджуємо до кімнатної температури.
Крок 4. В цей час на дно чистих банок викладаємо парасольки кропу, трохи гострого перцю і листя хрону.
Крок 5. Заповнюємо скляну ємність скибочками помідор, досить щільно один до одного.
Крок 6. Заливаємо складові остившім розсолом і доповнюємо шматочками часнику. Прикриваємо горлечко змоченою у воді марлею і залишаємо на 24 години.
Крок 7. Ароматні помідори викладаємо на тарілку і знімаємо пробу вже на наступний день. Приємного апетиту!
Мариновані помідори на зиму
Мариновані помідори на зиму – це прекрасна альтернатива свіжим овочам в холодний період року. Відкривши таку заготовку, ви миттєво відчуєте насичений аромат спецій, а самі томати здивують вас своїм яскравим кисло-солодким смаком, перед яким ніхто не зможе встояти!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 3 л.
Інгредієнти:
- Вода – 1,2-1,4 л.
- Помідори – 15-20 шт.
- Оцет 9% – 65 мл
- Часник – 2 зуб.
- Цибуля – 1 шт.
- Петрушка – 6 гілочок.
- Перець запашний горошком – 6 шт.
- Цукор-пісок – 3 ст. л.
- Сіль – 1 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Кришки і банки промиваємо з содою і обдаємо окропом, обсушуємо і кладемо на дно спеції: горошини запашного перцю, скибочки цибулі, петрушку і зубчики часнику.
Крок 2. Наповнюємо банку промитими томатами, перекладаючи шари вищезазначеними добавками.
Крок 3. Заливаємо в банку окріп до самого горлечка.
Крок 4. Зливаємо гарячу воду в каструлю, всипаємо цукор і сіль, варимо 5-10 хвилин і вводимо оцет. Знімаємо з конфорки після повторного закипання.
Крок 5. Гарячим розсолом заповнюємо вільний простір в банку і тут же закатуємо за допомогою спеціального ключа.
Крок 6. Для перевірки герметичності ставимо закачування на кришки і загорнути в ковдру на добу. Після закінчення часу, переносимо помідори в місце зберігання. Готуйте і отримуйте задоволення!
Томатний сік з помідорів в домашніх умовах
Томатний сік з помідорів в домашніх умовах настільки просто приготувати, що спробувавши лише раз, ви назавжди забудете про те, щоб купувати пакетований напій у магазинах. Для приготування нам буде потрібно всього лише три компоненти: самі томати, а також сіль і ваші улюблені приправи.
Час приготування – 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Помідори – 3 кг
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Перед початком процесу промиваємо банку з содою, стерилізуємо, також в обов’язковому порядку кип’ятимо кришки.
Крок 2. Промиті помідори надрізаємо біля основи хрест-навхрест, заливаємо окропом на пару хвилин і після, обполіскуємо прохолодною водою.
Крок 3. Легкими рухами руки видаляємо шкірку, м’якоть викладаємо в чашу кухонного комбайна або блендера – подрібнюємо в кашку.
Крок 4. Ароматне пюре старанно перетираємо через сито з дрібними отворами.
Крок 5. Отриману рідину виливаємо в каструлю і проварюємо при повільному кипінні близько 5-10 хвилин, додаємо сіль, приправи і цукор. Обов’язково видаляємо шумівкою пінку і в момент, коли пінка перестала з’являтися на поверхні – значить сік готовий.
Крок 6. Продовжуючи термічну обробку на маленькому вогні, розподіляємо сік по банкам.
Крок 7. Закатуємо і, перевернувши, залишаємо до охолодження.
Крок 8. Приємного апетиту!
В’ялені помідори в домашніх умовах
В’ялені помідори в домашніх умовах – це ідеальний спосіб заготівлі томатів на зиму для тих, хто не любить консервовані салати або мариновані в розсолі овочі. Такі апетитні шматочки стануть ідеальним доповненням до овочевих салатів, супів і пасти.
Час готування – 4 ч. 30 хв.
Час приготування – 25-30 хв.
Порції – 1.
Склад:
- Помідори – 2 кг
- Часник – 3-5 зуб.
- Трави сушені – за смаком.
- Масло оливкове – для заливки.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Ретельно промиваємо плоди, насухо витираємо паперовими серветками і розрізаємо навпіл, за допомогою чайної ложки прибираємо всю м’якоть. Для рецепту найкраще підходять томати «сливка».
Крок 2. Підготовлені половинки викладаємо на деко, який попередньо необхідно вистилати пергаментом або змастити тонким шаром оливкової олії.
Крок 3. Помідори присипаємо ароматними травами і сіллю, скроплюємо оливковою олією і ставимо в духовку, прогріту до 130 градусів на 3-4 години.
Крок 4. В процесі томління обов’язково перевіряємо, щоб часточки не висохли і не підгоріли.
Крок 5. Викладаємо помідори в баночку, додаючи пластини часнику. Заповнену банку заливаємо оливковою олією і переміщаємо на полицю холодильної камери для зберігання.
Крок 6. Ароматну закуску можна дегустувати відразу ж, а просочене спеціями оливкова олія рекомендуємо використовувати для заправки салатів. Приємного апетиту!
Гаспачо з помідорів
Гаспачо з помідорів являє собою холодний овочевий суп, який чудово підходить для обіду в спекотний день. Таке перше блюдо надовго наситить вас, бо він багатий клітковиною і вуглеводами. Якщо ви любите овочі і все, що з ними пов’язано, то цей рецепт для вас!
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 10 хв.
Порції – 2.
Склад:
- Помідори – 500 гр.
- Огірки – 1 шт.
- Петрушка – 4 гілочки.
- Часник – 2 зуб.
- Листя базиліка – 10 шт.
- Масло оливкове – 4 ст. л.
- Оцет винний – 1 ст. л.
- Батон білий – 40 гр.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Помідори промиваємо, видаляємо місце кріплення плодоніжки і надрізаємо хрест-навхрест, занурюємо в окріп на 30-40 секунд, потім переміщуємо плоди в холодну воду і знімаємо шкірку. Розрізаємо на 4 частини і позбавляємося від насіння.
Крок 2. Окремо один від одного дрібно нарізаємо зелень.
Крок 3. Промитий огірок чистимо і ріжемо навпіл: одну частину довільно подрібнюємо, а другу залишаємо для декору.
Крок 4. Викладаємо в чашу блендера томати, базилік, часник і половину огірка, також вливаємо оцет і оливкове масло. Приправляємо сіллю і чорним перцем.
Крок 5. Компоненти перебиваємо до однорідності і якщо маса на ваш погляд густовата, то допускається додавання невеликої кількості холодної води.
Крок 6. Суп перелити в ємність, закриваємо кришкою і ставимо в холод на 120 хвилин.
Крок 7. Паралельно зрізаємо скоринки хліба і нарізаємо м’якоть кубиками.
Крок 8. Обсмажуємо батон на сухій сковороді до рум’яності.
Крок 9. Розливаємо гаспачо по тарілках і прикрашаємо сухариками, петрушкою і дрібно нарізаним огірком – дегустуємо. Приємного апетиту!
Томатна паста в домашніх умовах
Томатна паста в домашніх умовах – це натуральний продукт, що має широке поширення в кулінарії. Звичайно, домашня паста буде відрізнятися від магазинної пасти менш насиченим смаком, однак, за своїм складом – набагато краще. Обов’язково спробуйте!
Час готування – 120 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 700 мл.
Інгредієнти:
- Помідори – 3,5 кг
- Сіль – ½ ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Промиті і обсушені помідори подрібнюємо за допомогою м’ясорубки, солимо і, перелив в каструлю відповідного розміру кип’ятимо.
Крок 2. У центр киплячої маси поміщаємо сито, звідти ложкою або черпаком вычерпываем сік. Цю рідину використовуємо для приготування інших страв.
Крок 3. Позбувшись від соку, ми отримуємо таку масу.
Крок 4. Перетираємо складу через сито і уварюємо до бажаної густоти (60-90 хвилин).
Крок 5. Ніжну пасту розподіляємо по стерильним банкам і щільно закорковуємо.
Крок 6. Після охолодження зберігаємо в холодильнику. Приємного апетиту!