Палтус – це чиста морська риба з великим набором корисних речовин. Хоча вона і недешева, але затребувана за свою вишуканість смаку. М’якоть палтуса відрізняє соковитість, маслянистість текстури і не розшаровування при готуванні. Можна запікати рибу в будь-яких варіантах, тушкувати, смажити або варити з неї суп. Пропоновані рецепти дозволять вам підкреслити делікатесний смак палтуса, без особливої кулінарної майстерності.
Палтус, запечений у фользі в духовці
Палтус, запечений у фользі в духовці, завжди виходить ніжним і соковитим за рахунок рівномірного розподілу жиру в м’ясі. Час запікання визначається розміром шматків риби, для філе або стейків досить 25-30 хвилин. У цьому рецепті у фользі запікаємо філе палтуса і доповнимо його соком лимона, майонезом із зеленню і помідорами.
Інгредієнти на
2 порц.
- Палтус 2 шт.
- Кріп ½ склянки
- Майонез столовий молочний 2 ст. л.
- Помідори 2 шт.
- Лимон ½ шт.
- Сіль за смаком
- Приправа для риби за смаком
Процес приготування:
- Як приготувати смачну страву з палтуса? Підготувати простий набір інгредієнтів. Палтус заздалегідь розморозити в природних умовах.
- В невелику форму для запікання покласти фольгу, частина її змастити майонезом і викласти філе палтуса.
- Потім філе рівномірно полити соком половини лимона і посипати приправами для риби, сіллю і дрібно подрібненим кропом. Помідори нарізати часточками і покласти поруч з філе.
- Включити духовку на 200°С. Фольгу щільно загорнути. Запекти палтуса протягом 30 хвилин. Потім фольгу можна розгорнути і потримати рибу в духовці, щоб зверху стала рум’яною.
- Палтуса, запеченого у фользі в духовці розкласти по тарілках і подати на обід, доповнивши гарніром і зеленню. Приємного апетиту!
Стейки палтуса на сковороді
Стейки палтуса на сковороді будуть у вас швидким і смачною вечерею для всієї родини. Риба досить жирна, тому стейки смажаться тільки в паніровці або клярі. У цьому рецепті для панірування змішаємо муку з куркумою і паприкою, щоб додати смак риби, скоринка вийде золотистою. З приправ беремо тільки чорний перець.
Час приготування: 25 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Інгредієнти:
- Стейки палтуса – 1 кг
- Борошно – 4 ст. л.
- Паприка – 1 ст. л.
- Куркума – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Сік лимона – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Готові стейки або нарізану стейками тушку палтуса заздалегідь розморозити в природних умовах, обполоснути холодною водою і обсушити серветкою. Потім стейки посипати з обох сторін невеликою кількістю солі з чорним перцем.
Крок 2. В піалі змішати вказане в рецепті кількість борошна, паприки і куркуми.
Крок 3. Стейки добре і зі всіх сторін обваляти в панірувальної суміші.
Крок 4. У сковороді розігріти рослинне масло і можна додати до нього трохи вершкового. Запаніровані стейки порційно перекласти на гаряче масло і смажити спочатку на сильному вогні до скоринки, з одного боку, потім перевернути і обсмажити вже на середньому вогні до готовності.
Крок 5. Приготовані на сковороді стейки палтуса розкласти по порційних тарілках, полити соком лимона, доповнити будь-яким салатом і сервірувати до столу в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Філе палтуса в духовці з овочами
Філе палтуса в духовці відмінно доповнюють овочі в будь-якому наборі. У цьому рецепті вам пропонується середземноморський варіант страви. З овочів беремо помідори черрі, зелену квасолю і солодкий перець. Палтус і овочі заправляємо соусом з оливкової олії, лимона і пряних трав. Соус не тільки доповнить ароматом нейтральний смак палтуса, але і збереже шматочки цілими. Запікаємо все одночасно і на одному листі.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе палтуса – 800 гр.
- Зелена квасоля свіжа/заморожена – 400 гр.
- Помідори «Черрі» – 400 гр.
- Цибуля біла велика – 1 шт.
- Перець солодкий – 2 шт.
Для соусу:
- Оливкова олія – 180 мл
- Лимон невеликий – 2 шт.
- Часник подрібнений – 1.5 ст. л.
- Кріп подрібнений – 2 ч. л.
- Сіль – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – ½ ч. л.
- Орегано – 1 ч. л.
- Коріандр мелений – ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом підготувати, згідно з рецептом, всі інгредієнти для запікання палтуса. Філе риби заздалегідь розморозити і нарізати н стейками товщиною до 3 див. Очистити і промити овочі. Солодкий перець, можна різного кольору, нарізати великими скибочками. Цибулю нарізати півкільцями.
Крок 2. В окремий посуд налити оливкову олію, насипати прянощі, сіль і додати цедру і сік двох невеликих лимонів. Віночком все змішати до однорідного стану.
Крок 3. Підготувати деко з високими бортиками. Всі овочі послідовно і з допомогою шумівки помістити в соус і по черзі перекласти на деко.
Крок 4. Після овочів перекласти в соус шматочки філе палтуса, перемішати і викласти на деко поруч з овочами.
Крок 5. Поверх палтуса рівним шаром викласти нарізку лука. Посипати все сіллю з чорним перцем.
Крок 6. Духовку включити на 220°С. Запекти філе палтуса з овочами протягом 15 хвилин, краще на верхньому рівні.
Крок 7. Приготовлена в духовці філе палтуса з овочами розкласти по порційних тарілках і подати на стіл в гарячому вигляді. Приємного апетиту!
Запечений палтус з картоплею
Запечений палтус з картоплею буде відразу смачною рибною стравою з гарніром. Готується страва просто і з невеликого набору інгредієнтів. У цьому рецепті картоплю нарізаємо скибочками і змішуємо зі сметаною. На деко пошарово кладемо картоплю, цибулю, тушку палтуса і запікаємо в фользі.
Час приготування: 1 годину 45 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Палтус – 1 кг
- Картопля – 1 кг
- Цибуля – 2 шт.
- Сметана – 200 гр.
- Масло рослинне – 50 мл
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Тушку палтуса заздалегідь розморозьте, почистіть, промийте і натріть сумішшю солі з чорним перцем. Залиште її на півгодини. За цей час почистіть і промийте картоплю і цибулю.
Крок 2. Цибулю наріжте тонкими півкільцями. Картопля розріжте на слайсы, перекладіть в окремий посуд, додайте 2/3 кількості сметани, сіль з чорним перцем і перемішайте.
Крок 3. Деко або форму для запікання застелити великим листом фольги. Викладіть в неї шарами половину картоплі в сметані і нарізку лука.
Крок 4. Поверх овочів покладіть підготовлену тушку палтуса і змажте решті сметаною. Поверх риби викладіть другу половину нарізки цибулі.
Крок 5. Увімкніть Духовку на 180°С. Фольгу щільно загорніть. Запечіть палтус з картоплею протягом 45 хвилин.
Крок 6. Потім фольгу розгорніть, полийте все соком з форми, увімкніть режим «Гриль» і продовжите запікання ще 15 хвилин для одержання рум’яної скоринки.
Крок 7. Приготовленого запеченого палтуса з картоплею розкладіть по порційних тарілках, доповніть зеленню і сервіруйте до столу. Приємного апетиту!
Пиріг з палтусом в духовці
Пиріг з палтусом готується в духовці або на дріжджовому і замешанном своїми руками тесті, або на готовому, що виходить швидше. Рибна начинка з палтуса виходить ніжною, соковитою, і вона зазвичай доповнюється ловлення на вершковому маслі цибулею. У цьому рецепті готуємо пиріг з палтусом на готовому листковому тісті. Для начинки підійдуть шматки риби, що залишилися після оброблення великий тушки, їх відварюємо.
Час приготування: 1 годину 15 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Палтус – 500 гр.
- Тісто листкове – 250 гр.
- Цибуля – 2 шт.
- Масло вершкове – 50 гр.
- Сіль – за смаком.
- Приправи для риби – на смак.
- Лавровий лист – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморозити шматки риби, промити і відварити у воді з додаванням солі з лавровим листом протягом 20 хвилин.
Крок 2. Цибулю очистити, нарізати чверть кільцями і потомити до прозорості на розігрітому вершковому маслі.
Крок 3. Відвареного палтуса вийняти з бульйону, трохи остудити, видалити кістки зі шкірочкою, а м’якоть розділити на шматочки.
Крок 4. Потім до палтуса перекласти обсмажену цибулю, додати сіль із приправами і акуратно перемішати.
Крок 5. Листкове тісто розкачати в тонкий лист. В середину листа викласти начинку з палтуса з цибулею. Краї тіста защипнути, сформувавши подобу колобка і надати пирога більш плоску форму. Включити духовку на 180°С.
Крок 6. Пиріг перекласти у форму для запікання або на деко і запекти в духовці протягом 20 хвилин. Випечений пиріг перекласти на блюдо і зверху змастити вершковим маслом, тісто зробить більш м’яким і воно не буде кришитися.
Крок 7. Випечений пиріг в духовці з палтусом остудити, нарізати порційно, доповнити зеленню і сервірувати до столу. Приємного апетиту!
Палтус в клярі на сковороді
Палтус в клярі на сковороді готується просто і швидко. Найчастіше для цієї жирної риби береться кляр, замішаний на кефірі, і готують палтуса, як самостійний блюдо. У цьому рецепті вам пропонується закусочний варіант для святкового столу. Тісто замішуємо на майонезі, борошно і яйця, що робить його хрустким, а рибу зберігає соковитою.
Час приготування: 20 хвилин.
Час приготування: 5 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе палтуса – 400 гр.
- Яйце – 3 шт.
- Майонез – 3 ст. л.
- Борошно пшеничне – 3 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Страва готується швидко, тому всі інгредієнти, згідно з рецептом, розкласти на робочій поверхні столу. Філе палтуса заздалегідь розморозити, промити серветкою і прибрати зайву вологу.
Крок 2. В окремому посуді приготувати кляр. Розбити в неї три яйця, додати майонез з сіллю і чорним перцем і збити віночком. Потім насипати просіяне борошно і замісити тісто до однорідної густої консистенції.
Крок 3. Підготовлене філе палтуса нарізати невеликими шматочками. У сковороді добре розігріти рослинне масло. Шматочки палтуса з усіх сторін вмочити в кляр і перекласти на сковороду.
Крок 4. Обсмажити палтуса на середньому вогні до хрусткої золотистої скоринки з обох сторін. Зайве масло з обсмажених шматочків можна прибрати паперовими серветками.
Крок 5. Приготовленого на сковороді палтуса в клярі красиво укласти на сервірувальне блюдо, доповнити нарізкою свіжих овочів і подати на стіл. Палтус в клярі смачний, як гаряче, так і холодне. Приємного апетиту!
Палтус у вершковому соусі
Палтус у вершковому соусі виходить дуже ніжним і смачним. Страву можна приготувати, і до святкового столу, а без додавання спецій відмінно підійде для дитячого харчування. У цьому рецепті вершковий соус готуємо способом уварювання вершків з зеленню і додаванням вершкового масла. Запікаємо палтуса у фользі.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Палтус – 1 шт.
- Вершки 20% – 400 мл
- Масло вершкове – 70 гр.
- Часник – за смаком.
- Цибуля зелена – 5 шт.
- Петрушка – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Середню тушку палтуса заздалегідь розморожену, почистіть, видаліть плавники і промийте під проточною водою.
Крок 2. Потім наріжте порційними шматочками, посипте сіллю з чорним перцем і залиште, поки буде готуватися соус.
Крок 3. Очистіть часник і візьміть білі частини зеленої цибулі.
Крок 4. Ножем цибулини і часникові зубки дрібно нарубаєте.
Крок 5. Промийте петрушку, розділіть на стебла і листя. Стебла дрібно наріжте.
Крок 6. В окремій каструлі доведіть до кипіння вершки, перекладіть до них нарізку стебел петрушки з цибулею і часником. Поваріть вершковий соус на невеликому вогні без кришки, щоб 1/3 рідини випарувалася.
Крок 7. Дрібно наріжте листя петрушки і підготуйте шматок вершкового масла.
Крок 8. До увареним вершків додайте сіль за своїм смаком і вимкніть вогонь. Розчиніть в соусі вершкове масло.
Крок 9. Потім в цей соус покладіть нарізані листя петрушки і перемішайте. Вершковий соус для палтуса готовий.
Крок 10. Фольгу розріжте, відповідно числу шматочків палтуса і розкладіть по ним рибу.
Крок 11. Кожен шматок рясно полийте вершковим соусом. Загорніть краї фольги, сформувавши подобу човники. У такому вигляді палтус можна помістити в холодильник і готувати в будь-який час. Увімкніть Духовку на 180°С. Для запікання палтуса достатньо 40 хвилин.
Крок 12. Приготовленого палтуса у вершковому соусі подавайте на стіл в гарячому вигляді в доповненні з будь-яким гарніром. Приємного апетиту!
Юшка з палтуса
Для приготування юшки з палтуса добре підходять різні частини тушки цієї риби або супові набори з додаванням шматочків філе, що робить страву більш наваристим і додає насиченість смаку. Риби у вусі повинно бути багато, тому кількість води береться невелика. У цьому рецепті юшку з палтуса доповнимо овочами та вершками.
Час готування: 1 год.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 2.
Склад:
- Палтус – 700 гр.
- Морква – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Вершки 20% – 200 мл
- Масло вершкове – 70 гр.
- Сушені овочі – 1 щіпка.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Перець чорний горошок – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Зелень – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Обрізки тушки палтуса заздалегідь розморозити, промити, перекласти в каструлю для варіння юшки, повністю залити холодною водою і довести до кипіння.
Крок 2. Моркву з цибулею очистити, нарізати середніми шматочками і перекласти в закипілу вуха. Додати до неї щіпку сухих овочів, сіль і лавровий лист із горошинками чорного перцю. Поварити вуха на середньому вогні, не прикриваючи каструлю кришкою протягом 20 хвилин від початку кипіння.
Крок 3. Шматки звареного палтуса шумівкою перекласти на тарілку і видалити всі кісточки.
Крок 4. Варіння юшки продовжити, щоб морква стала дуже м’якою.
Крок 5. Потім вогонь зробити мінімальним, налити в юшку вершки і перекласти шматочки палтуса, залишивши найкрасивіші для сервірування юшки в тарілках. Вогонь вимкнути.
Крок 6. Приготовану юшку з палтуса розлити по суповым чашках, додати шматочки риби з нарізкою петрушки або кінзи і страву подати до обіду. Приємного апетиту!
Палтус на грилі
Палтус на грилю буде у вас відмінним способом приготування цієї делікатесної риби. Висока температура і швидка смаження максимально зберігають всі корисні властивості палтуса і білого м’яса надають солодкість. Маринади для палтуса беруться різні, в цьому рецепті готуємо маринад на основі меду з лимоном.
Час приготування: 30 хвилин.
Час приготування: 15 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе палтуса – 450 гр.
Для маринаду:
- Масло вершкове розтоплене – 2 ст. л.
- Мед – 2 ст. л.
- Лимон – ½ шт.
- Соєвий соус – 2 ч. л.
- Перець мелений – ½ Ч. л.
- Часник – 2 зубки.
- Часточки лимона – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Першим ділом розігріти гриль до 200°С.
Крок 2. В окремий посуд помістити всі зазначені в рецепті інгредієнти для маринаду. Часник додати в подрібненому вигляді, з половини лимона віджати сік.
Крок 3. Ці інгредієнти ретельно перемішати до однорідного стану.
Крок 4. Розморожене філе палтуса гострим ножем звільнити від шкірки, але можна і залишити, адже вона не грилі стане хрусткою.
Крок 5. Силіконовій пензликом нанести на філе з обох сторін приготований маринад.
Крок 6. Потім філе в маринаді помістити на решітку розігрітого гриля і обсмажити 5 хвилин з одного боку. Час смаження краще контролювати таймером.
Крок 7. Щипцями перевернути філе на іншу сторону і смажити ще 5 хвилин.
Крок 8. Обсмажене філе перекласти на металеву тарілку і залишити ще на 5 хвилин.
Крок 9. Потім приготованого палтуса на грилі перекласти на сервірувальні тарілки, доповнити часточками лимона і подати до столу гарячим і з будь-яким гарніром. Приємного апетиту!
Котлети з палтуса
Ніжне і практично без кісток м’ясо палтуса відмінно підходить для приготування котлет. Готуються котлети так само, як і з іншої риби. У цьому рецепті батон до котлет не додаємо, що зв’язують інгредієнтами беремо яйце з кукурудзяним крохмалем. Обсмажені котлети трохи згасимо в томатному соусі. Рибний фарш робимо з допомогою блендера.
Час приготування: 40 хвилин.
Час приготування: 10 хвилин.
Порції: 4.
Склад:
- Філе палтуса – 400 гр.
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Крохмаль кукурудзяний – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком
- Петрушка – 5 гр.
- Борошно пшеничне для панірування – 2 ст. л.
- Томатна паста – 1 ст. л.
- Масло рослинне – для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Заздалегідь розморожене філе палтуса промийте, наріжте шматочками і покладіть в чашу блендера. До нього додайте нарізану цибулину і розбийте яйце.
Крок 2. Потім насипте дві ложки кукурудзяного крохмалю, сіль з чорним перцем і додайте дрібно нарізану петрушку.
Крок 3. На середній швидкості подрібніть ці інгредієнти в однорідний фарш, а ступінь подрібнення вибрати по своєму смаку.
Крок 4. Мокрими руками з приготованого фаршу сформуйте невеликі однакові котлети і добре обваляйте в борошні.
Крок 5. Обсмажте котлети на розігрітому рослинному маслі до рум’яної скоринки з обох сторін. Потім розведіть в ½ склянки теплої води ложку томатної пасти, залийте обсмажені котлети і тушкуйте їх на маленькому вогні під прикритою кришкою ще 5 хвилин.
Крок 6. Приготовлені котлети з палтуса подайте на стіл гарячими і з будь-яким гарніром. Приємного апетиту!