Оленина – смачне м’ясо, яке нагадує яловичину, але відрізняється приємним ароматом дичини. З неї можна приготувати велику кількість апетитних і яскравих страв для домашнього або святкового столу. Кращі кулінарні ідеї з оленини ми зібрали для вас у збірці з десяти покрокових рецептів з фотографіями і докладним описом процесу. Беріть на замітку!
Оленина, запечена в духовці
Оленина, запечена в духовці, відрізняється насиченим смаком і приємним унікальним ароматом дичини. Таке частування стане яскравим доповненням до вашого святкового меню або домашнього вечері. Подавайте м’ясо до столу з гарнірами за смаком. Також страву можна доповнити овочами або соусом.
Інгредієнти на
4 порц.
- Оленина 1 кг
- Цибуля ріпчаста 2 шт.
- Морква 1 шт.
- Часник 1 головка
- Сіль за смаком
- Масло рослинне 1 ст. л.
- Окріп 1.5 л.
Процес приготування:
- Вибираємо підходящий шматок оленини, добре промиваємо його під водою і обсушуємо.
- Очищаємо м’ясо від плівок і нарізаємо великими шматками.
- Обсмажуємо шматки оленини на сковороді з рослинним маслом. Готуємо на сильному вогні, щоб отримати рум’яну скоринку.
- Викладаємо підготовлені шматки м’яса в горщик для запікання. Сюди ж відправляємо шматочки цибулі, моркви. Солимо і заливаємо окропом.
- Відправляємо страву в розігріту до 200 градусів духовку. Через дві години додаємо великі шматки часнику.
- Загальний час готування складе 4 години. За цей час оленина стане м’якою і легко розпадатися на волокна.
- Оленина, запечена в духовці, готова. Подавайте яскраве страву з дичини до столу і пробуйте!
Котлети з оленини
Котлети з оленини точно приємно здивують ваших близьких або гостей. Частування з дичини яскраво різноманітить ваше домашнє меню. Подавайте до обіду з улюбленими гарнірами. А щоб котлети вийшли максимально соковитими і м’якими, готуйте їх на нашу перевіреного покрокового рецептом.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Оленина – 0,5 кг
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Часник – 1 зубчик
- Молоко – 1 склянка
- Батон – 2 скибочки.
- Паста томатна – 1 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Цукор-пісок – 2 ч. л.
- Коріандр – за смаком.
- Лист лавровий – 2 шт.
- Перець чорний мелений – за смаком.
- Зелень – за смаком.
- Паприка – за смаком.
- Яйце – 1 шт.
- Аджика грузинська – 1 ч. л.
- Вода – 2 склянки
Процес приготування:
Крок 1. М’ясо оленини прокручуємо через м’ясорубку і викладаємо в глибоку миску.
Крок 2. Доповнюємо фарш подрібненою цибулею, зеленню, сіллю, чайною ложкою цукру, чорним меленим перцем і коріандром. Ретельно вимішуємо.
Крок 3. Скибочки батона заливаємо молоком і даємо їм розм’якнути.
Крок 4. Розбиваємо в м’ясну заготівлю куряче яйце.
Крок 5. Додаємо розм’якшений батон і знову все ретельно вимішуємо.
Крок 6. Ретельно вимішуємо масу до однорідності. Якщо фарш виходить дуже густим, можна влити трохи холодної води.
Крок 7. Ліпимо з фаршу акуратні котлети і обсмажуємо їх за пару хвилин з кожного боку.
Крок 8. Приготуємо соус. Вливаємо дві склянки кип’яченої води в глибоку миску. Сюди ж додаємо томатну пасту, паприку, чорний мелений перець, лавровий лист і чайну ложку цукру. Також викладаємо аджику і терту моркву.
Крок 9. Продавлюємо в заготовку зубчики часнику.
Крок 10. Котлети перекладаємо у форму для запікання. Заливаємо соусом. Запікаємо 30 хвилин при температурі 200 градусів.
Крок 11. Котлети з оленини готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Оленина, приготована на сковороді
Оленина, приготована на сковороді, порадує вас своїм яскравим смаком і поживними властивостями. Страви з дичини – це те, що точно урізноманітнює домашнє меню. Подавайте апетитну оленину з вашими улюбленими гарнірами. Підходить як для обідів в колі сім’ї, так і свят.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 2
Інгредієнти:
- Оленина – 0,6 кг
- Вино червоне – 150 мл
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Бекон – 80 гр.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Перець чилі – 0,5 шт.
- Лимон – 1 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Шматочки бекону подтапливаем на сковороді. Додаємо сюди трохи солі і лимонного соку.
Крок 2. Оленину ділимо на порційні шматки і викладаємо у підготовлену сковороду. Смажимо до рум’янцю з усіх боків.
Крок 3. Викладаємо до м’яса дичини, нарізану тонкими півкільцями цибулину.
Крок 4. Тушкуємо вміст на невеликому вогні, поки овочі не стане м’яким і напівпрозорим.
Крок 5. Додаємо в масу лимонну цедру, спеції і подрібнений перець чилі. Вливаємо червоне вино.
Крок 6. Тушкуємо страву під кришкою на невеликому вогні не менше однієї години.
Крок 7. Оленину, приготовану на сковороді, можна розкладати по тарілках і подавати до столу!
Тушкована оленина з картоплею
Тушкована оленина з картоплею – цікаве і апетитне блюдо для вашого столу. Перед ароматним частуванням з дичини ніхто не зможе встояти. Для приготування використовуйте наш покроковий рецепт перевірений. З його допомогою м’ясо вийде м’яким, а кулінарний процес не доставить вам багато клопоту.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Оленина – 0,7 кг
- Картопля – 0,4 кг
- Цибуля ріпчаста – 150 гр.
- Морква – 150 гр.
- Часник – 2 зубчики.
- Борошно – 2 ст. л.
- Соус соєвий – 2 ст. л.
- лавровий Лист – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Зелень для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Оленину промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо в каструлю і ставимо на помірний вогонь. Даємо м’яса прогрітися.
Крок 2. Очищаємо цибулю від лушпиння і нарізаємо його дрібними кубиками.
Крок 3. Морквину розбираємо на середні брусочки.
Крок 4. Чистимо картоплю й нарізаємо середніми за розміром шматочками.
Крок 5. Подрібнюємо очищені зубчики часнику.
Крок 6. До м’яса додаємо цибулю, спеції і соєвий соус. Перемішуємо.
Крок 7. Заливаємо продукти водою. Кип’ятимо і тушкуємо близько 10 хвилин.
Крок 8. Викладаємо сюди картоплю з морквою. Знову вливаємо воду і додаємо лавровий лист для аромату. Тушкуємо під кришкою до м’якості.
Крок 9. Борошно розмішуємо з двома столовими ложками води. Вливаємо суміш в блюдо, перемішуємо і тушкуємо до загустіння.
Крок 10. Апетитна тушкована оленина з картоплею готова. Подавайте до столу з ароматною свіжою зеленню!
Тушонка з оленини в домашніх умовах
Тушонка з оленини в домашніх умовах – апетитне частування, яке порадує вас своєю універсальністю. Її можна просто подавати з хлібом в якості холодної закуски або подавати з гарячими гарнірами. Для приготування домашньої тушонки з дичини використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 3 години 30 хвилин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 1 л
Інгредієнти:
- Оленина – 1 кг
- Сіль – 15 гр.
- Курдюк/шпик угорська – 0,5 кг
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти. У тушонку можна додати курдюк або угорська шпик – за вашим бажанням. Можна зробити два варіанти.
Крок 2. Добре промиваємо оленину, очищаємо від плівок і нарізаємо великими шматками.
Крок 3. Курдюк або шпик нарізаємо невеликими кубиками.
Крок 4. Майже всі шматочки дичини кладемо в каструлю, засипаємо сіллю і перемішуємо.
Крок 5. На дно добре промитих банок викладаємо подрібнену курдюк або шпик.
Крок 6. Далі банки щільно набиваємо м’ясом оленини.
Крок 7. Закриваємо оленину залишилися шматочками курдюка/шпику. Щільно закручуємо кришками.
Крок 8. У велику каструлю кладемо рушник, вливаємо холодну воду і ставимо сюди банки. Кип’ятимо воду. Залишаємо при слабкому нагріванні на три години. Після повністю остуджуємо.
Крок 9. Смачна тушонка з оленини в домашніх умовах готова. Зберігайте в холодильнику!
Смачний суп з оленини
Смачний суп з оленини стане справжньою родзинкою вашого домашнього столу. Яскраве страву з дичини нікого не залишить байдужим. Такий суп вийде дуже наваристим, ароматним і поживним. Для його приготування скористайтеся перевіреним рецептом з покроковим описом процесу.
Час готування – 3 години
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Оленина на кістки – 0,5 кг
- Сочевиця зелена – 1 склянка
- Цибуля ріпчаста – 1 шт.
- Морква – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Спеції сухі – 1 ч. л.
- Зелень – 1 пучок.
Процес приготування:
Крок 1. Оленину на кістки промиваємо під водою і розрізаємо на частини поменше. Викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на плиту.
Крок 2. У цей час добре промиваємо сочевицю.
Крок 3. Доводимо каструлю з кістками до кипіння.
Крок 4. Після першого кипіння виливаємо бульйон. Промиваємо кісточки і заливаємо їх новою водою.
Крок 5. Відварюємо бульйон дві години, періодично видаляючи піну.
Крок 6. Після готовності прибираємо оленину з каструлі і даємо їй охолонути.
Крок 7. Відокремлюємо м’ясо від кісточок і дрібно нарізаємо його.
Крок 8. У готовий бульйон кладемо підготовлену сочевицю. Солимо, доповнюємо спеціями і варимо 30 хвилин.
Крок 9. Натираємо на тертці моркву і нарізаємо цибулю. Відправляємо овочі в каструлю.
Крок 10. Обсмажуємо до м’якого стану і відправляємо в каструлю. Також викладаємо м’ясо.
Крок 11. Подрібнюємо пучок промитої зелені.
Крок 12. В кінці готування додаємо зелень на суп.
Крок 13. Смачний суп з оленини готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!
Гуляш з оленини
Гуляш з оленини приємно здивує вас своїм яскравим смаком і поживними властивостями. Страви з дичини – це те, що точно урізноманітнює домашнє меню. Подавайте апетитну оленину з вашими улюбленими гарнірами. Підходить як для обідів в колі сім’ї, так і свят.
Час готування – 3 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Оленина – 0,7 кг
- Цибуля ріпчаста – 2 шт.
- Сметана – 100 гр.
- Паста томатна – 2 ст. л.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо відповідний шматок оленини.
Крок 2. Вимочуємо м’ясо дичини у воді, після видаляємо плівки. Знову промиваємо під водою.
Крок 3. Підготовлене м’ясо нарізаємо невеликими шматочками.
Крок 4. Викладаємо оленину в сковороду і обсмажуємо на сильному вогні до зміни кольору.
Крок 5. Додаємо до м’яса подрібнену цибулю. Заливаємо все це водою або бульйоном. Тушкуємо 5 хвилин і доповнюємо сметаною.
Крок 6. Далі додаємо томатну пасту, сіль, спеції за смаком і чорний мелений перець. Тушкуємо на невеликому вогні півтори години.
Крок 7. Гуляш з оленини готовий. Подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами!
Шурпа з оленини
Шурпа з оленини – яскраве і насичене за смаком страва, яке ідеально підійде для великої родини або компанії. Наваристое східне частування виходить неймовірно ситним і ароматним. Для його приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 2 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 6
Інгредієнти:
- Оленина – 0,8 кг
- Картопля – 6 шт.
- Морква – 2 шт.
- Перець болгарський – 1 шт.
- Цибуля ріпчаста – 4 шт.
- Часник – 1 головка.
- Пшоно – 1 склянка
- Чорнослив – 10 шт.
- Гриби – 100 гр.
- Кріп – 1 пучок.
- Петрушка – 1 пучок.
- Кінза – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Спеції – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Оленину промиваємо під водою, очищаємо від плівок і нарізаємо великими шматочками.
Крок 2. Очищаємо картоплю і промиваємо її під водою. Ріжемо її крупно або зовсім залишаємо цілою.
Крок 3. Нарізаємо шматочками інші овочі: цибуля, морква, болгарський перець. Зелень і часник подрібнюємо.
Крок 4. Оленину і цибулю і викладаємо в каструлю і обсмажуємо до появи легкого рум’янцю. Приблизно, на це піде близько 20 хвилин. Після додаємо моркву і солодкий перець. Тушкуємо ще 20 хвилин. Викладаємо картоплю і заливаємо все це водою. Солимо, доповнюємо спеціями.
Крок 5. Промиваємо і дрібно нарізаємо гриби. Обсмажуємо їх на сковороді. Кладемо їх в загальну страву, коли картопля буде готовий. Сюди ж відправляємо пшоно і чорнослив.
Крок 6. Тушкуємо 30 хвилин і в кінці додаємо часник з подрібненою зеленню.
Крок 7. Шурпа з оленини готова. Розкладайте по порційних тарілках і подавайте до столу!
В’ялена оленина в домашніх умовах
В’ялена оленина в домашніх умовах – неймовірно смачне і яскраве частування для вашого столу. Готову страву можна подавати в якості самостійної закуски або використовувати в приготуванні інших страв. Щоб правильно завялить дичину своїми руками використовуйте наш покроковий рецепт перевірений.
Час готування – 16 годин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 900 гр.
Інгредієнти:
- Оленина – 0,9 кг
- цибульний Порошок – 1 ч. л.
- часниковий Порошок – 1 ч. л.
- Перець чорний мелений – 1 ч. л.
- Сіль – 1 ст. л.
- Соус соєвий – ¼ склянки
- Соус Вустершир – 1/3 склянки
- Дим рідкий – 3 краплі.
Процес приготування:
Крок 1. Вибираємо красивий і якісний шматок оленини і відразу приступаємо до приготування маринаду. З’єднуємо для цього соуси, спеції зі списку і рідкий дим. Перемішуємо.
Крок 2. М’ясо дичини добре промиваємо й обсушуємо. Розрізаємо на слайсы і заливаємо маринадом. Закриваємо кришкою і ставимо на ніч у холодильник.
Крок 3. Через годину дістаємо шматки м’яса з маринаду, добре просушуємо їх.
Крок 4. Нагріваємо духовку до 95 градусів. Смужки м’яса викладаємо на деко, злегка змащене рослинним маслом або на фольгу. Відправляємо в духовку.
Крок 5. Тримаємо м’ясо до повного висихання. Приблизно, на це піде близько 4-6 годин. В середині процесу обов’язково переверніть шматочки.
Крок 6. При бажанні, ви можете завялить м’ясо в мікрохвильовій печі. Для цього скибочки потрібно розвісити над стійкою для смаження і включити піч на повну потужність на 4-6 хвилин. Перевіряємо стану і, якщо треба, додаємо час. Готуємо до придбання темно-коричневого відтінку.
Крок 7. В’ялена оленина в домашніх умовах готова. Можна пробувати!
Оленина в рукаві в духовці
Оленина в рукаві в духовці порадує вас насиченим смаком і яскравим ароматом дичини. Приготування м’яса таким способом зробить його м’яким і більш ніжним. Подавайте до домашнього або святкового столу, доповнивши вашими улюбленими гарнірами. Обіцяємо, що байдужих не залишиться.
Час готування – 4 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Оленина – 0,6 кг
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Для соусу:
- Часник – 4 зубчики.
- Жимолость – 300 гр.
- Кінза – 1 пучок.
- Кріп – 1 пучок.
- Сіль – за смаком.
- Перець чилі – 1 шт.
- Оцет яблучний – 1 ст. л.
- Мед – 2 ч. л.
- Вода – 100-150 мл
Процес приготування:
Крок 1. Спочатку приготуємо соус. Для цього всі інгредієнти відправляємо в блендер і подрібнюємо.
Крок 2. Оленину промиваємо і очищаємо від плівок, після нарізаємо порційними шматочками.
Крок 3. Викладаємо м’ясо дичини у велику миску і заливаємо соусом.
Крок 4. Добре все перемішуємо і залишаємо маринуватися на 1-2 години.
Крок 5. Поміщаємо підготовлене м’ясо в соусі в рукав для запікання. Зав’язуємо з обох сторін.
Крок 6. Відправляємо заготовку в розігріту до 190 градусів духовку на півтори години. Після акуратно розрізаємо рукав і витягаємо смачне частування.
Крок 7. Оленина в рукаві в духовці готова. Подавайте до столу з соусом з жимолості.