Оленина – 10 рецептів приготування в домашніх умовах з покроковими фото

Оленина – смачне м’ясо, яке нагадує яловичину, але відрізняється приємним ароматом дичини. З неї можна приготувати велику кількість апетитних і яскравих страв для домашнього або святкового столу. Кращі кулінарні ідеї з оленини ми зібрали для вас у збірці з десяти покрокових рецептів з фотографіями і докладним описом процесу. Беріть на замітку!

Оленина, запечена в духовці

Оленина, запечена в духовці, відрізняється насиченим смаком і приємним унікальним ароматом дичини. Таке частування стане яскравим доповненням до вашого святкового меню або домашнього вечері. Подавайте м’ясо до столу з гарнірами за смаком. Також страву можна доповнити овочами або соусом.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Оленина 1 кг
  • Цибуля ріпчаста 2 шт.
  • Морква 1 шт.
  • Часник 1 головка
  • Сіль за смаком
  • Масло рослинне 1 ст. л.
  • Окріп 1.5 л.

Процес приготування:

  1. Вибираємо підходящий шматок оленини, добре промиваємо його під водою і обсушуємо.
  2. Очищаємо м’ясо від плівок і нарізаємо великими шматками.
  3. Обсмажуємо шматки оленини на сковороді з рослинним маслом. Готуємо на сильному вогні, щоб отримати рум’яну скоринку.
  4. Викладаємо підготовлені шматки м’яса в горщик для запікання. Сюди ж відправляємо шматочки цибулі, моркви. Солимо і заливаємо окропом.
  5. Відправляємо страву в розігріту до 200 градусів духовку. Через дві години додаємо великі шматки часнику.
  6. Загальний час готування складе 4 години. За цей час оленина стане м’якою і легко розпадатися на волокна.
  7. Оленина, запечена в духовці, готова. Подавайте яскраве страву з дичини до столу і пробуйте!

Котлети з оленини

Котлети з оленини точно приємно здивують ваших близьких або гостей. Частування з дичини яскраво різноманітить ваше домашнє меню. Подавайте до обіду з улюбленими гарнірами. А щоб котлети вийшли максимально соковитими і м’якими, готуйте їх на нашу перевіреного покрокового рецептом.

Час готування – 1 годину

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,5 кг
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Часник – 1 зубчик
  • Молоко – 1 склянка
  • Батон – 2 скибочки.
  • Паста томатна – 1 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Цукор-пісок – 2 ч. л.
  • Коріандр – за смаком.
  • Лист лавровий – 2 шт.
  • Перець чорний мелений – за смаком.
  • Зелень – за смаком.
  • Паприка – за смаком.
  • Яйце – 1 шт.
  • Аджика грузинська – 1 ч. л.
  • Вода – 2 склянки

Процес приготування:

Крок 1. М’ясо оленини прокручуємо через м’ясорубку і викладаємо в глибоку миску.

Крок 2. Доповнюємо фарш подрібненою цибулею, зеленню, сіллю, чайною ложкою цукру, чорним меленим перцем і коріандром. Ретельно вимішуємо.

Крок 3. Скибочки батона заливаємо молоком і даємо їм розм’якнути.

Крок 4. Розбиваємо в м’ясну заготівлю куряче яйце.

Крок 5. Додаємо розм’якшений батон і знову все ретельно вимішуємо.

Крок 6. Ретельно вимішуємо масу до однорідності. Якщо фарш виходить дуже густим, можна влити трохи холодної води.

Крок 7. Ліпимо з фаршу акуратні котлети і обсмажуємо їх за пару хвилин з кожного боку.

Крок 8. Приготуємо соус. Вливаємо дві склянки кип’яченої води в глибоку миску. Сюди ж додаємо томатну пасту, паприку, чорний мелений перець, лавровий лист і чайну ложку цукру. Також викладаємо аджику і терту моркву.

Крок 9. Продавлюємо в заготовку зубчики часнику.

Крок 10. Котлети перекладаємо у форму для запікання. Заливаємо соусом. Запікаємо 30 хвилин при температурі 200 градусів.

Крок 11. Котлети з оленини готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!

Оленина, приготована на сковороді

Оленина, приготована на сковороді, порадує вас своїм яскравим смаком і поживними властивостями. Страви з дичини – це те, що точно урізноманітнює домашнє меню. Подавайте апетитну оленину з вашими улюбленими гарнірами. Підходить як для обідів в колі сім’ї, так і свят.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 2

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,6 кг
  • Вино червоне – 150 мл
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Бекон – 80 гр.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Перець чилі – 0,5 шт.
  • Лимон – 1 шт.

Процес приготування:

Крок 1. Шматочки бекону подтапливаем на сковороді. Додаємо сюди трохи солі і лимонного соку.

Крок 2. Оленину ділимо на порційні шматки і викладаємо у підготовлену сковороду. Смажимо до рум’янцю з усіх боків.

Крок 3. Викладаємо до м’яса дичини, нарізану тонкими півкільцями цибулину.

Крок 4. Тушкуємо вміст на невеликому вогні, поки овочі не стане м’яким і напівпрозорим.

Крок 5. Додаємо в масу лимонну цедру, спеції і подрібнений перець чилі. Вливаємо червоне вино.

Крок 6. Тушкуємо страву під кришкою на невеликому вогні не менше однієї години.

Крок 7. Оленину, приготовану на сковороді, можна розкладати по тарілках і подавати до столу!

Тушкована оленина з картоплею

Тушкована оленина з картоплею – цікаве і апетитне блюдо для вашого столу. Перед ароматним частуванням з дичини ніхто не зможе встояти. Для приготування використовуйте наш покроковий рецепт перевірений. З його допомогою м’ясо вийде м’яким, а кулінарний процес не доставить вам багато клопоту.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,7 кг
  • Картопля – 0,4 кг
  • Цибуля ріпчаста – 150 гр.
  • Морква – 150 гр.
  • Часник – 2 зубчики.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Соус соєвий – 2 ст. л.
  • лавровий Лист – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Зелень для подачі.

Процес приготування:

Крок 1. Оленину промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Викладаємо в каструлю і ставимо на помірний вогонь. Даємо м’яса прогрітися.

Крок 2. Очищаємо цибулю від лушпиння і нарізаємо його дрібними кубиками.

Крок 3. Морквину розбираємо на середні брусочки.

Крок 4. Чистимо картоплю й нарізаємо середніми за розміром шматочками.

Крок 5. Подрібнюємо очищені зубчики часнику.

Крок 6. До м’яса додаємо цибулю, спеції і соєвий соус. Перемішуємо.

Крок 7. Заливаємо продукти водою. Кип’ятимо і тушкуємо близько 10 хвилин.

Крок 8. Викладаємо сюди картоплю з морквою. Знову вливаємо воду і додаємо лавровий лист для аромату. Тушкуємо під кришкою до м’якості.

Крок 9. Борошно розмішуємо з двома столовими ложками води. Вливаємо суміш в блюдо, перемішуємо і тушкуємо до загустіння.

Крок 10. Апетитна тушкована оленина з картоплею готова. Подавайте до столу з ароматною свіжою зеленню!

Тушонка з оленини в домашніх умовах

Тушонка з оленини в домашніх умовах – апетитне частування, яке порадує вас своєю універсальністю. Її можна просто подавати з хлібом в якості холодної закуски або подавати з гарячими гарнірами. Для приготування домашньої тушонки з дичини використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.

Час готування – 3 години 30 хвилин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 1 л

Інгредієнти:

  • Оленина – 1 кг
  • Сіль – 15 гр.
  • Курдюк/шпик угорська – 0,5 кг

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти. У тушонку можна додати курдюк або угорська шпик – за вашим бажанням. Можна зробити два варіанти.

Крок 2. Добре промиваємо оленину, очищаємо від плівок і нарізаємо великими шматками.

Крок 3. Курдюк або шпик нарізаємо невеликими кубиками.

Крок 4. Майже всі шматочки дичини кладемо в каструлю, засипаємо сіллю і перемішуємо.

Крок 5. На дно добре промитих банок викладаємо подрібнену курдюк або шпик.

Крок 6. Далі банки щільно набиваємо м’ясом оленини.

Крок 7. Закриваємо оленину залишилися шматочками курдюка/шпику. Щільно закручуємо кришками.

Крок 8. У велику каструлю кладемо рушник, вливаємо холодну воду і ставимо сюди банки. Кип’ятимо воду. Залишаємо при слабкому нагріванні на три години. Після повністю остуджуємо.

Крок 9. Смачна тушонка з оленини в домашніх умовах готова. Зберігайте в холодильнику!

Смачний суп з оленини

Смачний суп з оленини стане справжньою родзинкою вашого домашнього столу. Яскраве страву з дичини нікого не залишить байдужим. Такий суп вийде дуже наваристим, ароматним і поживним. Для його приготування скористайтеся перевіреним рецептом з покроковим описом процесу.

Час готування – 3 години

Час приготування – 20 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Оленина на кістки – 0,5 кг
  • Сочевиця зелена – 1 склянка
  • Цибуля ріпчаста – 1 шт.
  • Морква – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції сухі – 1 ч. л.
  • Зелень – 1 пучок.

Процес приготування:

Крок 1. Оленину на кістки промиваємо під водою і розрізаємо на частини поменше. Викладаємо в каструлю, заливаємо водою і ставимо на плиту.

Крок 2. У цей час добре промиваємо сочевицю.

Крок 3. Доводимо каструлю з кістками до кипіння.

Крок 4. Після першого кипіння виливаємо бульйон. Промиваємо кісточки і заливаємо їх новою водою.

Крок 5. Відварюємо бульйон дві години, періодично видаляючи піну.

Крок 6. Після готовності прибираємо оленину з каструлі і даємо їй охолонути.

Крок 7. Відокремлюємо м’ясо від кісточок і дрібно нарізаємо його.

Крок 8. У готовий бульйон кладемо підготовлену сочевицю. Солимо, доповнюємо спеціями і варимо 30 хвилин.

Крок 9. Натираємо на тертці моркву і нарізаємо цибулю. Відправляємо овочі в каструлю.

Крок 10. Обсмажуємо до м’якого стану і відправляємо в каструлю. Також викладаємо м’ясо.

Крок 11. Подрібнюємо пучок промитої зелені.

Крок 12. В кінці готування додаємо зелень на суп.

Крок 13. Смачний суп з оленини готовий. Розливайте по тарілках і подавайте до столу!

Гуляш з оленини

Гуляш з оленини приємно здивує вас своїм яскравим смаком і поживними властивостями. Страви з дичини – це те, що точно урізноманітнює домашнє меню. Подавайте апетитну оленину з вашими улюбленими гарнірами. Підходить як для обідів в колі сім’ї, так і свят.

Час готування – 3 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,7 кг
  • Цибуля ріпчаста – 2 шт.
  • Сметана – 100 гр.
  • Паста томатна – 2 ст. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Підготуємо відповідний шматок оленини.

Крок 2. Вимочуємо м’ясо дичини у воді, після видаляємо плівки. Знову промиваємо під водою.

Крок 3. Підготовлене м’ясо нарізаємо невеликими шматочками.

Крок 4. Викладаємо оленину в сковороду і обсмажуємо на сильному вогні до зміни кольору.

Крок 5. Додаємо до м’яса подрібнену цибулю. Заливаємо все це водою або бульйоном. Тушкуємо 5 хвилин і доповнюємо сметаною.

Крок 6. Далі додаємо томатну пасту, сіль, спеції за смаком і чорний мелений перець. Тушкуємо на невеликому вогні півтори години.

Крок 7. Гуляш з оленини готовий. Подавайте до столу з вашими улюбленими гарнірами!

Шурпа з оленини

Шурпа з оленини – яскраве і насичене за смаком страва, яке ідеально підійде для великої родини або компанії. Наваристое східне частування виходить неймовірно ситним і ароматним. Для його приготування в домашніх умовах використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.

Час готування – 2 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 6

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,8 кг
  • Картопля – 6 шт.
  • Морква – 2 шт.
  • Перець болгарський – 1 шт.
  • Цибуля ріпчаста – 4 шт.
  • Часник – 1 головка.
  • Пшоно – 1 склянка
  • Чорнослив – 10 шт.
  • Гриби – 100 гр.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Спеції – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Оленину промиваємо під водою, очищаємо від плівок і нарізаємо великими шматочками.

Крок 2. Очищаємо картоплю і промиваємо її під водою. Ріжемо її крупно або зовсім залишаємо цілою.

Крок 3. Нарізаємо шматочками інші овочі: цибуля, морква, болгарський перець. Зелень і часник подрібнюємо.

Крок 4. Оленину і цибулю і викладаємо в каструлю і обсмажуємо до появи легкого рум’янцю. Приблизно, на це піде близько 20 хвилин. Після додаємо моркву і солодкий перець. Тушкуємо ще 20 хвилин. Викладаємо картоплю і заливаємо все це водою. Солимо, доповнюємо спеціями.

Крок 5. Промиваємо і дрібно нарізаємо гриби. Обсмажуємо їх на сковороді. Кладемо їх в загальну страву, коли картопля буде готовий. Сюди ж відправляємо пшоно і чорнослив.

Крок 6. Тушкуємо 30 хвилин і в кінці додаємо часник з подрібненою зеленню.

Крок 7. Шурпа з оленини готова. Розкладайте по порційних тарілках і подавайте до столу!

В’ялена оленина в домашніх умовах

В’ялена оленина в домашніх умовах – неймовірно смачне і яскраве частування для вашого столу. Готову страву можна подавати в якості самостійної закуски або використовувати в приготуванні інших страв. Щоб правильно завялить дичину своїми руками використовуйте наш покроковий рецепт перевірений.

Час готування – 16 годин

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 900 гр.

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,9 кг
  • цибульний Порошок – 1 ч. л.
  • часниковий Порошок – 1 ч. л.
  • Перець чорний мелений – 1 ч. л.
  • Сіль – 1 ст. л.
  • Соус соєвий – ¼ склянки
  • Соус Вустершир – 1/3 склянки
  • Дим рідкий – 3 краплі.

Процес приготування:

Крок 1. Вибираємо красивий і якісний шматок оленини і відразу приступаємо до приготування маринаду. З’єднуємо для цього соуси, спеції зі списку і рідкий дим. Перемішуємо.

Крок 2. М’ясо дичини добре промиваємо й обсушуємо. Розрізаємо на слайсы і заливаємо маринадом. Закриваємо кришкою і ставимо на ніч у холодильник.

Крок 3. Через годину дістаємо шматки м’яса з маринаду, добре просушуємо їх.

Крок 4. Нагріваємо духовку до 95 градусів. Смужки м’яса викладаємо на деко, злегка змащене рослинним маслом або на фольгу. Відправляємо в духовку.

Крок 5. Тримаємо м’ясо до повного висихання. Приблизно, на це піде близько 4-6 годин. В середині процесу обов’язково переверніть шматочки.

Крок 6. При бажанні, ви можете завялить м’ясо в мікрохвильовій печі. Для цього скибочки потрібно розвісити над стійкою для смаження і включити піч на повну потужність на 4-6 хвилин. Перевіряємо стану і, якщо треба, додаємо час. Готуємо до придбання темно-коричневого відтінку.

Крок 7. В’ялена оленина в домашніх умовах готова. Можна пробувати!

Оленина в рукаві в духовці

Оленина в рукаві в духовці порадує вас насиченим смаком і яскравим ароматом дичини. Приготування м’яса таким способом зробить його м’яким і більш ніжним. Подавайте до домашнього або святкового столу, доповнивши вашими улюбленими гарнірами. Обіцяємо, що байдужих не залишиться.

Час готування – 4 години

Час приготування – 30 хвилин

Порції – 4

Інгредієнти:

  • Оленина – 0,6 кг
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Для соусу:

  • Часник – 4 зубчики.
  • Жимолость – 300 гр.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Кріп – 1 пучок.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чилі – 1 шт.
  • Оцет яблучний – 1 ст. л.
  • Мед – 2 ч. л.
  • Вода – 100-150 мл

Процес приготування:

Крок 1. Спочатку приготуємо соус. Для цього всі інгредієнти відправляємо в блендер і подрібнюємо.

Крок 2. Оленину промиваємо і очищаємо від плівок, після нарізаємо порційними шматочками.

Крок 3. Викладаємо м’ясо дичини у велику миску і заливаємо соусом.

Крок 4. Добре все перемішуємо і залишаємо маринуватися на 1-2 години.

Крок 5. Поміщаємо підготовлене м’ясо в соусі в рукав для запікання. Зав’язуємо з обох сторін.

Крок 6. Відправляємо заготовку в розігріту до 190 градусів духовку на півтори години. Після акуратно розрізаємо рукав і витягаємо смачне частування.

Крок 7. Оленина в рукаві в духовці готова. Подавайте до столу з соусом з жимолості.