Кисле молоко – це корисний у кулінарній справі продукт, який точно не варто викидати. З кислого молока виходять дуже смачні млинці, оладки, пироги та інші апетитні страви. У нашій кулінарній добірці ми зібрали для вас десять цікавих ідей з покроковими фотографіями.
Млинці з кислого молока
Млинці з кислого молока порадують вас своїм ніжним смаком і апетитним рум’янцем. Їх можна є просто так чи доповнювати різними начинками, як солодкими, так і солоними. Обов’язково скористайтеся нашим рецептом, якщо у вашому холодильнику виявилося кисле молоко.
Інгредієнти на
2 порц.
- Борошно 80 гр.
- Молоко кисле 100 мл
- Яйце куряче 1 шт.
- Вода 100 мл
- Сода харчова 1 щіпка
- Сіль 1 щіпка
- Цукор-пісок-1 ст. л.
- Масло рослинне 1 ст. л.
Процес приготування:
- Вливаємо в глибоку миску злегка підігріте кисле молоко. Додаємо до нього соду і добре все перемішуємо.
- В окремому посуді з’єднуємо куряче яйце, цукор і сіль. Перемішуємо продукти до однорідності.
- Переливаємо яєчну суміш в кефір із содою. Знову все перемішуємо до однорідності.
- Вмішуємо в масу рослинне масло.
- Далі просіваємо борошно. Перемішуємо вміст до зникнення грудочок.
- Вливаємо в тісто воду. Перемішуємо.
- Добре розжарюємо сковороду. Вливаємо сюди трохи тіста, розмазуємо його по поверхні. Обсмажуємо млинці таким чином до рум’янцю з обох сторін.
- Млинці з кислого молока готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Сир з кислого молока в домашніх умовах
Сир з кислого молока в домашніх умовах виходить неймовірно ніжним і повітряним. Натуральний корисний продукт зможе приготувати кожен на своїй кухні. Для цього скористайтеся перевіреним покроковим рецептом з нашої збірки. Здивуйте своїх рідних!
Час готування – 12 годин
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 450 гр.
Склад:
- Молоко кисле – 3 л
Процес приготування:
Крок 1. Для приготування сиру будемо використовувати кисле молоко. Для цього можна в банку влити свіже молоко і залишити його на один-два дні при кімнатній температурі для скисання. Якщо хочете прискорити процес, додайте в молоко шматочок сиру або трохи сметани.
Крок 2. З кислого молока прибираємо щільний шар, який утворився на поверхні. Далі проколюємо вміст до самого дна банки. Робимо хрестоподібний розріз.
Крок 3. Банку з вмістом ставимо в каструлю, дно якої устеляємо рушником. Вливаємо воду так, щоб вона доходила до рівня кислого молока в банку. Ставимо на помірний вогонь. Вміст має прогрітися до температури 35-40 градусів. Перевіряйте готовність пальцем. Після вогонь вимикаємо, а банку залишаємо у воді. Але якщо молоко всередині вийшло дуже гарячим, то банку дістаємо з води і охолодити при кімнатній температурі.
Крок 4. Коли кисле молоко буде прогріто, ви помітите яскраве відділення сирної маси. На відокремилася масі будуть спостерігатися тріщини.
Крок 5. Коли вміст банки охолоне, переливаємо його в сито з марлею. Сирна маса повинна залишитися на марлі, а рідина буде стікати через сито.
Крок 6. Марлю з вмістом зав’язуємо у вузлик. Можна зверху встановити прес. Під сито обов’язково ставимо глибоку миску, щоб туди стікала вся волога. Але важливо, щоб рідина не стосувалася сирної маси.
Крок 7. Залишаємо заготовку на ніч. Чим довше ви будете віджимати сирну масу, тим більше сухої вона вийде. Тому час регулюйте на свій розсуд.
Крок 8. Сир з кислого молока в домашніх умовах готовий. Пригощайтеся або використовувати в кулінарних цілях!
Пишні оладки з кислого молока
Пишні оладки з кислого молока – це просте і смачне частування для вашого сімейного сніданку, перекусу або чаювання. Рум’яні оладки порадують вас своєю легкістю. Для приготування використовувати покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час готування – 25 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 200 мл
- Борошно – 100-120 гр.
- Цукор – 2 ч. л.
- Сода – 1/3 ч. ложки
- Сіль – 1 щіпка.
- Масло рослинне – 2 ч. л. + для смаження.
Процес приготування:
Крок 1. Вливаємо кисле молоко в глибоку миску.
Крок 2. Доповнюємо скислий продукт сіллю, цукром і содою. Збиваємо вміст віночком або вилкою.
Крок 3. Поступово просіваємо борошно сюди. Вимішуємо вміст, щоб розбити всі борошняні грудочки.
Крок 4. Вливаємо дві чайні ложки рослинної олії. Перемішуємо.
Крок 5. Тісто має вийти однорідним і досить густим.
Крок 6. Розігріваємо сковороду з рослинним маслом. Столовою ложкою виливаємо сюди тісто на оладки.
Крок 7. Обсмажуємо заготовки до рум’яної скоринки з усіх боків.
Крок 8. Пишні оладки на кислому молоці готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Домашній сир з кислого молока в домашніх умовах
Домашній сир з кислого молока в домашніх умовах – це цікава кулінарна ідея, яку кожен може здійснити на своїй кухні. Якщо ви хочете порадувати себе смачним та натуральним сиром, то обов’язково беріть на замітку наш перевірений рецепт з покроковими фотографіями.
Час готування – 3 години
Час приготування – 30 хвилин
Порції – 150 гр.
Склад:
- Молоко кисле – 1 л
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Кріп – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Промиваємо кріп, обсушуємо і дрібно нарізаємо його.
Крок 2. Куряче яйце збиваємо з сіллю на високій швидкості міксера.
Крок 3. Викладаємо до яєчної маси подрібнену зелень. Перемішуємо суміш.
Крок 4. Готувати сир можна в каструлі, але зручніше це зробити в мультиварці. Вливаємо в чашу мультиварки кисле молоко і яєчну суміш.
Крок 5. Включаємо режим «випічка» на 20 хвилин. Якщо ви готуєте на плиті, то нагрійте суміш на повільному вогні і варіть кілька хвилин після кипіння, поки не побачите помітне відділення сироватки.
Крок 6. Над каструлею встановлюємо сито і устеляємо його кількома шарами марлі. Виливаємо сюди заготовку.
Крок 7. Загортаємо масу марлею і встановлюємо зверху гніт. Ставимо в прохолодне місце на дві години. За цей час сформується щільний грудку сиру і зійде вся сироватка.
Крок 8. Перед подачею кладемо сир в холодильник на 30 хвилин.
Крок 9. Домашній сир з кислого молока в домашніх умовах готовий. Пригощайтеся!
Пиріг з кислого молока в духовці
Пиріг з кислого молока в духовці порадує вас своєю ніжністю, легкістю і смаком. Тому не поспішайте викидати залежавшееся молоко зі свого холодильника. Використовуйте його в приготуванні апетитною випічки. Готовий пиріг послужить відмінним приводом зібрати рідних за чашкою гарячого чаю.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Борошно – 2-3 ст.
- Молоко кисле – 1 склянка
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 1 склянка
- Сода – 1 ч. л.
- Яблуко – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Збиваємо яйця з цукром до отримання однорідної білої маси.
Крок 2. Вливаємо до яєць кисле молоко. Перемішуємо для з’єднання сумішей.
Крок 3. Просіваємо в рідку масу борошно з содою. Вимішуємо до однорідності і зникнення грудочок.
Крок 4. Форму для випікання устеляємо пергаментом. Викладаємо сюди тонкі яблучні дольки.
Крок 5. Заливаємо яблучний шар однорідним тестом. Розрівнюємо поверхню лопаткою.
Крок 6. Випікаємо частування 30 хвилин при температурі 180 градусів. Готовність перевіряємо зубочисткою. Після цього ставимо пиріг з витягуємо його з форми. Яблучний шар повинен бути згори.
Крок 7. Пиріг з кислого молока в духовці готовий. Подавайте частування до столу!
Печиво на кислому молоці
Печиво на кислому молоці – це простий і швидкий спосіб порадувати домашніх апетитним частуванням. Подавайте ласощі до чаю або їжте просто так. Щоб замісити ідеальне тісто для смачного печива на кислому молоці, використовуйте перевірений покроковий рецепт з нашої збірки.
Час готування – 50 хвилин
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Борошно – 0,6-0,7 кг
- Молоко кисле – 2 склянки
- Цукор – 0,5 склянки
- Розпушувач – 2 ч. л.
- Ванілін – за смаком.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- цукрова Пудра – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Вливаємо кисле молоко в глибоку миску.
Крок 2. Доповнюємо кефір сухими інгредієнтами. Всипаємо цукор.
Крок 3. Додаємо ванілін.
Крок 4. Далі відправляємо розпушувач. Перемішуємо до розчинення сухих інгредієнтів.
Крок 5. Вливаємо олію.
Крок 6. Перемішуємо заготовку до однорідності.
Крок 7. Поступово просіваємо борошно сюди. Починаємо перемішувати.
Крок 8. Замішуємо однорідне гладке тісто.
Крок 9. Розкачуємо тісто в тонкий пласт. Оптимальна товщина – 1 сантиметр.
Крок 10. Вирізаємо з тіста печиво. Можна використовувати формочки.
Крок 11. Викладаємо заготовки на змащене олією деко.
Крок 12. Випікаємо частування при температурі 200 градусів близько 20-30 хвилин.
Крок 13. Печиво на кислому молоці готово. Пригощайтеся!
Коржі з кислого молока на сковороді
Коржі з кислого молока на сковороді – це цікава і швидка у виконанні кулінарна ідея для вашого домашнього меню. Готовий продукт доповнить багато гарячі страви і різноманітить обідній стіл. Для приготування рум’яних і смачних коржиків використовуйте покроковий рецепт з нашої збірки.
Час приготування – 20 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 100 мл
- Яйце – 1 шт.
- Борошно – 300 гр.
- Сода – 0,3 ч. л.
- Оцет – 1 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Масло рослинне – для смаження.
- Масло вершкове – для подачі.
Процес приготування:
Крок 1. Вливаємо кисле молоко в глибоку миску. Розбиваємо сюди куряче яйце і додаємо сіль.
Крок 2. Перемішуємо продукти до однорідності і додаємо сюди соду, гашену оцтом.
Крок 3. Просіваємо в суміш вказану кількість борошна. Просіяти через дрібне металеве сито.
Крок 4. Замішуємо однорідне щільне тісто. Ділимо його на рівні кульки і кожен розгортаємо в тонкий коржик.
Крок 5. Всі коржі проколюємо виделкою по всьому периметру.
Крок 6. Смажимо коржі на розпеченій сковороді з рослинним маслом, з обох сторін до яскравого рум’янцю.
Крок 7. Коржі з кислого молока на сковороді готові. Подавайте до столу, змастивши вершковим маслом. Пригощайтеся!
Кекс з скисшего молока в духовці
Кекс з скисшего молока в духовці приємно здивує вас своєю легкою і повітряної текстурою. Подкисшее молоко робить тісто неймовірно ніжним. Обов’язково спробуйте! У простому і швидкому приготуванні вам допоможе рецепт з покроковими фотографіями і докладним описом процесу.
Час приготування – 40 хвилин
Час приготування – 15 хвилин
Порції – 6
Склад:
- Борошно – 300 гр.
- Молоко кисле – 200 мл
- Розпушувач – 1 ч. л.
- Яйце – 2 шт.
- Цукор – 200 гр.
- Масло вершкове – 50 гр.
Процес приготування:
Крок 1. Підготуємо необхідні інгредієнти за списком.
Крок 2. Вливаємо кисле молоко в глибоку миску.
Крок 3. Розбиваємо в скислий продукт курячі яйця.
Крок 4. Сюди ж додаємо цукор.
Крок 5. Збиваємо продукти міксером до отримання однорідної маси. Необхідно, щоб цукор повністю розчинився.
Крок 6. Розтоплене і злегка охолоджене вершкове масло вливаємо в підготовлену суміш. Знову трохи збиваємо міксером.
Крок 7. Поступово просіваємо сюди борошно з розпушувачем. Починаємо перемішувати.
Крок 8. Далі збиваємо вміст до зникнення грудочок.
Крок 9. Повинно вийти ніжне однорідне тісто, яке по своїй густоті нагадує тісто на оладки.
Крок 10. Розливаємо тісто в силіконову форму або кілька маленьких формочок. Якщо використовуємо невеликі формочки, то випікаємо 20-25 хвилин при температурі 180 градусів. Кекс у великій формі буде випікатися 40-45 хвилин. Готовність перевіряємо зубочисткою.
Крок 11. Кекси з скисшего молока в духовці готові. Пригощайтеся!
Панкейкі з кислого молока
Панкейкі з кислого молока виходять дуже м’якими, ніжними і повітряними. Апетитний продукт різноманітить ваші домашні сніданки або перекушування. Подавайте частування до столу, доповнивши йогуртом, медом, джемом або свіжими ягодами. Встояти неможливо.
Час приготування – 20 хвилин
Час приготування – 10 хвилин
Порції – 4
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 1 склянка
- Борошно – 1,5 склянки
- Яйце – 1 шт.
- Сіль – 1 щіпка.
- Цукор – 2 ст. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Сода – 0,5 ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку миску розбиваємо куряче яйце, доповнюємо його сіллю і цукром. Збиваємо міксером до утворення пишної маси і розчинення сухого інгредієнта.
Крок 2. Вливаємо в яєчну суміш кисле молоко і оливкове масло.
Крок 3. Збиваємо міксером до однорідності.
Крок 4. Просіваємо сюди борошно і соду.
Крок 5. Перемішуємо вінчиком масу до однорідності і зникнення грудочок. Необхідно отримати гладке тісто, яке буде трохи густіше, ніж на млинці.
Крок 6. Добре розжарюємо суху сковороду. Виливаємо сюди тісто у формі акуратних панкейків. Вони не будуть пригорати завдяки наявності масла в складі.
Крок 7. Обсмажуємо частування до рум’янцю з обох сторін.
Крок 8. Панкейкі з кислого молока готові. Подавайте до столу і пригощайтеся!
Маннік на кислому молоці
Маннік на кислому молоці – це просте і смачне частування для вашого сімейного сніданку, перекусу або чаювання. Пиріг з манної крупи порадує вас своєю легкістю. Для приготування використовувати покроковий рецепт з нашої кулінарної збірки.
Час готування – 1 годину
Час приготування – 20 хвилин
Порції – 8
Інгредієнти:
- Молоко кисле – 300 мл
- Крупа манна – 1 склянка
- Борошно – 1 склянка
- Вода – 1 склянка
- Сода – 0,5 ч. л.
- Цедра лимона – 1 ч. л.
- Цукор ванільний – 1 пакетик.
- Масло рослинне – 2 ст. л.
- Масло вершкове – 70 гр.
- Цукати – 2 ст. л.
- Курага – за смаком.
- Цукор – 50 гр.
- Яйце – 2 шт.
Процес приготування:
Крок 1. Манну крупу заливаємо кип’яченою водою і даємо їй настоятися протягом 5-7 хвилин.
Крок 2. До набряклої манної крупі розбиваємо курячі яйця.
Крок 3. Додаємо два види цукру і вливаємо олію. Вимішуємо до однорідної маси.
Крок 4. Вливаємо в отриману суміш кисле молоко. Знову все перемішуємо.
Крок 5. Просіваємо борошно з содою через дрібне сито. Вимішуємо однорідне тісто, поки не зникнуть всі грудочки.
Крок 6. Додаємо в тісто цукати і подрібнену курагу. Перемішуємо.
Крок 7. Форму для випікання змащуємо вершковим маслом. Виливаємо в неї тісто і ставимо форму в розігріту до 180 градусів духовку на 40 хвилин. Після випікання даємо пирогу охолонути і тільки після витягаємо з форми.
Крок 8. Манник на кислому молоці готовий. Нарізайте ніжну випічку порційними шматочками і подавайте до столу!