Восьминіг – 10 рецептів приготування страв з покроковими фото

Восьминіг – це вишуканий морепродукт, з якого запросто можна приготувати величезну кількість страв на будь-який смак. В якості закуски рекомендуємо вам спробувати теплий салат з восьминогом і картоплею, відвареною і нарізаним часточками. Для основного блюда, зверніть увагу на рецепт приготування на грилі або пасту. Даний «морський гад» відрізняється неперевершеними смаковими характеристиками і простотою чищення, що не може не радувати, так як це значно економить час.

Восьминіг, запечений в духовці

Восьминіг, запечений в духовці – це ресторанна страва, з приготуванням якого впорається кожен. Але нехай вас це не дивує, бо від кулінара буде потрібно лише замаринувати морепродукт і присмачити його різними добавками: сухим червоним вином, часником і якісним оливковою олією, а потім обгорнути у фольгу і запекти.

Інгредієнти на
4 порц.

  • Восьминіг 800 гр.
  • Часник 2 зуб.
  • Цибуля ріпчаста 1 шт.
  • Лавровий лист 1 шт.
  • Олія оливкова 2 ст. л.
  • Червоне сухе вино-50 мл
  • Перець чорний мелений за смаком

Процес приготування:

  1. Для прискорення процесу і власного зручності, готуємо продукти: морепродукт попередньо розморожуємо.
  2. Восьминога ретельно промиваємо під водою і обсушуємо.
  3. Присипаємо меленим перцем і укладаємо на два аркуші фольги.
  4. Під основний інгредієнт викладаємо очищену цибулину, розрізану на 4 частини, довільно подрібнений часник і лаврушку, поливаємо вином.
  5. Щільно загортаємо фольгу, щоб всі соки залишилися всередині.
  6. Перші півгодини запікаємо восьминога при 200 градусах, після зменшуємо нагрів до 180 градусів і тушкуємо ще 60-70 хвилин.
  7. Апетитну страву доповнюємо ароматними травами і слайсами лайма – дегустуємо.
  8. Смачного!

Салат з восьминога з картоплею

Салат з восьминога з картоплею – оригінальна і дуже апетитне блюдо, перед яким ніхто не зможе встояти. Крім гармонійно підібраних складових, другорядну роль забирає на себе заправка, яка складається з кислого лимонного соку, оливкової олії і меду.

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 20-25 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Восьминоги (міні) – 500 гр.
  • Картопля – 5 шт.
  • салатний Мікс – 100 гр.
  • Цибуля червоний – 1 шт.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Томати «черрі» – 6 шт.
  • Орегано – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • М’ята – за смаком.

Для заправки:

  • Масло оливкове – 5 ст. л.
  • Сік лимона – 2 ч. л.
  • Оцет бальзамічний – 2 ч. л.
  • Гірчиця – ½ ч. л.
  • Мед рідкий – ½ Ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. Дрібних восьминогів розморожуємо і варимо протягом 2-3 хвилин з моменту закипання.

Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо водою і ріжемо на часточки. Заливаємо нарізку крутим окропом і проварюємо на максимальному полум’я після закипання 7-9 хвилин, зливаємо воду і повертаємо на конфорку, випарівая воду, що залишилася. Потім часточки зберігаємо в теплому вигляді.

Крок 3. Для соусу змішуємо всі компоненти, перелічені в списку вище під графою «для заправки».

Крок 4. Солодку цибулину «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо пір’ям і пасеруємо на оливковій олії близько 5 хвилин.

Крок 5. До цибулі викладаємо морепродукти, присипаємо орегано і готуємо на сильному вогні, періодично помішуючи.

Крок 6. Додаємо картопляні скибочки і акуратно перемішуємо, намагаючись не порушити цілісність овочів.

Крок 7. Мікс салатів розподіляємо по сервировочному блюда, зверху кладемо теплі компоненти, доповнюємо половинками черрі і посипаємо м’ятою – насолоджуємося обалденным смаком. Приємного апетиту!

Маленькі восьминоги, смажені на сковороді

Маленькі восьминоги, смажені на сковороді – це святкова закуска, яка розлітається з тарілок в мить ока, бо це нереально смачно і ароматно. Для приготування нам буде потрібно відварити морепродукти, а тільки після обсмажити до рум’яності, додавши пікантні спеції.

Час приготування – 30 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6.

Склад:

  • Восьминоги – 1 кг
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка – 20 гр.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.
  • Паприка солодка мелена – за смаком.
  • Масло олію – 100 мл

Процес приготування:

Крок 1. Морепродукти розморожуємо при кімнатній температурі і при необхідності очищаємо, обполіскуємо зелень і стряхиваем надлишки вологи, чистимо цибулину і зубки часнику.

Крок 2. У каструлю наливаємо воду, укладаємо цибуля, розрізана навпіл – доводимо до кипіння. Закидаємо восьминогів і варимо 3 хвилини.

Крок 3. Паралельно у сковороді розігріваємо олію і протягом хвилини обсмажуємо рубаний часник, потім додаємо подрібнену петрушку, сіль і паприку – заважаємо.

Крок 4. В ароматну суміш викладаємо морепродукти, тушкуємо 2-3 хвилини. Після, прикриваємо кришкою і чекаємо ще 10-15 хвилин.

Крок 5. Апетитних восьминогів розподіляємо по порційних тарілках і за бажанням доповнюємо картоплею. Приємного апетиту!

Салат з восьминога і креветок

Салат з восьминога і креветок, доповнений авокадо і ароматною кінзою – це яскраве і неймовірно ароматне блюдо, яке з легкістю прикрасить ваш стіл, накритий з будь-якого приводу. Компоненти прекрасно гармоніюють між собою, а оливкове масло і винний оцет об’єднують їх в єдине ціле.

Час готування – 1 ч. 45 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 6-8.

Склад:

  • Восьминіг – 1,2-1,5 кг
  • Креветки – 500 гр.
  • Авокадо – 2 шт.
  • Кінза – 1 пучок.
  • Часник – 6 зуб.
  • Цибуля червоний – 1 шт.
  • Лимонний сік – 1 ст. л.
  • Масло оливкове – 2 ст. л.
  • Оцет винний – за смаком.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Восьминога чистимо і промиваємо під струменем води.

Крок 2. Укладаємо морського «гада» в каструлю відповідного розміру і ставимо на плиту, без додавання води. Доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я і проварюємо близько години, прикривши кришкою. Якщо вам здається, що рідини недостатньо, додайте півсклянки води.

Крок 3. В цей час розігріваємо в пательні олію (дві столові ложки), обсмажуємо роздавлені зубчики часнику (чотири штуки) близько хвилини і закидаємо очищені креветки – перемішуємо. Як тільки морепродукти поміняли свій колір – поливаємо соком лимона, підсолюємо і остуджуємо.

Крок 4. У салатнику з’єднуємо креветки, нарізаного кільцями восьминога, скибочки авокадо, дрібно нарізану цибулю, часник і кинзу. Поливаємо компоненти винним оцтом і оливковою олією. Закуску солимо, перемішуємо і ставимо в холод на 20-30 хвилин для просочення.

Крок 5. Ароматний салат розкладаємо по піалах і запрошуємо гостей до столу. Приємного апетиту!

Мариновані восьминоги в домашніх умовах

Мариновані восьминоги в домашніх умовах – це смачна і в міру пікантна закуска, яка перенесе вас на середземноморське узбережжя, не виходячи за межі кухні! Для приготування нам будуть потрібні лише ті компоненти, які є під рукою, а в результаті отримаємо шалено апетитна страва, що прийдеться до смаку кожному!

Час готування – 9 ч.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 5.

Інгредієнти:

  • Восьминіг – 1 шт.
  • Лимон – 1 шт.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лист лавра – 1-2 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Петрушка – 1 пучок.
  • Масло оливкова – 100 мл
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, готуємо продукти, згідно зі списком.

Крок 2. Восьминога ретельно промиваємо і, уклавши в пакет або використовуючи кухонний молоток – відбиваємо.

Крок 3. У великій каструлі кип’ятимо воду, додаємо очищені зубки часнику, лавр, очищену моркву і селеру. Занурюємо морепродукт і проварюємо близько 30-40 хвилин після повторного закипання.

Крок 4. Після закінчення часу, спеції викидаємо, а восьминога промиваємо під струменем холодної води.

Крок 5. Нарізаємо основний компонент невеликими шматочками.

Крок 6. Вичавлюємо сік з лимона.

Крок 7. Дрібно рубаємо промиту петрушку.

Крок 8. Скибочки восьминога заливаємо кислим соком і оливковою олією, додаємо зелень і трохи солі – перемішуємо і ставимо в холодильну камеру мінімум на 8 годин.

Крок 9. А на ранок знімаємо пробу і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Салат зі щупальцями восьминога

Салат зі щупальцями восьминога – це традиційна страва Сицилії, яке при бажанні запросто можна відтворити на власній кухні. Достатньо лише підготувати компоненти, згідно зі списком інгредієнтів, нарізати, перемішати і, вуаля, через 5 хвилин, закуска готова!

Час готування – 5 хв.

Час приготування – 5 хв.

Порції – 3-4.

Склад:

  • Щупальця восьминога (варені) – 500 гр.
  • Огірки – 100 гр.
  • Морква – 100 гр.
  • Томати «черрі» – 100 гр.
  • Стебло селери – 1 шт.
  • стручковий Перець чилі – за смаком.
  • Масло оливкове – 1 ст. л.
  • Сік лимона – за смаком.
  • Сіль – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Розпаковуємо відварні щупальця і нарізаємо їх досить товстими кружальцями – висипаємо в салатник.

Крок 2. Очищену моркву і селеру нарізаємо невеликими скибочками і відправляємо до морепродуктам.

Крок 3. Приправляємо інгредієнти подрібненим перцем чилі, соком лимона, оливковою олією і сіллю.

Крок 4. Додаємо півкільця свіжого огірочка і половинки чері.

Крок 5. Складові перемішуємо, знімаємо пробу і при необхідності досолює.

Крок 6. Страву подаємо в загальному блюді або на порційних тарілках. Приємного апетиту!

Восьминіг на грилі

Восьминіг на грилі, приготований з гарбузовим пюре і солодким картоплею, тобто бататом – це воістину ресторанна страва, яке сьогодні ми приготуємо в домашніх умовах і насолодитись неймовірним смаком і естетичним виглядом, побалуємо не тільки свої смакові рецептори, але і очі!

Час приготування – 60 хв.

Час приготування – 30 хв.

Порції – 5.

Склад:

  • Восьминіг – 1,5 кг
  • Гарбуз – 500 гр.
  • Батат – 300 гр.
  • Соус теріякі» – 100 мл
  • Вершки 30% – 50 мл
  • М’ята – 10 гр.
  • Базилік – 10 гр.
  • Петрушка – 30 гр.
  • Корнішони мариновані – 3 шт.
  • Гірчиця діжонська – 2 ст. л.
  • Анчоуси консервовані – 10 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • мариновані Каперси – 10 гр.
  • Масло оливкове – 80 мл
  • Оцет винний білий – 1 ч. л.
  • Розмарин сушений – ¼ ч. л.
  • Сіль – за смаком.
  • Перець чорний мелений – за смаком.

Процес приготування:

Крок 1. Готуємо продукти, згідно зі списком інгредієнтів.

Крок 2. Промитого восьминога розрізаємо, відокремлюючи розум від щупалець – відбиваємо за допомогою кухонного молоточка.

Крок 3. Щупальця поміщаємо в невеликий сотейник і проварюємо на водяній бані протягом 90-120 хвилин.

Крок 4. Паралельно очищений батат нарізаємо шматочками і складаємо в піалу, поливаємо 10 мл оливкової олії і присипаємо розмарином – перемішуємо для рівномірного розподілу добавок.

Крок 5. Викладаємо овочеві скибочки на деко, попередньо устеленный листом пекарської папери, і запікаємо протягом 20 хвилин при температурної позначки 180 градусів.

Крок 6. М’якоть гарбуза нарізаємо кубиками середнього розміру і відварюємо до м’якості.

Крок 7. Готову гарбуз перебиваємо заглибним блендером. Пюре солимо, перчимо, а також вливаємо вершки – заважаємо і повертаємо на конфорку, домагаючись загустіння.

Крок 8. Для соусу проварюємо петрушку, м’яту і базилік близько 30 секунд в окропі, потім охолоджуємо зелень в крижаній воді.

Крок 9. В чашку блендера викладаємо ошпарену зелень, додаємо каперси, оцет, гірчицю, анчоуси, очищені зубки часнику і залишки масла – подрібнюємо до однорідності.

Крок 10. Відварені щупальця готуємо на грилі з обох сторін, змащуємо соусом теріякі» і подпекаем в духовій шафі ще 5-7 хвилин (180 градусів).

Крок 11. Подаємо блюдо: на дно тарілки викладаємо порцію помаранчевого пюре, а з боків кладемо морепродукти і запечений батат – приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!

Восьминіг по-корейськи

Восьминіг по-корейськи – це оригінальна гостра закуска, яка стане ідеальним доповненням до пінному напою, який також допоможе вам нейтралізувати спалахнув «пожежа» в роті. Здивуйте себе і своїх друзів пікантним стравою, на приготування якого не доведеться витратити цілий вечір.

Час приготування – 90 хв.

Час приготування – 15-20 хв.

Порції – 2-3.

Склад:

  • Восьминіг – 1 шт.
  • Цибулина – 1 шт.
  • Морква – 150 гр.
  • Перець чилі зелений (дрібний) – 5-6 шт.
  • Часник рубаний – 2 ст. л.
  • Цибуля зелена – 100 гр.
  • Масло кунжутне – 1 ст. л.
  • гострий Соус з червоного перцю – 3 ст. л.
  • Сіль велика – 1 ст. л.
  • Борошно – 2 ст. л.
  • Масло рослинне – 2-3 ст. л.
  • Соус соєвий – 2 ст. л.

Процес приготування:

Крок 1. Замороженого восьминога кладемо в миску і заливаємо холодною водою, щоб він відтанув.

Крок 2. Після зливаємо рідину і засипаємо борошно і сіль – ретельно перемішуємо основний компонент з добавками чистими руками протягом декількох хвилин.

Крок 3. Промиваємо і потрошимо: лезо ножиць вставляємо в нижній отвір голови.

Крок 4. Надрізаємо і позбавляємося від нутрощів.

Крок 5. Відрізаємо очей і знову обполіскуємо водою.

Крок 6. Підготовлений морепродукт нарізаємо невеликими шматочками довільної форми.

Крок 7. Тепер очищаємо і нарізаємо овочі.

Крок 8. Для приготування соусу об’єднуємо наступні компоненти: соус чи пасту з пекучого перцю, подрібнений часник, кунжутне масло і соєвий соус.

Крок 9. У сковороді розігріваємо рослинне масло і швидко обсмажуємо восьминога на сильному полум’я до зміни відтінку на світло-коричневий. Викладаємо основний інгредієнт разом з соками і маслом в глибоку ємність.

Крок 10. Після, в цій же сковороді смажимо моркву протягом однієї хвилини, слідом закидаємо перець зелений і цибулю – перемішуємо і ще через одну хвилину додаємо морепродукт. Прогріваємо складові разом 3-4 хвилини.

Крок 11. Після закінчення часу вводимо соус, добре розмішуємо і через три хвилини знімаємо з конфорки.

Крок 12. Закуску подаємо до столу і насолоджуємося. Приємного апетиту!

Паста з восьминогами

Паста з восьминогами – це смачне і в той же час корисне блюдо, яке багате білками і практично не містить жирів. Урізноманітніть свій звичний раціон і приготуйте незвичайний вечерю, який подарує вам справжнє гастрономічне задоволення, завдяки вдалому поєднанню продуктів.

Час приготування – 40 хв.

Час приготування – 15 хв.

Порції – 4.

Склад:

  • Паста – 200 гр.
  • Восьминіг – 750-800 гр.
  • Часник – 3 зуб.
  • Масло оливкова – 2-3 ст. л.
  • Петрушка – за смаком.
  • Перець червоний стручковий – 1 шт.
  • Сіль – за смаком.

Для бульйону:

  • Стебло селери – 1 шт.
  • Цибуля – 1 шт.
  • Морквина – 1 шт.
  • Лист ларва – 2 шт.
  • Вино біле/оцет винний білий – 50-70 мл

Процес приготування:

Крок 1. Основний компонент ретельно промиваємо під водою, видавлюємо очей, із зусиллям натиснувши зі сторони голови і знову обполіскуємо.

Крок 2. У велику каструлю наливаємо воду і закидаємо морепродукт, очищену цибулину і морквину, стебло селери, приправляємо лавровим листом і вином – доводимо до кипіння і проварюємо близько 40 хвилин. Для того щоб м’ясо восьминога мало більш ніжну текстуру, рекомендується відбити молоточком перед термічною обробкою.

Крок 3. Морепродукт остуджуємо в тому ж бульйоні, в якому він варився. Після, витягуємо з рідини і нарізаємо щупальця невеликими «шайбочками».

Крок 4. Бульйон проціджуємо, доводимо до кипіння і, подсалив, відварюємо пасту. Паралельно у сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо чилі, очищений часник.

Крок 5. Приблизно через 1-2 хвилини відправляємо в ту ж жароміцний посуд нарізаного восьминога, перемішуємо і готуємо 2-3 хвилини. Знімаємо пробу і при бажанні солимо.

Крок 6. Далі з’єднуємо пасту з морепродуктом, перемішуємо, посипаємо подрібненою петрушкою і приступаємо до сервіровці.

Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!

Восьминіг в червоному вині

Восьминіг в червоному вині вражає своєю ніжністю, правильно приготований морепродукт в буквальному сенсі тане в роті і зупинитися просто неможливо! Обов’язково приготуйте восьминога за цим рецептом, і ви станете справжнім фанатом» щупалець.

Час готування – 50 хв.

Час приготування – 25 хв.

Порції – 2-3.

Інгредієнти:

  • Восьминіг – 1 кг
  • Цибулина – 1 шт.
  • Часник – 2 зуб.
  • Помідори – 130 гр.
  • Лавровий лист – 2 шт.
  • Масло рослинне – 1 ст. л.
  • Вино червоне сухе – 50 мл
  • Орегано – ½ ч. л.

Процес приготування:

Крок 1. У глибоку сковороду наливаємо кілька столових ложок води і викладаємо промитого восьминога. Накриваємо кришкою і тушкуємо на помірному полум’я 15-20 хвилин, перевіряючи, чи є рідина, якщо волога випарувалася – знову трохи підливаємо. Готовність перевіряємо проколів м’якоть зубочисткою, вістря має легко входити.

Крок 2. Не гаючи часу, нарізаємо кубиками томати і цибулю, дрібно рубаємо очищені зубчики часнику.

Крок 3. Пасеруємо На рослинній олії цибулю і часник до прозорості.

Крок 4. Додаємо шматочки томату.

Крок 5. Перемішуємо і тушкуємо до м’якості, близько 10 хвилин.

Крок 6. Вливаємо вино і выпариваем спирт протягом 2-3 хвилин.

Крок 7. Відварений морепродукт витягаємо з води і даємо трохи часу охолонути.

Крок 8. Нарізаємо восьминога шматочками бажаного розміру.

Крок 9. Викладаємо в ароматний соус.

Крок 10. Приправляємо орегано, заважаємо і тримаємо на конфорці ще 10-12 хвилин.

Крок 11. Восьминога в соусі доповнюємо гарніром і подаємо до столу. Приємного апетиту!