Восьминіг – це вишуканий морепродукт, з якого запросто можна приготувати величезну кількість страв на будь-який смак. В якості закуски рекомендуємо вам спробувати теплий салат з восьминогом і картоплею, відвареною і нарізаним часточками. Для основного блюда, зверніть увагу на рецепт приготування на грилі або пасту. Даний «морський гад» відрізняється неперевершеними смаковими характеристиками і простотою чищення, що не може не радувати, так як це значно економить час.
Восьминіг, запечений в духовці
Восьминіг, запечений в духовці – це ресторанна страва, з приготуванням якого впорається кожен. Але нехай вас це не дивує, бо від кулінара буде потрібно лише замаринувати морепродукт і присмачити його різними добавками: сухим червоним вином, часником і якісним оливковою олією, а потім обгорнути у фольгу і запекти.
Інгредієнти на
4 порц.
- Восьминіг 800 гр.
- Часник 2 зуб.
- Цибуля ріпчаста 1 шт.
- Лавровий лист 1 шт.
- Олія оливкова 2 ст. л.
- Червоне сухе вино-50 мл
- Перець чорний мелений за смаком
Процес приготування:
- Для прискорення процесу і власного зручності, готуємо продукти: морепродукт попередньо розморожуємо.
- Восьминога ретельно промиваємо під водою і обсушуємо.
- Присипаємо меленим перцем і укладаємо на два аркуші фольги.
- Під основний інгредієнт викладаємо очищену цибулину, розрізану на 4 частини, довільно подрібнений часник і лаврушку, поливаємо вином.
- Щільно загортаємо фольгу, щоб всі соки залишилися всередині.
- Перші півгодини запікаємо восьминога при 200 градусах, після зменшуємо нагрів до 180 градусів і тушкуємо ще 60-70 хвилин.
- Апетитну страву доповнюємо ароматними травами і слайсами лайма – дегустуємо.
- Смачного!
Салат з восьминога з картоплею
Салат з восьминога з картоплею – оригінальна і дуже апетитне блюдо, перед яким ніхто не зможе встояти. Крім гармонійно підібраних складових, другорядну роль забирає на себе заправка, яка складається з кислого лимонного соку, оливкової олії і меду.
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 20-25 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Восьминоги (міні) – 500 гр.
- Картопля – 5 шт.
- салатний Мікс – 100 гр.
- Цибуля червоний – 1 шт.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Томати «черрі» – 6 шт.
- Орегано – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- М’ята – за смаком.
Для заправки:
- Масло оливкове – 5 ст. л.
- Сік лимона – 2 ч. л.
- Оцет бальзамічний – 2 ч. л.
- Гірчиця – ½ ч. л.
- Мед рідкий – ½ Ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. Дрібних восьминогів розморожуємо і варимо протягом 2-3 хвилин з моменту закипання.
Крок 2. Картоплю очищаємо від шкірки, промиваємо водою і ріжемо на часточки. Заливаємо нарізку крутим окропом і проварюємо на максимальному полум’я після закипання 7-9 хвилин, зливаємо воду і повертаємо на конфорку, випарівая воду, що залишилася. Потім часточки зберігаємо в теплому вигляді.
Крок 3. Для соусу змішуємо всі компоненти, перелічені в списку вище під графою «для заправки».
Крок 4. Солодку цибулину «звільняємо» від лушпиння, нарізаємо пір’ям і пасеруємо на оливковій олії близько 5 хвилин.
Крок 5. До цибулі викладаємо морепродукти, присипаємо орегано і готуємо на сильному вогні, періодично помішуючи.
Крок 6. Додаємо картопляні скибочки і акуратно перемішуємо, намагаючись не порушити цілісність овочів.
Крок 7. Мікс салатів розподіляємо по сервировочному блюда, зверху кладемо теплі компоненти, доповнюємо половинками черрі і посипаємо м’ятою – насолоджуємося обалденным смаком. Приємного апетиту!
Маленькі восьминоги, смажені на сковороді
Маленькі восьминоги, смажені на сковороді – це святкова закуска, яка розлітається з тарілок в мить ока, бо це нереально смачно і ароматно. Для приготування нам буде потрібно відварити морепродукти, а тільки після обсмажити до рум’яності, додавши пікантні спеції.
Час приготування – 30 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6.
Склад:
- Восьминоги – 1 кг
- Часник – 2 зуб.
- Петрушка – 20 гр.
- Цибулина – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
- Паприка солодка мелена – за смаком.
- Масло олію – 100 мл
Процес приготування:
Крок 1. Морепродукти розморожуємо при кімнатній температурі і при необхідності очищаємо, обполіскуємо зелень і стряхиваем надлишки вологи, чистимо цибулину і зубки часнику.
Крок 2. У каструлю наливаємо воду, укладаємо цибуля, розрізана навпіл – доводимо до кипіння. Закидаємо восьминогів і варимо 3 хвилини.
Крок 3. Паралельно у сковороді розігріваємо олію і протягом хвилини обсмажуємо рубаний часник, потім додаємо подрібнену петрушку, сіль і паприку – заважаємо.
Крок 4. В ароматну суміш викладаємо морепродукти, тушкуємо 2-3 хвилини. Після, прикриваємо кришкою і чекаємо ще 10-15 хвилин.
Крок 5. Апетитних восьминогів розподіляємо по порційних тарілках і за бажанням доповнюємо картоплею. Приємного апетиту!
Салат з восьминога і креветок
Салат з восьминога і креветок, доповнений авокадо і ароматною кінзою – це яскраве і неймовірно ароматне блюдо, яке з легкістю прикрасить ваш стіл, накритий з будь-якого приводу. Компоненти прекрасно гармоніюють між собою, а оливкове масло і винний оцет об’єднують їх в єдине ціле.
Час готування – 1 ч. 45 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 6-8.
Склад:
- Восьминіг – 1,2-1,5 кг
- Креветки – 500 гр.
- Авокадо – 2 шт.
- Кінза – 1 пучок.
- Часник – 6 зуб.
- Цибуля червоний – 1 шт.
- Лимонний сік – 1 ст. л.
- Масло оливкове – 2 ст. л.
- Оцет винний – за смаком.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Восьминога чистимо і промиваємо під струменем води.
Крок 2. Укладаємо морського «гада» в каструлю відповідного розміру і ставимо на плиту, без додавання води. Доводимо до кипіння, зменшуємо полум’я і проварюємо близько години, прикривши кришкою. Якщо вам здається, що рідини недостатньо, додайте півсклянки води.
Крок 3. В цей час розігріваємо в пательні олію (дві столові ложки), обсмажуємо роздавлені зубчики часнику (чотири штуки) близько хвилини і закидаємо очищені креветки – перемішуємо. Як тільки морепродукти поміняли свій колір – поливаємо соком лимона, підсолюємо і остуджуємо.
Крок 4. У салатнику з’єднуємо креветки, нарізаного кільцями восьминога, скибочки авокадо, дрібно нарізану цибулю, часник і кинзу. Поливаємо компоненти винним оцтом і оливковою олією. Закуску солимо, перемішуємо і ставимо в холод на 20-30 хвилин для просочення.
Крок 5. Ароматний салат розкладаємо по піалах і запрошуємо гостей до столу. Приємного апетиту!
Мариновані восьминоги в домашніх умовах
Мариновані восьминоги в домашніх умовах – це смачна і в міру пікантна закуска, яка перенесе вас на середземноморське узбережжя, не виходячи за межі кухні! Для приготування нам будуть потрібні лише ті компоненти, які є під рукою, а в результаті отримаємо шалено апетитна страва, що прийдеться до смаку кожному!
Час готування – 9 ч.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 5.
Інгредієнти:
- Восьминіг – 1 шт.
- Лимон – 1 шт.
- Стебло селери – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Лист лавра – 1-2 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Петрушка – 1 пучок.
- Масло оливкова – 100 мл
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Для прискорення процесу і власного зручності, готуємо продукти, згідно зі списком.
Крок 2. Восьминога ретельно промиваємо і, уклавши в пакет або використовуючи кухонний молоток – відбиваємо.
Крок 3. У великій каструлі кип’ятимо воду, додаємо очищені зубки часнику, лавр, очищену моркву і селеру. Занурюємо морепродукт і проварюємо близько 30-40 хвилин після повторного закипання.
Крок 4. Після закінчення часу, спеції викидаємо, а восьминога промиваємо під струменем холодної води.
Крок 5. Нарізаємо основний компонент невеликими шматочками.
Крок 6. Вичавлюємо сік з лимона.
Крок 7. Дрібно рубаємо промиту петрушку.
Крок 8. Скибочки восьминога заливаємо кислим соком і оливковою олією, додаємо зелень і трохи солі – перемішуємо і ставимо в холодильну камеру мінімум на 8 годин.
Крок 9. А на ранок знімаємо пробу і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Салат зі щупальцями восьминога
Салат зі щупальцями восьминога – це традиційна страва Сицилії, яке при бажанні запросто можна відтворити на власній кухні. Достатньо лише підготувати компоненти, згідно зі списком інгредієнтів, нарізати, перемішати і, вуаля, через 5 хвилин, закуска готова!
Час готування – 5 хв.
Час приготування – 5 хв.
Порції – 3-4.
Склад:
- Щупальця восьминога (варені) – 500 гр.
- Огірки – 100 гр.
- Морква – 100 гр.
- Томати «черрі» – 100 гр.
- Стебло селери – 1 шт.
- стручковий Перець чилі – за смаком.
- Масло оливкове – 1 ст. л.
- Сік лимона – за смаком.
- Сіль – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Розпаковуємо відварні щупальця і нарізаємо їх досить товстими кружальцями – висипаємо в салатник.
Крок 2. Очищену моркву і селеру нарізаємо невеликими скибочками і відправляємо до морепродуктам.
Крок 3. Приправляємо інгредієнти подрібненим перцем чилі, соком лимона, оливковою олією і сіллю.
Крок 4. Додаємо півкільця свіжого огірочка і половинки чері.
Крок 5. Складові перемішуємо, знімаємо пробу і при необхідності досолює.
Крок 6. Страву подаємо в загальному блюді або на порційних тарілках. Приємного апетиту!
Восьминіг на грилі
Восьминіг на грилі, приготований з гарбузовим пюре і солодким картоплею, тобто бататом – це воістину ресторанна страва, яке сьогодні ми приготуємо в домашніх умовах і насолодитись неймовірним смаком і естетичним виглядом, побалуємо не тільки свої смакові рецептори, але і очі!
Час приготування – 60 хв.
Час приготування – 30 хв.
Порції – 5.
Склад:
- Восьминіг – 1,5 кг
- Гарбуз – 500 гр.
- Батат – 300 гр.
- Соус теріякі» – 100 мл
- Вершки 30% – 50 мл
- М’ята – 10 гр.
- Базилік – 10 гр.
- Петрушка – 30 гр.
- Корнішони мариновані – 3 шт.
- Гірчиця діжонська – 2 ст. л.
- Анчоуси консервовані – 10 гр.
- Часник – 3 зуб.
- мариновані Каперси – 10 гр.
- Масло оливкове – 80 мл
- Оцет винний білий – 1 ч. л.
- Розмарин сушений – ¼ ч. л.
- Сіль – за смаком.
- Перець чорний мелений – за смаком.
Процес приготування:
Крок 1. Готуємо продукти, згідно зі списком інгредієнтів.
Крок 2. Промитого восьминога розрізаємо, відокремлюючи розум від щупалець – відбиваємо за допомогою кухонного молоточка.
Крок 3. Щупальця поміщаємо в невеликий сотейник і проварюємо на водяній бані протягом 90-120 хвилин.
Крок 4. Паралельно очищений батат нарізаємо шматочками і складаємо в піалу, поливаємо 10 мл оливкової олії і присипаємо розмарином – перемішуємо для рівномірного розподілу добавок.
Крок 5. Викладаємо овочеві скибочки на деко, попередньо устеленный листом пекарської папери, і запікаємо протягом 20 хвилин при температурної позначки 180 градусів.
Крок 6. М’якоть гарбуза нарізаємо кубиками середнього розміру і відварюємо до м’якості.
Крок 7. Готову гарбуз перебиваємо заглибним блендером. Пюре солимо, перчимо, а також вливаємо вершки – заважаємо і повертаємо на конфорку, домагаючись загустіння.
Крок 8. Для соусу проварюємо петрушку, м’яту і базилік близько 30 секунд в окропі, потім охолоджуємо зелень в крижаній воді.
Крок 9. В чашку блендера викладаємо ошпарену зелень, додаємо каперси, оцет, гірчицю, анчоуси, очищені зубки часнику і залишки масла – подрібнюємо до однорідності.
Крок 10. Відварені щупальця готуємо на грилі з обох сторін, змащуємо соусом теріякі» і подпекаем в духовій шафі ще 5-7 хвилин (180 градусів).
Крок 11. Подаємо блюдо: на дно тарілки викладаємо порцію помаранчевого пюре, а з боків кладемо морепродукти і запечений батат – приступаємо до дегустації. Приємного апетиту!
Восьминіг по-корейськи
Восьминіг по-корейськи – це оригінальна гостра закуска, яка стане ідеальним доповненням до пінному напою, який також допоможе вам нейтралізувати спалахнув «пожежа» в роті. Здивуйте себе і своїх друзів пікантним стравою, на приготування якого не доведеться витратити цілий вечір.
Час приготування – 90 хв.
Час приготування – 15-20 хв.
Порції – 2-3.
Склад:
- Восьминіг – 1 шт.
- Цибулина – 1 шт.
- Морква – 150 гр.
- Перець чилі зелений (дрібний) – 5-6 шт.
- Часник рубаний – 2 ст. л.
- Цибуля зелена – 100 гр.
- Масло кунжутне – 1 ст. л.
- гострий Соус з червоного перцю – 3 ст. л.
- Сіль велика – 1 ст. л.
- Борошно – 2 ст. л.
- Масло рослинне – 2-3 ст. л.
- Соус соєвий – 2 ст. л.
Процес приготування:
Крок 1. Замороженого восьминога кладемо в миску і заливаємо холодною водою, щоб він відтанув.
Крок 2. Після зливаємо рідину і засипаємо борошно і сіль – ретельно перемішуємо основний компонент з добавками чистими руками протягом декількох хвилин.
Крок 3. Промиваємо і потрошимо: лезо ножиць вставляємо в нижній отвір голови.
Крок 4. Надрізаємо і позбавляємося від нутрощів.
Крок 5. Відрізаємо очей і знову обполіскуємо водою.
Крок 6. Підготовлений морепродукт нарізаємо невеликими шматочками довільної форми.
Крок 7. Тепер очищаємо і нарізаємо овочі.
Крок 8. Для приготування соусу об’єднуємо наступні компоненти: соус чи пасту з пекучого перцю, подрібнений часник, кунжутне масло і соєвий соус.
Крок 9. У сковороді розігріваємо рослинне масло і швидко обсмажуємо восьминога на сильному полум’я до зміни відтінку на світло-коричневий. Викладаємо основний інгредієнт разом з соками і маслом в глибоку ємність.
Крок 10. Після, в цій же сковороді смажимо моркву протягом однієї хвилини, слідом закидаємо перець зелений і цибулю – перемішуємо і ще через одну хвилину додаємо морепродукт. Прогріваємо складові разом 3-4 хвилини.
Крок 11. Після закінчення часу вводимо соус, добре розмішуємо і через три хвилини знімаємо з конфорки.
Крок 12. Закуску подаємо до столу і насолоджуємося. Приємного апетиту!
Паста з восьминогами
Паста з восьминогами – це смачне і в той же час корисне блюдо, яке багате білками і практично не містить жирів. Урізноманітніть свій звичний раціон і приготуйте незвичайний вечерю, який подарує вам справжнє гастрономічне задоволення, завдяки вдалому поєднанню продуктів.
Час приготування – 40 хв.
Час приготування – 15 хв.
Порції – 4.
Склад:
- Паста – 200 гр.
- Восьминіг – 750-800 гр.
- Часник – 3 зуб.
- Масло оливкова – 2-3 ст. л.
- Петрушка – за смаком.
- Перець червоний стручковий – 1 шт.
- Сіль – за смаком.
Для бульйону:
- Стебло селери – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт.
- Морквина – 1 шт.
- Лист ларва – 2 шт.
- Вино біле/оцет винний білий – 50-70 мл
Процес приготування:
Крок 1. Основний компонент ретельно промиваємо під водою, видавлюємо очей, із зусиллям натиснувши зі сторони голови і знову обполіскуємо.
Крок 2. У велику каструлю наливаємо воду і закидаємо морепродукт, очищену цибулину і морквину, стебло селери, приправляємо лавровим листом і вином – доводимо до кипіння і проварюємо близько 40 хвилин. Для того щоб м’ясо восьминога мало більш ніжну текстуру, рекомендується відбити молоточком перед термічною обробкою.
Крок 3. Морепродукт остуджуємо в тому ж бульйоні, в якому він варився. Після, витягуємо з рідини і нарізаємо щупальця невеликими «шайбочками».
Крок 4. Бульйон проціджуємо, доводимо до кипіння і, подсалив, відварюємо пасту. Паралельно у сковороді розігріваємо масло й обсмажуємо чилі, очищений часник.
Крок 5. Приблизно через 1-2 хвилини відправляємо в ту ж жароміцний посуд нарізаного восьминога, перемішуємо і готуємо 2-3 хвилини. Знімаємо пробу і при бажанні солимо.
Крок 6. Далі з’єднуємо пасту з морепродуктом, перемішуємо, посипаємо подрібненою петрушкою і приступаємо до сервіровці.
Крок 7. Готуйте і отримуйте задоволення не тільки від результату, але і від процесу!
Восьминіг в червоному вині
Восьминіг в червоному вині вражає своєю ніжністю, правильно приготований морепродукт в буквальному сенсі тане в роті і зупинитися просто неможливо! Обов’язково приготуйте восьминога за цим рецептом, і ви станете справжнім фанатом» щупалець.
Час готування – 50 хв.
Час приготування – 25 хв.
Порції – 2-3.
Інгредієнти:
- Восьминіг – 1 кг
- Цибулина – 1 шт.
- Часник – 2 зуб.
- Помідори – 130 гр.
- Лавровий лист – 2 шт.
- Масло рослинне – 1 ст. л.
- Вино червоне сухе – 50 мл
- Орегано – ½ ч. л.
Процес приготування:
Крок 1. У глибоку сковороду наливаємо кілька столових ложок води і викладаємо промитого восьминога. Накриваємо кришкою і тушкуємо на помірному полум’я 15-20 хвилин, перевіряючи, чи є рідина, якщо волога випарувалася – знову трохи підливаємо. Готовність перевіряємо проколів м’якоть зубочисткою, вістря має легко входити.
Крок 2. Не гаючи часу, нарізаємо кубиками томати і цибулю, дрібно рубаємо очищені зубчики часнику.
Крок 3. Пасеруємо На рослинній олії цибулю і часник до прозорості.
Крок 4. Додаємо шматочки томату.
Крок 5. Перемішуємо і тушкуємо до м’якості, близько 10 хвилин.
Крок 6. Вливаємо вино і выпариваем спирт протягом 2-3 хвилин.
Крок 7. Відварений морепродукт витягаємо з води і даємо трохи часу охолонути.
Крок 8. Нарізаємо восьминога шматочками бажаного розміру.
Крок 9. Викладаємо в ароматний соус.
Крок 10. Приправляємо орегано, заважаємо і тримаємо на конфорці ще 10-12 хвилин.
Крок 11. Восьминога в соусі доповнюємо гарніром і подаємо до столу. Приємного апетиту!